گروه صنایع معدنی فولاد
 
خوراک فولادی‌ها چگونه تامین شود؟
گروه صنایع معدنی >فولاد - این روزها همچنان واحدهای فولادسازی با کمبود سنگ آهن روبه‌رو هستند. بزرگان و مدیران عامل واحدهای فولادی، بارها این کمبود را در برنامه و سمینارهای گوناگونی که این روزها برپا می‌شود، بازگو کرده‌اند.
 
به گزارش ماین نیوز:

این در حالی است که برای افق ۱۴۰۴ و تولید ۵۵ میلیون تن فولاد به ۱۵۰ میلیون تن سنگ آهن نیاز داریم تا بتوانیم در آینده بی‌نیاز از واردات آن باشیم؛ بنابراین برای تامین سنگ آهن واحدهای فولادسازی ضروری است که ازسوی دست‌اندرکاران برنامه‌ریزی میان‌مدت و بلندمدت ارائه شود تا ظرفیت‌های ایجاد شده و ظرفیت‌هایی که در آینده ایجاد می‌شوند با مشکل تامین خوراک روبه‌رو نباشند.

راهکارهای رفع کمبود سنگ آهن

جهاندار شکری، مدیرعامل ذوب آهن بیستون کرمانشاه درباره دلایل کمبود سنگ آهن در کشور و راهکارهایی برای رفع این مشکل در گفت‌وگو با صمت اظهار کرد: واحدهای فولادسازی هم‌اکنون با کمبود سنگ آهن روبه‌رو هستند و این موضوع به دو دلیل عمده رخ داده است؛ یکی اینکه در سال‌های گذشته بخش عمده‌ای از سنگ آهن کشور صادر می‌شد و دوم اینکه ظرفیت‌های تولید کنسانتره و گندله در کشور افزایش یافته و سبب افزایش مصرف سنگ آهن داخلی شده است. البته هرچند هم‌اکنون میزان صادرات سنگ آهن به حداقل رسیده، اما خام‌فروشی‌های سال‌های گذشته اثرات خود را هم‌اکنون بر جا گذاشته است.

شکری در ادامه خاطرنشان کرد: یکی از راهکارهایی که می‌توان برای تامین نیاز واحدهای فولادی در پیش گرفت، اکتشاف پهنه‌های جدید سنگ آهن از یک سو و عوارض سنگین بر سنگ آهن از سوی دیگر، خواهد بود که باید تمام سنگ آهن داخلی به واحدهای کنسانتره و گندله‌سازی داخلی اختصاص دهد. اگر این روند و راهکارها را در پیش نگیریم در سال‌های آینده بدون شک به واردکننده سنگ آهن تبدیل خواهیم شد.

وی در پاسخ به این پرسش که تا چه اندازه می‌توان روی قراضه به‌جای سنگ آهن به‌عنوان خوراک واحدهای فولادی در داخل کشور سرمایه‌گذاری کنیم، گفت: در کشور ما به‌دلیل نبود ساخت‌وساز و بودجه‌های عمرانی پایین، هم‌اکنون میزان استفاده از قراضه در پایین‌ترین حد خود قرار دارد، حتی درحال‌حاضر واحدهای فولادسازی برای شارژ کوره‌های خود با بحران جدی کمبود قراضه روبه‌رو هستند.

مدیرعامل ذوب آهن بیستون کرمانشاه تصریح کرد: موضوع دیگر آن است که دولت اجازه واگذاری معادن را نمی‌دهد، درحالی که شاهد هستیم بسیاری از پهنه‌ها بلااستفاده مانده است، در حالی که اگر همین پهنه‌ها از سوی دولت به بخش خصوصی واگذار شوند و پس از آن نیز پهنه‌های واگذار شده را رصد کند که باید به‌دست تولیدکنندگان داخلی برسد، به میزان ذخایر سنگ آهن کشور افزوده خواهد شد.

شکری در ادامه یادآور شد: سال‌های گذشته بسیاری از کارشناسان درباره پیشگیری از فروش سنگ آهن هشدار می‌دادند که خام‌فروشی نکنید، اما آن زمان – سال‌های ۸۹ تا ۹۳ – از سوی مسئولان به این موضوع توجهی نمی‌شد و چینی‌ها همان دوران در ایران دفتر باز کرده بودند و سنگ آهن ما را بار کرده و با خود بردند. وی تاکید کرد: باید نگاه آینده‌نگر داشت، زمانی صادرات را باز نگه داشتند که امروز نتیجه آن ایجاد چالش برای واحدهای فولادسازی است.

