دومین جشنواره و نمایشگاه ملی فولاد ایران در برج میلاد آغاز به‌کار کرد

انعقاد نیم میلیارد یورو قرارداد در میز ساخت داخل فولاد

روزنامه صمت , 25 دی 1398 ساعت 19:09

دیروز ۲۳ دی ماه ۱۳۹۸ دومین جشنواره و نمایشگاه ملی فولاد ایران با حضور تولیدکنندگان و تامین‌کنندگان این زنجیره کار خود را آغاز کرد تا به مدت ۴ روز با محوریت بومی‌سازی و ساخت داخل در صنعت فولاد گام‌های بلندی بردارد.


به گزارش ماین نیوز، در آیین گشایش این جشنواره با حضور علی آقامحمدی رئیس گروه اقتصادی دفتر مقام معظم رهبری و عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام، سورنا ستاری معاون علمی و فناوری رئیس‌جمهوری و رئیس بنیاد ملی نخبگان، خداداد غریب‌پور رئیس هیات عامل ایمیدرو، مهدی صادقی‌نیارکی سرپرست معاونت امور صنایع وزارت صنعت، معدن و تجارت، حجت‌اله صیدی مدیرعامل بانک صادرات و دست‌اندرکاران انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران و همچنین بزرگان این صنعت، قراردادها و تفاهمنامه‌هایی به ارزش۵۰۰ میلیون یورو در راستای بومی‌سازی منعقد شد.

مهم‌ترین قراردادها و تفاهمنامه‌هایی که در این جشنواره به امضا رسید، عبارت بودند از: امضای قرارداد میان وزارت راه و شرکت ذوب آهن اصفهان به ارزش ۱۲میلیون یورو برای تولید ریل راه آهن، امضای قرارداد تولید ۸۰۰تن ریل بین ذوب آهن اصفهان و مترو تهران به ارزش یک میلیون یورو، امضای تفاهمنامه میان شرکت مترو اصفهان و شرکت ذوب آهن اصفهان برای تولید ریل مترو، امضای تفاهمنامه سه‌جانبه بین شرکت لوله‌سازی اهواز و فولاد مبارکه و فولاد اکسین برای تولید۳۵۰ هزارتن ورق x۷۰ با ۳۱۵ میلیون یورو صرفه‌جویی ارزی، امضای تفاهمنامه ساخت ۲۵ هزارتن ورق ضدسایش بین خانه معدن و فولاد اکسین به ارزش ۴۵ میلیون یورو، امضای تفاهمنامه بین شرکت توربین‌سازی خاورمیانه و شرکت ملی فولاد با صرفه‌جویی ارزی به ارزش ۴۰ میلیون یورو برای ساخت ۹ دستگاه کمپرسور، امضای قرارداد سه‌جانبه بین شرکت معدنی و صنعتی گل‌گهر و کنسرسیوم مشترک برای خط تولید کنسانتره یک میلیون تنی.

گفتنی است در پایان آیین گشایش دومین جشنواره ملی فولاد از ۵ پیشکسوت این حوزه آقای رهبری مدیرعامل شرکت فولاد خوزستان در دوران جنگ، آقای حسینیان معاون پیشین فولاد مبارکه، آقای فرقدانی مدیرعامل اسبق ذوب آهن اصفهان، آقای حبیبیان قائم مقام مدیرعامل فولاد خوزستان در دوران جنگ و حسن مصیب‌زاده نخستین تولیدکننده نورد بخش خصوصی قدردانی به‌عمل آمد.

تحقق درآمد معدن به‌جای نفت

علی آقامحمدی رئیس گروه اقتصادی دفتر مقام معظم رهبری و عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در دومین جشنواره و نمایشگاه ملی فولاد ایران عنوان کرد: تحریم‌ها مانع کار نیستند؛ در صنعت فولاد ما باید زنجیره را کامل کنیم. در زنجیره فولاد به الکترود گرافیتی و کک سوزنی نیاز داریم که سال آینده باید حتما الکترود گرافیتی را به مرحله تولید برسانیم که البته این راستا برنامه‌ریزی‌های انجام شده است.

آقامحمدی در ادامه خاطرنشان کرد: نخستین خواهش من این است که برای رسیدن به تولید ۴۵ میلیون تن فولاد در راستای چشم‌انداز فولاد، برای کل زنجیره فولاد از اکتشاف تا تولید و فروش و صادرات برنامه‌ای منسجم و تقسیم کار ملی انجام بدهیم. وی ادامه داد: فناوری مورد نیاز صنعت را باید احصا کنیم و معاونت علمی ریاست‌جمهوری و جهاد دانشگاهی وظیفه دارند که در این راستا کمک‌رسان باشند. رئیس گروه اقتصادی دفتر مقام معظم رهبری گفت: درحال‌حاضر در منطقه ۱۳ کشور همسایه و به‌علاوه روسیه هزار و ۶۲ میلیارد دلار واردات دارند که سهم ما از این میزان ۲ درصد است.

