گروه معادن
 
توسعه جنوب با بهره‌گیری از ظرفیت معادن
راه‌اندازی معدن در بحرآسمان جیرفت هیچ‌گونه خطری ندارد
گروه معادن - راه‌اندازی معادن و کارخانجات معدنی موجب اشتغالزایی و رونق در منطقه جنوب کرمان می‌شود و به گفته معاون امور معادن سازمان صنعت، معدن و تجارت جنوب کرمان راه‌اندازی معدن در بحرآسمان هیچ‌گونه خطری ندارد.
به گزارش ماين نيوز، در دنیای امروز یکی از اساسی‌ترین پایه‌های اقتصادی و اجتماعی کشورهای جهان را صنایع آهن و فولاد تشکیل می‌دهد و این به دلیل نیاز مبرمی است که انسان برای پیشبرد مقاصد خود در زندگی دارد.

با نگاه اجمالی به کارآیی این عنصر حیاتی، می‌توان به نقش سازنده آن پی‌برد، زیرا علاوه بر کاربرد آن در امر ساختمان‌سازی، پل‌سازی و ... یکی از کالاهای اساسی در صنایع اتومبیل‌سازی، کشتی‌سازی و لوکوموتیوسازی است و به ‌صورت آلیاژهای مختلف، اساس تکنولوژی ماشین‌آلات را تشکیل می‌دهد.

با توجه به کشف یک تبر آهنی متعلق به 3 هزار سال پیش از میلاد در داخل یکی از قبرهای سومریان واقع در شهر اور که در جنوب بین‌النهرین قرار داشت، نشان می‌دهد که استفاده از آهن توسط انسان از پیش از میلاد مسیح آغاز و عمدتاً در کشورهای مصر، آشور، چین و هندوستان رواج داشت.

در آغاز انسان از آهن طبیعی که به‌صورت سنگ معدن آهن با درجات خلوص متفاوت به دست می‌آمد، استفاده می‌کرد، با این حال، نظر دیگری وجود دارد که انسان‌های آن روزگاران از شهاب سنگ‌ها به‌عنوان آهن خالص‌تر استفاده می‌کردند.

استفاده از آهن خالص در حدود یک‌هزار و 300 سال پیش از میلاد امکان‌پذیر شد که به ظن قوی به طور تصادفی بر اثر گرما دادن شدید صخره‌های کانی، آهن خالص توسط ذغال صورت گرفت با حرارت دادن گل اخری و ذغال نیز آهن استخراج می‌کردند.

روند استخراج آهن از ترکیب‌های طبیعی آهن به مرور زمان راه تکامل می‌پیمود تا اینکه نخستین کوره استخراج آهن به سبک امروزی که به کوره کانالانی معروف بود، نوآوری شد، این کوره دارای آتش‌دانی به ابعاد 75×60×60 سانتی‌متر بود.

سیر تکاملی این روند به آنجایی رسید که امروزه کارخانه‌های عظیم استخراج و ذوب آهن و فولاد با ظرفیت چندین میلیون تن به وجود آمده است.

آهن، گسترده‌ترین فلز توزیعی

آهن یکی از فراوان‌ترین عناصر شکل‌دهنده سنگ است که حدود پنج درصد از پوسته زمین را تشکیل داده و چهارمین عنصر فراوان بعد از اکسیژن، سیلیس و آلومینیوم است و بعد از آلومینیوم فراوان‌ترین و گسترده‌ترین فلز توزیعی است که برای تمدن مدرن ضروری است.

انسان مهارت خود را در استفاده از آن بیش از 3 هزار سال است که به دست آورده، البته استفاده از آن در قرن چهاردهم متداول شد، هنگامی که کوره‌های ذوب آغاز به کار کردند.

سنگ آهن سنگ‌هایی از نوع آهن فلزی هستند که می‌توانند به طور اقتصادی استخراج شود، سنگ آهن اصطلاحی است که به غلظت‌های مشخصی از ترکیبات مشخص آهن گفته می‌شود، ترکیبات آهن دارای سولفات آهن، ژئوتیت آهن، هماتیت آهن، کلرید آهن، کربونیل آهن و مگنتیت آهن است.

یک کارشناس محیط زیست گفت: آهن به عنوان یک عنصر آلوده کننده محیط زیست به شمار نمی‌آید و مهم‌ترین مشکلات زیست محیطی معدنکاری آهن شامل تغییراتی است که در محیط زیست به خاطر بزرگ بودن عملیات معدنکاری ایجاد می‌شود.

مهدی امیری بیان داشت: حجم زیاد باطله‌های معدنی و دپوی آنها، تفاله حاصل از تولید فولاد، گاز یا غبار زیان‌آور کوره‌های تولید فولاد و حجم بالای چوب‌ها یا زغالی که برای تولید فولاد به کار می‌روند با این وجود چالش زیست محیطی معدنکاری آهن و تولید فولاد، چندان جدی نیست.

یک کارشناس معدن دیگر نیز گفت: سنگ آهن معمولا برای تولید آهن خام ذوب می‌شود که برای ساختن فولاد استفاده می‌شوند و این احتمالاً دلیلی است بر اینکه آهن یکی از مهم‌ترین فلزات در اقتصادهای توسعه یافته و در حال توسعه است.

حامد رشیدی در این ارتباط ابراز داشت: خواص مطلوب فولاد و هزینه نسبتاً کم آن است که فلز را به عنوان ساختار اصلی در پروژه‌های مهندسی و ساختمانی به کار برده که در حدود 90 درصد از کل فلز در هر سال است.

وی افزود: حدود 60 درصد از محصولات آهن و فولاد در ساخت و ساز و حمل و نقل استفاده می‌شوند و 20 درصد در تولید ماشین‌آلات و مابقی در قوطی و ظروف، در صنایع نفت و گاز و لوازم مختلف و تجهیزات دیگر استفاده می‌شوند.

معدن‌کاوی در نظام جمهوری اسلامی

معدن‌کاری و معدن‌کاوی در نظام جمهوری اسلامی دارای قوانین روشن، شفاف و به دور از هرگونه ابهام است که وزارت صنعت، معدن و تجارت نیز متولی اجرای قوانین موضوعه مدون در این زمینه است.

ادارات کل صنعت و معدن استان‌ها نیز متولی و مسئول بررسی امر بوده و نهایتاً پس از هماهنگی‌های لازم با سایر دستگاه‌های ذیربط مسئول صدور مجوز معدن‌کاری و بهره‌برداری از معادن هستد و بدیهی است بر اساس وظایف محوله عمل کرده و همواره اجرای قانون به صورت دقیق مد نظر مسئولان بوده و هست.

برای همه آحاد جامعه محرز و مسلم است که معادن جزو اموال عمومی و متعلق به دولت جمهوری اسلامی است و دولت نیز با کسی معامله نمی‌کند، بلکه در راستای اهداف اصل 44 قانون اساسی و کم‌کردن متصدی‌گری دولت در راستای تقویت بخش خصوصی فقط بهره‌برداری از معادن را به اشخاص حقیقی یا حقوقی ذیصلاح و واجد شرایط واگذار می‌کند.

راه‌اندازی معدن در بحرآسمان هیچ‌گونه خطری را در بر ندارد

معاون امور معادن سازمان صنعت، معدن و تجارت جنوب کرمان گفت: راه‌اندازی معادن و کارخانجات معدنی موجب اشتغالزایی و رونق منطقه می‌شود و خطری برای محیط زیست و حیات وحش ندارد.

علیرضا مقبلی اظهار داشت: در جنوب کرمان از معدن کار اکتشافی ویژه‌ای انجام نشده و تازه در حال اکتشاف هستیم.

وی تصریح کرد: از نظر زیست‌محیطی راه‌اندازی معدن در بحرآسمان هیچ‌گونه خطری را دربر ندارد و طبق بند سه قانون حفاظت و بهسازی محیط زیست باید هر جا که حفاظت شده، اعلام می‌شود طبق نظر وزیر صنعت، معدن و تجارت و طبق شورایعالی محیط زیست باشد و محیط زیست بدون لحاظ کردن نظر وزیر صنعت و معدن این منطقه را به عنوان منطقه حفاظت شده اعلام کرده است.

