ابر پروژه انتقال آب خلیج فارس ثمره همت دولت

خبرگزاری ايرنا , 4 مرداد 1399 ساعت 19:39

ابر پروژه انتقال آب خلیج فارس به نواحی مرکزی ایران، آرزویی چند ساله بود که در دولت تدبیر و امید به همت مسئولان و همراهی بخش خصوصی اجرایی شد و بزودی شاهد افتتاح این طرح ملی عظیم برای تامین آب بخش‌های مختلف در استان کرمان خواهیم بود.


به گزارش ماین نیوز، استان کرمان با همه ظرفیت ها و قابلیت ها موانعی بر سر راه توسعه و شکوفایی خود می بیند که مهمترین آن کم آبی و کاهش ذخایر زیر زمینی آب است.

سالانه بیش از ۶ میلیارد متر مکعب آب از سفره های زیرزمینی استان کرمان برداشت می شود که ۶۰ درصد بیش از استانداردهای جهانی است و همین مساله سفره های زیرزمینی را در این منطقه خشک و کویری با خطر روبرو کرده است.

نزدیک به ۹۵ درصد این آب موجود در کرمان صرف کشاورزی، ۱.۵ تا ۲ درصد آن صرف بخش صنعت و مابقی صرف شرب می شود و سالانه هزینه بسیار سنگینی برای تامین آب بخش های مختلف استان کرمان می شود که هزینه زیادی به دولت و بخش خصوصی تحمیل می کند.

دیار کریمان بهشت معدن ایران لقب گرفته و صنایع زیادی همچون فولاد، ذغال سنگ، مس، کرومیت و غیره در این استان فعالیت دارند که تامین آب آنها چالشی بر سر راه توسعه صنایع این استان محسوب می شود و حل آن زمینه جهش و رونق تولید را در حوزه صنعتی و معدنی فراهم می سازد.

برنامه ها و طرح های متعددی برای تامین آب کرمان کرمان اجرا شده و یا در دست اقدام است که بزرگترین و مهمترین آن انتقال آب از خلیج فارس به استان های کرمان و یزد است که ضمن رفع مشکلات تامین آب شرب این استانها می تواند در رونق چرخ صنعت این استانها نیز موثر واقع شود.

طرح انتقال آب خلیج فارس به صنایع جنوب شرق کشور از پروژه های در دست انجام بزرگ آبرسانی کشور محسوب می شود که از سال ۹۵ توسط شرکت تأمین و انتقال آب خلیج فارس (WASCO)در سه خط در مرحله اجرا قرار گرفته و آب گل گهر در سیرجان، مس در سرچشمه رفسنجان و چادرملو یزد را تامین می کند و با اجرای این طرح شیرین سازی آب دریا در کنار خلیج فارس انجام می شود و با ۷۰۰ کیلومتر خط لوله، آب برای مصرف صنایع و آب شرب استان های یزد و کرمان تأمین می شود.

روحانی: سرمایه گذاری در حوزه انتقال آب دریاها ضروری است

رییس جمهوری در چهاردهمین هفته از افتتاح پروژه های مهم ملی در حوزه‌های مختلف با تاکید بر ضرورت بهره گیری بهینه از همه منابع آبی کشور از جمله آب دریاها گفت: امروز حدود ۲۶ میلیارد متر مکعب آب دریاها بدون نمک زدایی در اختیار استانهای ساحلی قرار می‌گیرد و همزمان برای استانهای ساحلی بیش از ۴.۴ میلیارد مترمکعب آب نیز جهت شیرین سازی در نظر گرفته شده که با فرایند شیرین سازی این رقم به ۱.۴ میلیارد متر مکعب می رسد.

حجت الاسلام دکترحسن روحانی با تاکید بر اینکه باید از آب دریا در چارچوب محیط زیست استفاده کنیم، افزود: برای تامین آب مورد نیاز استانهای غیرساحلی همانند خراسان جنوبی، کرمان، یزد، سمنان و حتی خراسان رضوی هم ۳.۷ میلیارد مترمکعب آب در نظر گرفته شده که این رقم هم بعد از فرایند شیرین سازی به ۱.۳ میلیارد متر مکعب خواهد رسید.

رییس جمهوری سرمایه گذاری بخش خصوصی در حوزه شیرین سازی و انتقال آب دریاها به بخش های مورد نیاز در کشور را ضروری خواند و گفت که با این اقدام سرمایه گذاران به اصل سرمایه خود و سود حاصل از آن دست خواهند یافت.

آب خلیج فارس مهر ماه به سیرجان می رسد

استاندار کرمان با اشاره به برگزاری نشست بررسی مسائل مربوط به پروژه انتقال آب خلیج فارس به صنایع سیرجان، رفسنجان و چادرملو در تهران و گزارش مدیرعامل شرکت انتقال آب خلیج فارس گفت: این شرکت آمادگی خود را برای افتتاح پروژه انتقال تا منطقه گل‌گهر در روز ۱۲ مهرماه امسال اعلام کرد.

محمدجواد فدائی با اشاره به افتتاح طرح انتقال آب از خلیج فارس به گل گهر توسط رییس جمهوری افزود: بخش مربوط به آبرسانی به سرچشمه و چادرملو برای ۲۲ بهمن سال جاری آماده افتتاح است.

وی اظهار داشت: شرکت انتقال آب خلیج فارس به نمایندگی از گل گهر، مس و چادرملو به میزان زیرساخت ها به عنوان آورده خود برای اجرای خط دوم انتقال آب به قیمت کارشناسی سهامدار شرکت جدید خط دوم(آبراهان کویر) خواهند بود.

استاندار کرمان گفت: مقرر شده نماینده مردم سیرجان و بردسیر در مجلس شورای اسلامی از شرکت های شاخص میدکو، جهان فولاد، توسعه آهن فولاد، گهرزمین، غدیر ایرانیان، ارفع فولاد آلیاژی یزد، سنگ آهن مرکزی، مس شهید باهنر و لاستیک بارز دعوت کند که به میزان علاقه سهامدار شرکت شوند.

وی بیان کرد: مصرف اقتصادی آب استحصالی از خط دوم در نشستی با حضور وزرای نیرو، صنعت و معدن، کشاورزی و اقتصاد و دارایی برای بخش های صنعت، کشاورزی و شرب مشخص خواهد شد که مسئولان مربوطه باید با جمع آوری اطلاعات لازم گزارشی کارشناسی و فنی را برای جلسه با وزرا تهیه کنند که مقرر شد تشکیل این نشست توسط نماینده سیرجان و راور در مجلس شورای اسلامی پیگیری شود.

فدائی تاکید کرد: متقاضی بخش خصوصی برای خط سوم مصرف کشاورزی اعلام آمادگی کرده که قرار شد بررسی های اولیه کارشناسی برای تنظیم و امضای تفاهم نامه گذاشته شود.

وی افزود: مدیرعامل شرکت انتقال آب خلیج فارس اعلام کرد که بررسی های لازم صورت گرفته با پیگیری او در هر مرحله مجوز لازم قانونی آن مرحله را اخذ خواهد کرد و در صورتی که ظرف یک ماه پیشنهاد مناسب این صورتجلسه تنظیم نشود در نشستی دیگر در خصوص خط سوم مجددا بررسی و تصمیم گیری شود.

عزم مسئولان بر حل مشکل آب مردم است

نماینده مردم کرمان و راور در مجلس شورای اسلامی با اشاره به پیشرفت طرح انتقال آب خلیج فارس گفت: با آغاز بهره برداری از این پروژه ۱۸۰ میلیون متر مکعب آب شیرین شده با ای سی پایین وارد استان کرمان می شود و بعد از تخصیص آب صنعت به مجموعه گل گهر و شرکت ملی مس، میزان تخصیص آب در نظر گرفته شده برای شرب براساس توافق با وزیر نیرو به میزان ۳۰ میلیون متر مکعب در سال برای شهر کرمان در آینده عملیاتی می شود.

محمد رضا پور ابراهیمی افزود: براساس ظرفیت های مهمی همانند آب شیرین کن ها در دریا، خط مسیر بازگشایی شده به عرض حدود ۳۰ متر و طول حدود ۹۰۰ کیلومتر ظرفیت آماده ای برای اجرای خط دوم و سوم است.