آقامحمدی ادامه داد: در زمینه رشد اقتصادی باید نقش صنعت فولاد پررنگ‌تر از گذشته شود. علاوه بر این باید شعار معدن را به‌جای نفت تحقق ببخشیم و آن را عملیاتی کنیم. وی تاکید کرد: جا برای صادرات بسیار است، کشورهای همسایه مانند عراق، یمن، سوریه و افغانستان که درگیر جنگ بوده‌اند نیاز به بازسازی دارند و این کشورها می‌توانند هدف صادرات ما قرار گیرند.

فناوری خریدنی است

معاون علمی و فناوری رئیس‌جمهوری و رئیس بنیاد ملی نخبگان در دومین جشنواره و نمایشگاه ملی فولاد اظهار کرد: در زمینه صنعت باید بین کارخانه‌سازی و صنعت تفاوت قائل شد. برای کارخانه‌سازی خط تولید و ماشین‌آلات را از خارج وارد می‌کنیم و برای راه‌اندازی آن نیاز به تکنسین‌کار کار داریم، انتظارات هم‌اکنون ما از دانشگاه‌ها بی‌اساس است وقتی کارخانه‌سازی می‌کنیم.

سورنا ستاری ادامه داد: تولید حاصل سرمایه‌گذاری بخش خصوصی است و در این راستا دولت باید زیرساخت‌ها را مهیا کند. تا زمانی که بخش خصوصی برای تولید هزینه نکند، نتیجه مطلوبی به‌دست نمی‌آوریم، از این‌رو باید روی شرکت‌های دانش‌بنیان بیش از پیش سرمایه‌گذاری کنیم.

البته دانشگاه‌ها تولید محصول ندارند، اما در زمینه تربیت نیروی انسانی و تولید دانش باید شرکت‌های دانش‌بنیان را یاری کنند. معاون علمی و فناوری رئیس‌جمهوری ادامه داد: ۱۱۰سال فروش نفت به ما یاد داده است که می‌توان همه چیز از قطعه تا فناوری را برای کشور خرید. این در حالی است که فناوری یادگرفتنی است؛ بنابراین با پول می‌توان کارخانه خرید اما نمی‌توان صنعت خریداری کرد.

ستاری تاکید کرد: پول نفت، فرهنگ کارآفرینی را از ما گرفته است و هم‌اکنون وظیفه ماست که این فرهنگ را تغییر بدهیم که البته این کار بسیار سختی است، اما نشدنی نیست و در کنار هم و با هم می‌توانیم این فرهنگ را تغییر بدهیم.

وی ادامه داد: در کل ساختار وارداتی ما روان اما ساختار صادراتی ما بسیار ضعیف است هم‌اکنون با وجود تحریم‌ها این فرصت مناسبی است که این ساختارها را تغییر دهیم و فرصتی برای بازسازی است. باید ساختارهای فکری و تشکیلاتی را تغییر بدهیم و طراحی‌ها و لایسنس‌ها را در داخل طراحی کنیم.

قطعه‌سازان بخش معدن، انجمن ایجاد کنند

رئیس هیات عامل ایمیدرو در دومین جشنواره و نمایشگاه ملی فولاد ایران عنوان کرد: فولاد جزو افتخارات کشور است، به‌ویژه اینکه از نوامبر سال گذشته تحریم شدیم، یعنی خوب عمل کرده است. خداداد غریب‌پور ادامه داد: میز ساخت داخل را تشکیل دادیم و حجم ۵۰۰میلیون یورو حجم قراردادهای ما بوده است. نظام نیز بر تولید داخل تاکید دارد.

وی با اشاره به اینکه توسعه برنامه‌های تحقیقاتی موجب شد تا ۹۵ درصد آب در صنعت فولاد بازیافت شود، گفت: پیش از این تولیدکنندگان اطلاعات دقیقی از ظرفیت‌های قطعه‌سازان در بخش تجهیزات و ماشین‌آلات نداشتند اما تهیه اطلس ملی فولاد در سال گذشته، کمک کرد تا به اطلاعات این حوزه دست پیدا کنیم.

معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه تمامی اطلاعات از تامین‌کنندگان قطعات را در اختیار نداریم، گفت: برای نمونه قطعه‌ای در واحدی ساخته می‌شود و در حالی که ممکن است همان قطعه مورد نیاز شرکت کناری‌اش باشد.

