اهداف توسعه‌ای صنعت فولاد

بایدها و نبایدهای رشد تولید فولاد در شرایط کرونایی

روزنامه صمت , 4 ارديبهشت 1399 ساعت 12:27

فولاد فلزی استراتژیک است که تولید آن به‌عنوان یکی از شاخص‌های توسعه‌یافتگی در کشورهای مختلف ارزیابی می‌شود؛ از این رو صنعت فولاد در کشور ما نیز جایگاه ویژه‌ای را به خود اختصاص داده است.


به گزارش ماین نیوز، بر همین اساس و باتوجه به ظرفیت‌ها، تولید فولاد کشور در چشم‌انداز ۱۴۰۴، ۵۵ میلیون تن در نظر گرفته شده است. در همین راستا هر سال برنامه‌های متعددی برای توسعه این صنعت در نظر گرفته می‌شود. وزارت صنعت، معدن و تجارت در امسال تولید ۳۰ میلیون تن فولاد را هدف‌گذاری کرده است.

حال این سوال مطرح می‌شود که آیا صنعت فولاد کشور در شرایط کنونی توان تولید این حجم از فولاد را دارد؟ در همین حال این پرسش نیز پیش می‌آید که آیا امکان فروش این حجم قابل‌توجه از فولاد وجود دارد؟

بدون تردید صنایع پایین‌دست توان جذب همه این تولید را ندارند و باید بخشی از آن در بازار بین‌المللی به فروش برسد؛ اما شیوع ویروس کرونا، تقاضا برای این فلز استراتژیک را در سطح جهانی با محدودیت مواجه کرده و صادرات دشوارتر از گذشته، شده است.

براساس برنامه‌های منتشر شده ازسوی وزارت صنعت، معدن و تجارت ظرفیت تولید صنعت فولاد در امسال باید به ۴۳.۶ میلیون تن افزایش یابد. ظرفیت یادشده براساس اهداف سند چشم‌انداز توسعه کشور، برنامه‌ریزی شده تا در افق ۱۴۰۴ مجموع تولید فولاد خام کشور به ۵۵ میلیون تن برسد.

باتوجه به ظرفیت‌های کنونی ایجاد شده در این صنعت، تحقق هدف یادشده دور از انتظار نیست؛ اما سوال مهم در این میان این است که چه درصدی از این ظرفیت به تولید اختصاص می‌یابد؟ براساس برنامه وزارت صنعت، معدن و تجارت میزان تولید فولاد کشور در امسال باید به ۳۰ میلیون تن افزایش یابد. در همین حال انتظار می‌رود ظرفیت تولید آهن‌اسفنجی نیز در امسال از ۳۷.۲ میلیون تن عبور کند.

در عین حال میزان تولید این حلقه از زنجیره فولاد در امسال حدود ۳۳ میلیون تن برآورد شده است. اما این سوال مطرح است که باوجود شرایط متفاوت و مسائلی که در امسال صنعت فولاد را تهدید می‌کند، آیا صنعت فولاد کشور توان تحقق برنامه‌های توسعه‌ای را دارد؟ آیا همچنان تداوم این روند صعودی تولید ضرورت دارد؟

صنعت فولاد باوجود شرایط دشوار تحریم در سال گذشته، عملکرد درخشانی را از خود به نمایش گذاشت، اما امسال علاوه بر تحریم‌های ظالمانه که به‌ویژه این صنعت را نشانه گرفته‌اند، همه‌گیری ویروس کرونا نیز بر مشکلات فولادسازان افزوده است.

بدون تردید شیوع ویروس کرونا آسیب جدی به بازار فروش فولاد در داخل کشور و بازارهای بین‌المللی وارد می‌کند. بسیاری از صنایع مصرف‌کننده فولاد با رکود روبه‌رو شده‌اند و همین موضوع از تقاضای داخلی برای این فلز کاسته است.

در همین حال باید خاطرنشان کرد بخش عمده‌ای از تولیدات فولاد ما باید در سطح جهانی ارائه شوند، اما تقاضا در بازار بین‌المللی نیز کاهش یافته است؛ بنابراین در چنین شرایطی این پرسش مطرح می‌شود که آیا این میزان تولید فولاد می‌تواند زمینه متضرر شدن فولادسازان را فراهم کند؟ در چنین شرایطی راه‌حل چیست؟ آیا باید به کاهش تولید فکر کرد یا راه‌حل‌های دیگری را جایگزین کرد؟

بدون تردید نخستین اقدامی که باید در امسال مورد توجه ویژه قرار گیرد اهمیت قائل شدن برای بازاریابی صنعت فولاد کشور است. به‌علاوه آنکه با تسهیل صادرات فولادسازان را در این زمینه حمایت کرد. صمت با هدف واکاوی این موضوع با فعالان صنعت فولاد کشور گفت‌وگو کرده است.

صادرات، ضامن توسعه تولید

بهرام سبحانی، رئیس انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران درباره برنامه تولید فولاد کشور گفت: امکانات بالقوه‌ای برای تولید ۳۰ میلیون تن فولاد در کشور وجود دارد و ظرفیت‌های مناسبی برای این صنایع در کشور نصب شده است؛ بنابراین اگر واحدهای فولادی با ظرفیت کامل خود مشغول تولید شوند؛ هدف یادشده محقق خواهد شد.

