گروه صنایع معدنی فولاد
 
بعد از دستیابی به اهداف ۱۴۰۴ چه کنیم؟
گروه صنایع معدنی >فولاد - از سال ۱۳۹۲ طرح‌های نیمه‌تمام را با پیگیری مداوم و حل مشکلات طرح‌ها با همت سرمایه‌گذاران هفتگی دنبال کردیم و طرح جامع فولاد با کمک مشاور به‌روز شد.
به گزارش ماین نیوز، در طرح جامع فولاد رسیدن به تولید ۵۵میلیون تن فولاد درسال ۱۴۰۴ هدف‌گذاری شده بود، در حالی که در سال ۱۳۹۲ نبود توازن در کنسانتره و گندله و آهن اسفنجی و در نهایت دسترسی نداشتن به هدف ۱۴۰۴ برای تولید ۵۵ میلیون تن مشهود بود به طوری که ظرفیت تولید کنسانتره ۲۸، گندله ۲۲، آهن اسفنجی ۱۹ و فولاد ۲۲ میلیون تن بود.

گندله وارد می‌شد و کمبود آهن اسفنجی تولید را کاهش داده بود از این رو دسترسی به هدف ۵۵ میلیون تن با ابهام روبه‌رو بود به نحوی که تعدادی از کارشناسان و مدیران با این هدف بدبینانه برخورد می‌کردند و آن را دست نیافتنی می‌دیدند.

ولی خوشبختانه با توجه و پیگیری و همت سرمایه‌گذاران و با پشتیبانی ویژه و جلسات مکرر و تلاش برای هماهنگی و حل مشکلات توسط سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی همچنین وزارت صنعت، معدن و تجارت که این هدف به تحقق نزدیک شد.

حال می‌بینیم ظرفیت فولاد در پایان سال ۱۳۹۸ به ۳۸ میلیون تن و صادرات به ۱۱ میلیون تن خواهد رسید و پیش‌بینی می‌شود که تولید ۵۵ میلیون تن فولاد و تولید واقعی ۴۴ میلیون تن بر اساس ۸۰درصد ظرفیت در ۱۴۰۴ هدفی واقعی و قابل دسترس باشد.

در این میان، توجه به موضوع آب، محیط‌زیست و جهت‌گیری طرح‌های فولادی جدید با اولویت سرمایه‌گذاری در کنار خلیج‌فارس و دریای عمان از نتایج بروزرسانی طرح جامع فولاد بود. درهمین راستا، باید تلاش شود از مجوزهای پروژه‌های کوچک معیار جلوگیری و به سمت پروژه‌های بزرگ و مگا فولاد بر اساس طرح جامع فولاد حرکت شود.

سوال مهم این است که بعد از تولید ۵۵ میلیون تن فولاد در۱۴۰۴چه باید بکنیم؟

خوشبختانه فولاد جایگاه خود را در اقتصاد کشور، صادرات و ارزآوری و اشتغال و محرومیت‌زدایی پیدا کرده است. با در نظر گرفتن اینکه چگونه باید زنجیره تولید را متوازن حفظ کرد و تولید را افزایش داد.

در این میان توجه ویژه به اکتشاف نخستین اقدام است که خوشبختانه در چند سال گذشته کار بسیار بزرگی توسط ایمیدرو انجام شد؛ با اینکه جزو وظایفش نبود.

ایمیدرو از سال ۱۳۹۳، ۲۷۰هزار کیلومترمربع را در برنامه اکتشافی قرار داد که چند برابر اکتشاف در گذشته بود و ۲۰۰هزار کیلومترمربع ژئوفیزیک هوایی انجام شد که به ۴۵۰ محدوده امیدبخش معدنی منتهی شد.

البته شرکت مس نیز در این سال‌ها کاری وسیع را افزون بر این انجام داده است.
ما فناوری حفاری معادن عمیق را نداریم لذا در این مورد انتظار می‌رود دولت و ایمیدرو، سرمایه‌گذاری مناسبی انجام دهند و ریسک آن را بپذیرند و همزمان حمایت از معادن کوچک و راهکار استفاده از سنگ آهن‌های هماتیتی و کم‌عیار نیز که درحال‌حاضر در جریان است ادامه پیدا کند.

مهدی کرباسیان ـ استاد دانشگاه
تاریخ انتشار : سه شنبه ۸ بهمن ۱۳۹۸ ساعت ۱۵:۲۱
کد مطلب: 49107
 
مرجع : روزنامه صمت