با این حال دغدغه برای رفع این چالش، باعث شده است تا همگرایی بین تولیدکنندگان قطعه و شرکت‌ها ایجاد شود. غریب‌پور با دو پیشنهاد برای صنعت فولاد عنوان کرد: پیشنهاد نخست ما این است که فولادسازان باید یک ساختار داخلی ایجاد و انجمن قطعه‌سازان ایجاد کنند. انجمن طرف تقاضاست و قطعه‌سازان سمت عرضه هستند. پیشنهاد دوم من نیز این است که قطعه‌سازان خود اقدام به برگزاری جشنواره‌ای متشکل از تامین‌کنندگان کنند و فولادی‌ها را دعوت کنند.

معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به اهمیت تفاهمنامه‌های این گردهمایی که به کاهش ارزبری ۵۰۰ میلیون یورویی منجر می‌شود، گفت: پیشنهاد می‌شود در همایش بعدی ملی فولاد، از شرکت‌هایی که نیاز ارزی خود را کاهش دهند، به عنوان مجموعه‌های برگزیده قدردانی شود. همچنین قطعه‌سازانی که بیشترین تعداد قطعه را بومی‌سازی کنند و دانشگاه‌هایی که بیشترین ارتباط با صنعت را دارند، تشویق شوند.

غریب‌پور ضمن اعلام اینکه قطعه‌سازان می‌توانند در تولید دانش، مجموعه‌های فولادی را همراهی کنند، گفت: انتظار می‌رود شرکت‌های فولادی ریسک شرکت‌های دانش‌بنیان را پوشش بدهند. همچنین غریب‌پور در حاشیه جشنواره ملی گفت: ظرفیت تولید فولاد در امسال به ۳۷ میلیون تن و تولید به ۲۸ میلیون تن می‌رسد.

با طرح‌های در دست اجرا و توازنی که دیده شده این ظرفیت قابل دسترس است. وی افزود: تامین سنگ یکی از مهم‌ترین ضروریات حوزه معدن و صنایع معدنی است که باید به ۳۶۰ میلیون تن در سال برسد در حالی که در سال۹۰میلیون تن سنگ آهن تولید می‌شود. در این راستا تجهیزاتی مورد نیاز است که این جشنواره نیز در همین راستا و برای تامین آن تشکیل شده است.

غریب‌پور خاطرنشان کرد: سامانه‌ای نیز تدارک دیده شده که تامین‌کنندگان قطعه ارتباط سازماندهی شده‌ای با هم داشته باشند و راه‌حل‌های مورد نیاز آن دیده شده است. وی درباره بازگشت ۵۰ درصد ارز صادراتی فولادسازان به کشور نیز گفت: با رصد صادرات معدن و صنایع معدنی می‌بینیم که تعهدات ارزی ما به دولت تماما پرداخت شده است.

غریب‌پور در پاسخ به سوال دیگری گفت: تامین سنگ آهن مورد نیاز ذوب آهن اصفهان حدود ۱.۷میلیون تن از مناطق مرکزی و سنگان تامین شده و در این زمینه تعهدات دولت برآورده شده است. سایر نیازهای فولادسازان ما چون اکتشافات جدیدی در پیش داریم؛ اکتشاف ۴۰۰هزار هکتار اخیرا شروع شده و مراحل اولیه آن در حال اتمام است و با کشف ذخیره‌های جدید معدنی بخشی از نیاز صنایع را برآورده می‌کند.

وی با توجه به مشکلات تحریم‌های جدید گفت: تا به حال به چشم‌انداز کلی تولید ۵۵ میلیون تن فولاد رسیده‌ایم. خوشبختانه سازماندهی لازم را در این زمینه انجام دادیم و امیدواریم به اهداف سازمانی‌شده دست یابیم.

وی در پاسخ به سوالی دیگر مبنی بر اینکه بعضی از شرکت‌های فولادی گفته می‌شود کف عرضه در بورس را رعایت نمی‌کنند، گفت: ستاد تنظیم بازار مسئولیت دارد و کنترل و نظارت کافی انجام می‌شود. در این راستا وزارت صنعتی معدن و تجارت نیز نظارت‌های سنگین و سختگیرانه‌ای دارد و با آنها که موارد را رعایت نمی‌کنند برخورد می‌کند.

خوشبختانه در زمینه بومی‌سازی عدد داریم. سال‌های قبل در تولید هر تن فولاد ۱۰۰ دلار ارزبری داشتیم که درحال‌حاضر این رقم به ۸۰ دلار رسیده و ۲۰ دلار کاهش یافته است. به همین دلیل به دنبال این هستیم که این وابستگی ارزی را کاهش دهیم. استراتژی ما این است که خام‌فروشی را کاهش دهیم.

