گروه صنایع معدنی فولاد
 
افزایش غیرمنطقی نرخ آهن‌آلات در یک ماه گذشته
کرونا بازار فولاد را به کدام سو می‌برد؟
گروه صنایع معدنی >فولاد - بازار محصولات فولادی در یک ماه گذشته با افزایش غیرمنطقی قیمت‌ها روبه‌رو بوده، افزایشی که تا مرز ۳۰ درصد نیز روند صعودی به خود گرفته و این بازار را با شوک همراه کرده است؛
 
به گزارش ماین نیوز:

البته این روزها با شیوع ویروس کرونا به‌نظر می‌رسد بیشتر بازارها گریبانگر رکود شوند و منطق حکم می‌کند که این تب و تاب افزایش قیمت‌ها نیز فروکش کند. هرچند باید دید که بازار فولاد از چه منطقی پیروی می‌کند.

پشت مرزها

غلامرضا خلیقی مدیرعامل فولاد غرب آسیا درباره افزایش قیمت محصولات فولادی در یک ماه گذشته و تاثیرشیوع ویروس کرونا در بازار فولاد اظهار کرد: بازار فولاد در یک ماه گذشته با افزایش غیرمنطقی روبه‌رو شده است، اما بیش از آنکه این تورم از منطق خاصی پیروی کند، بیشتر جنبه روانی دارد، زیرا اتفاق خاصی در بازار مصرف داخلی روی نداده است که افزایش تقاضا را به‌دنبال داشته باشد.

خلیقی در ادامه خاطرنشان کرد: در چند ماه گذشته مردم به این سمت و سو پیش رفته‌اند که نقدینگی خود را تبدیل به کالا کنند، زیرا با توجه به افزایش روند تورمی که پیش آمده یا افزایش نرخ ارز مردم گمان می‌کنند که ارزش پول‌شان در حال کاهش است و ترجیح می‌دهند که پول‌شان را تبدیل کالا کنند، این کالا ارز و طلا و حتی آهن و مس نیز می‌تواند باشد؛ بنابراین بخشی از خرید آهن‌آلات در بازار به این موضوع نیز بازمی‌گردد.

وی با اشاره به این موضوع که تقاضای جدیدی در حوزه‌هایی چون ساخت‌وساز، لوازم خانگی و خودرو روی نداده است، عنوان کرد: هرچند در زمینه خودرو یا لوازم خانگی با افزایش تقاضا روبه‌رو شده‌ایم، اما در کل این افزایش تقاضاها چندان چشمگیر نبوده‌اند تا بتوانند قیمت‌ها را به صورت ناگهانی افزایش دهند.

مدیرعامل فولاد غرب آسیا ادامه داد: با توجه تمام این شرایط افزایش قیمت ورق در بازار غیرمنطقی است، البته ورق‌های ضخیم که در ساختمان‌سازی کاربرد دارند از قیمت ورق‌های نازکی که در صنعت کاربرد دارد، بیشتر افزایش یافته است و این افزایش قیمت‌ها از منطق خاص پیروی نمی‌کند و این موضوع برای ما تولیدکنندگان نیز جای پرسش دارد و جز رفتار هیجانی بازار دلیل دیگری نمی‌توان برای آن برشمرد.

خلیقی در پاسخ به این پرسش که با توجه به شیوع بیماری کرونا و رکود در بازار، ممکن است قیمت انواع محصولات فولادی با کاهش روبه‌رو شود، گفت: بدون شک شیوع بیماری کرونا هم بازار داخلی و هم بازار خارجی و صادراتی ما را تحت تاثیر قرار خواهد داد. از یک سو مرزهای کشورهای همسایه که بیشترین صادرات محصولات فولادی به این کشورها انجام می‌گرفت، هم‌اکنون در حال بسته شدن هستند و کامیون‌دارها داخلی لب مرزها متوقف شده‌اند.

وی ادامه داد: به نظر می‌رسد، شرایط ایجاد شده سبب رکود بازار داخلی شود و منطق حکم می‌کند قیمت محصولات فولادی نیز کاهش یابد، مگر اینکه پول زیادی به بازار تزریق شود که در این صورت تاثیری روی بازار نخواهد داشت.

