گروه صنایع معدنی فولاد
 
رشد ۲۵درصدی تولید، ارمغان تحریم در صنایع بزرگ فولادی ایران
گروه صنایع معدنی >فولاد - از آنجایی که تحریم‌های بین‌المللی موضوع جدیدی نیست و همواره در تاریخ تکرار شده است، غول‌های فولادی ما از سال‌ها پیش در قالب اقدامی هوشمندانه با استراتژی بومی‌سازی و استفاده از توان داخلی، تمام قطعات مورد نیاز خود را تامین کرده و به خودکفایی رسیده‌اند.
 
به گزارش ماین نیوز، از این رو قدرت تحریم‌ها در ایجاد خلل در جریان فعالیت‌های تولیدی و صادراتی شرکت‌های فولادی تا حد زیادی رنگ باخته است، تا جایی که می‌توان گفت امسال بیشتر گزارش‌های شرکت‌های فولادی در سامانه‌ها و بورس، رو به مثبت شدن است و به طور تقریبی هیچ شرکت فولادی کمتر از برنامه‌های مدونش تولید و سودآوری نداشته است. به عنوان نمونه فولاد امیر کبیر کاشان امسال نسبت به دوره مشابه سال گذشته ۲۵ درصد رشد تولید داشته است.

در واقع باید گفت درحال‌حاضر بیشتر از تحریم‌های بیرونی؛ این خودتحریمی است که ممکن است به تولیدات فولادی ما ضربه بزند. قوانین دست و پا‌گیر، پیمان‌سپاری ارزی و... از مواردی است که مشکلاتی را در حوزه تولید و صادرات فولاد ایجاد کرده است. برای بررسی هر چه بهتر موارد یادشده با عزیز قنواتی، مدیرعامل فولاد امیرکبیر کاشان گفت‌وگویی انجام داده‌ایم که به این شرح است:

وضعیت شرکت‌های فولادی را با وجود تحریم‌های اعمال شده چگونه ارزیابی می‌کنید؟
درحال‌حاضر وضعیت شرکت‌های فولاد کشور با وجود تحریم‌های اعمال شده خوب است و نباید در بین مردم و شرکت‌ها یأس ایجاد کرد. گزارش‌های شرکت‌های فولادی در سامانه‌ها و بورس رو به مثبت شدن است و امسال هیچ شرکت فولادی کمتر از برنامه‌های مدونش تولید و سودآوری نداشته است که نتیجه بلوغ تجاری تمام شرکت‌ها در دوران تحریم است و در گذشته نیز تجربه‌اش را داشته‌ایم. گفتنی است شرکت فولاد امیرکبیر کاشان نیز امسال نسبت به دوره مشابه سال گذشته ۲۵ درصد رشد تولید داشته است؛ شرایط بقیه کارخانه‌ها نیز به همین گونه است. در واقع باید گفت تحریم‌ها ممکن است هزینه صادرات را افزایش دهند اما به هیچ عنوان نمی‌توانند صادرات‌مان را به طور کلی قطع کنند. درحال‌حاضر به جز کشورهای آسیایی، بسیاری از کشورهای اروپایی، امریکای جنوبی و افریقایی از جمله مشتریان صادراتی ما هستند.

مهم‌ترین اقدام دولت برای کمک به تولیدکنندگان و تولید هر چه بهتر و بیشتر چیست؟
مسئولان باید از نظر تولیدکنندگان عمده مشاوره بگیرند و هر قانون و بخشنامه‌ای را با همفکری و مشاوره تولیدکنندگان بزرگ انجام دهند و از آنها نظرخواهی کنند. همچنین قانون‌مان باید در این حوزه، منعطف، به روز و قابل بازنگری باشد تا مسیر صادراتی‌ در بازار بلندمدت دچار خلل نشود. از آن جایی که به‌دست آوردن بازار صادراتی، کار سختی است و شرکت‌های بزرگ فولادی نظیر ذوب آهن، فولاد مبارکه، فولاد خوزستان و... تلاش بسیاری کرده‌اند تا بازارهای صادراتی را حفظ کنند؛ قوانین داخلی باید تسهیل شوند تا صادرات‌ با همان شدت ادامه یابد.

با صدور بخشنامه پیمان‌سپاری موافق هستید یا مخالف؟ این بخشنامه تا چه حد می‌تواند مشکلات بخش خصوصی را حل کند؟
مصوبه پیمان‌سپاری ارزی که از سوی دولت برای بازگشت ارز صادرکنندگان صادر شده، اکنون به چالشی بین بخش خصوصی و دولت تبدیل شده است. به طور تقریبی تمام شرکت‌های بزرگ فولادی نسبت به این پیمان‌سپاری ارزی انتقادها و پیشنهادهایی دارند. این پیمان‌سپاری انگیزه صادرات را کاهش می‌دهد زیرا به موجب آن صادرکنندگان باید ارز حاصل از صادرات را به صورت دستوری به چرخه اقتصادی داخل کشور برگردانند که در این صورت دیگر رغبتی برای صادرات باقی نمی‌ماند. این در حالی است که باید برای صادرکنندگان ایجاد انگیزه شود نه محدودیت. البته باید یادآور شد که مسئولان جدید وزارتخانه نسبت به این قضیه رویکرد خوبی دارند و امیدواریم اتفاق‌های خوب در این حوزه بیفتد و شاهد رونق بازارهای فولادی باشیم تا این کالا جایگزینی برای نفت باشد.

مهم‌ترین ضعف در روند تولیدی و صادراتی فولاد را چه می‌دانید؟
ناهماهنگی مقررات و بخشنامه‌های داخلی، مهم‌ترین مشکل در روند صادراتی فولاد است. این در حالی است که ما در وضع قوانین در حوزه فولاد باید به سرعت لکوموتیووار صادرات توجه کنیم تا با آن هماهنگ باشیم. حل این مسئله باید به کمک دولت، انجمن تولیدکنندگان فولاد، اتاق بازرگانی و... به سرعت تسهیل شود.

مهم‌ترین برنامه و اهداف‌تان برای سال جدید چیست؟
به طور کلی مهم‌ترین برنامه ما پیشروی به سمت رشد و تعالی است. رشد تولید، رشد سودآوری، بهسازی خطوط تولید، افزایش بهره‌وری، کاهش ضایعات، رضایتمندی سهامداران و رعایت الزامات زیست‌محیطی از برنامه‌های اولویت‌دار ما در سال جدید است. امسال نیز توانستیم اقدامات موثری از جمله بومی‌سازی بیشتر قطعات، ایجاد جاده ریلی در کارخانه و نوسازی فرآیند تولید انجام دهیم. برای سال آینده نیز افزایش تولید ۲۰درصدی را نسبت به امسال برنامه‌ریزی کرده‌ایم که با تدابیر بومی‌سازی و کمک از شرکت‌های بزرگ فولادی در زمینه انتقال فناوری، امیدواریم این اهداف محقق شوند.
تاریخ انتشار : سه شنبه ۲۰ آذر ۱۳۹۷ ساعت ۱۴:۰۲
کد مطلب: 45330
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت