گروه معادن فلزات گرانبها
 
تاثير بحران اوكراين بر بازار سكه تا پايان سال
پيروزي فاندامنتال‌ها در نزاع بر سر صعود يا سقوط طلا
گروه معادن >فلزات گرانبها - مساله اوكراين اجازه نداد تا بازار سكه روزهاي منتهي به پايان سال را در آرامش بگذراند. پيش از اين، پيش‌بيني‌ها حاكي از كاهش تدريجي تقاضا براي دلار و بازگشت آرامش به بازار اين ارز بود و در كنار آن به نظر نمي‌رسيد بحران اوكراين تا اين اندازه تنش‌زا شود كه بتواند بهاي جهاني طلا را به شكستن سطح 1380 دلاري وادار كند.
به گزارش ماين نيوز، حالا اما ناآرامي‌هاي كريمه هر روز رنگي جديد به خود مي‌گيرد و اين مساله قيمت طلا در بازارهاي جهاني را بسيار زودتر از زمان مورد انتظار، به شكستن پي در پي سطوح مقاومتي ترغيب مي‌كند.

جمعه گذشته وزير خارجه آمريكا و همتاي روسي او پيرامون همه پرسي امروز در مورد جدايي كريمه از اوكراين گفت و گو كردند، اما اين ديدار بي‌نتيجه بود و سرمايه گذاران طلا را همچنان نامطمئن نگه داشت.

اين رفراندوم قرار است امروز برگزار شود و اين در شرايطي است كه بازارهاي جهاني در تعطيلات پايان هفته به سر مي‌برند، اما بر اساس برخي پيش‌بيني‌ها اين مساله در شروع به كار اين بازارها از فردا بر روند آن اثر خواهد گذاشت. بر همين اساس نتايج جديدترين نظرسنجي كيتكو نيوز از كارشناسان اقتصادي و فعالان بازار طلا نشان مي‌دهد كه قيمت جهاني اين فلز گرانبها طي هفته جديد ميلادي با افزايش بيشتري روبه‌رو خواهد شد و همچنان برخي تحليلگران بر رسيدن قيمت طلا به 1400 دلار در آينده نزديك تاكيد مي‌كنند. 
جنگ فاندامنتال‌ها و تكنيكال‌ها 
پنج‌شنبه و جمعه هفته گذشته روز نزاع فاندامنتاليست‌ها و تكنيكاليست‌هاي بازار طلا بود. بر‌اساس محاسبات تكنيكال‌ها قيمت طلا بايد رو به نزول مي‌گذاشت و فاندامنتال‌ها معتقد بودند كه بحران كريمه نخواهد گذاشت، طلا نزولي شود. در نهايت طلا در نتيجه افت شاخص سهام در بازارهاي جهان كه به تضعيف دلار در برابر ين انجاميد، به نفع فاندامنتال‌ها صعود كرد. حالا برخي پيش‌بيني‌ها حاكي است كه طلا در كوتاه‌مدت صعودي و در ميان مدت نزولي خواهد بود؛ چراكه دير يا زود بحران كريمه حل خواهد شد.
تصمیم فدرال رزرو در حاشیه

