گروه معادن مس
 
همایش و نمایشگاه فلزات غیر آهنی کشور یازدهم مهرماه به کار خود پایان داد
گروه معادن >مس - نخستین همایش و نمایشگاه فلزات غیر آهنی کشور یازدهم مهرماه به کار خود پایان داد. موارد مطرح شده در پنل هاي برگزار شده را با هم مرور مي كنيم:
 
به گزارش ماین نیوز، بهروز رحمتی گفت: اگر امروز باوجود دارا بودن 3درصد از ذخایر مس جهان می‌توانستیم یک‌میلیون تن مس تولید کنیم قدرت‌های استکباری به‌راحتی نمی‌توانستند کشور ما را تحریم کنند. در بازار مس دنیا کاهش 50هزار تنی عرضه به‌شدت قیمت مس را تحت‌تأثیر قرار می‌دهد.

مهندس بهروز رحمتی مدیر امور سهام، سرمایه‌گذاری و مجامع شرکت مس با بیان این مطلب در پنل «فرصت‌های سرمایه‌گذاری در حوزه طرح‌های توسعه و تجارت بین‌الملل شرکت ملی صنایع مس ایران» گفت: صنعت مس، اقتصادی‌ترین صنعت فلزات پایه، صنعت استراتژیک قرن بیست و یکم و بهشت سرمایه‌گذاران معدنی در دنیا و ایران است.

وی افزود: کشور ایران با دارا بودن بیش از 53 میلیارد تن ذخایر معدنی متفاوت بدون احتساب نفت و گاز طبیعی دوازدهمین کشور بزرگ معدنی جهان است و عملیات اکتشافی انجام شده، وجود 60 نوع ماده معدنی مختلف را در سطح کشور به اثبات رسانده و 14 نوع ماده معدنی دیگر نیز در حال اکتشاف است که از این جهت در کمتر کشوری، چنین تنوع مواد معدنی وجود دارد.

از دیدگاه من سال 97 سال جدیدی است و در طول چهل سال گذشته این سال را باید یک سال ویژه در نظر بگیریم هم برای روند افزایش تولید و هم در حوزه طرح‌های توسعه و با بهره‌برداری از طرح‌های اسیدسولفوریک تا پایان سال قطعاً افزایش تولید چشمگیری خواهیم داشت


رحمتی تصریح کرد: بر اساس بررسی‌های انجام شده، ایران روی یک کمربند مهم معدنی قرارگرفته که حداقل در 10 نوع ماده معدنی به‌عنوان یکی از غنی‌ترین کشورها شناخته شده است.

مدیر امور سهام و سرمایه‌گذاری و مجامع شرکت مس خاطرنشان کرد: مس با تولید جهانی حدود 22.9 میلیون تن در سال 2017، بعد از فولاد و آلومینیم به ترتیب با تولید جهانی حدود 1691 و 63.4 میلیون تن، سومین فلز استراتژیک و پرمصرف دنیا به شمار می‌رود.

وی با بیان این‌که رتبه هشتم را در دنیا ازنظر ذخایر معدنی داریم و در تولید کاتد 9 درصد سهم جهانی را داریم اظهار داشت: تاکنون ظرفیت 450 هزار تن تولید مس کاتدی در کشور ایجاد شده است و در حوزه صنایع پایین‌دستی 940 هزار تن ظرفیت تولید ایجاد شده است ولی عملا 160 هزار تن تولید داریم و این نشان می‌دهد که توسعه در حوزه مس متوازن نبوده است.

وی با تأکید بر این‌که در حوزه کنسانتره مس تا پایان سال جاری یک‌میلیون و دویست هزار تن تولید می‌کنیم بیان کرد: در تولید کاتد تا چهار سال گذشته روند افزایشی داشتیم ولی طی چهار سال گذشته به‌ویژه در سال 96 به‌دلیل تغییر فناوری کاهش تولید داشتیم.

رحمتی تصریح کرد: از دیدگاه من سال 97 سال جدیدی است و در طول چهل سال گذشته این سال را باید یک سال ویژه در نظر بگیریم هم برای روند افزایش تولید و هم در حوزه طرح‌های توسعه و با بهره‌برداری از طرح‌های اسیدسولفوریک تا پایان سال قطعاً افزایش تولید چشمگیری خواهیم داشت.

