گروه معادن
 
عیسی کلانتری؛
قانون معادن، سازمان حفاظت محیط زیست را محدود کرده است
گروه معادن - معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط‌زیست گفت: قانون معادن دست این سازمان را درباره فعالیت معادن بسته است زیرا طرف‌های مقابل ما بسیار قوی و پولدار هستند.
 
به گزارش ماین نیوز، عیسی کلانتری روز سه‌شنبه در نشست خبری افزود: اصلاح قانون معادن که سال ١٣٩١ در مجلس شورای اسلامی صورت گرفت، تمام اختیارات را در این زمینه از سازمان محیط زیست سلب کرده است.
وی اظهار داشت: براساس این قانون، اگر یکبار مجوز فعالیت یک معدن داده شود دیگر فرد حقیقی یا حقوقی دارنده مجوز می‌تواند به هر نحوی که بخواهد کار اکتشاف و استخراج را انجام دهد زیرا حق نظارت را از سازمان محیط زیست گرفته است.
کلانتری تاکید کرد: البته به دنبال اصلاح این قانون هستیم اما کار بسیار دشواری است زیرا طرف‌های مقابل ما بسیار قدرتمند و پولدار هستند.
رئیس سازمان حفاظت محیط‌زیست گفت: البته در مناطق تحت حفاظت سازمان محیط زیست می‌توانیم مجوز فعالیت ندهیم اما نظارت بر بقیه مناطق از دست ما خارج شده است.

وی با تاکید بر اینکه "این قانون مخربی است که مجلس تصویب کرده است" گفت: فکر می‌کردیم تصویب لایحه حفاظت از خاک بتواند در این زمینه به ما کمک کند اما بخش حقوقی سازمان محیط‌زیست اعلام کرد که اینطور نیست، بنابراین هیچ راهی جز اصلاح این قانون نداریم.
کلانتری افزود: اعتبار سازمان حفاظت محیط‌زیست دو در هزار بودجه کشور است، بنابراین سازمانی ضعیف است و توان مقابله با بخش‌های ثروتمند را ندارد.
وی گفت: در دولت نیز عده‌ای موافق و عده‌ای مخالف هستند، بنابراین امید ندارم که بشود در ۶ یا هفت ماه آینده کاری کرد مگر اینکه معایب و مضرات این قانون به حدی فراگیر شود که همه به مخرب بودن آن پی ببرند.

مضر بودن بایوجمی رفرنس علمی ندارد
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: تقریباً بیش از ۸۰ تا ۸۵ درصد تالاب انزلی از رسوب پر شده است. چندی پیش دانشگاه تهران مطالعه‌ای در خصوص خروج این رسوب‌ها از انزلی انجام داده بود مبنی بر اینکه چگونه می‌توان تالاب را احیا کرد.
وی افزود: یکی از راهکارهای ارائه شده تخلیه مکانیکی رسوب از تالاب انزلی بود که نزدیک ۵۰ هزار میلیارد تومان هزینه نیاز داشت. در این رابطه یک مرکز تحقیقات در دانشگاه صنعتی اصفهان اعلام کرد که می‌تواند رسوب تالاب انزلی را با استفاده از روش بایوجمی تخلیه کند. سال ۱۳۹۴ پیشنهاد را به سازمان حفاظت محیط زیست دادند و کار آزمایشی سال ۹۶ در ۴ استخر حاشیه تالاب آغاز شد که موفقیت آمیز بود و بعد از آن قرار شد در یک استخر بزرگ‌تر به مساحت ۵۰ هکتار نیز به صورت آزمایشی انجام شود که در صورت موفقیت باید در استخری ۲۰۰ هکتاری ****طوری انجام می‌شد و بعد در تمام تالاب انجام می‌گرفت.

