گروه معادن
 
شکوفایی اقتصاد مقاومتی با احیاء، فعال‌ سازی و توسعه معادن کوچک مقیاس
گروه معادن - دکتر سید رضا عظیمی؛ مجری طرح احیاء، فعال‌ سازی و توسعه معادن کوچک مقیاس گفت: پیشنهاد تفویض بررسی و تائید مصوبات شورای هماهنگی کارگروه احیاء، فعال‌سازی و توسعه معادن کوچک مقیاس از طرف شورای‌ عالی معادن به معاونت امور معادن و صنایع معدنی وزارت صمت مطرح شد که با عنایت به تبصره 4 ماده 12 قانون معادن رای قطعی و لازم الاجرای شورای عالی معادن خواهد بود.
 
به گزارش ماین نیوز، دکتر سید رضا عظیمی مجری طرح احیاء، فعال‌ سازی و توسعه معادن کوچک مقیاس افزود: در تلاشیم تا کنسرسیوم‌هایی تشکیل و فضایی بین آنها ایجاد شود تا محدوده‌هایی را مثلا در استان هرمزگان و یا استان زنجان که دارای معادن هماتیتی هستند در آنها واحدهای فرآوری را به صورت سیار یا به صورت ثابت ایجاد کنیم که بتوانند در راستای فرآوری و توسعه معادن هماتیتی شروع به فعالیت کنند.

وی هدف اصلی را توانمندسازی معدن ‌داران برشمرد و گفت: معدن‌دار همواره نگران است و می‌گوید اگر سرمایه گذار در معدن سرمایه گذاری کند ممکن است معدن از اختیار من بیرون بیاید، اما نکته مهم این است که در برنامه کاری ما به هیچ عنوان خرید و فروش و یا واگذاری معدن در دستور کار قرار ندارد و هدف اصلی توانمند سازی و تقویت معدنداران است.

مجری طرح احیاء، فعال‌ سازی و توسعه معادن کوچک مقیاس در ادامه افزود: موتور و محرک اصلی این مشارکت بین سرمایه گذار و معدن دار خرید مواد معدنی است که فرصت آن را سرمایه گذار ایجاد کرده است. ما در ابتدا بررسی‌های آماری و تحلیل اطلاعات اولیه و همچنین بررسی کلینیکی را انجام می‌دهیم.

عظیمی عنوان کرد: اکنون این طرح به عنوان محور کار هست به گونه ای که سرمایه گذار، معدن دار و پیمانکار کنار هم قرار می‌گیرند و ما بسته به نوع کارشان و با توجه به میزان سرمایه گذاری و با توجه به زمینه تخصصی‌ای که علاقه‌مند هستند در آن فعالیت کنند و همین طور معادن موجود، همه را کنار هم قرار می‌دهیم و در قالب جلسات مذاکره خیلی دوستانه آنها را به تصمیم می‌رسانیم. بعد از نتیجه بخش بودن تصمیمات، ما در بحث انعقاد قرارداد و به ویژه در ارتباط با نحوه لحاظ نمودن تضامین به آنها مشاوره می دهیم. در بحث داوری و رفع اختلافات مربوط به این موارد یک طرف قضیه خانه معدن ایران و همچنین سایر مراجع قانونی خواهند بود. در حقیقت، در مجموعه قراردادی که سرمایه گذار و معدن دار با هم می‌بندند به بحث توسعه معادن کوچک ‌مقیاس اشاره خواهد شد و یک نسخه از آن پرونده در سازمان صمت استان قرار می‌گیرد که بعداً تعهداتی را که به یکدیگر می‌دهند به نوعی تضمین شود و این حمایت را از طرف سازمان صمت استان خواهند داشت.

وی ادامه داد: در این قالب تاکنون 36 معدن که مربوط به میدکو و بحث خرید تضمینی بوده فعال شده اند و در حال بررسی 102 محدوده هستیم. در منطقه کرمان 5 مورد سنگ آهن بوده که تقریباً نهایی شده و فقط بخشی از کار مربوط به وزارت نیرو بوده که در حال نهایی شدن هست. تقریبا 17 پلاسری در منطقه بزمان سیستان و بلوچستان هم کم کم وارد مدار خواهند شد.

سیدرضا عظیمی با بیان اینکه اکتشاف تکمیلی می تواند معادن کوچک را به معادن بزرگ تر تبدیل کند، افزود: از نگاه ما معادنی که پروانه بهره برداری داشته و غیرفعال هستند یعنی زیرساخت آماده دارند ولی کار نشده یا معادنی که زیر ظرفیت هستند و یا اینکه معادنی که مزیت نسبی استان هستند قابلیت سرمایه گذاری بر روی آنها وجود دارد. گاها ممکن است سازنده تجهیزات فرآوری معدنی کارخانه ای را در یک معدن ایجاد کند و بابت کامزد آن از نتیجه محصول فرآوری شده معدن استفاده کند، در این صورت هم کارخانه ایجاد شده و هم معدن فعال خواهد شد.

عظیمی با اشاره به اهمیت نقش استارت آپ ها در هماهنگ کردن بین معدنکاران، سرمایه گذاران و پیمانکاران بیان داشت: ما در بخش معدن از جمله در برآورد قیمت معدن، برآورد کیفیت معدن، بررسی کیفیت ماده معدنی، قابلیت فرآوری داشتن ماده معدنی به لحاظ ارزیابی کارشناسی نیاز به یک زیرساخت مشخص داریم و این موارد نیازمند کار کارشناسی و توجه بیشتر هستند. جای خالی استارت آپ ها در این حوزه ملموس است. شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران به عنوان محور انجام این کار از ایده های استارت آپی جدید استقبال می کند.

