گروه معادن سنگ آهن
 
تبدیل بافق به قطب صنایع معدنی با بهره‌برداری از طرح گندله‌سازی
گروه معادن >سنگ آهن - کارخانه گندله‌سازی سه چاهون بافق که بر اساس برنامه‌ریزی در ادامه افتتاح طرح های هفته دولت روز ۱۳ شهریور به صورت ویدیو کنفرانس با حضور رییس جمهوری به بهره برداری می‌رسد، نقش تاثیرگذاری در جلوگیری از خام فروشی مواد معدنی سنگ آهن کشور و ایجاد ارزش افزوده بیشتر در این صنعت دارد.
 
تبدیل بافق به قطب صنایع معدنی با بهره‌برداری از طرح گندله‌سازی
تبدیل بافق به قطب صنایع معدنی با بهره‌برداری از طرح گندله‌سازی

کارخانه گندله‌سازی سه چاهون بافق که بر اساس برنامه‌ریزی در ادامه افتتاح طرح های هفته دولت روز ۱۳ شهریور به صورت ویدیو کنفرانس با حضور رییس جمهوری به بهره برداری می‌رسد، نقش تاثیرگذاری در جلوگیری از خام فروشی مواد معدنی سنگ آهن کشور و ایجاد ارزش افزوده بیشتر در این صنعت دارد.

«گُندُله» گلوله‌های تولید شده از نرمه یا خردشده سنگ آهن و سایر مواد افزودنی است که نخست به صورت خام است و سپس پخته و سخت می‌شود و برای احیا به روش سنتی تولید آهن در کوره بلند یا روش‌های متعدد احیای مستقیم به کار می‌رود.

۱۳ کیلومتر که از شهر بافق به سمت شمال غربی حرکت کنید، مجتمع صنعتی بزرگی در عرصه‌های بیابانی منطقه نظر شما را به خود جلب می‌کند، کارخانه گندله‌سازی بافق به عنوان تامین کننده خوراک و مواد اولیه کارخانه‌های فولاد ایران، بستر توسعه و تحول این صنعت را در منطقه‌ای معدنی از کشور فراهم آورده که با بهره برداری از شرکت در حال ساخت فولاد با ظرفیت تولید سالانه ۸۰۰ میلیون تن، افق روشنی را در مقابل صنعت فولاد کشور قرار داده است.

گندله سازی یکی از طرح های جوار معدنی شرکت سنگ آهن مرکزی ایران- بافق است که با سایر طرح ها، زنجیره فولاد را در این شهرستان تکمیل می‌کند و این کارخانه ظرفیت تولید سالانه پنج میلیون تن گندله را دارد که در روش احیای مستقیم تولید فولاد، کاربرد دارد.

تکمیل طرح نسوز کارخانه گندله بافق

طی ۶ ماه گذشته در قسمتی از کارخانه گندله سازی، طرح نسوزکاری واحد یادشده فعال بود که با ۲ نوبت کاری صبح و عصر و ۳۵۰ نیرو، مراحل نهایی گندله سازی تکمیل شد .

مجری طرح نسوزکاری کارخانه گندله سه چاهون بافق گفت: در این طرح خمیر حاصل از کنسانتره آهن تبدیل به گلوله‌های پنج تا هشت میلیمتر می‌شود که در «کوره دوار» با دمای ۸۰۰ تا هزار درجه سانیتگراد مراحل پخت انجام و سپس وارد « کولر» مخصوص می‌شود.

محمدکارگران افزود: با پیشرفت دانش فنی در حوزه معادن، نسوزکاری کاربرد گسترده‌تری در صنایع مختلف از جمله در تولید صنایع فولاد ، سیمان، شیشه، مس و آلومینیوم پیدا کرده و استفاده از درجه حرارت بالاتر، دمش اکسیژن اضافی و کار در فشارهای بالاتر، شرایط انتخاب و کاربرد مواد نسوز را فراهم می کند.

به گفته این فعال حوزه معدن، هدف اصلی طراحان و سازندگان موادنسوز این است که موادی را برای آسترها تهیه کنند که فلز و سرباره ، در آنها نفوذ نکند و با آنها وارد واکنش نشود.

