آهنگ توسعه روستاهای بافق با احیا معادن متروکه

خبرگزاری ايرنا , 9 تير 1399 ساعت 13:04

معدن سرب و روی متروکه « تاجکوییه» شهرستان بافق سال ۱۳۹۸ پس از گذشت حدود نیم قرن بار دیگر با هدف رونق تولید و مصرف مواد معدنی در بازارهای داخلی، توجه به جایگزینی صادرات فراورده‌های نفتی، پیشگیری از خام فروشی،ایجاد ارزش افزوده بالا و ایجاد حداقل اشتغال برای ۳۵۰ نفر با حمایت دولت احیا شد.


به گزارش ماین نیوز، از آنجا که برنامه احیای معادن متروکه به دلیل توجه ویژه رییس جمهوری و دولت دوازدهم و با محور خانه معدن ایران در دستور کار قرار داشت ، پشتیبان این طرح صندوق بیمه معدن، شرکت تهیه و تولید مواد معدنی و سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) بود، معدن یادشده، روی ریل توسعه جان دوباره ای گرفت.

با شروع به کار معدن و پیش بینی ساخت کارخانه کنستانتره و اجرای طرح توسعه، رونق و آبادانی به منطقه گرم و خشک بافق بازگشت و مهاجرت معکوس جوانان به برخی شهرهای استان و استان های همجوار رو به افزایش بود، برای اشتغال در معدن روند دیگری پیدا کرد.

معدن تاجکوییه قبل از انقلاب با حدود ۱۰۰ کارگر برای چند صباحی فعالیت داشت که بعد از مدتی با تغییر مدیریت و نبود امکانات رفاهی و از همه مهمتر به دلیل نبود جاده مناسب از معدن تا شهر یزد، وجود راه خاکی و مقرون به صرفه نبودن فعالیت ها به دلیل مشکلات یادشده ،ادامه کار در معدن تعطیل و امور ناگهان متوقف شد.

با تعطیلی این واحد کارگران جوان که در این اندیس معدنی کار می‌کردند، راهی شهرهای مختلف شدند و افراد میانسال با ادامه پرداخت حق بیمه به صورت «خویش فرما» بعد از مدتی با ۶۰ سال سن و ۱۰ سال سابقه پرداخت حق بیمه، بازنشسته‌ شدند.

روستاها خالی از جمعیت پس از مهاجرت جوانان

بعد از پیروزی انقلاب یکی، دو بار افرادی داوطلب راه اندازی معدن یادشده شدند که تصمیمات آن‌ها راه به جایی نبرد، اما یک سال بعد از شروع به کار دولت دوازدهم، در سال ۹۷ و توجه دولت تدبیر و امید به رونق و شکوفایی روستاها و مناطق محروم آهنگ توسعه در این منطقه شتاب گرفت و بخش خصوصی با در نظرگرفتن تمامی امکانات و برخورداری از حمایت‌های دولت، اقدام به راه اندازی این واحد متروکه در دورترین نقطه شهرستان بافق کرد.

این معدن سال گذشته با رویکرد به کارگیری نیروهای بومی رسما فعالیت خود را با ۱۵۰ کارگر آغاز کرد که بعد از مدتی با راه اندازی کارخانه تغلیظ ۲۵۰ نیرو به کارگران موجود افزوده شد و منطقه رنگ توسعه و پیشرفت به خود گرفت و مهاجرت معکوس جوانان از شهرها به روستاهای منطقه آغاز شد.

جهش تولید کشاورزی و فراورده‌های دامی با بازگشت جوانان به روستا

یکی از کارگران معدن سرب و روی تاجکوییه بافق گفت: پس از پایان فعالیت روزانه در معدن ، در روستای محل سکونت خود کارهای کشاورزی انجام می دهد و با پرورش و نگهداری تعدادی مرغ و گوسفند علاوه بر تامین مصرف خانواده خود بخشی از نیاز سایر روستاییان را به تولیدات دامی، لبنی و تخم مرغ تامین می کند.

محمدرضا محمودی در مورد چگونگی بازگشت خود به روستا افزود: پیش از این در شهر یزد مرکز استان روزها،کارگری می کرد، و با مشاهده فرا خوان معدن تاجکوییه و نیاز به کارگر به لطف الهی به روستا بازگشت و مشغول کار در معدن شد.

وی بیان کرد: با توجه به امنیت شفلی در معدن و رعایت تمامی مسایل ایمنی در موقع کار به کار در معدن علاقه دارد و بار دیگر زندگی آرامی را به دور از هیاهوی شهری در روستای آبا و اجدادی خود شروع کرده‌ است.

همچنین یکی دیگر از کارگران معدن گفت: در آغاز کار تعداد نیروهایی که معدن نیاز داشت در روستاهای منطقه نبود لذا مدیریت برای تکمیل نیروهای مورد نیاز ، کارگران مورد نیاز را از شهرستان کوهبنان کرمان که آمار بیکاران آن نسبتا بالاست،تامین کرد.

محمد ابراهیمی اظهارکرد: در این معدن تمام حق و حقوق قانون کار در معادن و مشاغل سخت و زیان آور تعیین کرده است از سوی کارفرما به کارگران پرداخت می‌شود.

وی خاطرنشان کرد: کارگران خط مقدم معدن، مواد معدنی را پس از استخراج از اعماق ۸۰ متری به سطح زمین انتقال می دهند و با واگن مخصوص و خط آهن ، برای تغلیظ و استحصال کنستانتره به کارخانه فراوری منتقل می‌کنند.

۱۶۰ هزار تن ذخیره کنونی معدن تاجکوییه

همچنین مدیرعامل معدن سرب و روی تاجکوییه بافق ذخیره کنونی سرب و روی معدن یادشده را ۱۶۰ هزار تن اعلام کرد و یادآور شد: سالانه ۱۷ هزار تن کنستانتره سرب و پنج هزار تن کنستانتره روی در این واحد معدنی تولید می‌شود.