وی میانگین قیمت جهانی در 12 سال گذشته را 6804 دلار اعلام کرد و گفت: قیمت تمام‌شده در مدت مذکور 2800 دلار بوده است. این موضوع نشان می‌دهد که حاشیه سود ناخالص 143 درصد بوده است؛ بنابراین اگر بخواهیم از منظر سرمایه‌گذاری و حاشیه سود ناخالص، فلزات اساسی را تقسیم‌بندی کنیم در گروه اول فلز مس و در گروه دوم فلز روی، نیکل، طلا، نقره و سرب قرار دارد و در گروه سوم فولاد و آلومینیوم خواهد بود.

معدن گره‌گشای مشکلات اقتصادی کشور است
رحمتی ادامه داد: به اعتقاد من با توجه به شرایط فعلی حاکم بر کشور و مشکلات کشور در حوزه اشتغال‌زایی در اقصی نقاط کشور، حوزه معدنی در صدر کلیه حوزه‌های سرمایه‌گذاری می‌تواند در کنار هم از یک‌سو مشکل اشتغال‌زایی کشور را حل کند و از سوی دیگر برکات غیرقابل‌انکار اقتصادی نصیب کشور و جامعه کند و علاوه بر آن، از آن به‌عنوان یک ابزار مهم در تعاملات سیاسی و بین‌المللی نیز استفاده شایسته کرد.

مدیر امور سهام و سرمایه‌گذاری شرکت مس تصریح کرد: اگر امروز باوجود دارا بودن 3 درصد از ذخایر مس جهان می‌توانستیم یک‌میلیون تن مس تولید کنیم قدرت‌های استکباری به‌راحتی نمی‌توانستند کشور ما را در معرض تحریم قرار بدهند. در بازار مس دنیا کاهش عرضه پنجاه‌تا صد هزار تنی به‌شدت قیمت مس را تحت تأثیر قرار می‌دهد بنابراین با تولید بیشتر می‌توانستیم دست بالاتری در مذاکرات بین‌المللی داشته باشیم.

رحمتی با بیان‌ این‌که درمجموع بررسی تمام آیتم‌های سرمایه‌گذاری مربوط به صنعت مس نشان می‌دهد که بدون شک سرمایه‌گذاری در صنعت مس پربازده‌ترین و سودده‌ترین صنعت برای سرمایه‌گذاری است گفت: از معدن مس سرچشمه در حدود 50 سال است که بهره‌برداری صورت می‌گیرد و این معدن با یک سرمایه‌گذاری اولیه در طول این سال‌ها برکات زیادی نصیب مردم و کشور کرده است.

وی به بررسی گزارش‌های موسسه بین‌المللی CRU درباره بازدهی صنعت مس دنیا در سال 2017 اشاره کرد و افزود: این بررسی‌ها نشان می‌دهد که تولیدکنندگان این صنعت از سودآوری 98 درصد با متوسط قیمت مس برخوردار شده‌ است و تنها 2 درصد از این تولیدکنندگان در حاشیه ضرر فعالیت کردند.

رحمتی افزود: همچنین پیش‌بینی می‌شود که در سال 2018 تنها یک درصد از واحدهای معدنی مس دنیا با حاشیه سود منفی فعالیت کنند. این موسسه همچنین پیش‌بینی می‌کند به‌رغم رشد سالانه 4.4 درصدی متوسط هزینه‌های نقدی واحدهای معدنی جهان طی 5 سال آینده، قیمت جهانی مس با سرعت بیشتری افزایش‌یافته که درنتیجه متوسط حاشیه سود تولیدکنندگان بین صدک‌های 50 تا 90 در حوزه 1700 تا 4500 دلار بر تن قرار خواهد داشت. بنابر تخمین CRU طی 5 سال آتی، حاشیه سود تولیدکنندگان در حوزه 1100 تا 3500 دلار بر تن خواهد بود.

