آلومینیوم ایران چگونه تحریم‌ها را دور می‌زند؟

روزنامه گسترش صمت , 26 مرداد 1399 ساعت 22:47

تولید آلومینیوم با توجه به شرایط تحریمی حاکم بر کشور، با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم می‌کند، تامین ارز مورد نیاز، تهیه مواد اولیه و مشکلات فروش سبب‌شده تولیدکنندگان آلومینیوم نسبت به تغییر روند کاری خود اقدام کنند، از سوی دیگر، توسعه کارخانجات و حرکت رو به پیشرفت صنایع آلومینیومی نیز از سوی تولیدکنندگان مورد توجه بوده است.


به گزارش ماین نیوز، سیدعلی بهشتی، عضو هیات مدیره و معاون بازرگانی شرکت ایرالکو درباره تاثیر تحریم‌ها بر صنایع آلومینیومی ایران گفت: آلومینیوم ایران از اردیبهشت ۹۷ در فهرست موارد تحریمی علیه ایران قرار گرفت. به‌دنبال آن در دوره بعدی تحریم‌ها شرکت ایرالکو نیز در فهرست تحریم‌ها بود. درحال‌حاضر، هیچ شرکت تولیدی در جهان به‌طور مستقیم با ایرالکو عملیات خرید و فروش انجام نمی‌دهد.

چنانچه محصولی خریداری شود نمی‌توان مستقیم به حساب آنها وجه مواد اولیه را واریز کرد. دراین شرایط برای انجام خرید و فروش از طریق واسطه‌ها اقدام می‌کنیم که همین امر سبب می‌شود هزینه‌ها افزایش یابد.

در صورتی که قصد فروش محصولات را داشته باشیم به‌دلیل اینکه کالا باید از مبدا ایران ارسال‌شده و اسناد تغییر پیدا کند، انجام آن مستلزم هزینه است و بسیاری از شرکت‌ها این کار را انجام نمی‌دهند و باید کالای خود را با نرخ پایین‌تری نسبت به رقبا عرضه کنیم.

راهکارهایی برای برون‌رفت از تحریم

وی در ادامه و در پاسخ به پرسشی مبنی بر راهکارهای ایرالکو برای برون‌رفت از شرایط تحریم گفت: ایرالکو راهکارهایی را به‌منظور غلبه بر مشکلات موجود در پیش‌گرفته که یکی از این اقدامات ورود شرکت‌های بیشتری به عرصه خرید و فروش است.

همین امر سبب شده باوجود افزایش شدت تحریم‌ها با ایجاد فضای رقابتی هزینه‌ها را کاهش دهیم و به همین منظور با برگزاری مناقصات و مزایده‌ها بین شرکت‌های تایید صلاحیت شده در عرصه فروش، رقم‌های بالاتری به ما پیشنهاد می‌دهند.خریدی هم که انجام می‌شود با پیشنهاد قیمت‌های پایین‌تر است که همین امر سبب‌شده از هزینه‌ها کاسته شود.

در شرایط تحریمی، مهم‌ترین عامل شناسایی شرکت‌هایی که عملیات خرید و فروش را انجام می‌دهند، از طریق انتقال ارز است. به همین منظور، ایرالکو به‌عنوان نخستین شرکت در ایران به اجرای سیستم تهاتری و خرید مواد اولیه بدون انتقال ارز اقدام کرد. در این بخش، به‌دلیل اینکه امکان جابه‌جایی پول و رصد آن وجود ندارد، تمایل شرکت‌ها برای فعالیت در این حوزه بیشتر و مواد اصلی مانند آلومینا تاکنون بدون کوچک‌ترین وقفه‌ای خریداری شده است.

بهشتی افزود: میزان تولیدات داخل کشور کفاف مواد اولیه ما برای ساخت آلومینیوم را نمی‌دهد. ما تنها یک‌ششم نیاز خود به آلومینا را از جاجرم دریافت می‌کنیم که دلایل گوناگونی دارد از جمله اینکه آلومینای جاجرم به جمع تولیدکنندگان آلومینیوم پیوسته است و شرکت آلومینیوم جنوب (سالکو) نیز به‌تازگی راه‌اندازی‌شده و شرکت‌های دیگری مانند المهدی نیز مانند گذشته به مواد اولیه نیازمند هستند و از مجموع ۲۳۰ هزار تنی تولید آلومینای جاجرم، فقط یک‌چهارم از تولیدات آن به‌عنوان مواد اولیه به مصرف ایرالکو می‌رسد.

تامین مواد اولیه از گینه

وی گفت: گینه یکی از منابع غنی بوکسیت در جهان به‌شمار می‌رود. در کشور ما به‌دلیل برخی نظرات مخالف و موافقی که از گذشته وجود داشت، امکان استفاده از منابع این کشور انجام نشد و ما را نسبت به رقبای خارجی عقب راند. اگر تاکنون کاری در این زمینه انجام می‌شد، در تامین نیاز داخل به مواد اولیه مشکلی نداشتیم. ضمن اینکه بسیاری از شرکت‌های خارجی در گینه حضور یافته و به همین منظور نیز کارخانه توسعه آلومینا احداث کردند.