وی در پاسخ به این سوال که برای جلوگیری از خام‌فروشی ایمیدرو چه برنامه‌ای دارید، تصریح کرد: بخشی از خام‌فروشی به دلیل سیاست‌های بازرگانی با وضع عوارض بر صادرات حل شده است اما بخش مهم‌ترش این است که صنایع پایین‌دستی ایجاد کنیم که خوشبختانه ایمیدرو این سیاست را داشته و در تولید محصولات با ارزش که نیاز کشور را تامین می‌کند ورود کرده است. محصولات فولادی ما دارای ارزش است.

وی افزود: بیشترین صادرات در زنجیره فولاد را دربخش آهن اسفنجی داریم که اخیرا روی آهن اسفنجی تمهیدی اندیشیده شده که با وضع عوارض مشکل آن هم رفع شود. وی افزود: ما در تولید ۵۵ میلیون تن تا چشم‌انداز ۱۴۰۴ طبق برنامه داریم پیش می‌رویم و در این سال به میزان ۵۵ میلیون تن ظرفیت تولید فولاد ایجاد شده است.

غریب‌پور تاکید کرد: بومی‌سازی در کوتاه‌مدت و میان‌مدت به نیازهای ما جواب می‌دهد اما در بلندمدت ما نیازمند دانش فنی بومی، ساخت ماشین‌آلات فولادسازی و تجهیزات و آموزش هستیم.

نوآوری را جایگزین مونتاژکاری کنیم

مهدی صادق‌نیارکی معاون صنعت وزیر صنعت، معدن و تجارت در دومین جشنواره و نمایشگاه ملی فولاد عنوان کرد: وزارت صنعت، معدن و تجارت برنامه‌ای با عنوان نهضت ساخت داخل را دنبال می‌کند. این برنامه‌ها در سال ۹۸ در ۷ محور تشکیل شده است. مهم‌ترین محور این پروژه توسعه تولید و تعمیق ساخت داخل است.

قصد داریم تا پایان سال ۱۴۰۰ تولیدی به ارزش ۱۰ میلیارد دلار از واردات را صرف ساخت داخل کنیم که مهم‌ترین هدف از این پروژه رسیدن به استقلال و خوداتکایی است. صادقی‌نیارکی با اشاره به این موضوع که باید عمق‌بخشی به ساخت داخل را داشته باشیم و با تغییر رویکرد از مونتاژکاری به نوآوری پیش برویم، عنوان کرد: هدف ما زنجیره ارزش کارخانه‌سازی است.

مدیریت واردات از دیگر اهداف ما در این پروژه است. هدف‌گذاری ما در موتور توسعه صنعتی کشور است. به‌هم‌رسانی نیازمندی‌ها و توانمندی‌ها را در پیش گرفتیم. وی همچین افزود: دو میز ساخت داخل لوازم خانگی، میزهای پتروشیمی، تاسیسات، خودرو و ریلی و همچنین فولاد را تا پایان سال برگزار می‌کنیم.صادقی‌نیارکی افزود: امروز نخستین میز ساخت داخل حوزه فولاد با کاهش ارزبری ۵۰۰ میلیون یورو در قالب قراردادها و تفاهمنامه برگزار می‌شود.

وی همچنین اضافه کرد: با برداشتن تحریم‌ها نباید فرصت و مزیت ملی ساخت داخل برداشته بشود که این اراده و وفاق ملی می‌خواهد. سرپرست معاونت امور صنایع وزارت صنعت، معدن و تجارت اظهار امیدواری کرد: یک میز ساخت داخل در حوزه فولاد را تا پایان سال برگزار می‌کنیم. صادقی‌نیارکی تاکید کرد: با اراده ملی باید به سمت ساخت داخل پیش برویم تحریم‌ها ما را به این سمت پیش برد و استمرار آن نیازمند وفاق ملی است.

حمایت بانک صادرات از ایجاد ظرفیت‌های جدید فولاد

مدیرعامل بانک صادرات نیز در دومین جشنواره و نمایشگاه ملی فولاد عنوان کرد: یکی از مشکلات ما در کشور باور نداشتن به توانمندی‌های خود ماست. در ابتدای انقلاب در صنعت فولاد ما قادر به تولید ۵۰۰ تا ۶۰۰ هزار تن فولاد بودیم اما هم‌اکنون ظرفیت فولاد ما به ۳۰ میلیون تن رسیده است.