کلانتری ادامه داد: در ۵۰ هکتار حدود ۱۷ روز کار کردند که ۳۰ سانت عمق تالاب پایین رفت که متاسفانه برخی بر غیرعلمی بودن این روش اعتراض کردند و دادستان انزلی بدون اینکه اطلاع خاصی در این زمینه داشته باشند، مانع ادامه کار شدند و مقامات محلی نیز دوباره به دنبال پروژه اولیه که همان تخلیه مکانیکی رسوب از تالاب بود، رفتند.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست تصریح کرد: در واقع به بهانه اینکه در ترکیبات بایوجمی اکسید تیتانیوم و نانو وجود دارد، کار را متوقف کردند. این در حالی است که هیچ رفرنس علمی در این زمینه وجود ندارد. در ۵۰ هکتاری که به صورت آزمایشی کار را آغاز کرده بودند و محلول پاشیده شد کاهش جمعیت ماهی یا هیچ عارضه دیگری گزارش نشده است.

آب‌های مرزی شفافیت قانونی ندارد
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست درباره احداث سد ایلیسو گفت: دولت ترکیه از چند سال پیش برنامه‌هایی را در راستای ساخت شبکه‌های سدسازی در قالب طرح کاپ آغاز کرده است که این طرح ۵۰ میلیارد متر مکعب از آب‌هایی که از کشور خارج می‌شود را مهار کرده که مشکلاتی هم به وجود آورده است.
وی افزود: قانون بین‌المللی برای آب‌های مرزی شفافیت لازم را ندارد. اینکه کشورها در بالادست و پایین دست با توجه به نیازهای خود حق و حقوقی برای خود قائل هستند در راستای ضعف و عدم شفافیت این قانون است. از نظر بین‌المللی خطوط مرزی برای این آب‌ها مشخص نشده است.
کلانتری ادامه داد: بر این اساس کشورهای عراق، ترکیه، سوریه، افغانستان و حتی ایران مشکلاتی دارند؛ چون شفافیت وجود ندارد. زیرا کشوری استفاده از این آب‌ها را حق خود می‌داند و تقریباً هر طور که خودش مایل است با آب‌های مرزی رفتار می‌کند. ایلیسو یکی از آن‌ها است، وزارت خارجه ایران فعالیت‌هایی را در این زمینه انجام داده اما ترکیه اجرای آن را حق خودش می‌داند.
وی تاکید کرد: وزارت امور خارجه باید فعالیت بیشتری در این زمینه انجام دهد که امیدواریم بتوانیم در این زمینه با ترک‌ها کنار بیاییم.

معاون رئیس جمهوری درباره صنایع آلاینده در عسلویه گفت‌: صنایع نیروگاهی و پالایشگاهی در عسلویه آلوده هستند و طبق قانون باید یک درصد ارزش افزوده از تولیدات این صنایع به رفع آلایندگی‌های محیط زیستی اختصاص یابد و در اختیار شهرداری‌های مناطق آلوده قرار گیرد. بر این اساس باید صنایع در عسلویه سالانه ۳۰۰ تا ۴۰۰ میلیارد تومان جریمه شوند و این پول به استانداری بوشهر داده می‌شد و برای پروژه‌های عمرانی هزینه می‌شد در حالی که دغدغه قانونگذار رفع چالش‌ها و آلایندگی‌های محیط زیستی بود. هم اینکه در استان‌های همجوار که آلودگی به آن‌ها می‌رسید نیز هزینه نمی‌شد.
کلانتری افزود: بر اساس قانون برنامه ششم پیش‌بینی شد که حد و مرز نداشته باشد یعنی این اعتبار به استان‌های مجاوری که از آلایندگی این صنایع رنج می‌برند نیز اختصاص داده شود.

