گروه معادن سرب و روی
 
در حاشیه شکل‌گیری یک منطقه گردشگری در معدن سرب و روی انگوران مطرح شد
کارگران بازنشسته انگوران برای گردشگران قصه می‌گویند
گروه معادن >سرب و روی - خبر گردشگرپذیر شدن معدن انگوران با سابقه ۹۸ ساله، شاید آغاز راهی باشد که بیش از یک دهه در سازمان‌های مختلف که دستی در بخش معدن دارند در حال پیگیری است اما اقدامات موازی نهادهای مختلف و مدعی بودن تعداد زیادی از آنها برای متولی‌گری این حرکت جدید نتیجه عکس داده و شکل گرفتن گردشگری معدنی را به تعویق انداخته است.
 
به گزارش ماین نیوز، این در حالی است که ایران به عنوان یکی از کشورهایی که از معادن بزرگ و در سطح کلاس جهانی بهره می‌برد ظرفیت گردشگری بالایی در این بخش دارد. در این باره و درمورد ظرفیت‌های گردشگری این معدن پای سخنان مجری طرح گردشگری معدنی دفتر اکتشافات وزارت صنعت، معدن و تجارت و همچنین مدیر پیشین مجتمع سرب و روی انگوران نشستیم.

تورهای گردشگری در یک معدن قدیمی

معدن انگوران با سابقه ۹۸ساله و به عنوان بزرگترین معدن فعال سرب و روی خاورمیانه، پذیرای تورهای گردشگری می‌شود. امیر ارجمند مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان زنجان خبر داد: معدن انگوران جزو معدود معادن فعال کشور (از سال ۱۳۰۱) است که به تازگی، صنعت گردشگری را در برنامه‌های خود قرار داده است. وی افزود: این معدن در نمایشگاه بین‌المللی گردشگری معرفی شد و برنامه گردشگری آن نیز مورد استقبال وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی قرار گرفت.

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان زنجان با بیان اینکه معدن انگوران می‌تواند برای گردشگران با سلایق خاص جذاب باشد، تصریح کرد: طبق برنامه‌ریزی انجام شده بازدید از پیت معدنی، تونل زیرزمینی، معدن تراورتن و ورودی ییلاق، از جاذبه‌های گردشگری این معدن محسوب می‌شود.

وی ادامه داد: گردشگران در آینده نزدیک می‌توانند از طریق دفاتر خدمات گردشگری اقدام به تهیه تور معدن انگوران کنند.

بنا به این گزارش، معدن سرب و روی انگوران اقدام به آماده‌سازی واحدهای اقامتی داخل این مجموعه در راستای اسکان تورهای گردشگری معدنی کرده است.

یک ظرفیت بی‌نظیر

منصور شبانی که سرپرست پیشین مجتمع سرب و روی انگوران بود در این باره عنوان کرد: اگر انگوران را یک مجتمع بدانیم که می‌توان این عنوان را به آن اطلاق کرد چون در عین حالی که معدن روباز دارد، برداشت زیرزمینی هم دارد می‌تواند در زمره معادن کم تعدادی باشد که ظرفیت پذیرش گردشگر را دارد.

وی با اشاره به اینکه نخستین بار وی پیشنهاد گردشگری در معادن را مطرح کرده است گفت: در معدن پتاس خور و بیابانک و نخلک این موضوع مطرح شد و بعد از آن از سال ۱۳۹۳ معدن انگوران را به عنوان یک ظرفیت خوب گردشگری مطرح کرده‌اند.

وی ادامه داد: در نزدیکی این معدن بزرگترین معدن تراورتن قرار گرفته و همچنین راه‌های دسترسی به این معدن به سمت ماه‌نشان و آذربایجان بسیار زیباست. ضمن اینکه منطقه‌ای که این معدن در آن واقع شده از طبیعت بسیار زیبایی برخوردار است و اگر گردشگری در این منطقه را به عنوان یک پکیج ببینیم می‌توان روی جذب و استقبال گردشگران از این منطقه حساب کرد و مطمئن بود رونق گردشگری با معدن انگوران شکل می‌گیرد.

شبانی که اکنون در حوزه مس، سنگ آهن و ید فعال است در ادامه افزود: تنها برای حصول به این نتیجه باید برنامه‌ریزی دقیق و مدون و یک‌دستی داشت با شکل‌گیری تورهای گردشگری و ارائه یک پکیج از معدن و طبیعت زیبا می‌توان گفت ارزش بازدید از منطقه چه برای کسانی که به معدن و فعالیت‌های معدنی علاقه‌مندند و چه کسانی که دوست دارند طبیعت زیبا و منحصر به‌فردی را مشاهده کنند بسیار بیشتر خواهد بود.

او ادامه داد: به طور قطع تورهای تلفیقی موفق‌تر خواهد بود چه اینکه تخت سلیمان در مجاورت و ۲۵ کیلومتری این معدن قرار دارد و گردشگر می‌توان یک روز از وقتش را به دیدنی‌های تاریخی اختصاص دهد و روزهای دیگر به دیدنی‌های طبیعی و روزهای دیگر نیز به معدن یا تپه‌های شنی یا پوسته‌های نمکی و کانال‌های نمکی خورو بیابانک و حتی مردان نمکی که در این منطقه یافت شده‌اند سر بزند.

مدیر پیشین مجتمع سرب و روی انگوران همچنین تاکید کرد: در بین معادن جهان و ایران، معدن انگوران جایگاه بسیار خاصی دارد و علاقه‌مندان به بازدید از این معدن بسیارند؛ زمانی که در این معدن حضور داشتم از دانشگاه‌های مختلف درخواست بازدید داشتیم و معمولا هم از تورهای دانشجویی این معدن استقبال زیادی می‌شد چه اینکه این معدن به دلیل جنبه‌های علمی و بکارگیری به‌روزترین فناوری‌های دنیا، جایگاه خاصی دارد؛ آنها مایلند از این معدن بازدید و در آینده انتخاب رشته مطمئن‌تری داشته باشند و ما نیز در جذب نیروهای آینده برای این معدن و انتقال علم و تجربه به نسل جوان موفق‌تر عمل کنیم.

شبانی در ادامه اظهار کرد: در این راستا اگر به مشاوره و نظرات من نیازی بود با کمال میل حاضرم در اختیار دست‌اندرکاران و مجریان تورهای گردشگری این معدن بگذارم.

هدفی بزرگ‌تر از گردشگری در میان است

آیدین زینال‌زاده، مجری طرح گردشگری معدنی در دفتر اکتشاف وزارت صنعت، معدن و تجارت چهره‌ای آشنا در زمینه گردشگری معدنی است و مقالات زیادی را در این زمینه تهیه و ارائه داده و درحال‌حاضر دست‌اندرکار چندین برنامه رادیویی و تلویزیونی در این زمینه است.

او در باره گردشگری در معدن انگوران گفت: در سال ۱۳۸۹ آقای وجیه‌اله جعفری که معاون معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت بود و اکنون مدیرعامل شرکت تهیه و تولید مواد معدنی است، طرحی را که من در مورد گردشگری معدنی تهیه کرده بودم به تصویب رساند که در نهایت با مطالعات انجام شده به ۲۰معدن رسید و این معادن به عنوان معادن دارای ظرفیت گردشگری معرفی شدند؛ یکی از این معادن معدن انگوران بود که شاخصه‌هایی داشت که این معدن را مناسب گردشگری می‌کرد از جمله پیت بزرگ و استخراج روباز و زیرزمینی به طور توامان.

وی افزود: معادن چادرملو، چغارت و پتاس خور و بیابانک که نسبت به سایر معادن پیشرفت بسیار بیشتری در گردشگری معدنی داشت و آقای شبانی در مطرح کردن این منطقه پیشرو بودند، و معدن بایچه باغ در زنجان از دیگر معادنی هستند که برای گردشگری معدنی معرفی شدند.

زینال‌زاده ادامه داد: با این حال باید دقت کرد که در مقوله گردشگری معدنی در دنیا چند هدف مهم مد نظر است: نخستین هدف کم کردن پیامدها و معضلات زیست‌محیطی یک معدن بعد از اتمام ذخایر آن است.

معدن سرب و روی انگوران بعد از اتمام ذخایر معدنی که پیش‌بینی می‌شود ۱۰سال دیگر باشد به یک منطقه متروکه تبدیل و برای محیط‌زیست معضل خواهد شد. وی ادامه داد: دلیل دیگری که بسیار مهم است و می‌تواند همه دلایل دیگر را تحت‌الشعاع قرار دهد این است که در حاشیه این معدن بعد از یک قرن فعالیت، یک ساختار اجتماعی و منطقه‌ای شکل می‌گیرد و مردمی که کارشان فعالیت در این معدن بوده و بعد از اتمام ذخیره به ناگاه بیکار می‌شوند؛ این نوع بیکاری به مراتب بدتر از بیکاری است که از ابتدا وجود دارد و جمعیت شهری که در جوار معدن تشکیل شده بیکار می‌شوند و اقتصاد منطقه به هم می‌ریزد، به همین دلیل با تبدیل معدن به یک منطقه گردشگری از همان ظرفیت نیروی انسانی استفاده می‌شود.

زینال‌زاده در ادامه تاکید کرد: در بسیاری از کشورهای معدنی دنیا طیف وسیعی از مشاغل مستقیم و غیرمستقیم با گردشگری معدنی ایجاد می‌شود و از چنان درآمد سرشاری برخوردار می‌شوند که شانه به شانه درآمدهای معدنی می‌زند.

مجری طرح گردشگری معدنی وزارت صنعت، معدن وتجارت افزود: در کانادا گردشگری معدن چنان پردرآمد و پررونق است که به سراغ بازنشستگان و پیشکسوتان معدن رفته و برای اینکه آنها در این سال‌ها احساس افسردگی نکنند از آنها می‌خواهند در بخشی برای گردشگران خاطرات کاری خود را بازگو کرده و قصه‌گویی کنند و اتفاقا این بخش یکی از پرمخاطب‌ترین بخش‌های بازدید از معدن به شمار می‌رود.

مجری طرح گردشگری معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت اظهار کرد: انگوران نیز چنین ظرفیتی دارد. ضمن اینکه این معدن از امکانات و زیرساخت‌هایی مانند مهمانسرا که در حد یک هتل چهارستاره است، راه‌های دسترسی و... برخوردار است.
تاریخ انتشار : سه شنبه ۶ اسفند ۱۳۹۸ ساعت ۱۶:۲۰
کد مطلب: 49506
 
مرجع : روزنامه صمت