گروه معادن زغال‌سنگ
 
در بررسی تاثیر کرونا بر فعالیت معادن کشور مطرح شد
معدن زغال‌سنگ، آسیب‌پذیرترین بخش
گروه معادن >زغال‌سنگ - ویروس کرونا اقتصاد کشور را تحت تاثیر قرار داده و معدن هم از این قاعده مستثنا نبوده است. اما در بین معادن، زغال‌سنگی‌ها به‌دلیل فعالیت جمعی در محیط و فضای تونلی و آسیب‌پذیری در برابر بیماری‌های ریوی نسبت به دیگر معادن با خطر بیشتری روبه‌رو بوده‌اند؛ بنابراین از اواسط اسفند ۹۸ اغلب معادن زغال‌سنگ برای جلوگیری از گسترش بیماری به‌ناچار تعطیل و کارگران را از محیط کاری خارج کردند.
 
به گزارش ماین نیوز، بخش کمی از معادن زغال‌سنگ نیز با پذیرش هزینه‌های سنگین بهداشتی و فاصله‌گذاری اجتماعی به فعالیت خود ادامه دادند. اما باتوجه به اینکه این ماده معدنی حلقه اول زنجیره تولید فولاد کشور است و تولید آن تعطیل‌بردار نیست، فعالان بخش خصوصی در نامه‌ای از دولت درخواست کمک کرده‌اند.

اعضای انجمن زغال‌سنگ خطاب به معاون امور معادن و صنایع معدنی وزیر صنعت، معدن و تجارت ضمن اعلام وضعیت نامناسب معادن زغال‌سنگ کشور خواستار جبران زیان این معادن در شرایط شیوع ویروس کرونا شدند تا بتوانند با دریافت تسهیلات و کمک‌های دولتی هزینه واردشده را جبران کنند.

تعطیلی ۸۰ درصدی معادن زغال‌سنگ

سعید صمدی، دبیر انجمن زغال‌سنگ با اشاره به تعطیلی ۸۰ درصد معادن زغال‌سنگ در کشور به‌دلیل شیوع ویروس کرونا گفت: بیشتر معادن زغال‌سنگ از اواسط اسفند ۹۸ تعطیل شده‌اند و آن دسته هم که تاکنون به فعالیت خود ادامه داده‌اند زیان سنگینی را شامل هزینه‌های جاری پرداخت کرده‌اند.

صمدی درباره دلایل این تاثیرپذیری گفت: ازآنجایی‌که معادن زغال‌سنگ زیرزمینی هستند و در محیط بسته قرار دارند، در مقابل ویروس کرونا نسبت به دیگر معادن آسیب‌پذیرتر هستند. او ادامه داد: در معادن زغال‌سنگ تجمع نیروی انسانی زیاد است، همچنین کارگران به‌دلیل اینکه در محیط بسته فعالیت می‌کنند همواره با خطر آسیب ریه‌ای روبه‌رو هستند؛ بنابراین این نوع معادن در بین معادن و صنایع معدنی آسیب‌پذیرترین بخش در مقابل ویروس کرونا هستند. او تاکید کرد: نمود این مسئله این است که با شیوع کرونا معادن دیگر ازجمله سنگ‌آهن و مس مثل گذشته به فعالیت خود ادامه داده‌اند و هیچ مشکلی نداشته‌اند.

دبیر انجمن زغال‌سنگ با اشاره به کاهش نیروی کار در معادن زغال‌سنگ گفت: تا پیش از شیوع کرونا، هر سرویس ظرفیت ۴۰ نیروی کار را داشت اما امروز به‌دلیل رعایت فاصله اجتماعی این عدد به ۱۵ نفر رسیده است. در کارگاه‌های استخراج نیز فاصله بین کارمندان زیاد شده و نیروها کمتر شده‌اند؛ درنتیجه ویروس کرونا باعث شده تولید در معادن زغال‌سنگ کاهش و هزینه‌ها افزایش پیدا کند.

صمدی با تاکید بر اینکه معادن زغال‌سنگ باید بتوانند از تسهیلات دولتی بهره ببرند، اظهار کرد: ایمیدرو مدعی است که در مقابله با کرونا حدود ۱۵۰ میلیارد تومان هزینه کرده است؛ بنابراین انتظار داریم به معادن زغال‌سنگ که حدود ۱۷ هزار کارگر را در خود جای داده‌اند، کمک کند و این دسته از معادن را جزو مشاغلی که از کرونا آسیب دیده‌اند، معرفی کند.

او تاکید کرد: انتظار داریم ایمیدرو با فعالان بخش خصوصی این معادن وارد مذاکره شود تا هم کمک مالی کرده و هم اینکه تسهیلات بهداشتی از قبیل ماسک و دستکش و مواد ضدعفونی‌کننده در اختیار آنها قرار دهد.

او با بیان اینکه سیاست دولت تعطیلی معادن نیست، گفت: به‌محض اینکه معادن زغال‌سنگ تعطیل شوند بر تعطیلی ذوب‌آهن هم تاثیر می‌گذارند و اقتصاد کشور را با اختلال روبه‌رو می‌کنند؛ بنابراین در این شرایط دولت باید به معادن زغال‌سنگ کمک کند تا ادامه حیات دهند و به رشد اقتصاد کمک کنند.

تعطیلی معادن، خطری برای کشور

حجت‌اله دربانی، مدیرعامل یک شرکت زغال‌سنگ که در شرق کشور فعالیت می‌کند بابیان اینکه امکان شیوع و ابتلا به کرونا در معادن زغال‌سنگ بیشتر از معادن دیگر است گفت: رشد تولید در معادن زغال‌سنگ بر نیروی انسانی استوار است؛ به‌عبارتی زغال‌سنگ بر بازوان نیروی انسانی تکیه دارد؛ بنابراین در شرایط حاضر تجمع نیروی انسانی در زیرزمین و حتی در محیط کارگاه به‌شدت خطرناک است و باید تمهیدات لازم برای آن در نظر گرفت.

این فعال معدنی با اشاره به تعطیلی معادن زغال‌سنگ گفت: از نیمه دوم اسفند ۹۸ در اقدامی پیشگیرانه برای جلوگیری از همه‌گیر شدن ویروس کرونا اغلب معادن زغال‌سنگ رو به تعطیلی رفتند. در سال جدید نیز معادن زغال‌سنگ با رعایت پروتکل‌های تعیین‌شده ازسوی وزارت بهداشت از ۱۵ فروردین به‌تدریج در حال آغاز کار هستند. البته متاسفانه برخی معادن به‌دلیل ضعف در زیرساخت‌ها نتوانسته‌اند پروتکل‌های لازم را رعایت کنند؛ درنتیجه ادامه فعالیت‌شان دچار مشکل شده است.

دربانی با بیان اینکه تعطیلی معادن زغال‌سنگ برای کشور خطرناک است، بیان کرد: در کنار ضرر اقتصادی و کاهش سود و درآمد بحث امنیت اجتماعی نیز مطرح است. به‌طور مثال اگر یک معدن زغال‌سنگ برای مدتی طولانی تعطیل باشد علاوه بر اینکه تولید ندارد منجر به تخریب بلندمدت فعالیت معدنی هم می‌شود. به این خاطر که این معادن در اعماق زمین ایجاد شده‌اند، تعطیلی طولانی‌مدت آنها منجر به تخریب و ممکن نبودن تولید در آینده می‌شود.

این فعال معدنی در ادامه با اشاره به آسیب به بخش‌های دیگر درنتیجه تعطیلی معادن زغال‌سنگ کشور گفت: ازآنجایی‌که زغال‌سنگ در کارخانه کک‌سازی استفاده می‌شود، با تعطیلی معادن زغال‌سنگ ضربه‌های شدیدی به این بخش وارد می‌شود. او تاکید کرد: فراموش نکنیم برای صنایع و معادن تعطیلی یک‌ماهه قابل‌ملاحظه است و ضربه‌های شدیدی را به کشور وارد می‌کند.

دربانی درباره تلاش‌های بخش خصوصی برای جذب حمایت دولت گفت: انجمن زغال‌سنگ به نمایندگی از فعالان این عرصه از وزیر صنعت، معدن و تجارت و رئیس هیات عامل ایمیدرو درخواست کردند تا باتوجه به وضعیت معادن زغال‌سنگ این بخش را موردحمایت قرار دهند.

او ادامه داد: در مرحله نخست باید تجهیزات و امکانات لازم برای جلوگیری از شیوع و کشف بیماری در اختیار کارگران قرار داده شود. برای جبران آسیب اقتصادی که به شرکت‌های معدنی واردشده و هزینه‌های بالایی که بعد از تعطیلی با آن روبه‌رو شده‌اند باید تولیدکننده‌ها موردحمایت قرار گیرند.

در این روند باید کمک‌های مالی مستقیم، به تعویق انداختن مالیات، ارائه مشوق‌ها، به تعویق انداختن مطالبات سازمان تامین اجتماعی و هر روش دیگری که می‌تواند به صنعتگران و معدنکاران کمک کند، لحاظ شود.
تاریخ انتشار : شنبه ۲۳ فروردين ۱۳۹۹ ساعت ۱۶:۰۴
کد مطلب: 49947
 
مرجع : روزنامه صمت