مدیرعامل ذوب آهن بیستون کرمانشاه با اشاره به این موضوع که برخی معادن سنگ آهن نیز گرایش به صادرات دارند، عنوان کرد: قیمت‌های سنگ آهن جهانی بیشتر از داخل است؛ از این‌رو معدنکاران داخلی گرایش به صادرات پیدا کرده‌اند.

شکری در ادامه تاکید کرد: دولت و وزارت صنعت، معدن و تجارت باید کنترل خود را روی نرخ سنگ آهن و کل زنجیره فولاد بردارند و اجازه بدهند بازار و روند عرضه و تقاضا قیمت‌ها را تعیین کنند. زنجیره آزاد می‌توانند بهترین نرخ را برای بازار و مصرف‌کننده نهایی رقم بزند که در این صورت معدنکاران دیگر تمایلی به صادرات سنگ آهن نخواهند داشت.

نیاز صنعت باسابقه را تامین کنیم

مجتبی فردیار، مدیرعامل فولادکاران کویر نیز درباره مشکل کمبود سنگ آهن در زنجیره فولاد در گفت‌وگو با صمت اظهار کرد: براساس ذخایر معدنی که در کشور وجود دارد، اقدام به ساخت واحدهای فولادسازی در کشور کرده‌اند. به‌عنوان نمونه، ظرفیت شرکت‌هایی مانند ذوب آهن اصفهان، فولاد مبارکه و... را تعیین کرده‌اند، اما هم‌اکنون شاهد هستیم که این واحدها با کمبود سنگ آهن روبه‌رو هستند.

فردیار در ادامه خاطرنشان کرد: موضوع این است که معدنکاران پس از استخراج سنگ آهن ترجیح می‌دهند آن را صادر کنند تا اینکه در داخل به فروش برسانند، چراکه قیمت‌های صادراتی به مراتب بالاتر از قیمت‌های داخلی است، از همین رو معدنکاران ترجیح می‌دهند صادرات داشته باشند.

وی با اشاره به این موضوع که برخی واحدهای معدنی وارد حوزه صنعت نیز شده‌اند، عنوان کرد: برخی معادن که دارای ذخایر سنگ آهن هستند، اقدام به ایجاد واحدهای فولادی کرده‌اند که بخشی از سنگ آهن خود را مصرف و بخشی از آن را صادر می‌کنند و واحدهایی که معادنی در اختیار ندارند کمبود سنگ آهن دارند؛ از این‌رو کارخانه‌هایی مانند ذوب آهن اصفهان و فولاد مبارکه برای تامین سنگ آهن با مشکل روبه‌رو شده‌اند.

مدیرعامل فولادکاران کویر در ادامه تصریح کرد: صنعت فولاد یک صنعت ملی است و آن زمان‌هایی که ذوب آهن اصفهان راه‌اندازی شد، جشن ملی گرفتند؛ بنابراین باید این صنعت را بیش از این قدر نهاد.

فردیار در ادامه یادآور شد: هم‌اکنون نیز در صنعت فولاد به جایگاه‌های مهمی در جهان رسیده‌ایم. به‌عنوان مثال، در سال۱۳۹۶ فولاد ایران در جهان به رتبه دهم رسید که از آن سال برنامه‌ریزی انجام شد که به سمت رتبه تک رقمی در زمینه فولاد پیش برویم اما هم‌اکنون به‌دلیل کمبود واحدهای فولاد این رتبه به یازدهم در سطح جهان رسیده است.

وی خاطرنشان کرد: ذوب آهن بیش از نیم قرن از عمر تولید آن می‌گذرد و نباید به‌دلیل کمبود سنگ آهن ظرفیت تولید آن کاهش پیدا کند.

مدیرعامل فولادکاران کویر بیان کرد: اگر هر کسی در حوزه خود کار نکند، برای نمونه معدنکاران به حوزه فولادسازی ورود پیدا کنند، سبب می‌شود که واحدهای فولادی کشور با کمبود سنگ آهن روبه‌رو شوند.

فردیار با اشاره به این موضوع که از طریق قانونی باید از تامین مواد اولیه فولادسازان حمایت به عمل آورد، گفت: قانون باید از نظر تامین مواد اولیه فولادسازان را مورد حمایت خود قرار دهد و در این راستا می‌تواند تعرفه‌های بالا برای صادرات سنگ آهن در نظر بگیرد.
تاریخ انتشار : سه شنبه ۸ بهمن ۱۳۹۸ ساعت ۱۵:۴۹
کد مطلب: 49117
 
مرجع : روزنامه صمت