وی گفت: بنابراین جدولی که مقدار جریمه‌ها را تعیین کرده بود اشکال داشت که در صدد اصلاح آن برآمدیم.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست ادامه داد: به عنوان مثال وقتی بررسی کردیم، دیدیم که کمتر از ۱۵ درصد جمعیت بوشهر از آلایندگی صنایع در عسلویه خسارت می‌بینند در حالیکه استان فارس و هرمزگان نیز مشکلاتی در این زمینه داشتند و معتقد بودند که باید از این اعتبار برای رفع آلایندگی بهره‌مند شوند. در این راستا قرار شد جدول مذکور اصلاح شود.

گرد و غبار نتیجه نگرش غلط ما به توسعه پایدار است
کلانتری در ادامه گفت: مشکل گرد و غبار یک شبه به وجود نیامد تا یک شبه مهار شود. در واقع از زمانی که سیستم مهار آب‌های جاری در کشور در قالب سازی‌ها آغاز شد و این مشکلات نیز نمایان شدند. این فعالیت در راستای اصول توسعه پایدار پیش نرفت و تمام آب‌ها مهار شد و حقی برای طبیعت در نظر گرفته نشد زیرا گمان می‌کردند اگر تمام آب‌ها مهار و در بخش کشاورزی صرف شود، تمام مشکلات حل خواهد شد.
وی افزود: در حالی که طبق توافق ریو و مصوبه ١٩٩٧ تمام کشورها می‌توانند حداکثر از ۴۰ درصد منابع تجدیدپذیر خود استفاده کنند اما ما به علت اطلاعات نادرستی که از توسعه پایدار داشتیم تقریباً تمام منابع را استفاده کردیم. بخش عمده این ریزگردها حاصل نگرش نادرست و غیر علمی ما به طبیعت و توسعه پایدار است.

کلانتری تاکید کرد: این روند در جاهایی که میزان بارش با شدت تبخیر آن همخوانی ندارد، عواقب وخیم‌تری دارد مانند مناطق جنوبی کشور که میزان بارندگی در آن‌ها شاید ١٣٠ میلی‌متر در سال باشد اما میزان تبخیر ۴ متر است.
وی گفت: عامل همبستگی خاک، آب است. بنابراین وقتی این میزان آب از طبیعت گرفته می‌شود ساختار خاک زیر دست و پای انسان و حیوانات خرد و با کوچکترین باد به هوا بلند می‌شود.

کلانتری ادامه داد: به عنوان مثال سد جیرفت را احداث کردیم و بعد از آن جازموریان به یک کانون گرد و غبار تبدیل شد، یا اینکه وقتی آب دشت خوزستان را فرا نمی‌گیرد و پوشش گیاهی آن از بین می‌رود و آماده تخریب و بروز گرد و غبار می‌شود، این اتفاقاتی است که کلاً قدمتی شصت ساله دارد.
کلانتری به اقدامات دولت در راستای مهار گرد و غبار اشاره کرد و گفت: امسال دولت صد میلیون دلار برای مقابله با این پدیده در خوزستان در نظر گرفته است و سال گذشته نیز ۲۰۰ میلیون دلار هزینه کرده بود. در واقع سازمان محیط زیست مجری نیست بلکه ناظر بر عملکرد دستگاه‌های اجرایی است.
وی ادامه داد: سال گذشته در خوزستان ۲۱ هزار هکتار نهال کاری انجام شد که حدود ۹ هزار هکتار آن از بین رفته و در واقع شش هزار هکتار به علت سیلاب امسال و هزار هکتار به علت گرمای بیش از حد از بین رفتند که این در واقع عادی است. در جازموریان هنوز کاری انجام نشده است.

کلانتری درباره ورود آب از هیرمند به هامون گفت: بر اساس قرارداد سال ۱۳۵۱ بین ایران و افغانستان قرار است سالانه ۸۲۰ میلیون متر مکعب آب از هیرمند وارد هامون شود. سال گذشته فقط ۳ میلیون متر مکعب از آن وارد ایران شد و امسال نیز به علت وقوع سیلاب‌ها ۲ میلیارد متر مکعب آب به هامون رسید و فعلا وضعیت بدی ندارد.
وی تاکید کرد: تفاهم‌نامه ما با افغان‌ها به این صورت است که از این ٨٢٠ میلیون متر مکعب آب، باید ۲۶ متر مکعب آب در ثانیه به طور متوسط وارد ایران شود نباید هیچ وقت به صفر برسد.

دریاچه وان به کمک ارومیه می‌آید
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در ادامه درباره انتقال آب دریاچه وان به دریاچه ارومیه گفت: ارتفاع دریاچه وان ۴۵۰ متر بالاتر از دریاچه ارومیه است و در فاصله ۱۶۵ کیلومتری آن قرار دارد. ستاد احیای دریاچه ارومیه از چهار سال گذشته مطالعاتی را در خصوص امکان پذیر بودن اجرای این طرح آغاز کرد و نتایج نشان داد به علت اینکه ارتفاع وان از دریاچه ارومیه بالاتر است و مسافت کمی نیز دارد، می‌توان به روش تست شغلی و با هزینه کمتری انتقال را انجام داد.

وی افزود: همچنین مطالعات نشان داده که از نظر ترکیبات شیمیایی، آب دو دریاچه تفاوت چندانی ندارند. بنابراین مشکلی ایجاد نخواهد کرد و با توجه به اینکه آب دریاچه وان افزایش یافته و مشکلاتی برای اکوسیستم آن منطقه به وجود آورده است قرار شد سالانه ۱ تا ۲ میلیارد متر مکعب آب وارد دریاچه ارومیه شود که با توجه به اهمیت موضوع این مسئله همچنان در دست بررسی است.
معاون رئیس جمهوری اظهار داشت: در این راستا سفیر و وزارت خارجه پیگیر موضوع هستند و اگر به پاسخ ها جواب صحیح داده شود، می‌تواند یکی از منابع تامین آب دریاچه ارومیه باشد.

هزار میلیارد تومان برای مدیریت پسماند
کلانتری درباره مشکل پسماند به ویژه در شمال کشور گفت: تا چندی پیش محاسباتی درباره پسماندها در شمال انجام می‌شد و بنا بر این بود که از پسماندها در این منطقه از کشور برق گرفته شود اما چون رطوبت بالا است، غیر اقتصادی بود. در نتیجه از این کار منصرف شدند.
وی تاکید کرد: در شمال باید با پسماند مبارزه کرد، تمام شمال کاملاً به پسماند آلوده شده، رودخانه‌ها در اثر شیرابه‌ پسماندها در حال نابودی هستند و دولت به این نتیجه رسید که از گرفتن برق از پسماند در شمال باید عبور کند و به فکر اصل موضوع باشند. اگر این گزینه را ارائه دهیم، شاید پسماندها با درجه حرارت بالا بتوانند مشکلی از پسماندهای شمال کشور حل کنند.
کلانتری گفت: بر اساس قانون مصوب شد که کالاهای وارداتی و تولید داخلی که پسماند تولید می‌کنند، باید نیم درصد از درآمدشان برای پسماند هزینه شود که برای این منظور اعتباری حدود هزار میلیارد تومان در نظر گرفتند.

نسخه‌ای برای تخریب کمتر محیط‌زیست
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: ما سیاست‌گذار آب نیستیم، باید ارزیابی زیست محیطی طرح‌ها را انجام دهیم تا کمترین خسارت را به محیط زیست وارد کند. به عنوان مثال جاده‌ای که از قزوین و الموت به سمت تنکابن کشیده شده، ۱۰۰ درصد تخریب آن انجام شده است. البته الان تعطیل است چون ارزیابی زیست محیطی نداشته است. حالا که تخریب صد درصدی انجام شده بررسی کردیم اگر به همین صورت رها شود هزینه آن بسیار بیشتر خواهد بود پس باید تخریب‌ها مرمت شود.
وی ادامه‌داد: در این راستا با وزارت راه به تفاهم رسیدیم تا بر مبنای پیشنهاد سازمان محیط زیست رفتار کند تا مانع تخریب بیشتر محیط زیست در این منطقه شود. این در حالی است که احداث این جاده هیچ ضرورتی نداشت، حال که اجرا شده و تخریب‌ها انجام شده است باید نسخه جدیدی بنویسیم تا تخریب کمتر شود.

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست تاکید کرد: تاکنون برای این جاده سه هزار میلیارد تومان سرمایه‌گذاری شده تا ملت از آن برخوردار شوند.
وی در باره سد شفارود نیز گفت: وزارت نیرو موظف است آب مورد نیاز مردم را تأمین کند، بر این اساس برای احداث سد شفارود در مطالعات اولیه مشخص شده بود که در محدوده احداث این سد ۱۹۳ هکتار جنگل به زیر آب خواهد رفت اما سازمان محیط زیست بررسی کرد و دید نیازی به احداث مخزنی با این حجم نیست بنابراین در گزارش بعدی ۱۹۳ هکتار به ۶۲ هکتار کاهش یافت.
کلانتری تاکید کرد: باید تلاش کنیم تا حد امکان خسارت‌های محیط زیستی در اجرای پروژه‌ها کاهش یابد که در این راستا قرار شد وزارت نیرو ده برابر ۶۲ هکتار جنگلی که زیر آب می‌رود در بالادست درخت کاری انجام دهد و ۱۰ سال از آن مراقبت کند.

کارشناسان جواب علمی و منطقی بدهند
کلانتری درباره اینکه برخی کارشناسان از مصاحبه منع شده‌اند گفت: این که کارشناسان درباره مسائل مختلف جوابی علمی و منطقی بدهند، اشکالی ندارد. هر چیزی که می‌گویند واقعیت نیست. یک تعدادی از کارشناسان خوب و خبره داریم و متعهد به کار هستند اما عده‌ای بی توجه به مسائل مختلف صحبت می‌کنند. بر این اساس گفتیم هر کسی غلط بنویسد و غلط بگوید، خودش باید پاسخگو باشد.
وی افزود: چندی پیش شاهد شکل گیری شبکه مخفی از محیط بانان در منطقه‌ای از تهران بودیم که هیچ قدرت محلی حریف آن‌ها نبود، در واقع دماوند و فیروزکوه محل تاخت و تاز آن‌ها شده بود.
کلانتری ادامه داد: این افراد مسئولان را در محل جمع و از آن‌ها پذیرایی می‌کردند. در واقع همه جا دست داشتند و برخورد با آن‌ها کار راحتی نبود. برخی از آن‌ها ۲۰ سال با خانواده‌های خود در منطقه فیروزکوه حاکمیت می‌کردند که محیط زیست و فرمانداری نیز نمی‌توانست حرفی بزند که ما این شبکه را متلاشی کردیم.

٨٠ درصد امضاهای طلایی را حذف کردیم
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: طبق قانون برنامه ششم توسعه، سازمان حفاظت محیط زیست باید در مدت دو ماه در باره پروژه‌های رسیده به سازمان اعلام نظر کند که خود به خود جواب مثبت می‌شود و بعد از آن هیچ حق اعتراضی ندارد.
وی افزود: در بسیاری از موارد که این مجوزها باعث سوء استفاده و منجر به امضاهای طلایی می‌شد و شائبه فساد به همراه داشت را حذف کردیم. در واقع ۸۰ درصد امضاهای طلایی را حذف کردیم و تلاش می‌کنیم تا ۲۰ درصد دیگر را نیز حذف کنیم.

مدارس طبیعت مشکل قانونی و شرعی داشت
کلانتری گفت: مدارس طبیعت غیرقانونی بودند و هیچ مجوز رسمی نداشتند. اگر بچه‌ای در این مدارس آسیب می‌دید که طبق قانون رئیس سازمان حفاظت محیط زیست یا باید دیه را پرداخت کند و یا زندان آن را می‌کشید، بنابراین هیچ محمل قانونی نداشت.

ضوابط فعالیت در تنگه تکاب توسط سازمان محیط‌زیست تعیین می‌شود
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست درباره فعالیت گردشگری در تنگ تکاب گفت: منطقه خائیز یا همان تنگه تکاب جزو مستثنیات مناطق حفاظت شده است. یعنی اینکه مالک دارد و آن‌ها حق حاکمیت در این مناطق را دارند، اما ضوابط توسعه آن‌ها را سازمان حفاظت محیط زیست تعیین می‌کند.
وی به عکس‌العمل سمن‌ها در این منطقه اشاره کرد و گفت: خوب است که سمن‌ها فعال هستند اما کاش نسبت به قوانین هم آگاهی بیشتری داشته باشند و از نظر ما اجرای طرح گردشگری در منطقه خاییز مشکلی ندارد و ما کاملاً بر آن نظارت خواهیم داشت.
کلانتری افزود: با نظارت مشکلی نداریم، مثلا درباره تالاب انزلی یک سری حرف‌های غیر علمی گفته شد و اکنون نیز کار تعطیل است. می گویند اکسید تیتانیوم سرطان‌زا است در حالیکه هیچ رفرنس علمی ارایه نداده‌اند، حتی توان آزمایش آن در داخل کشور وجود ندارد و نمونه به خارج از کشور فرستاده شد، در واقع این یک نمونه نظارت است و ما هم می‌پذیریم.

استانداردهای خودروسازی ما به روز نیستند
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: استانداردهای ما در صنعت خودروسازی به روز نیستند، زیرا اگر این گونه بود هیچ یک از تولیدات خودرو تایید نمی‌شدند اما خودروسازان بسیار قوی هستند و حریف چندانی ندارند.
کلانتری درباره نحوه حفاظت از مناطق تحت مدیریت سازمان حفاظت محیط زیست گفت: در حفاظت از پارک های ملی تا حدودی موفق هستیم اما دستگاه‌ها و مردم باید کمک کنند. تا ۳۲۰۰ محیط‌بان داریم که ۱۸ روز کار و ۱۲ روز استراحت هستند و امکانات سازمان نیز در مقایسه با نیازهای آنان بسیار کم است، بنابراین نیاز به تقویت تجهیزات محیط‌بانی و همچنین بالا بردن آگاهی عمومی مردم داریم.
وی با اشاره به اینکه دریافتی محیط بانان در چند سال اخیر دو برابر شده است، افزود: مجوز استخدام ۳۰۰ محیط بان را برای سال آینده گرفته‌ایم اما اگر باز هم مردم همکاری نکنند جوابی نخواهیم گرفت. البته اکنون اطلاعات مردم در زمینه حفظ محیط زیست و حیات وحش بسیار افزایش یافته و این جای خوشحالی دارد.

کلانتری گفت:طبق مصوبه شورای عالی حفاظت محیط زیست بیش از یک میلیون هکتار به اراضی تحت حفاظت سازمان محیط زیست اضافه شده، این در حالی است که امکانات ما همان است. درخواست هزار سرباز را در سال کرده‌ایم و الان ۲۵۰ سرباز در اختیار داریم.
وی تاکید کرد: برای حفاظت بهتر از پارک‌های ملی در صدد هیات امنایی کردن آن‌ها هستیم که این کار را از پارک ملی گلستان آغاز کرده‌ایم و در واقع تشکیلات اداره پارک‌ها مردمی‌تر می‌شود.

مشکل سد گتوند همچنان پابرجا است
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست درباره احداث سد در کشور گفت: نمی‌توانیم بگوییم که همه جا خوب و یا همه جا بد است. اگر سدی باشد که مطالعات زیست محیطی آن انجام گرفته باشد، در قالب‌های مشخص شده باشد و خسارت محیط زیستی آن نیز مشخص باشد، می‌تواند سد خوبی باشد.
وی به بارندگی‌های اخیر در کشور اشاره کرد و افزود: عده‌ای بهانه گرفته‌اند که بعد از ۵۰ سال بارندگی خوبی در منطقه داشتیم، پس می‌توان در لرستان و دیگر مناطق دوباره چند سد احداث کرد، این درست نیست. اگر زیر سدها را بهتر مدیریت می‌کردیم، قطعاً هم خسارت سیلاب کمتر می‌شد و هم مشکل امروز آب را نداشتیم.
کلانتری درباره سد گتوند گفت: سیلاب اخیر باعث شد تا شورابه‌های زیادی از بالادست سد رها شود و به بیرون از سد انتقال یابد، اما مشکل همچنان پابرجاست.

بودجه پسماند از ردیف بودجه ٩٧ حذف شد
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست درباره پسماندهای شمال کشور گفت: چون شمال مسافر زیاد دارد، تولید زباله و پسماند نیز در آن زیاد است. یکی از مشکلات دیگر این است که سطح آب‌های زیرزمینی در شمال بالا است، از این رو امکان دفن زباله در این مناطق وجود ندارد. اکنون نیز دوباره به حال خودش رها شده است.
وی تأکید کرد: بر این اساس دو سال پیش رئیس جمهوری یک و سه دهم میلیارد دلار از صندوق توسعه ملی برای پسماندهای شمال گذاشته بود، اما در مجلس شورای اسلامی این اعتبار در ردیف مسائل دیگر قرار گرفت و سال گذشته نیز مجلس بودجه پسماند را از بودجه ۹۷ حذف کرد. به رغم تمام تلاش‌ها نتوانستیم کاری جدی در این زمینه انجام دهیم.

کلانتری گفت: اما امسال ۸۰۰ میلیارد تومان برای این کار در نظر گرفته شده که قرار است در شهرهای شمال با اولویت رشت، انزلی، بابل و نوشهر مدیریت پسماند اجرا شود.
وی درباره آلودگی خزر افزود: بیشتر آلودگی خزر از مواد نفتی است که یکسری اقدامات و اعتراض‌ها نیز در این زمینه صورت گرفته و در پروتکل دریای خزر نیز مطرح شده است. آلودگی ایران بیشتر در بخش پسماند است.

ابهامات نشست پاریس برای شورای نگهبان برطرف شده است
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: در زمانی که نشست آب و هوایی پاریس در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید، شورای نگهبان چند ایراد از آن گرفت که طی جلسات مختلف که در کمیسیون کشاورزی برگزار شد که سازمان محیط زیست به ابهامات شورای نگهبان پاسخ داد و آنان اعلام کردند که جواب تمام سوالات و ابهامات خود را گرفته اند. بنابراین اکنون این توافق‌نامه منتظر تصویب در صحن مجلس است.

وی افزود: باید طبق معاهده پاریس تا سال ٢٠٣٠ در شرایط تحریم ۴% و غیر تحریم ۱۲% از انتشار گازهای گلخانه ای را کاهش دهیم که با چهار درصد تا سال ١۴٠٩ می‌شد ٧٢ میلیون تن و ١٢ درصد ٢١۶ میلیون تن. این در حالی است که باید بر اساس برنامه سوم توسعه تا پایان آن ۲۳۲ میلیون تن از تولید کربن در کشور کم شود. همچنین طبق دستورات مقام معظم رهبری باید تا سال ۱۴۰۰ حدود ۷۳۲ میلیون تن تولید کربن در کشور کاهش یابد.
وی ادامه داد: بنابراین مصوبه کنوانسیون پاریس خللی در توسعه اقتصادی کشور ایجاد نمی‌کند، تعهدات ما در آن به مراتب کمتر از برنامه ششم توسعه و دستورات مقام معظم رهبری است.
کلانتری با اشاره به این که اکنون بیش از ۴ درصد از تعهد ما انجام شده است، گفت: با اجرای یک سری اقدامات در گازهای فلر عسلویه ۵۰ درصد از آن ۴ درصد انجام شده است.

