گروه صنایع معدنی آلومینیوم
 
کاهش ۹ درصدی روزهای آلوده در اراک
پرونده قضایی ایرالکو همچنان باز است
گروه صنایع معدنی >آلومینیوم - مدیرکل حفاظت محیط زیست استان مرکزی گفت: در 10 ماهه نخست سال جاری نسبت به مدت مشابه سال گذشته روزهای ناسالم در اراک 9 درصد کاهش یافت.
 
به گزارش ماین نیوز، رضا میرزایی در نشست مطبوعاتی به مناسبت 29 دی‌ماه، روز ملی و جهانی هوای پاک، با اشاره به کاهش 9 درصدی روزهای ناسالم در اراک در مقایسه با 10 ماهه نخست سال 96 بیان کرد: در 259 روز از سال جاری شرایط هوای اراک قابل قبول بوده است به طوری که 20 روز پاک، 239 روز سالم و 44 روز ناسالم به ثبت رسیده است.

وی با تاکید بر اینکه باید اتفاقات را برای مردم تبیین کرد، افزود: پارامترهای آلایندگی در اراک نسبت به دیگر شهرها متفاوت است، اما طی سال‌های اخیر روند آلاینده‌ها تغییر کرده است و در حال حاضر تنها عامل آلایندگی، ذرات کمتر از 2.5 میکرون است و از نظر گوگرد و co موجود در هوا به شرایط استاندارد دست یافته‌ایم.

میرزایی تصریح کرد: یکی از دلایل کاهش روزهای ناسالم در اراک کاهش گردوغبارهای خارجی است، اما به هر روی امروز خوزستان مجددا درگیر ریزگردهای خارجی است که در روزهای آینده اراک و بخشی از استان مرکزی را نیز تحت تاثیر قرار خواهد داد.

وی با اشاره به توزیع سوخت پاک و یورو 4 در کل استان مرکزی که تاثیر مثبتی در کاهش روزهای ناسالم در اراک داشته است، افزود: از سوخت موجود در جایگاه‌های استان مرکزی ماهانه 2 مرتبه نمونه‌برداری می‌شود تا روند پاک بودن سوخت‌ها ارزیابی قرار گیرد، اما به هر حال اراک در کریدور شمال به جنوب کشور واقع است و روزانه بین 60 تا 90 هزار خودرو از کمربندی جنوبی اراک گذر می‌کنند که از دیگر نقاط کشور سوخت‌گیری می‌کنند و ممکن است که سوخت مصرفی آنها پاک یا یورو 4 نباشد و این امر بر سلامت هوای اراک تاثیر خواهد داشت.

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان مرکزی خروج دیگ‌های قدیمی و غیر استاندارد شرکت آلومینیوم ایران از مدار را از عوامل موثر بر کاهش روزهای ناسالم اراک دانست و با اشاره به پیگیری جدی ساخت آندسازی در شهرک صنعتی خیرآباد اراک گفت: پرونده قضایی شرکت ایرالکو با محیط زیست در حال حاضر در مراجع قضایی مفتوح است اما تا به امروز رای قطعی در خصوص پرونده صادر نشده است و قطعا به دنبال احقاق حقوق شهروندان و پرداخت عوارض آلایندگی از سوی شرکت خواهیم بود.

وی با اشاره به مازوت‌سوزی نیروگاه شازند که تاثیر منفی بر سلامت هوای شهر اراک دارد، بیان کرد: نیروگاه شازند در ابتدای امر صرفا با محوریت استفاده از مازوت پالایشگاه احداث شد، اما به دلیل عدم فیلتراسیون مناسب در نیروگاه جهت استفاده از مازوت، این سوخت از روند کاری نیروگاه خارج شد چراکه خروجی این صنعت بزرگ در صورت استفاده از مازوت، غیراستاندارد خواهد بود.

میرزایی با بیان اینکه گازسوز شدن کوره‌های آجرپزی اطراف اراک یکی از دستاوردهای مهم و موثر کارگروه طرح جامع کاهش آلودگی هوا بوده است، افزود: در حال حاضر 185 واحد آلاینده ذوب ضایعات و فلزات در اطراف اراک وجود دارد که به صورت قارچی رشد می‌کنند، به جهت کنترل این شرایط پرونده‌های واحدها در دستگاه قضایی باز است، اما تعدادی از این واحدها دارای مجوز از اصناف هستند که با همکاری با اتاق اصناف در صدد ممانعت از صدور مجوز برای این واحدها در شعاع 30 کیلومتری اراک هستیم.

وی اضافه کرد: خوشبختانه واحدهای صنعتی مستقر در شهرک‌های صنعتی در سال‌های اخیر به سیستم فیلتراسیون و تصفیه‌خانه‌های فاضلاب مجهز شدند که این امر روند آلودگی صنایع را کاهش داده است، همچنین در ایام دهه فجر سال جاری نیز 10 واحد صنعتی مجهز به سیستم تصفیه‌خانه فاضلاب افتتاح خواهد شد و محیط زیست نظارت لازم بر روند کاری صنایع دارد به طوری که امروز یکی از دو واحد الکل سازی شهرک صنعتی ایبک‌آباد به دلیل آلودگی و عدم رفع نواقص مهر و موم خواهد شد.

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان مرکزی با اشاره به طرح مطالعاتی سیستم پایش در منطقه نفتی شازند(محدوده پتروشیمی، پالایشگاه، نیروگاه، شرکت پخش فرآورده‌های نفتی و خطوط لوله و مخابرات)که از 2 سال پیش مطالعات احداث چاهک در این منطقه در کنار مخازن نفت و خطوط لوله آغاز شده است، گفت: این مطالعات توسط دانشگاه تبریز در حال انجام است و تاکنون 7 چاهک در این منطقه حفظ شده است که به شناسایی منابع آلوده کننده آب کمک خواهد کرد.