وی اظهار داشت: خط دوم انتقال آب خلیج فارس با ۲۰۰ میلیون مترمکعب با هماهنگی انجام شده همزمان با بهره برداری فاز اول انجام می شود.
نماینده مردم کرمان و راور در مجلس شورای اسلامی بیان کرد: مشارکت در این پروژه با شرکتهای بزرگ ملی و استانی خواهد بود و سهم مشارکت شرکتهای ملی مس و گل گهر براساس ظرفیت ارزشگذاری شده در خط اول است.

وی بیان کرد: با آغاز اجرای خط دوم پیش بینی می شود طی دو سال و نیم آینده شاهد بهره برداری از دومین خط انتقال آب خلیج فارس به میزان ۲۰۰ میلیون مترمکعب آب در سال باشیم که آغاز تحولات بزرگ تامین آب واحدهای صنعتی در استان خواهد بود و نیاز واحدهایی که به شدت به آن نیاز دارند برطرف خواهد شد.

پورابراهیمی افزود: این اقدامات علی رغم همه تحریم ها و مشکلات داخلی و خارجی ایجاد شده که نشان از عزم مسوولان برای حل مشکلات مردم است.

انتقال آب خلیج فارس ۶۰ هزار میلیارد تومان هزینه دارد

مدیر مالی طرح انتقال آب خلیج فارس نیز گفت: پروژه انتقال آب خلیح فارس به سیرجان، مس سرچشمه رفسنجان وچادرملوی یزد از ۲ سال قبل در حال اجرا است که اجرای لوله گذاری ها تا ۸۶ درصد پروژه برای سیرجان انجام شده و اگر این لوله گذاری تا ۹۱ درصد انجام شود آب به سیرجان انتقال میابد.

احمد انارکی محمدی افزود: در حال حاضر این خط لوله تا نزدیکی شهرستان انار هم رسیده و به زودی قرار است این خط ۳۱۰ کیلومتر از سرچشمه رفسنجان تا چاردملو اجرا شود ضمن اینکه خط لوله در این مسیر با ۳۰ متر عرض از بندرعباس تا چادرملوی یزد تملک شده است.

انارکی محمدی افزود: در بین راه طبق تعهدی که وزارت صمت داده برای شهرک های صنعتی می توانیم از این آب خریداری و استفاده کنند و همچنین برای آب آشامیدنی و بهداشتی هم با توجه به وضعیت موجود منابع آبی در رفسنجان، یکی از تعهدات وزارت بهداشت هم این است که آب را از این خط لوله بخرد و برای آشامیدن مردم تصفیه و واگذار کند.

وی تاکید کرد: بخشی از این آب هم که اضافه می آید قرار است برای تعادل بخشی سفره آب های زیر زمینی تزریق شود تا در امر کشاورزی استفاده مورد استفاده قرار گیرد.

مدیر مالی طرح انتقال آب از خلیج فارس به استان های کرمان و یزد ادامه داد: انتقال آب از خلیج فارس برای بخش صنعت استانهای کرمان و یزد با اعتبار بالغ بر ۶۰هزار میلیارد ریال در دست انجام است.

وی بیان کرد: در نشست با وزیران صنعت، معدن و تجارت و اقتصاد و دارایی در کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی، مقرر شد به وسیله هفت بانک عامل ۲۰ هزار میلیاردریال تسهیلات به این پروژه اختصاص یابد و ۴۰هزار میلیارد ریال را معادن گل گهر سیرجان، مس سرچشمه رفسنجان و چادرملوی استان یزد تأمین کنند.


انارکی محمدی تصریح کرد: در بخش نخست آبگیری از خلیج فارس و شیرین سازی و انتقال آب خلیج فارس انجام می گیرد و در مرحله بعدی ایستگاه های پمپاژ و خطوط انتقال از سایت شیرین سازی بندرعباس تا سیرجان، مس سرچشمه و چادرملوی یزد حدودا به طول یکهزار کیلومتر اجرا می شود.

وی گفت: با همکاری و هماهنگی بین مجلس شورای اسلامی، دولت و بخش خصوصی و بانک‌ ها می ‌توان این طرح حیاتی را اجرایی کرد تا کمبود آب در بخش صنعت استانهای هرمزگان، کرمان و یزد رفع شود.


کد مطلب: 52102

آدرس مطلب: http://www.minews.ir/fa/doc/news/52102/ابر-پروژه-انتقال-آب-خلیج-فارس-ثمره-همت-دولت

ماین نیوز
  http://www.minews.ir