مقبلی با اشاره به معدن مذکور گفت: این معدن برای منطقه رونق اقتصادی خوبی را به دنبال دارد و کارخانه و معدنی مجوز راه‌اندازی از سوی سازمان صنعت، معدن و تجارت دریافت می‌کند که هیچ آلودگی و خطری را برای مردم، حیات وحش و محیط زیست منطقه نداشته باشد و اگر سازمان صنعت و معدن کوچک‌ترین خطری را برای مردم و محیط زیست در جایی احساس کند، از صدور مجوز خودداری می‌کند.

معاون امور معادن سازمان صنعت، معدن و تجارت جنوب کرمان اضافه کرد: در این منطقه حدود سه درخواست اکتشاف و راه‌اندازی به اداره کل صنعت، معدن و تجارت جنوب استان تحویل شده است که در حال بررسی و پیگیری هستیم تا با راه‌اندازی این معادن کمک شایانی به اقتصاد منطقه و اشتغالزایی شود.

این مسئول یادآور شد: در حال حاضر 885 درخواست و مجوز صادره در زمینه معدن داریم که برای جمعیتی بالغ بر 2 هزار و 700 نفر تاکنون ایجاد اشتغال کرده است.

معاون امور معادن و صنایع معدنی سازمان صنعت، معدن و تجارت جنوب کرمان خاطرنشان کرد: برای راه‌اندازی یک معدن باید چند مرحله طی شود که نخستین مرحله مواد اولیه و ثبت معدن است و سپس فرد با نوشتن طرح اکتشاف و دریافت پروانه اکتشاف باید تا حدود یک سال کار اکتشافی در منطقه مورد نظر انجام دهد که اگر نیازمند زمان بیشتری بود این زمان تمدید می‌شود.

وی افزود: در ادامه با تحویل مشخصه‌های معدنی به سازمان، گواهی کشف صادر و سپس برای صدور پروانه بهره‌برداری می‌تواند کار استخراج را انجام دهد.

مقبلی خاطرنشان کرد: برای جلوگیری از خام فروشی در منطقه پیشنهاد کردیم تا سرمایه‌گذاران اقدام به راه‌اندازی کارخانجات فرآوری کنند.

هیچ عملیاتی در بحرآسمان جیرفت انجام نشده است

نقاط مورد حفاظت در نقشه منطقه از سوی سازمان محیط زیست کاملا احصاء و مجزا شده است، به این صورت که تمام منطقه حفاظت شده، نیست و تاکنون هیچ عملیات معدنی در مناطق حفاظت شده صورت نگرفته است.

آلودگی آب‌ها چگونه و با چه مواردی ایجاد می‌شود، آیا برداشت مثلاً سنگ آهن از یک معدن آلودگی ایجاد می‌کند یا نه و ده‌ها سئوال دیگر همه موضوعاتی است که نیاز به کار کارشناسی علمی دارد و یا طرح موضوعاتی از قبیل حفظ حیات وحش و خرس سیاه آسیایی و گونه‌های گیاهی نادر در محدوده ثبت معادن و تایید وجود آنان یا عدم وجودشان نیز مستلزم بررسی دقیق است که تمام این قوانین در منطقه بحرآسمان حفظ شده است.

علی بحرآسمانی یکی از اهالی منطقه می‌گوید: با وجود گذشت 35 سال از انقلاب شکوهمند اسلامی ایران که موجب رشد و شکوفایی بسیاری از مناطق محروم کشور را فراهم آورده است، منطقه محروم و دورافتاده بحرآسمان در محرومیت شدید به سر می‌برد.

وی بیان داشت: برخی با طرح چنین مسائل بی‌پایه و اساس خود را متولی منطقه دانسته و با چنین اعمالی راه توسعه و پیشرفت منطقه غنی بحرآسمان را سد کرده و موجب شده‌اند تا اهالی محروم این منطقه پر از نعمات الهی به دلیل نبود شغل و کسب و کار مناسب راه مهاجرت را در پیش گرفته و به شهرهای اطراف مهاجرت کنند.

زهرا رستمی یکی دیگر از اهالی روستا نیز گفت: از مسئولان خواستاریم تا با رعایت قانون زمینه حضور سرمایه‌گذاران را در منطقه فراهم آورند.

