گروه معادن
 
فاز شناسایی در ۹۶۰۰کیلومترمربع از پهنه‌های اکتشافی گل‌گهر به اتمام رسید
۱۴۳ میلیون تن سنگ‌آهن، ذخایر کشف شده معادن گل‌گهر
گروه معادن - منطقه معدنی و صنعتی گل‌گهر از ۶ توده معدنی تشکیل‌شده است. شرکت معدنی و صنعتی گل‌گهر با ۸ خط تولید کنسانتره و با ظرفیت ۱۵میلیون تن و ۲خط تولید گندله به ظرفیت مجموع ۱۱میلیون تن، بزرگ‌ترین تولیدکننده کنسانتره و گندله در کشور است.
 
به گزارش ماین نیوز، منطقه معدنی گل‌گهر با داشتن معادن غنی از سنگ‌آهن در جایگاه یکی از مطرح‌ترین قطب‌های فعال معدنی، صنعتی در خاورمیانه است که دارای قابلیت‌های بسیاری برای تبدیل‌شدن به منطقه‌ای بزرگ و رقابتی در سطح ایران و حتی جهان است. این ذخایر معدنی در استان کرمان و در ۵۰کیلومتری جنوب غربی شهرستان سیرجان واقع‌شده است.

آثار موجود و حفاری‌های باقیمانده در محل کانسار دلالت بر آن دارد که این کانسار در قرون گذشته مورد شناسایی و بهره‌برداری قرارگرفته است. سن تقریبی یک نمونه از سرباره کوره‌های قدیمی که از سنگ معدن گل‌گهر استفاده کرده است در حدود ۹۰۰ سال تخمین زده‌شده است.

شناسایی ۵۴ محدوده امیدبخش

نتایج اقدامات اکتشافاتی توسط شرکت معدنی و صنعتی گل‌گهر، خبر از شناسایی ۵۴محدوده امیدبخش می‌دهد. این شرکت تاکنون فاز شناسایی و پی‌جویی ۹۶۰۰کیلومترمربع از پهنه‌هایی که در اختیار دارد را به اتمام رسانده است.

هم‌اینک ۱۱هزار و ۳۰۰کیلومترمربع از مساحت پهنه‌های اکتشافی در اختیار گل‌گهر قرار دارد که تاکنون فاز شناسایی و پی‌جویی ۹۶۰۰ کیلومتر آن (حدود ۸۵درصد) به اتمام رسیده است. این پهنه‌ها شامل پهنه بم، پهنه ۱۱، پهنه ۱۳، ایران مرکزی و محدوده بین معادن گل‌گهر است.

از سوی دیگر فرآیند اخذ مجوزهای قانونی برای ۵ محدوده شناسایی‌شده در پهنه بم و یک محدوده در پهنه ۱۱ در حال انجام است. علاوه بر این انجام فعالیت‌های تکمیلی اکتشاف در محدوده‌های بین معادن گل‌گهر، ایران مرکزی و بم (منطبق بر قوانین و مقررات) موردتوجه است. بر اساس نتایج اولیه حفاری‌های انجام‌شده، ذخایر تخمینی کشف‌شده در محدوده بین معادن گل گهر به ۱۴۳ میلیون تن می‌رسد.

پیشینه عملیات اکتشاف و پی‌جویی

در دوره معاصر عملیات اکتشاف و پی‌جویی طرح سنگ‌آهن گل‌گهر در سال ۱۳۴۸ توسط شرکت خصوصی ایران باریت آغاز و سپس با همکاری شرکت ژاپنی ماروبنی ادامه یافته است و از سال ۱۳۵۳ به شرکت ملی فولاد ایران واگذار شد.

مراحل مقدماتی و مطالعات مهندسی اجرای طرح استخراج سالیانه ۵میلیون تن سنگ‌آهن از معدن شماره یک و ۲.۵میلیون تن کنسانتره توسط شرکت ملی فولاد ایران با همکاری شرکت سوئدی گرانگز در سمت مشاور از ۱۳۵۳ شروع شد. این توده قدیمی‌ترین آنومالی در حال بهره‌برداری در منطقه گل‌گهر است.

انتخاب این توده در مقام اولویت اول در انجام مطالعات گسترده اکتشافی و سپس طراحی و آماده‌سازی، به دلیل نتایج اکتشافات مقدماتی امیدبخش و نزدیکی ماده معدنی به سطح زمین است که استخراج به طریقه روباز را امکان‌پذیر می‌کند.

عملیات استخراج در طول سال‌های جنگ تحمیلی با وقفه مواجه شد اما دوباره از سال ۱۳۷۰ به‌موجب موافقتنامه‌ای بین بانک سپه و شرکت ملی فولاد ایران کلیه دارایی‌ها و دیون طرح گل‌گهر بر اساس ارزیابی کارشناسی به مبلغ ۱۱۷۲۰۰میلیون ریال به شرکت معدنی و صنعتی گل‌گهر انتقال یافت.

در طول سالیان گذشته با توجه به نیاز کارخانه‌های فولادسازی کشور به کنسانتره سنگ‌آهن افزایش ظرفیت خطوط موجود و توسعه خطوط جدید همواره در دستور کار مدیران ارشد شرکت قرار داشته است، تا اینکه ظرفیت ۳خط فعلی اکنون به بیش از ۶میلیون تن ارتقا یافته است.

در راستای توسعه خطوط جدید گل‌گهر طرح احداث کارخانه خط ۴ (پلیکام) برای تولید کنسانتره و بازیافت بار برگشتی مدار خردایش خطوط تولید موجود با ظرفیت ۲میلیون تن کنسانتره از سال ۱۳۸۷ آغاز شد و در تیر ۱۳۹۰ به بهره‌برداری رسید.

امروز کارخانه خطوط ۲، ۱ و ۳ تولید کنسانتره (تغلیظ) با ظرفیت ۶میلیون تن کنسانتره سنگ‌آهن در سال، کارخانه خط ۴ (پلیکام) با ظرفیت ۲میلیون تن کنسانتره سنگ‌آهن در سال، کارخانه خطوط ۵، ۶ و ۷ کنسانتره با ظرفیت ۶ میلیون تن کنسانتره سنگ‌آهن در سال، کارخانه خط بازیابی هماتیت و سولفورزدایی با ظرفیت بازیابی از باطله خشک ۳۵۰هزار تن در سال، بازیابی از باطله تر ۲۲۰هزار تن در سال، سولفورزدایی ۴۶۰هزار تن در سال، کارخانه گندله‌سازی یک با ظرفیت ۵میلیون تن گندله سنگ‌آهن در سال کارخانه گندله‌سازی ۲ با ظرفیت ۵میلیون تن گندله سنگ‌آهن در سال فعالیت می‌کند.

گفتنی است کانسار سنگ‌آهن گل‌گهر در ۶ آنومالی مجزا در مجموع با ذخیره‌ای در حدود ۱۲۰۰میلیون تن در محدوده‌ای به طول تقریبی ۱۰کیلومتر و عرض تقریبی ۴کیلومتر قرار گرفته است.
تاریخ انتشار : سه شنبه ۶ اسفند ۱۳۹۸ ساعت ۰۲:۴۴
کد مطلب: 49452
 
مرجع : روزنامه صمت