قاچاق خاک سرخ جزیره هرمز به کشورهای حاشیه خلیج فارس

اقتصاد نیوز , 28 دی 1397 ساعت 19:04

مدیرکل دفتر آب و خاک سازمان حفاظت محیط زیست گفت: صادرات خاک‌های زراعی و مرتعی طبق قانون ممنوع اعلام شده است اما صادرات خاک از هرمز انجام می‌شود.


به گزارش ماین نیوز، علی مریدی مدیرکل دفتر آب و خاک سازمان حفاظت محیط زیست گفت: صادرات خاک‌های زراعی و مرتعی طبق قانون ممنوع اعلام شده است اما صادرات خاک از هرمز انجام می‌شود که به دلیل ارزش‌های اکولوژیک این خاک باید این صادرات غیرقانونی اعلام و صادرات متوقف شود ولی وزارت صنعت و معدن در مقابل این خواست معاونت محیط طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست مقاومت می‌کند و برخلاف کشورهای عربی که در حال ساخت جزایر مصنوعی هستند، از دهه 30 تا امروز خاک سرخ جزیره هرمز صادر یا غیرقانونی از کشور خارج می‌شود.

مریدی صادرات خاک و قاچاق خاک از دو مساله جداگانه دانست و گفت: صادرات خاک معدنی از گمرکات و با مجوزهای وزارت صنعت و معدن سال‌هاست دارد صورت می‌گیرد. یکسری از این خاک‌ها در واقع سنگ معدن هستند که برای کارهای عمرانی، استحصال زمین و ساخت جزایر مصنوعی و بندر مورد استفاده قرار می‌گیرند.

وی گفت: بخش دیگری از خاک‌ها که دارای ارزش اقتصادی هستند خاک‌های معدنی هستند و آهن و مس و... از آنها گرفته می‌شود. طبق قانون صادرات این نوع خاک مجاز دانسته شده است، بنابراین این نوع صادرات اسمش قاچاق نیست و از مجاری رسمی کشور خارج می‌شود.

مدیرکل دفتر آب و خاک سازمان حفاظت محیط زیست اما درباره قاچاق خاک گفت: صادرات خاک‌های زراعی و مرتعی طبق قانون ممنوع اعلام شده است. در دو سال اخیر و به‌خصوص بعد از دستورهای ویژه‌ای که در مورد صادرات و قاچاق خاک کشور از سوی مقامات بالای کشور داده شد، ستاد مبارزه با مفاسد اقتصادی و ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز ورود کردند و در این سال‌ها به دلیل تشدید نظارت‌ها، ما گزارشی از قاچاق یا صادرات خاک‌های زراعی و مرتعی یا کشف محموله قاچاق خاک نداشتیم.

وی همچین گفت: صادرات خاک گلدانی یا خاک‌های بسته‌بندی مخصوص کاشت گل و گیاه را هم اگر از مراتع و زمین‌های کشاورزی آورده باشند ممنوع است.

مریدی درباره قاچاق خاک به کشورهای حاشیه خلیج فارس گفت: متاسفانه خاک زراعی ما در حاشیه جنوبی خلیج فارس مشتریان دست به نقدی دارد، چراکه این کشورها خاک مرغوبی برای فضای سبز، زمین‌های بازی و ورزشگاه‌های فوتبال و ساخت اسکله و جزایر مصنوعی ندارند و این خاک را با همراهی متخلفان داخلی و سودجویانی که در کشور داریم قاچاق می‌کنند.

او البته حجم این قاچاق اندک دانست و گفت: فرسایش خاک به دلایل متعدد از مساله قاچاق واقعاً مهم‌تر است. قاچاق کلمه‌ای است که رسانه‌ها و مخاطبان را جذب می‌کند ولی فرسایش خاک که واقعی است و دارد تخریب بسیار هولناکی ایجاد می‌کند و هزینه سنگینی بر اکوسیستم‌های متنوع کشور وارد می‌کند.

این مدیر سازمان محیط زیست گفت: خسارت و تبعات زیست‌محیطی فرسایش خاک که ما خودمان با دست خودمان داریم به کشور وارد می‌کنیم در برابر صادرات خاک و قاچاق قابل بحث نیست.

وی افزود: به عنوان مثالْ سد استراتژیک «دز» را در نظر بگیرید که فرسایش و رسوبات ناشی از فرسایش خاک، چطور دارد به این سد فشار می‌آورد و تقریباً این سد دارد از استفاده مفید تهی می‌شود.

قاچاق خاک جزیره هرمز به کشورهای عربی

علی مریدی درباره قاچاق خاک جزیره هرمز گفت: جزیره هرمز از پیش از انقلاب معدن خاک صنعتی بوده است و از آن زمان بهره‌برداری شده و خاک سرخ آن صادر شده است.

وی درباره ارزش خاک این جزیره گفت: در بررسی‌های صورت‌گرفته به این نتیجه رسیده‌ایم که خاک هرمز دارای ارزش اکولوژیک است و این خاک نباید صادر و یا قاچاق شود.

مدیرکل دفتر آب و خاک سازمان حفاظت محیط زیست گفت: در جزیره هرمز به دلیل شکایاتی که وجود داشت و تحقیقاتی که صورت گرفت، تصمیم بر این شد که در این باره سیاست‌ها بازنگری شود و فعالیت معدن خاک سرخ این جزیره متوقف یا محدود شود.

وی گفت: به تشخیص محیط زیست اتفاقی که در جزیره هرمز دارد می‌افتد تخلف است و هرگونه صادرات خاک قاچاق محسوب می‌شود. ولی از نظر قانونی چون هنوز در حال طرح دعوی و تشکیل دادگاه است، این فعالیت هنوز قاچاق محسوب نمی‌شود.

مریدی افزود: عمده بحث‌های محیط‌ زیست در مورد قاچاق خاک کشور در حوزه هرمز است و این جزیره، جایی است که سند و مدرک داریم که فعالیت در آن برای صادرات خاک جرم است و باید هرچه سریع‌تر ممنوع شود. نهادی که البته در برابر این نظر کارشناسی که خاک هرمز ارزش اکولوژیک دارد و باید حفاظت شود، مسوولیت دارد وزارت صنعت، معدن و تجارت است.


کد مطلب: 45600

آدرس مطلب: http://www.minews.ir/fa/doc/news/45600/قاچاق-خاک-سرخ-جزیره-هرمز-کشورهای-حاشیه-خلیج-فارس

ماین نیوز
  http://www.minews.ir