البته در این میان باید پیش‌شرط‌ هایی نیز اجرایی شود؛ از جمله آنکه خوراک واحدهای مختلف در زنجیره فولاد از سنگ آهن، کنسانتره، گندله و آهن اسفنجی تامین شود. رئیس انجمن تولیدکنندگان فولاد در ادامه افزود: تامین نقدینگی از دیگر شروط اولیه در مسیر تولید و تحقق اهداف وزارت صنعت، معدن و تجارت برای تولید فولاد است.

اغلب تولیدکنندگان از فروش محصولات خود، سرمایه مورد نیاز برای خرید مواد اولیه را تامین می‌کنند. در شرایط کنونی از آنجاکه سایر صنایع نیز در تامین سرمایه در گردش خود با چالش روبه‌رو هستند؛ دریافت هزینه فروش محصولات با ابهام روبه‌رو است.

سبحانی در ادامه تسهیل صادرات را از دیگر الزامات در مسیر تولید موفق فولادی‌ها عنوان کرد و افزود: چنانچه قرار بر تولید ۳۰ میلیون تن فولاد و محصولات آن در کشور در امسال باشد، حدود ۱۰ تا ۱۲ میلیون تن آن مازاد بر نیاز کشور است و باید صادر شود.

درواقع صادرات را باید به چشم حلقه‌ای دید که تولید مستمر را ضمانت می‌کند. تحریم‌های بین‌المللی که از حدود ۲ سال گذشته صنعت فولاد ایران را نشانه گرفته، صادرات را برای این صنعت دشوار کرد.

با این وجود این تولیدکنندگان توانستند همچنان در بازارهای بین‌المللی حضور موفقی داشته باشند. اکنون شیوع ویروس کرونا، فعالیت تجاری در سطح جهانی را برای این تولیدکنندگان دشوارتر از گذشته کرده است.

در چنین شرایطی باید تمام موانع و محدودیت‌های داخلی از مسیر صادرات فولاد و محصولات آن برداشته و در عین حال جلوی صادرات محصولاتی که به‌عنوان ماده اولیه در تولید فولاد استفاده می‌شوند، گرفته شود. سبحانی تاکید کرد: اگر پیش‌فرض‌های یادشده محقق شوند، هدفی که از آن نام برده شد نیز به واقعیت می‌پیوندد.

او در ادامه درباره سناریو کاهش تولید فولاد به‌دلیل بحران‌های موجود گفت: صادرات فولاد و تامین ارز از این طریق یکی از نیازهای کشور در موقعیت کنونی است. به‌علاوه آنکه این صنعت موقعیت‌های شغلی متعددی را در کشور ایجاد کرده و نقش بسزایی در توسعه اقتصادی کشور بازی می‌کند؛ بنابراین کاهش تولید فولاد راه‌حل منطقی به‌نظر نمی‌رسد؛ بلکه باید با بهبود شرایط فروش در بازار جهانی، زمینه رشد و توسعه صنعت فولاد کشور را مهیا کرد.

امیدوار به توسعه هستیم

علی عباسلو، مدیرعامل شرکت مجتمع جهان فولاد سیرجان شرایط تولید در صنعت فولاد کشور را امیدوارکننده دانست و بیان کرد: کشور ما از ظرفیت‌های ویژه‌ای برای توسعه صنعت فولاد برخوردار است؛ بر همین اساس نیز سند چشم‌انداز توسعه کشور در بخش فولاد، تولید ۵۵ میلیون تن از این محصول معدنی را هدف‌گذاری کرده است.

عباسلو افزود: صنعت فولاد در سال‌های اخیر کارنامه درخشانی از خود به نمایش گذاشته است. اکنون امید داریم روند رو به رشد تولید در امسال نیز تداوم داشته باشد. مدیرعامل مجتمع جهان فولاد سیرجان در ادامه گفت: بخشی از تولیدات این شرکت در بازار داخلی و از طریق بورس عرضه می‌شود و بخش دیگری از تولیذات به صادرات و فروش در بازار بین‌المللی اختصاص می‌یابد.

تاکنون در فروش داخلی و خارجی موفق عمل کرده‌ایم و امید داریم با تمهیدات اندیشیده شده، این موفقیت ادامه‌دار باشد. عباسلو فروش و بازاریابی را لازمه موفقیت در عملکرد یک مجموعه فولادی دانست و افزود: باتوجه به اثرگذاری و اهمیت صادرات در موفقیت یک شرکت، انتظار داریم دولت و مسئولان وزارت صنعت، معدن و تجارت نهایت همکاری را با ما به کار ببندند تا صادرات در شرایط فعلی نیز تداوم داشته باشد.

تسهیل صادرات، اختصاص مشوق‌های صادراتی و روان‌سازی مقررات گمرکی از مهم‌ترین خواسته‌های فعالان صنعت فولاد کشور هستند که باید مورد توجه دولتمردان قرار گیرند.


کد مطلب: 50197

آدرس مطلب: http://www.minews.ir/fa/doc/news/50197/بایدها-نبایدهای-رشد-تولید-فولاد-شرایط-کرونایی

ماین نیوز
  http://www.minews.ir