حجت‌اله صیدی با اشاره به این موضوع که امریکا در همان دهه ۴۰ و پیش از انقلاب راضی به تاسیس کارخانه فولاد در کشور ما نبود، عنوان کرد: زمانی که در دهه ۴۰ قرار بود که ذوب آهن راه‌اندازی کنیم، سفیر امریکا با خشم با ما برخورد کرد.

وی تاکید کرد: ظرفیت تولید ۳۰ میلیون تن فولاد به معنای گردش مالی ۱۵ میلیارد دلاری است و این رقم سهم قابل توجهی در تولید ناخالص ملی ایفا می‌کند. البته نباید به این میزان قانع شویم و باید ظرفیت خود را به ۴۵ میلیون تن برسانیم.

مدیرعامل بانک صادرات ادامه داد: تقاضای من این است که دست‌اندرکاران برای تولید ۴۵ میلیون تن در کشور برنامه‌ریزی داشته باشند و تا این میزان ظرفیت را بانک صادرات حمایت خواهد کرد. صیدی تاکید کرد: هدف ما این است که گردش مالی فولاد را به ۳۵ میلیارد دلار برسانیم.

اهداف جشنواره ملی فولاد

اسدالله فرشاد عضو هیات مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد نیز که به جای بهرام سبحانی رئیس انجمن فولاد سخنرانی می‌کرد، در ابتدای مراسم دومین جشنواره ملی فولاد عنوان کرد: ۵۰سال از عمر فولاد ایران سپری می‌شود و گنجینه با ارزشی از مدیران را در زنجیره فولاد دارا هستیم و امیدواریم که پاسخگوی نیاز این زنجیره باشیم.

فرشاد ادامه داد: جشنواره دو هدف دارد، یکی تقدیر از مدیران و دست‌اندرکاران و چهره‌های ماندگار این صنعت و دیگری معرفی ظرفیت‌های ملی در زمینه بومی‌سازی در صنعت فولاد است.

وی افزود: انجمن تولیدکنندگان فولاد با همکاری ایمیدرو ۳ ماه پیش سامانه ملی بومی‌سازی را رونمایی کرد و همچنین «صندوق پژوهش و فناوری فولاد ایران» با همکاری صندوق نوآوری و شکوفایی ریاست‌جمهوری را نیز راه‌اندازی کرده است.

صرفه‌جویی ۹۵ میلیون یورویی فولادسازان

سیدرسول خلیفه‌سلطانی دبیر انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران در این جشنواره با اشاره صرفه‌جویی ارزی قرارداد و تفاهمنامه‌های شرکت‌های فولادی عنوان کرد: شرکت فولاد مبارکه با زیرمجموعه‌های خود با عقد قرارداد و تفاهمنامه‌هایی در امسال ۴۰ میلیون یورو صرفه‌جویی کرده است.

همچنین فولاد خوزستان ۷.۱ میلیون یورو، خراسان۴.۶ میلیون یورو، میدکو ۲.۴ میلیون یورو، گل‌گهر ۲۰ میلیون یورو، چادرملو ۱۰ میلیون یورو و کاوه پارس ۷.۶ میلیون یورو، فولاد آلیاژی ۳.۸ میلیون یورو در راستای بومی‌سازی صرفه‌جویی کرده‌اند. وی در ادامه خاطرنشان کرد: جمع صرفه‌جویی‌های ارزی در امسال از سوی فولادسازان به ۹۵ میلیون یورو می‌رسد.

بومی‌سازی ۱۲ هزار قطعه در چادرملو

مدیرعامل شرکت معدنی و صنعتی چادرملو نیز در دومین جشنواره ملی فولاد عنوان کرد: شرکت معدنی و صنعتی چادملو در راستای بومی‌سازی گام‌های مهمی را برداشته است و در این راستا توانسته ۱۲ هزار قطعه را بومی‌سازی کند.

محمود نوریان در ادامه خاطرنشان کرد: در زمینه قطعه در این شرکت ما توانسته‌ایم که حتی به سوئد صادرات داشته باشیم.

محمود نوریان با اشاره به برخی اقدام‌هایی که در راستای بومی‌سازی در شرکت چادرملو انجام گرفته است، گفت: از جمله مهم‌ترین اقدام‌هایی که در زمینه بومی‌سازی در چادرملو انجام گرفته می‌توان به ساخت قطعه شافت سنگ‌شکن، اتصال ناوگان آتش‌باری و... اشاره کرد.


کد مطلب: 48848

آدرس مطلب: http://www.minews.ir/fa/doc/news/48848/انعقاد-نیم-میلیارد-یورو-قرارداد-میز-ساخت-داخل-فولاد

ماین نیوز
  http://www.minews.ir