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست اضافه کرد: انتقال آب خزر به سمنان یکی از طرح‌های قدیمی بود که سال گذشته دوباره مطرح شد. در این راستا مطالعات زیادی انجام شد و یکی از نکات استخراج شده این بود که آب در مقصد شیرین شود و یا اینکه در مبدا این کار صورت گیرد.
وی افزود: سازمان محیط زیست پیشنهاد داد آب در مبدا تصفیه و شورابه در اعماق دریا تخلیه شود تا اثر زیست محیطی به جای نگذارد. پیشنهاد را به وزارت نیرو فرستادیم تا جواب بدهند و همچنین میزان آب برای شرب، کشاورزی و خسارات محیط زیستی نیز مشخص شد که امروز یا فردا در قالب جمع‌بندی به وزارت نیرو ارسال می‌کنیم.

وی اظهار داشت: وزارت نیرو گفت برای تامین آب سمنان هیچ راهی جز انتقال آب از خزر نداریم، بنابراین باید همه در کنار هم با رفع ابهامات سعی در اجرای طرحی داشته باشیم که کمترین عواقب زیست محیطی را به همراه داشته باشد.
کلانتری گفت: سالانه ۲ میلیارد مترمکعب می‌توانیم آب از سفید رو برداشت کنیم که وارد خزر می‌شود. از آب گیلان 17 درصد را می‌توانیم برداشت کنیم که الان برداشت می‌شود. بنابراین اگر سالانه ۱۰۰ میلیون متر آب از خزر برداشت کنیم، اتفاقی نخواهد افتاد.
وی گفت: با برداشت این میزان آب از خزر میزان شوری آن به ٠/٠٠٠٠/١۴ صدم درصد می‌رسد و ارتفاع خزر سه دهم میلیمتر کاهش می‌یابد، در حالیکه اثر تبخیر بر آن حدود ٣٠ سانت است. بنابراین انتقال این حجم آب مشکلی ایجاد نمی‌کند.

کلانتری تاکید کرد: در این طرح برای ما نحوه انتقال مهم است، اگر از کنار خط لوله گاز عبور کند مشکلی ندارد چون در زمان انتقال خط لوله گاز تخریب‌ها انجام شده اما اگر جای دیگر باشد و بخواهد جایی در جنگل تخریب شود، جای تأمل دارد.

رییس سازمان حفاظت محیط‌زیست درباره اینکه چرا سنگفرش مقابل سازمان را آسفالت کرده است؟ گفت: چون سنگ‌ها نامتوازن بود و گرد و غبار زیادی لابلای آن‌ها جمع می‌شد. هم اینکه برای رفت و آمد برخی کارکنان خانم سازمان مشکل ساز بود.

سیستم خبررسانی شفاف و واقعی داشته باشیم
وی ضمن تبریک روز خبرنگار گفت: خوب است یک سیستم خبر رسانی شفاف و واقعی داشته باشیم چون خیلی از مسائلی که شنیده می‌شود از واقعیت به دور است و اذهان عمومی را مشوش می‌کند.
کلانتری اظهار داشت: سال گذشته خیلی از مسائلی که نوشته شد اصلاً واقعیت نداشت. به جز برخی خبرگزاری‌ها که با سیستم دولت عناد دارند، برخی خبرنگاران واقعی هستند که خبرهای واقعی را به گوش مردم می‌رساند و ما از آن‌ها تشکر می‌کنیم.
تاریخ انتشار : پنجشنبه ۲۴ مرداد ۱۳۹۸ ساعت ۲۱:۱۲
کد مطلب: 47510
 
مرجع : خبرگزاری ايرنا