گروه صنایع معدنی فولاد
 
کاهش صادرات آهن اسفنجی نگران‌کننده است
گروه صنایع معدنی >فولاد - ایران یکی از بزرگ‌ترین تولیدکننده‌های آهن اسفنجی در جهان است. تولید آهن اسفنجی در کشور در ۶ ماه نخست امسال، رشد ۱۰ درصدی داشته اما صادرات این محصول در روند نزولی قرار گرفته است.
 
به گزارش ماین نیوز، میزان صادرات آهن اسفنجی در این بازه زمانی، افت شدید ۷۱ درصدی را تجربه کرده است. این افت در شرایطی ثبت‌شده که توسعه صادرات به‌عنوان یک ضرورت مطرح است. در همین حال باید اذعان کرد همه تولیدکنندگان برای تداوم فعالیت خود به ارز نیاز دارند.

اسدالله فرشاد، عضو هیات مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران، درباره آخرین وضعیت تولید و صادرات فولاد به چیلان گفت: در سال جهش تولید، تولید در زنجیره فولاد از رشد قابل‌قبولی برخوردار بوده است اما متأسفانه در حوزه صادرات، وضعیت خوبی حکمفرما نیست. در ۶ ماه نخست سال جاری، صادرات محصولات فولادی ۴۹ درصد، صادرات اسلب ۴۵ درصد و صادرات آهن اسفنجی ۷۱ درصد کاهش یافته است.

توازن در زنجیره فولاد

این فعال زنجیره فولاد تأکید کرد: در طول سالیان گذشته در زمینه تولید گندله، سرمایه‌گذاری قابل‌توجهی انجام‌شده و طرح‌های بزرگی در حال احداث یا در آستانه راه‌اندازی هستند. حال برای حفظ تعادل و توازن در این زنجیره باید سرمایه‌گذاری در تولید آهن اسفنجی افزایش یابد. نیاز به احداث ۴ واحد مگامدول ۲ میلیون تنی آهن اسفنجی برای حفظ توازن در این زنجیره ضروری به‌نظر می‌رسد.

فرشاد افزود: سرمایه‌گذاری در تولید آهن اسفنجی از توجیه فنی و اقتصادی برخوردار است؛ بنابراین از شرکت‌های فعال زنجیره فولاد درخواست داریم به این رسته اضافه شوند و در تولید آهن اسفنجی سرمایه‌گذاری کنند. با توجه به راه‌اندازی قریب‌الوقوع برخی طرح‌های گندله‌سازی، سرمایه‌گذاری در تولید آهن اسفنجی می‌تواند یک سرمایه‌گذاری خوب و جذاب باشد.

توسعه صادرات غیرنفتی

این عضو هیات مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران تأکید کرد: کاهش صادرات آهن و فولاد در حالی روی داده که با توجه به شرایط فعلی کشور، توسعه صادرات و افزایش صادرات غیرنفتی ضرورت داد. تولیدکنندگان آهن اسفنجی هم برای استمرار تولید و هم برای تکمیل پروژه‌های ناتمام خود به ارز حاصل از صادرات محصولات خود نیاز دارند و باید گفت که این کاهش شدید صادرات نگران‌کننده است. فرشاد در ادامه بیان کرد: یکی دیگر از مشکلاتی که تولیدکنندگان زنجیره فولاد با آن روبه‌رو هستند، افزایش هزینه حمل‌ونقل است که در ماه‌های اخیر بیش از ۲ برابر رشد داشته است.

رشد نرخ حمل‌ونقل زمینه افزایش قیمت تمام‌شده محصولات را به دنبال دارد. به‌تازگی نیز اتحادیه کامیونداران اعلام کرده هزینه حمل جاده‌ای باید مانند حمل‌ونقل ریلی بر‌اساس تن‌کیلومتر محاسبه شود. همین تغییر نیز به احتمال زیاد، افزایش دوباره هزینه‌های حمل را به‌دنبال دارد.

چالش تامین مواد اولیه

فرشاد درباره وضعیت خرید مواد اولیه ازسوی تولیدکنندگان آهن اسفنجی گفت: باوجود اینکه تولید گندله در کشور رشد خوبی داشته و طرح‌های جدید در این حوزه به بهره‌برداری رسیده است، اما متأسفانه در توزیع گندله مشکلاتی وجود دارد. گندله به‌طور مستقیم به‌دست تولیدکنندگان آهن اسفنجی نمی‌رسد و واسطه‌ها قیمت گندله را بالا برده‌اند. در کنار این رشد قیمتی، بعضا کیفیت گندله تحویلی نیز مطلوب نیست.