وی یکی از عوامل کمک به کاهش آلودگی هوای اراک را احداث تقاطع‌های غیرهمسطح در اراک دانست و افزود: شهرداری اراک تا به‌ امروز با وجود عدم تخصیص منابع لازم به این مجموعه، اما نسبت به اجرای تعهدات خود و اجرای مصوبات کارگروه‌ طرح کاهش آلودگی هوای اراک اقدامات موثری داشته است.

میرزایی در خصوص وضعیت تالاب میقان اراک که همواره به عنوان یکی از عوامل آلودگی اراک و تولید ریزگرد مطرح بوده است، تصریح کرد: یکی از مباحثی که همواره مورد تاکید است تامین حقابه تالاب میقان اراک است که با احداث فاز سوم و چهارم تصفیه‌خانه فاضلاب اراک که در 80 درصد پارامترها کیفیت پساب استاندارد و قابل قبول بوده است، این حقابه تامین شده است.

وی افزود: در راستای حفظ تالاب میقان اراک 270 هکتار کاشت قره‌داغ در منطقه انجام گرفته، دایک حفاظتی جهت جلوگیری از پیشروی پساب تصفیه‌خانه فاضلاب اراک به سمت اراضی کشاورزی اطراف تالاب ایجاد شده، استحکام‌بخشی برج پرنده‌نگری نیز تاحدودی انجام شد، همچنین طی مطالعه انجام شده در سال 1395 بازگشت باطله‌های شرکت املاح معدنی ایران به چاله‌های ایجاد شده از روند برداشت املاح بلامانع اعلام شده به طوری که سال گذشته 550 تن و امسال یک میلیون تن باطله‌های به سطح تالاب برگردانده شد و از سال آینده نیز بحث دپو در کنار شرکت صورت نخواهد گرفت.

وی درخصوص آغاز مطالعات طرح توسعه شرکت املاح معدنی ایران تصریح کرد: مردم و مسئولان استان حساسیت ویژه‌ای نسبت به تالاب و شکنندگی این منطقه دارند، قطعا اگر توسعه‌ای در دستور کار باشد باید ارزیابی‌های زیست‌محیطی مدنظر قرار گیرد، تا به امروز همواره تلاش بر محدودیت فعالیت‌های این شرکت بوده است، اما بحثی درخصوص طرح توسعه شرکت به محیط زیست اعلام نشده است و قطعا برای هرگونه توسعه باید محیط زیست و حتی سازمان‌های مردم نهاد فعال در حوزه محیط زیست اعلام نظر کنند.

میرزایی با بیان اینکه میزان آب ورودی و برداشت‌ها در تالاب متعادل است به طوری که شرکت آب منطقه‌ای استان نسبت به کنترل چاه‌های غیرمجاز منطقه اقدام کرده است، گفت: با توجه به بارندگی‌های اخیر در حال حاضر 80 درصد تالاب آبگیری شده است و امید است با همکاری شرکت آب منطقه‌ای آب‌های جاری در رودخانه قره‌چای و 26 سد بالادست به سمت تالاب هدایت شود که بخشی از این اقدام در سال گذشته انجام گرفت، همچنین 50 درصد اعتبار نقدی مورد نیاز جهت خرید یک خودروی تالابی توسط سازمان محیط زیست تامین و تخصیص یافت و باید 50 درصد باقی این هزینه خرید که یک میلیارد تومان است توسط استان و سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی تامین شود.

وی با اشاره به تخصیص منابع مالی جهت خرید تجهیزات مورد نیاز محیط زیست استان مرکزی، اظهار کرد: جهت خرید تجهیزات مورد نیاز در امر پیشگیری و مواجهه با بیماری‌های حیات‌وحش اعتبارات سازمانی و استانی تخصیص یافت، همچنین مرکز تیمار و نگهداری حیات‌وحش در یکی از ایستگاه‌های هفتادقله راه‌اندازی و اتاق جراحی حیوانات نیز در اداره کل فعال شده است.

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان مرکزی اضافه کرد: در سال جاری امکان به خدمت‌گیری‌ هشت سرباز وظیفه زیردیپلم فراهم شد و سه پاسگاه محیط‌بانی در ورین، داوودآباد و انجدان نیز به مجموعه پاسگاه‌های محیط‌بانی استان افزوده و تعداد این پاسگاه ها به 16 عدد رسید و افزایش تعداد پاسگاه‌ها به واسطه تامین سربازها عملیاتی شد، همچنین 5 خودروی ناسالم با تخصیص اعتبار 10 میلیون تومانی از سوی سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی استان تعمیر شد.

وی با تاکید بر اینکه کلیه مطالبات پرسنلی محیط زیست استان مرکزی تا پایان‌ آبانماه پرداخت شده است، افزود: بهبود وضعیت محیط‌بانان و کارشناسان از نظر میزان پرداختی‌ها مدنظر است تا نسبت به متعادل‌سازی آن اقدام شود.

میرزایی در خصوص بوی نامطبوع اخیر در روستای بورقان بیان کرد: در اعلام‌نظر اولیه بیان شد که عامل انتشار بو شهرک صنعتی منطقه بوده است که رد شد، اما ظاهرا یک تانکر پسماندهای نفتی خود را در منطقه تخلیه کرده است که سرنخ‌هایی همچون شماره پلاک خودرو یپدا شده است که منتظر هستیم خودرو شناسایی و نتیجه نمونه‌برداری ارسال و مبدا این پسماندها مشخص شود.
تاریخ انتشار : شنبه ۲۹ دی ۱۳۹۷ ساعت ۱۵:۳۱
کد مطلب: 45673
 
مرجع : خبرگزاری ايسنا