گروه صنایع معدنی فولاد
 
فولاد خوزستان به‌دنبال زنجیره ارزش از معدن تا نورد
گروه صنایع معدنی >فولاد - شرکت فولاد خوزستان به‌عنوان نخستین تولید‌کننده فولاد خام در کشور با روش کوره‌های قوس الکتریکی و احیای مستقیم با ظرفیت یک میلیون و ۵۰۰ هزار تن در سال ۱۳۶۸ به بهره‌برداری رسید
 
به گزارش ماین نیوز، روند تولید به شکلی پیش رفت که با اجرای طرح‌های توسعه، این ظرفیت در فاز نخست توسعه به ۲ میلیون و ۴۰۰ هزار تن و با اجرای فاز دوم توسعه در سال ۱۳۸۷ ظرفیت آن به ۳ میلیون و ۲۰۰ هزار تن افزایش یافت. در ادامه فازهای بعدی، توسعه ظرفیت تا ۵ میلیون و ۲۰۰ هزار تن طراحی شده و در دست اجراست. درباره وضعیت این شرکت و برنامه‌های توسعه‌ای آن، با علی محمدی مدیرعامل شرکت فولاد خوزستان گفت‌وگویی انجام شده است که در ادامه می‌خوانید.

عملکرد فولاد خوزستان در سال ۹۸ چگونه بود؟

شرکت فولاد خوزستان، برنامه تولید ۳میلیون و ۸۰۰ هزار تن فولاد را در دستور کار خود قرار داده بود. شرکت فولاد خوزستان به لحاظ موقعیت جغرافیایی و نزدیکی به بنادر جنوب کشور و آب‌های آزاد و برخورداری از منابع و قابلیت‌های منحصر به‌فرد همواره نقش محوری خود را در صنعت فولاد کشور ایفا کرده است و از منظر بکارگیری و استقرار نظام‌های مدیریتی همواره پیشرو بوده است.

تولید منطبق با استانداردهای جهانی کیفیت و نهادینه کردن فرهنگ تعالی سازمانی و اجرای عملیات بر‌اساس استراتژی‌های مدون و انجام دوره‌های ممیزی‌های داخلی و شخص ثالث، خودارزیابی‌ها و ارزیابی‌های بیرونی، جایگاه این شرکت را در بالاترین سطوح تعالی سازمانی در سال‌های اخیر در کشور تثبیت کرده است.

رشد پایدار تولید و تداوم سودآوری از دستاوردها و نتایج برجسته و پایدار این شرکت است. کسب تندیس صادرکننده نمونه کشور، تندیس زرین جایزه ملی تعالی سازمانی، تندیس‌های متعدد کشوری در حوزه مسئولیت‌های اجتماعی، کسب تندیس برتر در حوزه مدیریت مالی، کسب تندیس مدیریت نمونه جهادی کشور و کسب گواهینامه‌های متعدد از جمله دستاوردهای مهم این شرکت در سال‌جاری بوده است. این شرکت همچنین افتخار دارد که در حادثه سیلاب فروردین بیش از ۲۸۰ میلیارد ریال به هموطنان کمک‌رسانی کرد و درحال‌حاضر نیز در حوزه سلامت و جهت پیشگیری از شیوع ویروس کرونا مشغول کمک‌رسانی است.

برنامه‌های این شرکت برای سال آینده چیست؟

طرح‌های توسعه فولاد خوزستان شامل ادامه‌ پروژه احداث پست برق ۴۰۰ کیلوولت است که پیشرفت فیزیکی آن براساس برنامه‌ریزی در حال انجام است. پیگیری طرح فولادسازی شرکت صنعت فولاد شادگان نیز از طرح‌های دیگر توسعه بوده که براساس برنامه در سال ۹۹ به بهره‌برداری خواهد رسید.

پروژه احداث کارخانه مگامدول آهن اسفنجی با ظرفیت ۱.۷میلیون تن نیز از دیگر طرح‌هایی است که در سال آینده پیگیری خواهد شد. راه‌اندازی واحد گندله‌سازی شرکت صنعتی و معدنی سناباد با ظرفیت ۲.۵ میلیون تن نیز از دیگر طرح‌هایی است که در سال آینده اجرایی می‌شود.

از طرفی با تملک ۶۰درصدی سهام شرکت اکسین خوزستان توسط این شرکت، طرح‎‌ زنجیره ارزش فولاد (معدن تا نورد) تکمیل شده و فولاد خوزستان به‌عنوان تولید‌کننده ورق‌های خاص در آینده، نیاز داخل کشور در حوزه نفت، گاز و پتروشیمی را مرتفع و در این زمینه مازاد محصول نهایی خود را به کشورهای هدف صادر خواهد کرد.

شرکت فولاد خوزستان امسال تا چه اندازه با کمبود مواد اولیه رو‌به‌رو بود؟

لازمه‌ تولید پایدار، تامین مواد اولیه است. در سال‌های اخیر با توجه به افزایش نرخ ارز، تامین‌کنندگان مواد اولیه، صادرات را به تولیدکنندگان داخلی ترجیح می‌دهند. ادامه‌ این روند در بلندمدت مخاطراتی به همراه دارد. از طرفی اگر تولید‌کنندگان فولاد برنامه‌ای برای توسعه داشته باشند، به‌طور یقین برای تامین مواد اولیه دچار مشکل می‌شوند.

یکی از راهکارهای موثر برای غلبه به این شرایط، تکمیل زنجیره ارزش از معدن تا نورد است. سرمایه‌‌گذاری در اکتشاف یکی از راهکارهایی است که می‌تواند مشکل تامین مواد اولیه در آینده را برطرف کند. دولت نیز باید برای تامین‌کنندگان مواد اولیه محدودیت‌های صادراتی تعیین کند.

در شرایط فعلی، باید تهدید تحریم‌‌های ظالمانه را به فرصت تبدیل کنیم؛ بنابراین حرکت به سمت بومی‌‌سازی می‌تواند راه نجات باشد. شرکت فولاد خوزستان با دنبال کردن این سیاست تا به امروز توانسته است، بیش از ۲۵هزار قطعه و تجهیزات را بومی‌‌سازی کند. دانش فنی در جای جای این کشور وجود دارد؛ جوان ایرانی ثابت کرده است که در کسب و بکارگیری دانش فنی و علوم مهندسی سرآمد است، تنها کافی است به آنها اعتماد شود. همچنین توسعه زیرساخت مستلزم نگاه بلندمدت است.

طرح‌‌های توسعه‌ای، جذب سرمایه، نهایی کردن طرح‌های نیمه‌تمام و شناسایی بسترهای مناسب از جمله راهکارهایی است که در بخش توسعه زیرساخت می‌تواند به برون‌رفت از این چالش کمک کنند.

شرکت فولاد خوزستان برای تامین مواد اولیه خود برای سال آینده چه برنامه‌‌ای دارد؟

با شروع حرکت شرکت‌های معدنی به سمت احداث کارخانه فولادی، شرکت فولاد خوزستان طرح تکمیل زنجیره ارزش، از سنگ آهن تا نورد را پیاده کرد. البته تعامل شرکت‌های تامین‌کننده مواد اولیه با تولید‌‌کنندگان در هر شرایطی باید ادامه‌دار باشد و این رمز بقای فولادسازان بزرگ کشور و پایداری تولید در این صنایع عظیم است.

تملک سهام شرکت صنعتی و معدنی سناباد با ظرفیت تولید ۲.۵ میلیون تن کنسانتره و ۲.۵ میلیون تن گندله که تکمیل واحد گندله‌سازی آن در منطقه سنگان مراحل پایانی پیشرفت فیزیکی را پشت‌سر می‌گذارد، در راستای تامین مواد اولیه صورت گرفته است؛ همچنین در آینده به‌دنبال تملک سهام معادن کوچک مقیاس برای رفع مشکل تامین مواد اولیه هستیم.

علت افزایش قیمت‌ محصولات فولادی در ماه‌های پایانی سال را در چه می‌دانید؟

بدون شک حضور دلالان باعث گرانی کاذب و حباب‌گونه قیمت‌ها شده‌اند. برای جلوگیری از ادامه‌ این روند، علاوه بر تداوم عرضه شمش فولاد در بورس کالا، باید عرضه میلگرد به عنوان مهم‌ترین کالای ساختمانی مورد نیاز مصرف‌کنندگان نهایی نیز با نظارت کامل در بورس کالا در دستور کار توزیع قرار گیرد، زیرا صرفا کنترل عرضه شمش در بورس کالا، قیمت کالاهای نهایی مورد نیاز مردم را به شکل فعلی درآورده و موجب گرانی کاذب شده است و باید تمامی محصولات تحت نظارت بورس کالا عرضه شود تا این حباب قیمت‌ها شکسته شود.

برای ثبات قیمت محصولات فولادی در بازار چه پیشنهادی دارید؟

برای ثبات باید اصلاح قیمت پایه همزمان عرضه شمش فولادی و محصولات نوردی، در دستور کار سازمان بورس کالا قرار گیرد. با این تمهید بدون شک جهت‌گیری بازار آهن به نفع مصرف‌کننده واقعی پیش خواهد رفت و از حضور دلالان که باعث گرانی کاذب و حباب‌گونه قیمت‌ها شده‌اند، جلوگیری می‌شود.

مهم‌ترین کمبودهای زنجیره فولاد را در کدام بخش می‌بینید که نیاز به توجه بیشتر و سرمایه‌گذاری داشته باشد؟

امروز دغدغه بزرگ فولادسازان تامین مواد اولیه است و به عقیده من اگر در این حوزه چاره‌اندیشی نشود، شرکت‌های بزرگ در آینده دچار مشکل خواهند شد. البته شرکت فولاد خوزستان در این زمینه همان‌طور که عنوان شد، اقدام‌های مثبتی انجام داده و البته رفع این مشکل نیازمند همکاری معادن با فولادسازان بزرگ برای تامین مواد اولیه است.
اگر سخن پایانی دارید، بفرمایید.

صنعت فولاد نیاز همیشگی کشور است. توسعه صنایع فولادی و تولید محصولات با کیفیت، تضمین‌‌کننده بقای شرکت‌های فولادی است. از طرفی کاهش درآمدهای نفتی، زمینه را برای حرکت به سمت جایگزینی صنایع دیگر به جای نفت را فراهم کرده است؛ بنابراین حوزه فولاد و صنایع معدنی، جایگاه مناسبی برای سرمایه‌‌گذاری است.

بدون شک انعکاس مثبت دستاوردهای مجموعه‌های فولادی و صنایع، مسبب ایجاد یک روحیه جهادی برای خدمت به مردم و رشد اقتصاد کشور در شرایط تحریم‌های ظالمانه خواهد بود.
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۲۱ اسفند ۱۳۹۸ ساعت ۱۷:۴۸
کد مطلب: 49706
 
مرجع : روزنامه صمت