گروه صنایع معدنی فولاد
 
سازمان حمایت با محتکران و گرانفروشان محصولات فولادی برخورد می‌کند
قیمت آهن با حذف دلالان کاهش می‌یابد
گروه صنایع معدنی >فولاد - قیمت‌های افسارگسیخته محصولات فولادی، بهترین فرصت را برای دلالان پیش آورده تا بازار را جولانگاه خود کنند و با خرید و احتکار این محصولات به افزایش قیمت‌ها بیش از پیش دامن بزنند.
 
به گزارش ماین نیوز، از این‌رو مجتبی جوهریان، مدیرکل نظارت بر کالاهای فلزی و معدنی سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان تاکید کرد که با افزایش بی‌رویه قیمت، احتکار و کم‌فروشی برخورد خواهد شد.

اقدامات سوداگرانه برخی واسطه‌ها

مجتبی جوهریان، مدیرکل نظارت بر کالاهای فلزی و معدنی سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان، با بیان اینکه محصولات فولادی براساس عرضه و تقاضا در بورس کالای ایران مبادله می‌شوند، تصریح کرد: در ماه‌های اخیر به‌دلیل افزایش قیمت‌های جهانی و همچنین افزایش نرخ ارز، قیمت معاملاتی در بورس کالا افزایش یافته است.

بنابراین رشد قیمت‌ها در بازار آزاد علاوه بر موارد گفته شده، متاثر از افزایش حجم تقاضا به‌واسطه انتظارات تورمی موجود و نقدینگی سرگردان، اقدامات سوداگرانه برخی واسطه‌ها در خرید و رعایت نکردن کف عرضه ابلاغی محصولات فولادی توسط برخی واحدهای تولیدی، رشد بیشتری نسبت به قیمت‌های بورس داشته است.

جوهریان با بیان اینکه هیچ‌گونه کوتاهی در برخورد با متخلفان بازار محصولات فولادی نخواهد شد، تاکید کرد: این سازمان براساس ابلاغیه‌ها و شیوه‌نامه‌های صادره شده از طریق کارگروه تنظیم بازار و با همکاری سازمان صنعت، معدن و تجارت استان‌ها با هرگونه تخلف اعم از افزایش بی‌رویه و نامتعارف قیمت، احتکار، کم‌فروشی و عرضه نشدن مناسب این محصولات برخورد می‌کند.

وی همچنین با اشاره به اقدامات تعزیری برای کنترل بازار فولاد گفت: اقدام‌های تعزیری لازم برای آن دسته از واحدهای تولیدی محصولات فلزی (فولاد، مس، آلومینیوم، لوله و پروفیل و...) که باوجود تکلیف به عرضه محصولات در بورس کالا، اقدامات مرتبط با رعایت کف عرضه را انجام نداده ونسبت به فروش محصولات در بازار آزاد اقدام کرده‌اند، انجام شده است.

براساس شیوه‌نامه تنظیم بازار محصولات فولادی پرونده برخی از آنها تکمیل و به تعزیرات ارسال شده است.

مدیرکل نظارت بر کالاهای فلزی و معدنی سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان در ادامه افزود: علاوه بر اقدامات تعزیری، اسامی شرکت‌های متخلف جهت رسیدگی‌های قضایی به دادستانی کل کشور نیز منعکس شده است.

کمبود مواد اولیه

مجید رضاپور، کارشناس فولاد درباره وضعیت بازار فولاد و افزایش غیرمنطقی قیمت‌ها در چند هفته اخیر عنوان کرد: در بازار همیشه دلالانی وجود دارند، اما موضوع آن است که ماه گذشته ورق‌های عرضه‌شده در بورس کالا کمتر از میزان تعیین‌شده بوده است.

این موضوع سبب شده ورق فولاد افزایش قیمت داشته و به بالای هر کیلو ۱۴ هزار تومان برسد. یا حتی قیمت ورق روغنی به ۱۷ تا ۱۸ هزار تومان درهرکیلو نیز رسیده است.

رضاپور در ادامه خاطرنشان کرد: موضوع این است که واحدهایی که باید به میزان کافی در بورس کالا عرضه داشته باشند با کمبود مواد اولیه روبه‌رو شده‌اند، بنابراین نمی‌توانند به تعهدات خود عمل کرده و به تبع قیمت‌ها افزایش پیدا می‌کند.

وی ادامه داد: برخی بهانه تامین نشدن سوخت گاز را عنوان می‌کنند، در حالی که کارخانه‌های فولادی امسال سر جمع ۱۵ روز با قطع شدن گاز روبه‌رو بوده‌اند.

این کارشناس فولاد افزود: واحدهای فولادسازی با کمبود آهن اسفنجی و گندله روبه‌رو بوده و در نتیجه سلسله‌وار این زنجیره با کمبود سنگ آهن مواجه است. این موضوع هم‌اکنون تاثیر خود را بر بازار نشان داده است. در حقیقت سوءمدیریتی در زنجیره فولاد رخ داده که امروز تبعات آن در بازار قابل مشاهده است.

این کارشناس در ادامه به موضوع تاثیر نرخ ارز بر بازار نیز اشاره کرد و گفت: افزایش قیمت ارز را نیز نباید نادیده گرفت و در موضوع افزایش نرخ ارز نیز نباید ورود ایران به لیست سیاه کارگروه اقدام مالی را نادیده گرفت.