تداوم تولید، ارز می‌خواهد

علیرضا زاهدیان، مدیرعامل شرکت فولاد غدیر نی‌ریز  و در پاسخ به سوالی مبنی بر اثرات کاهش صادرات آهن اسفنجی بر عملکرد فعالان این صنعت اظهارکرد: تولیدکنندگان آهن اسفنجی برای تداوم فعالیت خود به ارز نیاز دارند. این ارز از محل صادرات تامین می‌شود. بخشی از قطعات و تجهیزات مورد نیاز واحدهای تولیدی از خارج کشور تامین می‌شود. تامین این تجهیزات به ارز نیاز دارد و باید جدی گرفته شود؛ بنابراین کاهش صادرات به هر دلیلی تداوم تولید در این حلقه از زنجیره فولاد را با چالش روبه‌رو می‌کند. این تولیدکننده آهن اسفنجی در ادامه افزود: ضمن اینکه در موقعیت کنونی با توجه به تشدید تحریم‌های بین‌المللی و با محدودیت در فروش نفت و تامین ارز مورد نیاز کشور، تامین این ارز از سایر منابع از ضروریات است. یعنی صادرات محصولات زنجیره فولاد علاوه بر تامین نیاز این صنایع که پیش‌تر هم به آن اشاره شد، می‌تواند سهمی در تامین نیاز سایر صنایع هم برعهده بگیرد.

مدیرعامل شرکت فولاد غدیر نی‌ریز گفت: کاهش صادرات به این منزله است که بخشی از تولیدکنندگان، امکان فروش خود را در بازار بین‌المللی از دست می‌دهند. توجه به این نکته ضروری به‌نظر می‌رسد که کسب بازارهای جدید صادراتی هزینه‌بر است. حال اگر در چند ماه آینده دوباره امکان صادرات برای تولیدکنندگان داخلی فراهم شود؛ این فعالان صنعتی باید هزینه قابل‌توجهی را به یافتن بازارهای صادراتی جدید اختصاص دهند.

کمبودها ناشی از توزیع است

وی در پاسخ به پرسشی مبنی بر کمبود آهن اسفنجی در کشور گفت: مشکلاتی که درباره کمبود آهن اسفنجی مشاهده می‌شود بیشتر از توزیع نشات می‌گیرد، نه تولید. البته چنانچه طرح جامع فولاد اجرایی شود و ظرفیت تولید فولاد کشور در افق ۱۴۰۴ به ۵۵ میلیون تن افزایش یابد، با کمبود ۱۱ میلیون تنی آهن اسفنجی در آینده روبه‌رو خواهیم شد. البته برنامه‌ریزی‌هایی برای احداث طرح‌هایی در راستای تولید آهن اسفنجی در دستور کار دولت است.

وی در پایان درباره عرضه آهن اسفنجی در بورس کالا گفت: اجرای سیاست‌های یکسان در تمامی حلقه‌های زنجیره فولاد درست است اما نباید به‌گونه‌ای سیاست‌گذاری کرد که همه فشارها بر یک حلقه از این زنجیره وارد شود. در چنین شرایطی، فشار اصلی قیمتی به حلقه آهن اسفنجی وارد می‌شود و به اهداف از پیش تعیین شده نمی‌رسیم.

سخن پایانی

حرکت در مسیر ارزش‌آفرینی اهمیت ویژه‌ای دارد و باید در اولویت قرار گیرد، اما تولیدکنندگان برای تامین بخشی از نیاز خود به ارز نیاز دارند. صادرات یکی از روش‌های اصلی و عملی برای تامین ارز تولیدکنندگان به‌شمار می‌رود. البته حضور در بازار صادراتی به برنامه‌ای بلندمدت و پایدار نیاز دارد. درنتیجه از متولیان سیاست‌گذاری در وزارتخانه انتظار می‌رود با درک شرایط موجود، بخشی از تولید هر واحد آهن اسفنجی را به صادرات اختصاص دهند تا این تولیدکنندگان بتوانند برای تولید خود در بلندمدت برنامه‌ریزی کنند.
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۲۱ آبان ۱۳۹۹ ساعت ۱۹:۵۹
کد مطلب: 53604
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت