گروه معادن زغال‌سنگ
 
مدیرعامل شرکت زغال‌سنگ پروده طبس همزمان با دهه مبارک فجر خبر داد
بهره‌برداری از هشتمین کارگاه مکانیزه زغال‌سنگ طبس
گروه معادن >زغال‌سنگ - شرکت زغال‌سنگ پروده طبس از سال ۱۳۸۷ به عنوان نخستین بهره‌بردار معادن تمام مکانیزه زغال‌سنگ ایران، فعالیت خود را در معادن شماره یک و مرکزی واقع در منطقه پروده طبس آغاز کرد و از سال ۱۳۹۳، در راستای رد دیون دولت، از طریق سازمان خصوصی‌سازی به بخش خصوصی واگذار شد و درحال‌حاضر نیز به عنوان یکی از شرکت‌های تابعه هلدینگ صدر تأمین و شرکت سرمایه‌گذاری تأمین اجتماعی (شستا) مشغول به فعالیت است.
 
به گزارش ماین نیوز:

فرصتی دست داد تا در گفت‌وگویی اختصاصی با رمضان کریتی ثانی مدیرعامل شرکت زغال‌سنگ پروده طبس به بررسی عملکرد شرکت به عنوان بزرگ‌ترین تولیدکننده زغال سنگ ایران به ویژه در یک سال اخیر در حوزه‌های تولید، صادرات، توسعه و مسئولیت اجتماعی بپردازیم. این گفت‌وگو را می‌خوانید.

عملکرد شرکت پروده طبس به عنوان بزرگ‌ترین تولیدکننده زغال‌سنگ ایران به‌ویژه در یک سال گذشته چه بوده است؟

این شرکت از آغاز فعالیت تاکنون با اجرای افزون بر ۵۸ کیلومتر حفریات زیرزمینی جهت استخراج ذخایر، حدود ۹ میلیون تن زغال‌سنگ خام و بیش از ۴ میلیون تن کنسانتره زغال‌سنگ کک شو به عنوان خوراک مورد نیاز صنایع کک‌سازی را تولید کرده و ۴۲ درصد از سهم ملی در تولید این محصول در سال ۱۳۹۷ را به خود اختصاص داده است و به این ترتیب، نه تنها بخش عمده‌ای از نیاز صنایع کک‌سازی و فولادسازی کشور به کنسانتره زغال‌سنگ را تأمین کرده، بلکه به واسطه صادرات موفق حدود ۶۵۰۰۰ تن کنسانتره، زغال‌سنگ طبس را به عنوان شاخص زغال‌سنگ ایران، به بازارهای بین‌المللی هم عرضه کرده و به عنوان صادرکننده برگزیده استان خراسان جنوبی در سال ۱۳۹۸ معرفی شده است.

شرکت زغال‌سنگ پروده طبس در ۹ ماه نخست امسال موفق به اجرای حدود ۵ کیلومتر حفریات زیرزمینی معادن، استخراج حدود ۹۵۰هزارتن زغال‌سنگ خام و تولید ۴۳۵هزارتن کنسانتره زغال‌سنگ کک شو شد و علاوه بر اتمام استخراج موفق ذخیره زغالی کارگاه هفتم لانگوال، انتقال حدود ۳هزار تن تجهیزات به سطح برای سرویس و نگهداری و آماده‌سازی (اورهال) که از ابتدای مهر ۱۳۹۸ آغاز و برای یک دوره زمانی ۶ ماهه تعریف شده بود را باوجود مشکلاتی منحصر به فرد از قبیل تخصصی بودن اقلام تجهیزاتی و دشواری بازیابی، جابه‌جایی، دمونتاژ و مونتاژ مجدد این تجهیزات در اعماق زمین و فضاهای محدود معدن، با تکیه بر سوابق و تجارب منحصر به فرد کارکنان شرکت، با سرعت و کیفیت مناسبی ظرف مدت ۴ ماه اجرا کرد.

توان عملیاتی و فنی شرکت زغال‌سنگ پروده طبس در چه حد است و برای افزایش آن چه اقداماتی انجام شده است و چه برنامه‌هایی دارید؟

با توجه به سابقه بیش از یک دهه فعالیت به عنوان نخستین و تنها شرکت فعال در عرصه معدنکاری تمام مکانیزه استخراج زغال‌سنگ از ذخایر عمقی و با توجه به تجارب بسیار ارزشمندی که در این مدت از کارشناسان فنی و عملیاتی خارجی به نیروهای ایرانی منتقل شده، شرکت زغال‌سنگ پروده طبس به لحاظ برخورداری از دانش فنی این حوزه و همچنین در اختیار داشتن منابع تجهیزاتی و سرمایه‌های انسانی جوان و متخصص در بخش‌های مدیریتی، پشتیبانی، برنامه‌ریزی، فنی و عملیاتی، در ایران پیشگام محسوب می‌شود. ضمن اینکه این شرکت بزرگ‌ترین کارخانه زغالشویی کشور مجهز فناوری‌های روز و با ظرفیت خوراک‌دهی ۳۰۰ تن بر ساعت نیز در اختیار دارد.

با تکیه بر همین توانمندی است که این شرکت موفق شده ماشین‌آلات پیچیده خارجی را به صورت کامل در داخل کشور تعمیر و نگهداری کند و در بخش تولید نیز، باوجود اینکه سهم کوچکی از ذخایر منطقه پروده طبس را دراختیار دارد، در ۵ سال اخیر به عنوان بزرگ‌ترین تولیدکننده زغال‌سنگ کشور مطرح باشد که نتیجه آن سهم ۴۲درصدی از تولید ملی زغال‌سنگ در سال ۱۳۹۷ و صادرات موفق ۶۵هزار تنی محصول به بازارهای بین‌المللی بوده است.

افزایش مهارت فنی و اجرایی نیروهای این شرکت در مواجهه با شرایطی از معدنکاری که تاکنون در کشور به صورت عملی تجربه نشده و همچنین برگزاری مستمر دوره‌های آموزشی برای افزایش سطح آگاهی و دانش تخصصی نیروها را باید مهم‌ترین عوامل افزایش توان فنی و عملیاتی شرکت قلمداد کرد.

این توان تا چه حد می‌تواند به سایر شرکت‌های زغالی کمک کند؟

شرکت زغال‌سنگ پروده طبس با وجود این توانمندی، آمادگی دارد به توسعه معدنکاری مکانیزه در کشور کمک کند و برای تحقق این مهم، آمادگی خود را اعلام کرده و در چند سال اخیر نیز به صورت مرتب درخواست کرده ذخایر زغالی جدیدی در اختیار این شرکت قرار گیرد تا با تکیه بر همین توانمندی فنی و عملیاتی، میزان استخراج و تولید این ماده معدنی در کشور را افزایش داده و بخش عمده نیاز صنایع کک‌سازی و فولادسازی کشور را تأمین کند.

در حقیقت با عنایت به توانمندی‌های شرکت که به آنها اشاره شد و همچنین تفاوت‌های موجود در سیستم‌های معدنکاری مکانیزه و سنتی، تجربیات و مهارت‌هایی در اختیار مجموعه این شرکت است که می‌تواند در بحث افزایش تولید، ارتقای ایمنی، واکنش در برابر شرایط غیرمنتظره تکتونیکی، سرویس و نگهداری کیفی تجهیزات، مدیریت پروژه‌ها و برنامه‌ریزی فنی و عملیاتی، به سایر شرکت‌های زغالی کمک کند.

برنامه‌های توسعه‌ای این شرکت را معرفی بفرمایید؟

برنامه‌هایی که این شرکت درحال‌حاضر برای توسعه عملیاتی در دستور کار قرار داده در دو بخش استخراج زغال‌سنگ خام و تولید کنسانتره این محصول است.

به منظور افزایش سطح استخراج معادن، پروژه خرید سری دوم تجهیزات مکانیزه استخراج لانگوال در دستور کار قرار دارد که گزارش‌های فنی و اقتصادی طرح تهیه شده و درحال‌حاضر در حال پیگیری برای استفاده از خدمات مشاوران متخصص در این حوزه و نهایی کردن موضوع است. برای افزایش میزان تولید کنسانتره نیز پروژه اسپیرال در کارخانه زغالشویی این شرکت در حال اجراست که هدف این طرح، افزایش راندمان فرآوری زغال‌سنگ و بالابردن میزان تولید است.

حوزه اچ‌اس‌ای و ایمنی در معادن زغال‌سنگ بسیار مهم است، در این رابطه چه اقداماتی عملیاتی شده است و برنامه شرکت برای تشدید این فعالیت‌ها چیست؟

همچنان که شرکت زغال‌سنگ پروده طبس در حوزه استخراج و تولید زغال‌سنگ در کشور پیشگام است، در حوزه HSE و ایمنی نیز از تجهیزات و فناوری‌های روز بهره می‌برد و به گواه مستندات و نظر مراجعان و بازدیدکنندگان مختلف، سطح بالای ایمنی و الزام و تعهد تمامی نیروها به رعایت شیوه‌نامه‌ها و مقررات و حفظ ایمنی افراد و تجهیزات، بارزترین شاخصه عملکردی شرکت در این حوزه است که باعث شده نه تنها تا کنون حادثه منجر به فوت در زیرزمین در کارنامه این شرکت ثبت نشود، بلکه انگیزه نیروی کار برای فعالیت در این مجموعه را افزایش داده است.

تشکیل تیم‌های امداد و نجات معدن، وجود مرکز بهداری با کادر پزشکی و پرستاری و آمبولانس، ایجاد پد هلیکوپتر برای امدادرسانی اضطراری، کنترل پساب و مدیریت پسماندها، توسعه فضای سبز، استفاده از سیستم‌های پایش مستمر انواع گازهای معدنی، زهکشی گاز متان لایه‌های زغالی، ایجاد ایستگاه‌های کنترل گاز در حفریات زیرزمینی و انتقال داده به سطح جهت کنترل مستمر، تجهیزات ایمنی نصب شده روی تجهیزات و ماشین‌آلات و سیستم‌های مستقر در مسیرهای معدنی برای جلوگیری از بروز حوادث و کنترل مخاطراتی همانند انفجار و آتش‌سوزی، بازرسی مستمر تمامی جبهه‌کارها، انجام کار از طریق شیوه‌نامه‌های تأیید شده، بروزرسانی مستمر دانش ایمنی نیروها و سرویس و نگهداری مستمر و مؤثر تجهیزات مورد استفاده، از جمله مهم‌ترین آثار سطح بالای ایمنی شرکت است که باعث شده شرکت زغال‌سنگ پروده طبس چندین دوره به عنوان واحد برتر ایمنی، بهداشت و محیط‌زیست و همچنین واحد صنعت سبز استان، مورد تقدیر و تجلیل واقع شود.

به واسطه همین فعالیت‌ها و پیشگامی در عرصه ایمنی معادن، کارگروه HSEE معادن استان خراسان جنوبی نیز توسط سازمان صنعت، معدن و تجارت استان با محوریت شرکت زغال‌سنگ پروده طبس تشکیل شده و مدیرعامل شرکت ریاست این کارگروه را عهده‌دار است تا با بازدیدهای دوره‌ای و ارائه راهکار و پیشنهادات متناسب، علاوه بر رفع مشکلات جاری ایمنی معادن، زمینه را برای ارتقای سطح و استانداردهای ایمنی در تمامی معادن استان فراهم کند.

بهره‌برداری از هشتمین کارگاه استخراج مکانیزه زغال‌سنگ به کجا رسید، این کارگاه مجموع استخراج زغال پروده را به چه میزان خواهد رساند؟

هشتمین کارگاه استخراج لانگوال شرکت زغال‌سنگ پروده طبس با عنوان E۴ همزمان با دهه مبارک فجر، وارد فاز عملیاتی شده و استخراج ذخایر آن آغاز شد. این کارگاه در عمق ۶۰۰ متری زمین قراردارد و ذخیره زغال‌سنگ آن حدود یک میلیون تن است و طبق پیش‌بینی و برنامه‌ریزی انجام شده، فرآیند استخراج زغال‌سنگ از این کارگاه تا پایان سال ۱۳۹۹ به طول خواهد انجامید.

با لحاظ کردن ذخیره این کارگاه، مجموع استخراج زغال‌سنگ خام شرکت از ابتدای فعالیت بهره‌برداری، به بیش از ۱۰ میلیون تن و مجموع کنسانتره تولیدی شرکت نیز حدود ۵ میلیون تن خواهد رسید. وجود ۷۶درصد ذخایر زغال‌سنگ کشور در منطقه طبس، زغال‌سنگ را به عنوان محور اصلی توسعه منطقه در سال‌های اخیر مورد توجه قرار مسئولان قرار داده است، هرچند که این مهم هنوز به مفهوم واقعی کلمه تحقق نیافته و عینیت بخشیدن به این موضوع، مستلزم همراهی و هم‌افزایی متولیان مدیریتی منطقه و مسئولان امر در رده‌های بالای کشوری است تا سندی جامع و کامل برای توسعه بر محوریت زغال‌سنگ تدوین شود. با این حال، شرکت زغال‌سنگ پروده طبس که بزرگ‌ترین تولیدکننده زغال‌سنگ ایران محسوب شده و درحال‌حاضر به تنهایی حدود نیمی از نیاز صنایع داخلی به این محصول را تأمین می‌کند، علاوه بر اهداف اجرایی و عملیاتی خود، آبادانی منطقه را در زمینه‌های معدنی، صنعتی، اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی، ورزشی و عمرانی همواره مدنظر قرار داده و اقدامات مؤثری را انجام داده است. نکته دارای اهمیت که شاید کمتر به آن توجه می‌شود این است که شرکت زغال‌سنگ پروده طبس در حالی بیشترین سهم را در توسعه و آبادانی منطقه در حوزه‌های مختلف به خود اختصاص داده که فقط حدود ۵درصد از ذخیره ۱. ۱ میلیاردتنی پروده را جهت معدنکاری در اختیار دارد و بخش عمده و قابل توجه ذخایر این منطقه در اختیار بخش دولتی و سایر شرکت‌های منطقه است.

تحقق واقعی توسعه بر محور زغال‌سنگ زمانی در شهرستان وسیع و گسترده طبس انجام خواهد شد که برنامه‌ای جامع برای مشارکت تمامی دست‌اندرکاران این حوزه تدوین شده و تمامی بهره‌برداران منطقه به فراخور منابع در اختیار، در پروژه توسعه جامع منطقه مشارکت فعال داشته باشند. بدیهی است انجام این مهم علاوه بر اینکه تمرکززدایی از یک بهره‌بردار خاص را به همراه خواهد شد، روند توسعه را نیز شتاب بخشیده و انتفاع عموم مردم شهرستان را به همراه خواهد داشت.

شرکت پروده طبس در حوزه مسئولیت‌های اجتماعی چه رویکرد و عملکردی دارد؟

نگاهی به اهم برنامه‌هایی که شرکت زغال‌سنگ پروده طبس در قالب مسئولیت‌های اجتماعی، برای توسعه و آبادنی شهرستان انجام داده و مقایسه آن با شرایطی که در صورت مشارکت واقعی همه فعالان زغال‌سنگ منطقه قابل انجام خواهد بود، به خوبی نشان می‌دهد که تدوین صحیح و اجرای اصولی برنامه توسعه شهرستان بر محوریت زغال‌سنگ و البته سایر منابع طبیعی بسیار ارزشمندی که در اختیار بهره‌برداران بومی و غیربومی است، می‌تواند تحولات عمیق و مثبت با کارکردهای گوناگون ایجاد کرده و منجر به توسعه جامع و همه جانبه شهرستان شود.

مهم‌ترین فعالیت‌های عام‌المنفعه و برنامه‌های شرکت زغال‌سنگ پروده طبس برای عمران و آبادانی منطقه که در قالب مسئولیت‌های اجتماعی به انجام رسیده یا در دست اجرا ست، عبارتند از:

-تصویب احداث پروژه ۲۰ هکتاری پردیس بزرگ آموزشی زغال‌سنگ طبس

-کمک مالی به اجرای طرح توسعه اورژانس بیمارستان شهید سیدمصطفی خمینی طبس

-احداث مجموعه آبی و نوسازی زمین چمن فوتبال با هدف برخورداری عموم شهروندان

-چارتر صندلی پرواز و انجام خدمات هندلینگ با تأمین نیروی انسانی و تجهیزات جهت کمک به استمرار پروازها

-طراحی و اجرای نما و پیاده روسازی ضلع جنوبی شرکت به میزان ۵۰۰۰ مترمربع

-طراحی، آماده‌سازی و اجرای میدان بزرگ زغال‌سنگ در ورودی شمالی شهر طبس به وسعت ۲۷هزار مترمربع

-کمک به ترمیم و نوسازی زمین چمن مجموعه ورزشی آزادی طبس، سالن عفاف و کمک به احداث زمین‌های ورزشی ساحلی

-تأمین اعتبار طرح کنکور طلایی با هدف تقویت بنیه علمی دانش‌آموزان مستعد شهرستان و تأمین جوایز تجلیل از برترین‌های کنکور

-کمک به تکمیل ساخت و تجهیز مساجد و هیأت‌های مذهبی، مدارس و نهادها و مراکز خدمات عمومی

-حمایت از تیم‌های متعدد ورزشی و به‌ویژه حضور تیم هندبال زغال‌سنگ طبس در مسابقات لیگ برتر مردان ایران در امسال

-تأمین مالی برنامه‌های مختلف فرهنگی، مذهبی، علمی و آموزشی

-کمک‌های مالی و تجهیزاتی به هموطنان هنگام وقوع بلایای طبیعی.
تاریخ انتشار : يکشنبه ۲۷ بهمن ۱۳۹۸ ساعت ۱۴:۲۶
کد مطلب: 49369
 
مرجع : روزنامه صمت