گروه صنایع معدنی فولاد
 
از فرصت رشد تولید فولاد استفاده کنیم
مقررات صادرات هر روز سختگیرانه‌تر می‌شود
گروه صنایع معدنی >فولاد - بازار فولاد در طول هفته‌های گذشته با فراز و نشیب‌های بسیاری روبه‌رو بوده است. تولید فولاد در ۵ ماه نخست امسال صعودی گزارش شده است و باید اقرار کرد تولیدکنندگان فولاد تلاش کرده‌اند تا شعار جهش تولید را محقق کنند.
 
به گزارش ماین نیوز، با این وجود، در همین بازه زمانی صادرات فولاد کاهش یافت. بدون تردید تداوم این روند فعالیت فولادسازان را به‌شدت متاثر می‌کند. در چنین شرایطی از متولیان امر انتظار می‌رود در ماه‌های باقیمانده از سال، سیاست‌های صادرات‌گرا در قبال صنعت فولاد اتخاذ کرده و برای افزایش صادرات فولاد، مشوق‌های صادراتی درنظر بگیرند.

تولید صعودی، صادرات نزولی

بررسی تولید در زنجیره فولاد حکایت از این دارد که تولید این فلز در ۵ ماه نخست امسال رشد ۱۰ درصدی و تولید آهن اسفنجی افزایش ۱۱ درصدی را تجربه کرده است. در ادامه باید تاکید کرد تولید محصولات فولادی در ۵ ماه نخست امسال، حدود ۳ درصد بیشتر شده است.

به‌گزارش انجمن تولیدکنندگان فولاد، با وجود رشد تولید فولاد در ماه‌های نخست امسال، شاهد کاهش صادرات در همین بازه زمانی هستیم. افت صادرات فولاد ایران در ۵ ماهه نخست امسال را باید ناشی از مقررات محدودکننده صادرات دانست. بنا به تازه‌ترین گزارش آماری انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران، مجموع صادرات فولاد ایران (فولاد میانی و محصولات فولادی) در ۵ ماهه ماه نخست امسال، ۲ میلیون و ۹۵۷ هزار تن بوده که نسبت به دوره مشابه سال قبل، کاهش شدید ۲۸.۹ درصدی را نشان می‌دهد.

در ۵ ماه نخست امسال، صادرات فولاد میانی کشور نیز ۲ میلیون و ۲۱۳ هزار تن بوده که کاهش ۱۸ درصدی را نسبت به دوره مشابه سال قبل نشان می‌دهد. از صادرات فولاد میانی، سهم صادرات بیلت و بلوم در ۵ ماهه نخست سال ۹۹، یک میلیون و ۷۶۱ هزار تن، و سهم صادرات اسلب، ۴۵۲ هزار تن بوده است. یعنی صادرات اسلب در بازه زمانی مورد بررسی، کاهش شدید ۵۶ درصدی را تجربه کرده و صادرات بیلت و بلوم، ۷ درصد رشد داشته است.

کل صادرات محصولات فولادی کشور در ۵ ماه نخست سال ۹۹ برابر ۷۴۴ هزار تن بوده که نسبت به دوره مشابه سال قبل، کاهش ۴۹ درصدی را نشان می‌دهد. از میان محصولات فولادی، سهم صادرات مقاطع طویل فولادی، ۶۲۰ هزار تن بوده و صادرات این مقاطع، در مجموع ۵ ماه نخست امسال، ۴۴ درصد کاهش یافته است.

صادرات میلگرد که بیشترین سهم را از میان صادرات کل محصولات فولادی دارد، در این دوره و در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته ۴۷ درصد کاهش یافته است. صادرات آهن اسفنجی نیز در دوره ۵ ماهه نخست امسال، با کاهش ۶۸ درصدی به ۱۶۹ هزار تن رسیده است.

مقررات سختگیرانه صادرات

نکته عجیب ماجرای کاهش صادرات فولاد کشور این است که با وجود تحریم‌ها و همچنین محدودیت‌های بین‌المللی مربوط به بحران کرونا، به‌تازگی مقررات داخلی صادرات فولاد نیز سختگیرانه‌تر شده و صادرات فولاد میانی و محصولات فولادی منوط به اخذ مجوز از دفتر معاونت امور معادن و صنایع‌معدنی وزارت صنعت، معدن وتجارت است!