با توجه به این شرایط شاهد کاهش ارزش پول ملی هستیم که در این میان برخی برای حفظ پول خود روانه بازارهای مختلف شده‌اند که بازار فولاد هم جزو این بازارهاست.

رضاپور در ادامه یادآور شد: درباره گران شدن قیمت میلگرد نیز باید یادآوری کنیم که جو روانی در بازار وجود دارد که سبب گران شدن این محصول شده است. به این معنا که هر زمان که قیمت ورق گران می‌شود، قیمت میلگرد نیز شروع به گران شدن می‌کند، در حالی که این دو محصول، مصرف‌های جداگانه‌ای دارند اما این جو روانی در بازار بین بنکداران، دلالان و مصرف‌کنندگان وجود دارد و سبب افزایش قیمت میلگرد در بازار می‌شود.

وی در پاسخ به این پرسش که از ابتدای سال با ثبات قیمت محصولات فولاد روبه‌رو بوده‌ایم، اما در چند ماه اخیر شاهد افزایش غیرمنطقی در بازار فولاد هستیم، آیا به‌صورت مشخص اتفاق خاصی در این بازار روی داده است، گفت: در نیمه نخست سال بازار در رکود بود و قیمت‌ها ثبات داشتند؛ هم‌اکنون نیز بازار در رکود به‌سر می‌برد، اما موضوع آن است که بیشتر واحدهای فولادسازی از ابتدای امسال با کمبود مواد اولیه روبه‌رو بودند که نتیجه خود را با افزایش قیمت محصولات فولادی در روزهای پایانی سال نشان می‌دهد.

این کارشناس فولاد تاکید کرد: اگر این روند ادامه داشته باشد، سال جدید ممکن است که قیمت‌ها با همین سیر در حال افزایش باشند.

از این رو اگر دست‌اندرکاران فکری برای تامین مواد اولیه نداشته باشند، سال آینده حتی با وجود ثبات قیمت‌ها در ماه‌های ابتدای سال، درماه‌های تیر و مرداد با افزایش شدید قیمت‌ها روبه‌رو خواهیم بود که جو روانی بیشتری در بازار ایجاد می‌کند.

رضاپور در پایان با اشاره به موضوع صادرات عنوان کرد: در زمینه صادرات نیز اگر روند افزایش قیمت‌های داخلی ادامه داشته باشد، دیگر مشتری خارجی نخواهیم داشت.

افزایش نرخ ارز

مجید محمودی نیز درباره افزایش قیمت‌ها در بازار محصولات فولادی عنوان کرد: قیمت‌ها به‌صورت غیرمنطقی در حال افزایش است و مسائلی چون افزایش نرخ ارز بر آن تاثیرگذار بوده است.

دست‌اندکاران باید این موضوع را بررسی کنند که چرا قیمت ورق و میلگرد بی‌رویه در حال افزایش است. البته مصوبه FATF و وارد شدن ایران در لیست سیاه سبب افزایش قیمت ارز و به تبع آن افزایش قیمت در بیشتر بازارها شد.

به‌نظر می‌رسد این عامل تاثیرگذاری بیشتری در بازار داشته است، زیرا در این هفته قیمت دلار از ۱۴ هزار تومان به حدود ۱۶ هزار تومان رسید.

محمودی در ادامه خاطرنشان کرد: با وجود تمام این عوامل و با وجود رکود در بازار، قیمت محصولات فولادی نباید به این اندازه افزایش پیدا می‌کردند.

وی در پاسخ به این پرسش که دلالان تا چه اندازه از این وضعیت بازار سوءاستفاده می‌کنند، گفت: دلالان به این بازار ورود پیدا کرده‌اند و برخی واحدهای تولیدی محصولشان را به‌دست دلالان داده‌اند و آنها نیز در حال احتکار هستند.

این احتکار در محصولات نهایی مانند تیرآهن و میلگرد بیشتر خود را نشان داده است. در حالی که این واحدها مجوز صادرات دارند اما با این قیمت‌های داخلی تمایل به عرضه در بازار پیدا کرده‌اند تا صادرات، زیرا تا پیش از این ۱۵ تا ۲۰ درصد صادرات برای آنها سود داشت اما هم‌اکنون به همین میزان یا بالاتر از بازار داخلی سود می‌برند.

این کارشناس فولاد در ادامه تاکید کرد: اگر دلالان در بازار محصولات فولادی نباشند، قیمت‌ها شروع به افت خواهند کرد.

محمودی ادامه داد: به تازگی نیز در بورس کالا، شمش فولاد قیمت‌گذاری شده است، از این‌رو میلگرد نباید ۱۰ تا ۱۵ درصد بالاتر از قیمت شمش در بازار قیمت داشته باشد. با توجه به این موضوع و همچنین شیوع بیماری کرونا این هفته ممکن است که با کاهش تدریجی قیمت‌ها روبه‌رو شویم.
تاریخ انتشار : دوشنبه ۱۲ اسفند ۱۳۹۸ ساعت ۱۶:۳۲
کد مطلب: 49571
 
مرجع : روزنامه صمت