کارگران با بیان اینکه برخی نیروهای بومی تخصص کار در ارتفاع را ندارند و ناگزیر از نیروی فنی غیربومی نیز در این طرح استفاده شده، افزود: حقوق ، مزایا و سختی کار طبق قانون، به موقع پرداخت شده و همه کارکنان این واحد از مزایا بیمه تامین اجتماعی برخوردار هستند و همه افرادی که در کار ساختمانی، فنی و خدماتی و جانبی این طرح فعال بودند در قسمت‌های مختلف گندله سازی به کار مشغول می‌شوند.

به گفته مجری طرح گندله سه چاهون بافق به ایستگاه آخر رسید و با انجام آزمایش سلامت و تشکیل پرونده نیروهای پذیرفته شده ، این کارخانه با تولید سالانه پنج میلیون تن گندله ، تولید خوراک برای کارخانه فولاد «کسری» بافق را که با ۴۰ درصد پیشرفت فیزیکی در حال ساخت است، تامین می‌ کند.

بهروز شفیع افزود: قرارداد طرح گندله سازی در بهمن ماه سال ۹۵ با پیش بینی چهار هزار میلیارد تومان سرمایه گذاری بسته شد و پس از گذشت حدود چهار سال آماده بهره برداری است.

وی در خصوص تاثیر تحریم‌های ظالمانه آمریکا در روند پیشرفت این طرح تصریح کرد: بیشتر دستگاه‌ها و قطعات قبل از اعمال تحریم ها از کشورهای مختلف به ویژه آلمان خریدار و به کشور حمل شده بود.

شفیع با بیان اینکه کارشناسان و کارگران ایرانی تحریم‌ها را به فرصت تبدیل کردند، تصریح کرد: با توجه به تحریم‌های تحمیلی از سوی آمریکا ، برخی شرکت‌های خارجی حاضر به ادامه همکاری نشدند که با تکیه بر توان داخلی توانسته‌ایم مشکلات را حل و نیاز به خارج را رفع کنیم.

مدیرعامل شرکت سنگ آهن مرکزی ایران – بافق نیز گفت: قرارداد طرح جوار معدنی گندله سال ۹۵ با کنسرسیوم خارجی و داخلی بسته شد و تا کنون یک میلیارد و ۴۴۰ میلیون یوان و ۳۷ میلیون دلار برای این طرح هزینه شده و آماده بهره برداری است که ۱۳ شهریور ماه ۹۹ به مناسبت هفته دولت با ارتباط ویدیو کنفرانس رییس جمهوری افتتاح می‌شود.

رضا فلاح مبارکه از برگزاری آزمون استخدام رسمی برای اشتغال در کارخانه گندله سه چاهون بافق خبر داد و با بیان اینکه ۹۸ درصد از ۴۴۴ نیروهای پذیرفته شده در این طرح بومی هستند ، افزود: ‌ ۲۰ درصد افراد جذب شده مدرک تحصیلی دیپلم و بقیه از تحصیلات دوره های کاردانی، کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری برخوردارند و همچنین در این طرح برای یکهزار و ۸۰۰ نفربه طور غیرمستقیم شغل ایجاد کرده و به لحاظ سختی کار و آلودگی بیش از حد در کارخانه گندله‌سازی، بانوان در این واحد اقتصادی به کار گرفته نشدند.

وی تصریح کرد: راه اندازی واحد گندله در کنار کارخانه فولاد از خام فروشی سنگ آهن جلوگیری می‌کند و با تبدیل آن به شمش فولاد باعث ایجاد ارزش افزوده بالا خواهد شد.

فلاح اضافه کرد: محصول این واحد تا زمان راه اندازی کارخانه فولاد کسری ، با تصمیم مدیران ارشد و اعضای هیات مدیره شرکت سنگ آهن مرکزی بافق، به کارخانه‌های فولادسازی کشور صادر می‌شود.

تولید ۴.۵ تن کنستانتره در بافق

به گفته مدیرعامل شرکت سنگ آهن مرکزی ایران - بافق در سال جاری حدود ۴.۵ میلیون تن کنسانتره آهن از معادن سنگ آهن منطقه تولید شده که به ذوب آهن اصفهان و خوزستان حمل و هزینه حمل هم برعهده خریدار است.