مدیرعامل فولاد غرب آسیا در پایان عنوان کرد: پیشنهاد ما برای تعدیل بازار عرضه بیشتر محصولات در بورس کالا است. زیرا اگر عرضه‌ها در بورس کالا افزایش یابد، بدون شک قیمت‌ها نیز کاهش می‌یابد.

پیامد کرونا در بازار

همچنین مصطفی عبداللهی مدیرعامل نورد گرم فلز درباره وضعیت بازار محصولات فولادی در یک ماه گذشته و تاثیر شیوع بیماری کرونا بر این بازار اظهار کرد: افزایش قیمت محصولات فولادی در یک ماه گذشته به دلایلی روی داده است، کارخانه‌های فولادی که واحد تولید آهن اسفنجی دارند، آهن اسفنجی را به واسطه‌ها داده‌اند که به دنبال آن واسطه‌ها نیز این محصولات را به‌دست برخی مصرف‌کنندگان می‌رسانند و سایر کارخانه‌ها با کمبود می‌شوند.

عبداللهی در ادامه خاطرنشان کرد: برخی واسطه‌ها نیز آهن اسفنجی را در انحصار خود نگه داشته‌اند و در بازار نمی‌فروشند تا به قیمت بالاتر آن را به فروش برسانند. این موضوع یکی از دلایلی است که قیمت‌ها را افزایش داده است. زمانی که آهن اسفنجی به واحدهای تولید شمش فولاد نرسید، این واحدها نیز دست به افزایش قیمت می‌زنند و این چرخه افزایش قیمت به پایان دست سرایت می‌کند تا به محصول نهایی در بازار می‌رسد.

عبداللهی در ادامه با اشاره به سایر عواملی که در افزایش قیمت محصولات فولاد دخالت داشته‌اند، گفت: اتفاق دوم این است که دولت از روند افزایش قیمت ارز در یک سال گذشته پیشگیری به عمل آورد و این موضوع سبب شد سرمایه‌ها به سمت خرید طلا و سایر بازارها چون فولاد برود و دولت نیز نظارتی بر این بازارها ندارد. این خرید محصولات فولادی برای مصرف نیست، بلکه برای دپو شدن در انبارهاست.

وی در پاسخ به این پرسش که موضوع شیوع کرونا را در بازار محصولات فولادی و اثرگذاری آن بر بازار چگونه ارزیابی می‌کنید، گفت: شیوع ویروس کرونا باعث می‌شود کارخانه‌ها به وضعیت نیمه تعطیل درآیند و به نوبه خود تولید کاهش یابد و سبب رکود بازار شود.

مدیرعامل نورد گرم فلز ادامه داد: با توجه به شرایط پیش آمده دیگر نمی‌توانیم محصول خود را به فروش برسانیم و از سوی دیگر بازارهای صادراتی ما به کشورهای همسایه با محدودیت‌هایی روبه‌رو شده است. هم‌اکنون مرزهای عراق و افغانستان به‌دلیل ویروس کرونا بسته شده‌اند و بارهای صادراتی ما به این کشورها لب مرز متوقف شده‌اند که در صورت صادر نشدن محصولات بازگشت دلار نیز به کشور نخواهیم داشت.

عبداللهی تصریح کرد: با توجه به شرایط به‌وجود آمده، به نظر می‌رسد که در کل بازار دچار رکود تورمی خواهیم شد، به این معنا که تقاضایی وجود نخواهد داشت و قیمت‌ها نیز سیر نزولی در پیش نخواهند گرفت، چون ارزش پولی ملی کشور همچنان بر مدار نزولی است.

وی در پایان یادآور شد: هرچند بانک مرکزی مدام دلار به بازار تزریق می‌کند اما موضوع آن است که قیمت محصولات دیگر به طور تورمی در حال افزایش است و با توجه به این روال نمی‌توان شاهد کاهش قیمت‌ها در روزهای آینده باشیم.
تاریخ انتشار : پنجشنبه ۸ اسفند ۱۳۹۸ ساعت ۱۳:۳۱
کد مطلب: 49523
 
مرجع : روزنامه صمت