امید به اکتشاف

وی در ادامه افزود: درحال‌حاضر بهره‌برداری از معدن تاش به ذخایر کشور افزوده است. برخی فعالیت‌های اکتشافی در استان‌های چهارمحال و بختیاری و کهگیلویه و بویراحمد نیز جای امیدواری ایجاد کرده است. ضمن اینکه به نظر من ما پهنه‌های خوبی در کشور داریم. ممکن است در محاسبات یک پروژه اکتشافی سودآوری آن جای تردید داشته باشد، اما تجربیات در داخل کشور نشان می‌دهد در صورتی که پروژه درست و اصولی به مرحله اجرا برسد، سودآور خواهد بود.

ضمن اینکه اگر ما بتوانیم مواد اولیه مورد نیاز را از داخل کشور تامین کنیم، می‌توانیم محصولی با ارزش بالاتر تولید کنیم که برای ما ارزش‌آفرین خواهد بود. با توجه به قرارگیری ایران در شرایط تحریم و افزایش هزینه‌ها تولید مواد اولیه در کشور برای ما به صرفه خواهد بود.

موانع سرمایه‌گذاری در بخش آلومینیوم

بهشتی در تشریح موانع موجود در مسیر جذب سرمایه به صنعت آلومینیوم گفت: سیاست‌گذاری‌های دولت در بحث مواد اولیه هنوز جایگاه خود را پیدا نکرده است و به همین منظور در ابتدای ورود سرمایه‌گذاران به این بخش با چالش مواد اولیه روبه‌رو خواهند بود.

بنابراین سیاست‌گذاری دولت باید بر این اساس باشد که مواد اولیه آلومینیوم به چه صورتی در اختیار شرکت‌ها قرار خواهد گرفت و در صورتی که سازکار آن تعیین شود، با توجه به نرخ انرژی در صنعت آلومینیوم و بازدهی آن، بسیاری از سرمایه‌گذاران خواهان سرمایه‌گذاری و اشتغالزایی در این بخش خواهند بود، چراکه با نرخ پایین انرژی برق، می‌توان محصول تولیدشده آلومینیوم را با نرخ بالاتری به فروش رساند.

تامین آند

وی درباره تامین‌اند مورد نیاز این شرکت افزود: ایرالکو در حال ساخت یک کارخانه تولیداند در اطراف اراک، شهرصنعتی خیرآباد است تا با احداث آن، اند مورد نیاز خود را تولید کند. درحال‌حاضر، ۵۰ درصداند مورد استفاده خط قدیم ازسوی ایرالکو تولید می‌شود، اما برای خط جدید نیازمند آندهای جدید هستیم. درحال‌حاضر ۵۰ درصد نیازاند ما خارج از کشور تامین می‌شود.

امیدواریم با توجه به اختصاص بودجه حاصل از سودآوری شرکت در سال‌های ۹۶ تا ۹۸ اختصاص بخشی از آن به این طرح شاهد راه‌اندازی هرچه سریع‌تر آن باشیم چراکه به نظر من تاثیر خوبی در سودآوری آینده ما خواهد داشت.

چالش‌های ارزی

بهشتی در ادامه افزود: با توجه به تأمین ۸۰ درصدی مواد اولیه صنایع آلومینیوم از خارج کشور، شرکت‌های آلومینیومی شدیدا به ارز نیاز دارند. امسال نیز از سوی دولت تأکید شده که شرکت‌های آلومینیومی باید بخشی از ارز موردنیاز را خودشان تأمین کنند.

مفهوم آن این است که ما باید شمش بیشتری صادر کنیم که این امر پیامدهای ناخوشایندی بر بازار داخلی خواهد گذاشت و ممکن است صنایع پایین‌دستی را با چالشی جدی روبه‌رو کند، چراکه این رویکرد می‌تواند نرخ کالاهای صنایع پایین‌دستی را نیز دستخوش تغییرات کند. به‌ویژه که کاهش صادرات شمش آلومینیوم و تبدیل آن به محصولی باارزش‌تر برای کشور بهتر خواهد بود.

سخن پایانی

صنعت آلومینیوم با صنایعی مانند فولاد، مس و پتروشیمی متفاوت است. تولید آلومینیوم، ارزبر است و نیاز به واردات مواد اولیه دارد؛ بنابراین باید دولت و دیگر سازمان‌های متولی به کمک ما بیایند تا در راستای حفظ تولید و تکمیل زنجیره ارزش گام برداریم.


کد مطلب: 52467

آدرس مطلب: http://www.minews.ir/fa/doc/news/52467/آلومینیوم-ایران-چگونه-تحریم-ها-دور-می-زند

ماین نیوز
  http://www.minews.ir