جواد نجم نیا، افزود: با آغاز به کار این معدن و راه اندازی کارخانه کنستانتره در جوار آن زمینه اشتغال ۳۵۰ نفر به صورت مستقیم فراهم شد که ۹۰ درصد مرد و بقیه زن هستند.

به گفته این فعال معدنی، با راه اندازی این معدن علاوه بر اشتغال مستقیم، برای حدود ۲۰۰ نفر هم به طورغیرمستقیم در منطقه شغل ایجاد شده است.

وی تصریح کرد: معدن سرب و روی تاجکوییه نزدیک نیم قرن متروکه مانده بود که هم اینک با مشارکت بخش خصوصی و حمایت های دولت تدبیر و امید و با سیاستگذاری جایگزینی صادرات غیرنفتی، جان دوباره ای گرفته است.

محمود مهرپویا،مدیر پروژه واحد معدنی تاجکوییه سبزدشت بافق هم پیش بینی کرد که با اکتشاف جدید، ذخیره سرب و روی این معدن به یک دوره کاری ۲۵ تا ۳۰ سال افزوده شود که هم اینک کنستانتره روی با عیار۵۱ درصد و کنسانتره سرب با عیار ۶۰ درصد از این معدن استحصال می‌شود.

واحدهای صنعتی یزد مهمترین مصرف کننده سرب و روی بافق

وی تصریح کرد: مهم ترین مصرف کننده هر ۲ محصول معدنی، واحدهای صنعتی استان یزد است.

به گفته وی سرب و روی تولید شده پس از انتقال به کارخانه تغلیظ تاجکوییه ، برای مراحل بعدی و تبدیل به شمش به کارخانه ذوب روی بافق واقع در ۷۰ کیلومتری جاده بافق - یزد ارسال می‌شود.

همچنین مدیرکل هماهنگی امور اقتصادی استانداری یزد که از کارخانه تغلیظ معدن سرب و روی تاجکوییه بافق بازدید کرد گفت: با ۹۵۰ میلیارد ریال سرمایه گذاری از سوی بخش خصوصی بهره برداری از کارخانه تولید کنستانتره سرب و روی معدن « تاجکوییه» این شهرستان آغاز شد.

محمد زاده رحمانی با اشاره به اهمیت بهره‌برداری از این طرح جوار معدنی اظهار کرد: شروع به کار این کارخانه باعث رونق فعالیت و اقتصادی شدن معادن کوچک سرب و روی در شهرها و مناطق همجوار و نیز ایجاد اشتغال و ارزش افزوده در منطقه سبزدشت می‌شود.

فرماندار سابق بافق در ادامه خاطرنشان کرد: ۲ محصول تولیدی این معدن پس از مراحل تغلیظ برای تولید شمش به کارخانه سرب و روی بافق در مسیر یزد ارسال می‌شود.

زاده رحمانی افزود: تحقیقات نشان می‌دهد این معدن به خاطر نبود امکانات اولیه و نداشتن بازار فروش و بی توجهی رژیم گذشته به اینگونه واحدها، قبل از انقلاب تعطیل شد.

به گفته وی هم اکنون این واحدمعدنی با بهره‌ گیری از برق فشار قوی و شبکه برق فشار ضعیف ، تامین آب، گاز، جاده مناسب،تلفن ثابت و همراه، امکانات بهداشتی و درمانی در مرکز دهستان سبزدشت( پنج کیلومتری معدن) با تکنولوژی پیشرفته ،نیروهای کار ماهر و کارگر ساده و سایر امکانات رفاهی و ایمنی به فعالیت ادامه می‌دهد.

زاده رحمانی، ایجاد امکانات روستایی را از برکات نظام مقدس جمهوری اسلامی و توجه ویژه دولت یازدهم و دوازدهم به این مقوله اعلام کرد وافزود: حمایت از بخش خصوصی در راه اندازی معادن متروکه با ارایه تسهیلات ، مشاوره و همکاری از جمله اقدامات دولت تدبیر امید است.

معدن سرب و روی تاجکوییه حدود ۵۰ سال بدون بهره برداری بود که سال ۹۷ توسط بخش خصوصی راه اندازی شد و قبلا حدود ۱۵۰ نفر در این مجموعه به کار اشتغال داشتند که با بهره برداری از کارخانه تغلیظ ( کنستانتره) ۲۵۰ نفر به این افراد اضافه شد.

بافق در منطقه گرم و خشک ناحیه مرکزی ایران قرار دارد، علاوه بر فعالیت های کشاورزی شاهد رونق فعالیت های معدنی در این شهرستان هستیم، منطقه از لحاظ اندیس های معدنی غنی است، مهمترین آن را می توان سنگ آهن، فسفات، سرب و روی نام برد و رگه های از اورانیوم را می توان در آن مشاهده کرد که در حال حاضر زندگی ۷۰ درصد جمعیت شهرستان از طریق کار در معادن تامین می شود.

معدن تاجکوییه در فاصله ۱۰۵ کیلومتری شهر بافق و ۲۱۵ کیلومتری مرکز استان یزد واقع است و دهستان سبزدشت هم با پنج هزار نفر جمعیت حدود ۵۰ روستا و آبادی دارد.

مرکز شهرستان ۵۰ هزار نفری بافق در فاصله ۱۱۰ کیلومتری جنوب شرق یزد قرار دارد.


کد مطلب: 51522

آدرس مطلب: http://www.minews.ir/fa/doc/news/51522/آهنگ-توسعه-روستاهای-بافق-احیا-معادن-متروکه

ماین نیوز
  http://www.minews.ir