وی افزود: تامین سنگ آهن به عنوان خوراک کارخانه گندله، دغدغه اصلی مسوولان شرکت است و پیگیری های لازم انجام شده تا بیشتر از معادن مقیاس کوچک برای تامین خوراک استفاده شود تا فشار بر معدن سنگ آهن چغارت کاسته شود.

فلاح مبارکه تصریح کرد: معدن سنگ آهن چغارت بافق مثل هر معدن فسیلی دیگر تمام شدنی است و تامین خوراک باید دغدغه مجموعه مدیران، معاونان و کارگران شرکت سنگ آهن باشد تا وضعیت موجود حفظ شود.

وی همچنین از راه اندازی کارخانه « آگلومراسیون» به عنوان یکی از طرح‌های جوار معدنی بافق با ظرفیت تولید سالانه ۸۸۰ هزار تن خبرداد و افزود: این شرکت، سنگ آهن ریزدانه را به کلوخه تبدیل و باید در کنار آن واحد ذوب آهن کوره بلند باشد تا این محصول را به شمش آهن تبدیل کند.

مدیرعامل شرکت سنگ آهن مرکزی ایران – بافق با بیان اینکه فقط واحد کوره بلند اصفهان می‌تواند از این خوراک استفاده کند خاطرنشان کرد: از اردیبهشت ماه سال ۹۸ خوراک ذوب آهن اصفهان قطع و طلب شرکت را مطالبه کردیم، تا تسویه حساب نشود آگلومراسیون به اصفهان ارسال نخواهد شد.

فلاح مبارکه با بیان اینکه انبار شرکت پر از آگلومراسیون است، گفت: به تازگی از طریق مزایده این محصول به فروش رسید و کارخانه مجددا آغاز به کار کرد و این کار موقتی و باید به دنبال بازار پایدار فروش این محصول برای آینده باشیم تا کارکنان این واحد با ضمانت شغلی به کار خود ادامه دهند.

وی همچنین از ایجاد پروژه پست برق ۱۵۰ هزار مگاواتی برای تامین برق این طرح خبرداد و افزود: قرارداد ایجاد پست برق ۷۹ میلیارد تومان بوده و هم اکنون آماده بهره برداری شده است.

به گفته فلاح، ذخیره ۱.۴ میلیارد تنی معدن سنگ آهن چغارت بافق پس از برداشت نیم قرن رو به اتمام است و در کنار این معدن، معادن دیگری مثل سه چاهون، چاه گز و چند آنومالی سنگ آهن و همچنین دی ۱۹ (مشترک با مجتمع صنعتی و معدنی چادرملو اردکان) وجود دارد که تامین کننده خوراک گندله سازی و کارخانه فولاد کسری بافق است.

بافق قطب صنایع معدنی

سرپرست فرماندار بافق هم، کارخانه گندله سه چاهون بافق را یکی از بزرگترین طرح‌های جوار معدنی استان یزد دانست و گفت: با راه اندازی این کارخانه، این شهرستان معدنی به قطب صنایع معدنی تبدیل می‌شود.

محمدعلی شاه حسینی، جهش تولید، اشتغال، رونق تولید، توسعه و پیشرفت شهرستان را از مهمترین مزایای راه اندازی این کارخانه عنوان کرد.

سالانه بیش از ۹ میلیون تن سنگ آهن از معادن‌ شهرستان بافق استخراج می‌شود و هم اینک افزون بر پنج هزار و ۷۰۰ نفر در شرکت سنگ آهن مرکزی ایران – بافق به کار اشتغال دارند که با احتساب بازنشستگان و خانواده‌های آن‌ها حدود ۷۸ درصد جمعیت این شهرستان به نوعی از طریق این شرکت ارتزاق می‌کنند.

سرب، روی، فسفات آسفوردی، سنگ‌های تزئینی و اورانیوم از دیگر معادن فعال شهرستان باق و گندله، آگلومراسیون و کارخانه فولاد از مهمترین طرح‌های جوار معدنی در این شهرستان است.

مرکز شهرستان ۵۰ هزار نفری بافق در فاصله ۱۱۰ کیلومتری جنوب شرق شهر یزد قرار دارد.
تاریخ انتشار : سه شنبه ۴ شهريور ۱۳۹۹ ساعت ۲۳:۵۴
کد مطلب: 52600
 
مرجع : خبرگزاری ايرنا