گروه صنایع معدنی فولاد
 
بررسي دلايل انتخاب قطب‌هاي فولادي كشور
قطب‌سازي با پيوند آب و فولاد
گروه صنایع معدنی >فولاد - رئيس‌جمهوري هفته گذشته در جريان سفر به استان هرمزگان تاكيد كرد: در آينده‌اي نزديك هرمزگان به بزرگ‌ترين توليد‌كننده فولاد و قطب فولاد كشور تبديل مي‌شود. اما در ميان برخي كارشناسان براي انتخاب قطب فولادي اختلاف نظر وجود دارد، برخي نزديكي به معادن سنگ آهن را مزيت مي‌دانند و برخي ديگر نزديكي به آب‌هاي بين‌المللي را.
به گزارش ماين نيوز، در آخرين روزهاي شهريورماه سال جاري استاندار خراسان رضوي اظهار كرد: منطقه خواف تا تربت‌حيدريه در آينده‌اي نزديك به قطب توليد فولاد كشور تبديل خواهد شد در حالي كه فرشيد منوچهري، دبير اتاق تعاون استان در ارديبهشت​‌ماه امسال گفته بود كه اين استان در آينده نزديك تبديل به قطب سوم فولادسازي كشور مي‌شود. البته محمدي‌زاده، استاندار اسبق نيز از خراسان‌رضوي به عنوان قطب دوم توليد فولاد كشور نام برده است.

آب، اصلي‌ترين فاكتور براي توليد فولاد

اما نكته اصلي براي تبديل شدن خراسان رضوي به يكي از قطب‌هاي فولادي كشور كمبود آب است؛ صنعت فولاد يكي از صنايع وابسته به آب است كه در صورت كمبود آن هيچ نوع توجيه اقتصادي براي آن وجود ندارد. اين در حالي است كه خراسان رضوي در دهه‌هاي گذشته با بحران خشكسالي مواجه بوده، تا جايي که مردم از «سد دوستي» در اين استان به عنوان ناجي مردم خراسان رضوي ياد مي‌كنند. شايد بهتر است قبل از هر نوع قضاوتي فاكتور‌هاي اصلي براي كسب مقام قطب فولادي را بررسي كنيم.

بيشتر استان‌ها پتانسيل دارند

مهدي كرباسيان، رئيس سازمان توسعه و نوسازي معادن و صنايع معدني ايران در گفت‌وگو با «كسب​وكار» درباره فاكتور‌هاي اصلي انتخاب يك منطقه براي قطب فولادي شدن اظهار كرد: احداث كاخانه‌هاي فولادي در يك منطقه مستلزم ايجاد چندين پيش زمينه است. نزديكي به معادن سنگ آهن، دسترسي آسان به بازار مصرف‌ و بازار صادرات، نزديكي به منابع انرژي براي تامين نياز گازي كارخانجات يا امكان حمل آسان كك يا زغال سنگ به اين مناطق و دسترسي به منابع آبي از اصلي‌ترين پيش زمينه‌هاي ايجادكارخانه‌هاي فولادي به شمار مي‌رود. وي ادامه داد: بديهي است كه امكانات لازم براي توسعه صنعت فولاد به صورت كلي در بيشتر نقاط ايران وجود دارد، در نتيجه چندين استان مي‌توانند جايگاه قطب فولادي كشور را از آن خود كند. كرباسيان تاكيد كرد: اما بازار رقابت مهم‌ترين نكته‌اي است كه بايد در اين انتخاب به آن توجه داشت تا توليد‌كننده بتواند حضور موثري در بازار صادرات داشته باشد. به عنوان مثال اگر كارخانه‌اي با حداكثر توان خود كار كند اما دسترسي آساني به بازار مصرف و صادرات نداشته باشد قيمت تمام شده آن بالا رفته و توجيه اقتصادي خود را از دست مي‌دهد که اين موضوع بايد براي توليد ديگر محصولات نيز در نظر گرفته شود. رئيس سازمان توسعه و نوسازي معادن و صنايع معدني ايران ادامه داد: درباره صنايع فولادي نزديكي به آب‌هاي بين‌المللي علاوه بر كاهش قيمت تمام شده و دسترسي آسان به بازار صادرات مي‌تواند در تامين مواد اوليه مانند گندله تاثيرگذار باشد زيرا نزديكي به آب‌هاي آزاد هزينه واردات اين مواد را كاهش مي‌دهد.

قيمت تمام​شده در هرمزگان كاهش مي‌يابد
كرباسيان درباره مزيت‌هاي هرمزگان براي كسب جايگاه فولادي كشور اظهار كرد: خوشبختانه زيرساخت‌هاي لازم براي صنعت فولاد بطور كامل در اين استان وجود دارد. اين منطقه با نزديكي به درياي عمان و آب‌هاي بين‌المللي مي‌توان قيمت تمام شده فولاد را كاهش دهد، همچنين تامين نياز آبي اين منطقه از طريق آب‌شيرين‌كن‌ها در حال انجام است.
به گفته وي تامين برق براي صنايع فولادي اين منطقه از طريق سرمايه‌گذاري‌هاي اخير صورت گرفته است، همچنين ۲۵۰۰ هكتار زمين از شوراي عالي مناطق آزاد و ويژه اقتصادي براي ايجاد كارخانجات فولادي گرفته شده است.

خراسان رضوي، جايگاه دوم توليد فولاد

اما در اين ميان برخي كارشناسان معتقد‌ند مي‌توان سرمايه‌گذاري در صنعت فولاد را در ساير استان‌ها آغاز كرد تا اين استان‌ها هم پاي هرمزگان بتواند در مقام‌هاي دوم، سوم و... توليد فولاد قرار بگيرند. مديرعامل فولادكاويان گناباد، درباره انتخاب خراسان رضوي به «كسب​وكار»گفت: با وجود معادن سنگ آهن، خراسان رضوي اگر درمقام اول قطب فولادي كشور قرار نداشته باشد، مي‌تواند مقام دوم را از آن خود كند.

امير باقر‌زاده در پاسخ به اين سوال كه در شرايط فعلي با وجود بحران آب، توليد فولاد در اين استان توجيه اقتصادي دارد يا خير؟ تصريح كرد: مناطقي همچون خواف و تربت حيدريه با داشتن منابع آبي فراوان مي‌توانند در توجيه اقتصادي توليد فولاد موثر باشد. همچنين اجراي طرح اگو در استان خراسان رضوي و فرهنگ‌سازي در مصرف آب تا حدودي در حل اين مشكل موثر بوده است. وي درباره مشكل كم​آبي استان اظهار كرد: خوشبختانه استفاده از تكنولوژي‌هاي جديد در صنعت فولاد توانسته ميزان مصرف آب را تا حدودي كاهش دهد، از سوي ديگر احداث سد دوستي و حل مشكلات تامين حق آبه هيرمن از سوي افغانستان مي‌تواند در تامين آب براي كارخانجات فولادي موثر باشد.

به گفته باقر‌زاده در حال حاضر چاه‌هاي كشاورزي مهم‌ترين دليل در بحران آبي اين استان به شمار مي‌روند كه باعث از بين رفتن توجيه اقتصادي صنعت كشاورزي شده​اند. اما با برنامه‌ريزي دقيق و ايجاد فرهنگ استفاده مي‌توان در جايگاه دوم توليد فولاد در كشور ايستاد.

مزيت‌هاي نهفته در هرمزگان
با توجه به دلايل گفته شده وجود مزيت‌هاي بيشتر در هرمزگان مي‌تواند انتخاب اين استان به عنوان نخستين قطب فولادي كشور را به انتخابي درست تبديل كند. رئيس هيات​مديره شركت ملي فولاد معتقد است فاكتورهاي اساسي براي تبديل استان هرمزگان به قطب فولادي كشور در اين منطقه وجود دارد.

محمدرضا سجاديان، درباره انتخاب اين استان به عنوان قطب فولادي كشور اظهار كرد: نزديك بودن به ذخاير عظيم گازي دنيا و دسترسي آسان به بازارهاي جهاني مي‌تواند توجيه اقتصادي خوبي براي اين انتخاب محسوب شود. وي ادامه داد: حمل و نقل فاكتور اصلي صنايع بزرگ دنيا به حساب مي‌آيد كه خطوط حمل و نقل ريلي در اين منطقه را مي‌توان مزيت اصلي اين منطقه دانست. افزايش هزينه‌هاي حمل و نقل در صنعت فولاد نيز مي‌تواند انگيزه توليد را از بين ببرد. سجاديان افزود: از سوي ديگر انتخاب اين منطقه به عنوان قطب فولادي كشور مي‌تواند در اشتغال​زايي و كاهش بيكاري منطقه موثر باشد.
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۱۴ اسفند ۱۳۹۲ ساعت ۱۴:۵۶
کد مطلب: 4877
 
مرجع : كسب وكار