به‌دلیل کاهش صادرات فولاد، اقتصاد ایران در ۵ ماه نخست امسال نتوانسته از فرصت افزایش تولید فولاد در کشور استفاده مطلوب کند. گفتنی است برای ایجاد ثبات در بازار ارز، تسهیل صادرات فولاد از اهمیت بالایی برخوردار است و در ماه‌های باقیمانده از امسال، ضروری است که سیاست‌های صادرات‌گرا در قبال صنعت فولاد اتخاذ و برای افزایش صادرات فولاد، مشوق‌های صادراتی درنظر گرفته شود.

گفتنی است انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران پیش از این در اوایل اردیبهشت طی نامه‌ای به وزیر صنعت، معدن و تجارت با توجه به شرایط ایجادشده با بحران کرونا و همچنین محدودیت‌های شدید داخلی مرتبط با ستاد تنظیم بازار، نسبت به کاهش صادرات فولاد کشور و کاهش درآمدهای ارزی صنعت فولاد اعلام خطر کرده بود.

فولادی‌ها بازده خوبی دارند

بهترین نماد فولادی بازار سهام در هفته گذشته را باید «کاوه» دانست. گرچه بیشتر نمادهای بازار سرمایه، همچنان درگیر ریزش هستند که از اواسط مرداد تاکنون ادامه دارد، اما در هفته گذشته، نمادهای فولادی، بازگشت خوبی را تجربه کردند و بیشتر نمادهای فولادی بازدهی مثبت داشتند. نماد کاوه در هفته گذشته، بازدهی قابل توجه ۲۷.۳ درصدی را تجربه کرد و از میان نمادهای فولادی، بیشترین بازدهی مربوط به سهام شرکت فولاد کاوه جنوب کیش بود.

تلاش مبارکه برای حمایت از فولاد

هفته گذشته شاهد تلاش ایمیدرو برای نجات بازار سرمایه و همین‌طور اقدام جدی فولاد مبارکه در حمایت از سهام خود بود. خداداد غریب‌پور، رئیس هیات عامل ایمیدرو، هفته گذشته برای حمایت از بازار سرمایه، نشستی با رئیس سازمان بورس، رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس و همچنین مدیران شرکت‌های معدنی و صنایع معدنی بازار سرمایه برگزار کرد. ایمیدرو از این به بعد با همکاری بورس اوراق بهادار، راهبری سبدگردانی شرکت‌های معدن و صنایع‌معدنی بازار سهام را برعهده گرفت.

این تصمیمی بود که در نشست رئیس سازمان بورس، رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس، ایمیدرو و مدیران عامل شرکت‌های بزرگ معدنی و صنایع معدنی با هدف حمایت از سهامداران خرد اتخاذ شد.

تشکیل صندوق بازارگردانی به ارزش ۳۰ هزار میلیارد تومان، اجرای مصوبه بورس درباره ۱۰ درصد سهام خزانه، اجرای مصوبه بورس در خصوص اوراق اختیار فروش تبعی و بیمه سهام، تسریع در افزایش سرمایه شرکت‌ها، تجدید ارزیابی در صورت لزوم، افزایش اعتبارات سبدگردانان مستقل، هماهنگی بیشتر با شرکت‌های حقوقی فروشنده سهام برای کنترل هیجانات بازار و هماهنگی بیشتر با بازارگردانان شرکت‌های تابع ایمیدرو جزو پیشنهادهای ایمیدرو برای حمایت از بازار سرمایه بود.

سخن پایانی

در هفته گذشته، با مصوبه هیات مدیره فولاد مبارکه اصفهان، این شرکت درخواست مجوز خرید ۲ میلیارد و ۹۰ میلیون سهام خزانه را به سازمان بورس ارسال کرد. فولاد مبارکه با خرید سهام خزانه و نگهداری حداکثر ۲ ساله آن، قصد حمایت از سهام a را در شرایط پرنوسان بازار دارد.

استفاده از مکانیسم خرید و نگهداری سهام خزانه، یک راهکار شرکت‌ها برای حمایت از سهام‌شان در شرایط هیجانی بازار بورس است. خرید این حجم از سهام خزانه که در فاصله اول مهر تا اول آذر امسال انجام خواهد شد، یک سیگنال قوی برای فعالان بازار بورس است که نماد فولاد در قیمت‌های فعلی کاملاً ارزنده است.
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۲ مهر ۱۳۹۹ ساعت ۲۰:۵۵
کد مطلب: 52964
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت