گروه صنایع معدنی سایر حوزه ها
 
بهبهانی در گفت‌وگو با ماین نیوز خبر داد:
تولید دستکم دو مدل کاتالیست جدید توسط شرکت خوارزمی در سال جاری
استحصال فلز گران‌قیمت نیکل از کاتالیست‌های مستعمل/روی استحصال آهن، روی، مس و آلومینیوم هم در حال کار هستیم
گروه صنایع معدنی >سایر حوزه ها - مدیر توسعه بازار شرکت گسترش فناوری خوارزمی گفت: این شرکت هم‌اکنون ۴۵ مدل کاتالیست تولید می‌کند که تاکنون ۷ مدل آنها صنعتی شده است و دستکم ۲ مدل کاتالیست جدید نیز امسال تولید خواهیم کرد.
 
خبرنگار ماین نیوز در حاشیه هجدهمین نمایشگاه بین‌المللی محیط زیست با محمد بهبهانی مدیر توسعه بازار شرکت گسترش فناوری خوارزمی گفت‌وگویی انجام داده که به شرح زیر است:

درباره فعالیت‌های شرکت گسترش فناوری خوارزمی بطور خلاصه توضیح دهید.
داستان تولید کاتالیست به حدود ۱۰ سال پیش بر می‌گردد، زمانی که دوستان می‌گفتند کاتالیست یک محصول دانش‌بنیان بوده و دانش فنی زیادی برای تولید آن موردنیاز است و فقط ۵ یا ۶ شرکت در دنیا آن‌را تولید می‌کنند و این محصول برای همه کشورها یک محصول استراتژیک است. دو نوع واکنش فیزیکی و شیمیایی داریم. در واکنش شیمیایی باید ترکیب مواد را تغییر دهیم که کاتالیست این کار را انجام می‌دهد و پاشنه آشیل کار است. با یک کاتالیست می‌تواند یک لیسانس یا یک صنعت را توسعه دهید. توانسته‌ایم طی هفت سال اخیر کاتالیست‌های کوره‌های احیا را برای تولید هیدروژن و CO داشته باشیم و برای پالایشگاه‌ها، کاتالیست‌های گوگردزدایی و کل چرخه تولید هیدورژن و گاز سنتز.

می‌دانیم که کاتالیزور مصرف نمی‌شود. این فلزات در پایه‌های کاتالیست باقی می‌ماند و اما به دلیل فرسایش شکل آن تغییر می‌یابد. چند سال است فلز نیکل را از کاتالیست‌های مستعمل استحصال می‌کنیم تا برای تولید دیگر کاتالیست‌ها آن‌را دوباره مورد استفاده قرار دهیم. فلز نیکل یک فلز بسیار با ارزش است و باید از بورس لندن و دیگر بورس‌ها خریداری شود که فعلا امکانش نیست. علاوه بر این روی فلزهای دیگر مانند آهن، مس و روی نیز کار می‌کنیم.

می‌توان گفت تحریم‌ها به‌نحوی باعث شد تا شرکت‌هایی مانند ما و بطورکلی شرکت‌های دانش بنیان بیشتر دیده شوند. شرکت خوارزمی هم‌اکنون ۴۵ مدل کاتالیست تولید می‌کند که ۷ مدل آن صنعتی شده و تائیدیه‌های صنعتی نانوی آنها را هم دریافت کرده‌ایم. همچنین در زمینه کاتالیست‌های متانول و صنایع بهشهر در فاز تحقیقاتی کار می‌کنیم و تلاش داریم که آنها را هم صنعتی کنیم.

اشاره کردید که هم‌اکنون نیکل را استحصال کرده و دوباره در فرایند تولید کاتالیست از آن استفاده می‌کنید. در سال چه میزان استحصال دارید؟
تولید ما در روز درصورتی‌که بخواهیم کاتدی بیان کنم ۳ کیلوگرم است که نیاز ما را برطرف می‌کند. فلز ۱۲% کاتالیست است و مابقی پایه است؛ بنابراین این میزان نیاز ما را برطرف می‌کند.

بنابراین روی استحصال آهن، روی و مس نیز کار می‌کنید؟
بله و همینطور آلومینیوم که در واقع ورق‌هایی که برای تولید قوطی‌های پنیر و دیگر مواد غذایی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

۴۵ کاتالیست تولید کرده‌اید که ۷ کاتالیست صنعتی شده و به تولید انبوه رسیده‌اند؟
بله، حدود ۱۲۰۰ تن کاتالیست در سال تولید داریم و بیش از ۲۰۰ نفر در کارخانه مشغول به فعالیت هستند و درحالی‌که شرکت‌ها در حال تعدیل نیرو هستند، ما استخدام نیرو داریم.

امسال چند نفر استخدام دارید؟
از ۱۵۰ نفر به ۲۰۰ نفر رسیده‌ایم و اگر صنایع باز هم به ما روی بیاورند، می‌توانیم به ۳۰۰ تا ۴۰۰ نفر برسیم و تولید خود را به ۱۵۰۰ تا ۲۰۰۰ تن در سال برسانیم. به‌عنوان مثال صنایع و شرکت‌هایی مانند فولاد مبارکه با ۲۰ هزار نفر نیرو بدون وجود کاتالیست‌های ما متوقف خواهد شد.

برای چه شرکت‌هایی کاتالیست تولید می‌کنید؟
فولاد مبارکه اصفهان، فولاد خوزستان، فولاد سبزوار و شرکت MMTE که تکنولوژی تولید فلز را دارند و با ۹۰% شرکت‌های تولیدکننده فولاد همکاری می‌کنیم.

برای امسال محصول جدید دارید؟
کاتالیست‌های گوگردزدایی هادودیسولفوریزیشن را داریم و جاذب‌های ضد نئو که به پالایشگاه‌ها و صنایع فولاد می‌دهیم و امسال هم قصد داریم روی کاتالیست‌های صنایع بهشهر که مربوط به تولید روغن نباتی است و تحریم شده، فعالیت کنیم و همچنین سفارشی برای متانول گرفته‌ایم که به‌زودی به تولید انبوه خواهد رسید.

بنابراین تعداد ۷ کاتالیست صنعتی به ۹ کاتالیست با تولید انبوه خواهید رسید؟
بله همینطور است.

می‌توانید بگویید چند درصد از کاتالیست‌های شما مربوط به صنعت فولاد و صنعت نفت و گاز و دیگر صنایع است؟
۷۰ تا ۸۰% کاتالیست‌های ما مربوط به صنعت فولاد و بقیه پالایشگاهی هستند. این طراز در حال برعکس شدن است زیرا ما در صنعت فولاد به خودکفایی رسیده‌ایم و به سمت سایر صنایع مانند پالایشگاه و پتروشیمی و غذایی رفته‌ایم.

گفت‌وگو از محمدجواد به‌آبادی
تاریخ انتشار : پنجشنبه ۲۹ فروردين ۱۳۹۸ ساعت ۱۵:۳۹
کد مطلب: 46364