اين همه در حالي است كه يك روز بيشتر تا برگزاري نشست ماهانه فدرال رزرو آمريكا كه در آن پيرامون ميزان خريد اوراق قرضه و كاهش يا تداوم اين روند تصميم گيري خواهد شد باقي نمانده، اما اين مساله بسيار مهم در ميان اخبار اوكراين تا حدودي در حاشيه قرار گرفته است. در صورتي كه بانك مركزي آمريكا اعلام كند كه 10 ميليارد دلار ديگر از خريد اوراق قرضه كم خواهد كرد، اين مساله به ضرر طلا خواهد بود و مي‌تواند به كاهش قيمت اين فلز منجر شود؛ اما از سويي برخي كارشناسان بازار طلا معتقدند از آنجا كه رئیس فدرال رزرو پيش از اين اعلام كرده كه به تدريج از ميزان خريد اين اوراق كاسته خواهد شد و با توجه به آمادگي سرمايه گذاران طلا براي شنيدن اين خبر، نبايد انتظار كاهش چشمگير بهاي طلا را داشت، ضمن اينكه تنش به‌وجود آمده بين غرب و روسيه پيرامون پيوستن اوكراين به اين كشور در حال حاضر از كاهش سياست انبساطي بانك مركزي آمريكا قدرتمندتر است. 
طلا در هفته گذشته توانست سطوح مقاومتي 1362، 1370 و 1385 دلاري را پشت سر بگذارد و در معاملات روز جمعه در بيشترين قيمت به 1388 دلار در هر اونس برسد. در پايان معاملات اين روز قيمت طلا در بازار لندن 1382 دلار بود و اين رقمي بود كه از نهم سپتامبر 2013 تا اين روز (حدود 6 ماه) تكرار نشده بود. 
اكنون نوك نمودارهاي ماهانه و سالانه طلاي جهاني روبه بالا است؛ اما در اين ميان هستند كساني كه همچنان اين روند را ناپايدار ارزيابي مي‌كنند و بر اين باورند كه رويدادهايي كه جزو شاخص‌هاي ماندگار و پايدار بازار نيستند و به عبارتي شوك به حساب مي‌آيند - همچون بحران‌هاي سياسي - پس از پايان يافتن، طلا را به حال خود رها خواهند كرد و قيمت اين فلز با توجه به پيش‌بيني‌هايي كه در پايان سال 2013 صورت گرفته بود، رو به نزول خواهد گذاشت. البته مساله كاهش خريد فيزيكي كشورهايي مثل چين در پي صعود بيشتر قيمت هم يكي از دلايل اين گروه براي ديدن چشم‌انداز نزولي اونس در سال 2014 است. 
سكه تا پايان، اونس را همراهي مي‌كند؟
در اين سوي مرزها آنچه ديروز بر بازارهاي نقدي و آتي سكه گذشت، باز هم افزايش قيمت بود كه در پي حركات صعودي اونس طلا صورت گرفت. قيمت طلا در فاصله هفتم تا 14 مارس، 42 دلار معادل 3 درصد رشد داشته است كه اين ميزان از ابتداي سال 2014 تاكنون 166 دلار يعني بيش از 13 درصد است. بازار دلار اما روز گذشته باز هم پر نوسان بود، و به 3000 تومان هم نزديك شد.

اين ارز تا ميانه معاملات اين روز بين 3002 تا 3045 تومان (تا ساعت 16:00) دادوستد مي‌شد. دلار همچنان قيمت‌هاي بالاي 3000 تومان را امتحان مي‌كرد اما با توجه به افت تقاضا براي اين ارز، نوسان در زير سطح 3000 توماني در چند روز پيش رو براي آن چندان بعيد نيست. سكه‌هاي تمام بهار بازار نقدي روز گذشته تا 8000 تومان هم افزايش قيمت داشتند كه البته پايدار نبود و عواملي از جمله ريزش دلار در نهايت سكه‌ها را در مسير نزولي هم قرار داد.

اين در حالي بود كه سررسيدهاي بازار آتي سكه در آغاز معاملات خود به دليل صعود اونس طلا بين پنج تا 15 هزار تومان صعود كردند و كمي بعد اين افزايش قيمت براي سررسيد دور اين بازار به 24 هزار تومان رسيد. با مشخص شدن قيمت بازار نقدي و ريزش دلار تا 3002 تومان، اما سررسيدهاي آتي تاحدودي از شدت افزايش بهاي خود كاستند. سررسيد شهريور همچنان بيشترين حجم و ارزش معاملات و همچنين بيشترين تعداد قراردادهاي باز را به خود اختصاص داده و جذاب‌ترين سكه آتي بود و سررسيد آبان در جايگاه دوم قرار داشت.