وی ادامه داد: توسعه و گسترش منطقه و ایجاد رفاه لازم برای مردم و اهالی بحرآسمان جز با سرمایه‌گذاری در بخش معدن امکانپذیر نیست.

علی امیرتیموری نیز بیان کرد: معادن منطقه و شهرستان باید مورد بهره‌برداری قرار گیرد تا منطقه توسعه یابد و اشتغال پایدار ایجاد شود که این امر مستلزم حمایت از سرمایه‌گذاران بخش خصوصی است.

وی افزود: در صورت بهره‌برداری از معادن منطقه توسط سرمایه‌گذاران توانمند، نخستین اولویت برای مردم و مسئولان حفظ محیط زیست و گونه‌های جانوری و گیاهی نادر در منطقه است و بهترین ناظران بر این موضوع اهالی و مردم منطقه هستند نه عده‌ای سودجو که توسعه منطقه را در تعارض با محیط زیست می‌بینند.

آغاز مجدد معادن متروکه‌ قبلی با رعایت برخی راهکارها

معاون نظارت پایش محیط زیست اداره کل حفاظت محیط زیست استان کرمان گفت: هرگونه فعالیتی در طبیعت معایب و مضراتی دارد، اما با توجه به رشد روزافزون جمعیت دنیا و همچنین کشور و نیازهای بشر خیلی از منابع پاسخگوی نیاز جامعه نیست و به ناچار باید به صنعت و معدن با دید بهتری نگاه کنیم تا بتواند رشد و پیشرفت خوبی را داشته باشد.

مجتبی نیک‌طبع بیان داشت: می‌شود با رعایت برخی موارد و ارائه راهکارهای مناسب در کنار شکوفایی صنعت و معدن آسیب‌ها را نیز کاهش دهیم.

وی ادامه داد: استخراج فلزاتی که حساسیت بیشتری دارند، به طرح زیست محیطی موکول شده که در این طرح راهکارهای چگونگی حفاظت از محیط زیست در اینگونه مواقع پیش‌بینی شده است.

معاون نظارت پایش محیط زیست اداره کل حفاظت محیط زیست استان کرمان اضافه کرد: تهیه طرح‌های فنی و اصولی در فاز اول طرح زیست محیطی و اجرای این طرح‌ها در فاز دوم طرح، میزان خسارت و تخریب را به حداقل می‌رساند.

نیک‌طبع با اشاره به اینکه مناطق حفاظت شده از دیدگاه محیط زیست از اهمیت ویژه‌ای برخوردار هستند، خاطرنشان کرد: طبق قانون اصلاح معادن، معادن متروکه‌ای که قبل از اعلام حفاظت شده بودن منطقه مشغول به بهره‌برداری بوده‌اند، می‌توانند با رعایت برخی راهکارها فعالیت خود را از سر گیرند.

وی افزود: همچنین در مناطقی که صرفه اقتصادی ویژه‌ای داشته باشد و یا میزان ذخیره معدنی و نوع مواد استخراجی و خلوص این مواد بتواند کمک مهمی به اقتصاد منطقه کند.

نیک‌طبع ابراز داشت: افراد متقاضی راه‌اندازی معدن می‌توانند با رعایت قوانین و اصول فعالیت مدیریت شده‌ای را در این مناطق حفاظت شده آغاز کنند.

وی تصریح کرد: پوشش‌های گیاهی خاص، تالاب‌ها، گونه‌های منحصر به‌فرد حیوانات و گیاهان و زیستگاه‌های بسیار ویژه در قرار گرفتن یک منطقه در لیست مناطق حفاظت شده نقش دارد که متقاضیان راه‌اندازی معدن در این مناطق که شرایط لازم را برای فعالیت در منطقه دارند با رعایت اصول لازم برای کاهش و حداقل رساندن خسارات می‌توانند با نظر و رأی شورایعالی محیط زیست به فعالیت بپردازند.
تاریخ انتشار : شنبه ۳۰ فروردين ۱۳۹۳ ساعت ۱۰:۳۷
کد مطلب: 6870
 
مرجع : فارس