وی در ادامه تصریح کرد: ما صندوق‌های سرمایه گذاری خطرپذیر در بخش معدن نداریم. یکی از صندوق ها اکنون در حال شکل گیری هست و کمک کردیم تا زیرساخت‌های اولیه‌اش آماده شود، شاید در چندماه آینده به جواب برسیم.

مجری طرح احیاء، فعال‌ سازی و توسعه معادن کوچک مقیاس در پاسخ به پرسشی در ارتباط با سهم معادن کوچک مقیاس از تولید مواد معدنی کشور گفت: الان عمده تولید مواد معدنی طبق آمار وزارت صنعت، معدن و تجارت برای معادن بزرگ و تقریباً خصولتی و دولتی هست، اما تصور می‌کنم که پتانسیل بالقوه‌ای در معادن کوچک مقیاس وجود دارد و این را به جرأت می گویم که می‌تواند در آینده با همان معادن بزرگ برابری کند چرا که معادن کوچک می توانند با اکتشاف تکمیلی زمینه قرار گرفتن در رده معادن بزرگ را داشته باشند. نکته دیگر اینکه مواد معدنی معادن کوچک مقیاس عیار پراکنده ای را در مقایسه با معادن بزرگ دارند. عیار مواد معدنی معادن بزرگ تقریبا ثابت هست، اما معادن کوچک مقیاس می توانند با استانداردسازی یک عیار، یک برند مشخص و با کیفیت را ایجاد کنند.

عظیمی ابراز کرد: در معادن کوچک مقیاس می توانیم از ظرفیت های موجود زیرساخت‌هایی مانند واحدهای تحقیق و توسعه زیرساخت‌های کارشناسی، امکانات آزمایشگاهی و ... را از واحدهای بزرگ حتی به عنوان مثال از مرکز تحقیقات فرآوری مواد معدنی از زیرمجموعه های ایمیدرو بهره بگیریم. عمده کارهای ما در شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران بررسی‌های کلینیکی هست که ممکن است معادن کوچک مقیاس و غیرفعال با تغییر یک ذائقه، با تغییر یک کارشناس و یا با تغییر نوع نگاه مدیریتی فعال شوند و ما در این راستا به آنها کمک می کنیم. مثلاً یکی از این بررسی های کلینیکی مربوط به زیرساخت برق یکی از این واحدها بود و ما برای مرتفع نمودن آن مشکل با یک روش تهاتری توانستیم راه حل ارائه کنیم.

وی با تاکید بر پیش فرآوری مواد معدنی در معادن کوچک مقیاس، در بحث حمل و نقل مواد معدنی از واحدی به واحد دیگر گفت: اصطلاحی وجود دارد که "حمل ونقل، عیار مواد معدنی را می‌خورد و از بین می‌رود". مثلاً شما اگر طلای یک ppm داشته باشید و اگر فاصله حملتان تا کارخانه کم باشد اقتصادی است، اما اگر این فاصله بیشتر از 200، 300 کیلومتر بشود ارزش محصول توجیه اقتصادی نخواهد داشت و بخش عمده آن صرف حمل و نقل خواهد شد.

موضوع دیگر استفاده از فرصت هاست و حتی می توانیم از پیمانکاران بخش خصوصی در بخش عمرانی که ماشین آلاتی مشترک با بخش معدن دارند استفاده کنیم. معدن دار معدن کوچکی دارد که تجهیز آن با خرید لودر، بیل مکانیکی و سایر ماشین آلات توجیه اقتصادی ندارد. معدن دار و پیمانکار می توانند با یکدیگر در قالب تهاتر تعامل داشته باشند. پیمانکار استخراج را انجام دهد و در برابر بخشی از مواد معدنی را در اختیار داشته باشد و بدین صورت معدن نیز می تواند توسعه پیدا کند.

عظیمی عنوان کرد: طرح احیاء، فعال‌ سازی و توسعه معادن کوچک مقیاس به عنوان تنها طرح اقتصاد مقاومتی از طرف ایمیدرو به وزارتخانه معرفی شده و در وزارت صمت و ریاست جمهوری مصوب شده و جزو پنج طرح اصلی بوده که به طور مرتب پایش خواهد شد که اهمیت این موضوع با توجه به شرایط فعلی و بحث تحریم‌ها بسیار حائز اهمیت است.

به گزارش «می متالز»، وی با مهم شمردن حضور تشکل‌ها در احیاء، فعال‌ سازی و توسعه معادن کوچک مقیاس گفت: تشکل ها در دو قسمت ورود پیدا می‌کنند. اول، بحث آمار و اطلاعات که به ما در راستی آزمایی و جمع آوری اطلاعات کمک می کنند و دوم اعتمادسازی و ارتباط با گروه‌ها و کمیته‌های تخصصی جهت انجام مذاکرات و هماهنگی های اولیه است و بسته به نوع ماده معدنی هر تشکل ورود پیدا می‌کند. خانه معدن و تشکل تخصصی آن مثلا مس ، سنگ آهن و ... می توانند در تصمیم گیری ها و تصمیم سازی ها به ما کمک کنند.

در خاتمه دکتر سیدرضا عظیمی اولین ثمره معادن کوچک مقیاس را پلاسری های استان سیستان و بلوچستان برشمرد و اظهار داشت: تست های سرد و گرم این پلاسری ها انجام شده و آماده افتتاح می باشد. این مجموعه معادن در منطقه ای محروم از استان سیستان و بلوچستان بنام بزمان در نزدیکی ایرانشهر قرار داشته و با وارد شدن هر مجموعه به مدار وارد بین 35 تا 40 نفر اشتغال ایجاد خواهند کرد.

تاریخ انتشار : جمعه ۲۷ ارديبهشت ۱۳۹۸ ساعت ۱۳:۰۶
کد مطلب: 46708
 
مرجع : می متالز