افزايش قيمت سررسيد شهريور هم روز گذشته بيش از آبان بود. از سوي ديگر سررسيد نزديك آتي (سكه اسفند) كه ديروز آخرين روز معاملاتي خود را مي‌گذراند، شاهد كمترين ميزان معاملات به نسبت ساير سررسيدها بود. فرآيند تحويل در قرارداد سكه اسفند 92 امروز و فردا مطابق ضوابط مندرج در سايت بورس كالاي ايران از طريق شعب منتخب بانك سامان انجام خواهد شد.

بنابراين كليه مشتريان فروشنده و خريدار داراي موقعيت تعهدي باز موظفند بر اساس اين ضوابط جهت تحويل سكه خود اقدام كنند. سكه اسفند تنها سررسيدي بود كه روز گذشته در ساعاتي شاهد كاهش بها به نسبت قيمت تسويه روز پنج‌شنبه بود. 
تسويه حساب‌هاي پايان سال
ريزش دلار تا نزديكي 3000 تومان اما تنها دليل افت قيمت سكه‌ها نبود؛ در اين ميان يكي ديگر از دلايل ريزش سكه‌هاي نقدي و آتي پس از صعود صبح ديروز اين بود كه همچون تسويه سررسيد اسفند آتي، سكه‌هاي نقدي هم روز گذشته و با نزديك شدن به روزهاي پاياني سال با حجم فراوان در بازار فروخته مي‌شدند.

همين روند براي دلار هم وجود داشت و كساني كه دلار و سكه دارند براي پر كردن حساب ريالي خود در آستانه سال نو، اقدام به فروش در بازار مي‌كنند. در اين ميان براي بسياري از صرافان و معامله‌گران، سود پايان سال اهميت زيادي دارد و در حال جذب نقدينگي ريالي هستند. در همين حال حجم معاملات كاغذي در بازار ديروز بسيار افت كرده بود.

اين مسائل موجب شد تا سكه نقدي پس از گذشت سه چهار ماه، روز گذشته زير قيمت طلاي خود معامله شود.

 حجم روزانه قراردادهاي معامله شده اين بازار كه تا روز چهارشنبه هفته گذشته همچنان پنج رقمي باقي مانده بود، روز پنج‌شنبه با ريزش قيمت‌ها به كمتر از 9000 قرارداد رسيد و ديروز با صعود قيمت‌ها دوباره از اين سطح فراتر رفت. حالا كه پيش‌بيني روند روزهاي پيش رو براي اونس طلا صعودي است، احتمالا سررسيدهاي آتي به همراه سكه نقدي تا حدودي بر قيمت‌ها خواهند افزود، اما در عين حال از تاثير دلار بر اين بازارها نمي‌توان صرف‌نظر كرد. دلار از دوشنبه هفته گذشته تا ديروز شاهد كاهش تدريجي قيمت بوده است كه موجب شده تا سكه‌هاي نقدي نتوانند واكنش شديدتري به صعود مهم اونس طلا از خود نشان دهند. 
برخي كارگزاران بازار آتي سكه روزهاي پيش رو و تا قبل از تعطيلات نوروز را براي سكه نقدي به تبع صعود اونس طلا، افزايشي پيش‌بيني مي‌كنند، اما براي بازار آتي سكه انتظار صعود شديد قيمت ندارند، چراكه اختلاف ميان سررسيدهاي اين بازار اكنون زياد است و به 60 تا 70 هزار تومان هم مي‌رسد و احتملا بازار اين تفاوت قيمتي را تا حدود 30 هزار تومان براي سررسيدهاي نزديك كاهش خواهد داد.

تاریخ انتشار : يکشنبه ۲۵ اسفند ۱۳۹۲ ساعت ۰۷:۰۲
کد مطلب: 5458
 
مرجع : دنیای اقتصاد