مدیر امور سهام و سرمایه‌گذاری شرکت مس در ادامه اظهار داشت: مقایسه پارامترهای مهم برای تولید معدنی در یک پروژه تولید کنسانتره مس به ظرفیت حدود 300 هزار تن در سال با عیار حدود 30% با فرض میانگین قیمت مس حدود 12 سال اخیر نشان می‌دهد که هزینه سرمایه‌گذاری 600 میلیون دلار و هزینه عملیاتی سالیانه 200 میلیون دلار است. با این میزان سرمایه‌گذاری این پروژه می‌تواند سالانه در حدود 600 میلیون دلار فروش و درآمد داشته باشد؛ بنابراین این سرمایه‌گذاری سود ناویژه 60 درصدی با طول عمر 50 سال خواهد داشت. در هیچ صنعتی این میزان سودآوری مشاهده نمی‌شود.

رحمتی در انتهای این پنل گفت: درنتیجه گیری باید بگویم سرمایه‌گذاری در حوزه معدنی مس، علاوه بر ایجاد بیشترین بازدهی اقتصادی پایدار، می‌تواند نقش بسیار مؤثری در توسعه عدالت اجتماعی از طریق ایجاد اشتغال پایدار ایفا کند. در این راستا طرح جهادی حمایت از معادن کوچک و متوسط می‌تواند نقشی کلیدی در جذب سرمایه‌های کوچک، احداث واحدهای تولیدی کوچک و متوسط، ایجاد اشتغال در اقصی نقاط کشور و توسعه عدالت اقتصادی و اجتماعی داشته باشد.

وی افزود: کماکان فرصت‌های سرمایه‌گذاری بکری در حوزه توسعه صنعت مس شامل معادن جدید، توسعه معادن و واحدهای فرآوری موجود، بازیافت فلزات و تولید عناصر جانبی همراه در فرایند تولید مس (طلا، نقره، عناصر گروه پلاتین، مولیبدن، رنیوم، اکسید آرسنیک، اسید سولفوریک، کود شیمیایی و ...) وجود دارد که سرمایه‌گذاری در این حوزه یکی از فرصت‌های جذاب پیش رو خواهد بود. در حوزه تجارت داخلی و بین‌المللی صنعت مس، در حال حاضر بالغ بر 2 میلیارد دلار فرصت و پتانسیل قابل‌توجه در حوزه‌های مختلف واردات و صادرات وجود دارد.

احداث کارخانه‌های اسید سولفوریک با هدف صیانت از محیط زیست
مدیر فروش و بازاریابی شرکت مس گفت: حدود 7 درصد اسیدسولفوریک داخل کشور توسط شرکت صنایع ملی ایران تولید می‌شود و با انجام طرح‌های توسعه کارخانه اسید سرچشمه و خاتون‌آباد ظرفیت تولید اسید شرکت مس به حدود یک و نیم میلیون تن می‌رسد.


مدیر فروش و بازاریابی شرکت مس با بیان این مطلب در پنل بازار اسیدسولفوریک، اسید فسفریک و کودهای شیمیایی که در حاشیه نمایشگاه فلزات غیر آهنی برگزار شد گفت: بیشترین بازار مصرف اسیدسولفوریک در ایران در کودهای شیمیایی و در بخش متالورژی است. 48درصد اسیدسولفوریک تولیدی کشور در تولید فلز روی، 7درصد در تولید فلز مس، 35درصد در تولید کود و مابقی در سایر صنایع به‌کاربرده می‌شود.

وی با بیان این‌که براساس مطالعات میدانی سالانه 700 تا 750 هزارتن اسیدسولفوریک در کشور به مصرف می‌رسد گفت: شرکت ملی صنایع مس ایران با بهره‌برداری از طرح‌های اسید سرچشمه و خاتون‌آباد یکی از بزرگ‌ترین تولیدکنندگان اسیدسولفوریک کشور خواهد شد.

سعید با بیان این‌که در این همایش دو روزه به‌طور دائم به عدم پایداری استراتژی‌های کشور در حوزه فلزات غیر آهنی تأکید شد اظهار داشت: در بحث اسید هم همین موضوع صدق می‌کند و دلیلی است که ما نمی‌توانیم به برنامه‌ریزی‌ها و اطلاعاتی که ارایه می‌شود اطمینان کنیم تا بر اساس آن پیش‌بینی کنیم.

وی تصریح کرد: به نظر من چیزی که برای مصرف‌کننده در این بازار اسیدسولفوریک مورد اهمیت است اطمینان از استمرار تأمین است. وقتی این اطمینان وجود داشته باشد سرمایه‌گذار هم با رغبت بیشتری وارد بازار سرمایه‌گذاری آن می‌شود.

مدیر امور فروش و بازاریابی شرکت مس با تأکید بر این‌که شرکت ملی صنایع مس ایران از سال 86 کارخانه اسیدسولفوریک را راه‌اندازی کرده است که به طبع در این توسعه‌ها الزامات زیست‌محیطی را دنبال می‌کند گفت: 2/1 میلیون تن ظرفیت اسیدسولفوریک کشور است که تنها درصد کمی از آن توسط شرکت مس تولید می‌شود. از این رو، شرکت مس با هدف صیانت از محیط زیست و همچنین استمرار تولید، افزایش تولید اسید را در دستور کار شرکت قرار داده است. مجموع ظرفیت کارخانه جدید اسیدسولفوریک مس سرچشمه و کارخانه قدیم 800 هزار تن است.

وی در پایان این پنل گفت: با بهره‌برداری از واحدهای اسیدسولفوریک شرکت ملی مس مازاد نیاز در بازار داخل ایجاد می‌شود. در همین راستا شرکت ملی مس تمهیداتی همچون مشارکت با واحدهای فعلی مصرف‌کننده اسیدسولفوریک، کسب بازار صادراتی، ایجاد ظرفیت‌های جدید مصرف اسیدسولفوریک، تولید اسید فسفریک و... را در نظر دارد و در حال پیگیری آن است.
باید نگاه وی‍ژه به اکتشافات داشته باشیم

مهندس شهریار متوکل مدیر امور اکتشافات و توسعه شرکت مس گفت: استراتژی شرکت‌های موفق با استراتژی دیگر شرکت‌ها فرق می‌کند. ما باید به اکتشافات و توسعه نگاه ویژه داشته باشم و از الگوهای قدیمی نباید استفاده کرد.


مدیر امور اکتشافات و توسعه شرکت مس در پنل اکتشافات پورفیری و معادن کوچک در حاشیه همایش صنایع غیرآهنی ایران گفت: یک موضوع که در تصمیم‌گیری بنگاه‌های اقتصادی بسیار مؤثر است فرازوفرودهای قیمت مواد معدنی در دنیا است. این نکته در سرمایه‌گذاری‌ها بسیار مؤثر هست و هم‌اکنون با توجه به شواهد و پیش‌بینی‌های بازار در آغاز دوره رشد قیمت هستیم.
وی افزود: استراتژی شرکت‌های موفق با استراتژی دیگر شرکت‌ها فرق می‌کند. ما باید به اکتشافات و توسعه نگاه ویژه داشته باشم و از الگوهای قدیمی نباید استفاده کرد.

متوکل با تاکید بر این‌که باید هر چه بیشتر در زمینه اکتشاف معادن جدید سرمایه‌گذاری کنیم گفت: نرخ به دست آوردن معادن در دنیا رو به کاهش است و از سال 2000 تا 2016 تنها 9 درصد از کانسارهایی که کشف‌شده است تبدیل به معدن شده است.
مدیر امور اکتشافات و توسعه شرکت مس با اشاره به اهمیت معادن کوچک در کشور اظهار داشت: یکی از مهم‌ترین نکاتی که در استراتژی اکتشاف معادن کوچک مطرح است بحث تلفیق لایه‌های اطلاعاتی است که از جمله مهمترین لایه‌های اطلاعاتی می توان به دورسنجی‌، مطالعات ژئوفیزیک، ژئوشیمی و زمین‌شناسی اشاره کرد.

طرح استحصال فلز رنیوم در مجتمع مس سرچشمه
رئیس بخش تحقیقات هیدرومتالورژی امور تحقیق و توسعه مجتمع مس سرچشمه گفت: در مرکز تحقیقات سرچشمه دو کار درخصوص رنیوم انجام شده است. نخست استحصال رنیوم از کنسانتره مولیبدن است و دوم استحصال رنیوم از غبار تشویه کوره‌های فرومولیبدن خاتون‌آباد.


معصومه ترابی پاریزی با اعلام این خبر در سخنرانی‌ای با عنوان «طرح استحصال فلز رنیوم در مجتمع مس سرچشمه» در حاشیه نخستین همایش صنایع غیر آهنی ایران گفت: ایران در مسیر کمربند مس پورفیری قرار دارد که معدن مس سرچشمه هم روی این کمربند قرار دارد.

وی افزود: شرکت مس به‌عنوان یک تولیدکننده نخستین هدفش تولید مس است؛ اما در این حوزه‌ هم وارد شده است و این حرکت اقتصادی بسیار خوبی است.

وی افزود: درباره اهمیت اقتصادی این فلز باید بگوییم که این کنسانتره اصطلاحاً از نوع تمیز است و عیارش هم بالا است.

رئیس بخش تحقیقات هیدرومتالورژی امور تحقیق و توسعه مجتمع مس سرچشمه با بیان این‌که رنیوم یک فلز استراتژیک است و بزرگ‌ترین تولیدکننده رنیوم کشور شیلی است گفت: 85درصد مصرف این فلز در سوپر آلیاژها است و برای ساخت موتورهای جت نیز کاربرد دارد. 15درصد نیز در مصارف دیگر صنعتی استفاده می‌شود.

نقش پررنگ معادن کوچک مس در توسعه عدالت اجتماعی
مهندس عباس صفری مدیر طرح جهادی معادن کوچک شرکت مس گفت: معادن کوچک در توسعه اقتصادی کشور بسیار مؤثر هستند و بعضی از اثرات آنها شامل کارآفرینی، نوآوری و پویایی صنعت و ایجاد فرصت‌های شغلی و افزایش درآمد است.


مهندس عباس صفری مدیر طرح جهادی معادن کوچک شرکت مس با بیان این مطلب در پنل اکتشافات پورفیری و معادن کوچک در حاشیه همایش فلزات غیر آهنی ایران گفت: تناقض در قوانین و عدم استفاده مناسب از ظرفیت‌های تولید و گسترش زیرساخت‌های کافی و مناسب برای توسعه، بعضی از چالش‌هایی است که در حوزه معادن کوچک دیده می‌شود.

مدیر طرح جهادی معادن کوچک شرکت مس با بیان این‌که تولید 75 هزار تن در سال، تعداد شاغلین حدود 50 نفر و عمر کمتر از پنج سال برخی از مهم‌ترین پارامترهای اصلی معادن کوچک در ایران است گفت: یکی دیگر از خصوصیات معادن کوچک اداره ساده‌تر آنها نسبت به معادن بزرگ است و اغلب به‌صورت فامیلی اداره می‌شوند و همین انسجام برای سرمایه‌گذاران جذابیت زیادی ایجاد می‌کند.

صفری با اشاره به این‌که استفاده از تسهیلات یکی از مشکلاتی است که همه صنایع با آن روبرو هستند و معادن کوچک نیز برای استفاده از تسهیلات بانکی و نحوه پرداخت آن با مشکلات فراوانی روبرو هستند اظهار داشت: اگر ما بتوانیم معادن کوچک را با هم هماهنگ کنیم بسیاری از مشکلات معادن خصوصی و کوچک حل خواهد شد.

مدیر طرح جهادی معادن کوچک شرکت مس با تأکید بر این‌که معادن کوچک در ایجاد اشتغال و توزیع ثروت و عدالت اجتماعی بسیار مؤثر هستند بیان کرد: در همین راستا شرکت ملی صنایع مس ایران برای حمایت از معادن کوچک با ایمیدرو و صندوق بیمه سرمایه‌گذاری فعالیت‌های معدنی و بانک‌ها وارد مذاکره شده تا این معادن بتوانند هزینه‌های خود را از طریق تسهیلات بانکی پوشش بدهند و با راه‌اندازی معادن خود ارائه خدمت کنند.

وی افزود: البته صنایع شرکت مس ضمن ارائه کمک‌های مشاوره‌ای و فنی تضمین می‌کند که کنسانتره تولیدی معادن کوچک مس را خریداری می‌کند.
تاریخ انتشار : يکشنبه ۱۵ مهر ۱۳۹۷ ساعت ۱۱:۳۶
کد مطلب: 44951
 
مرجع : شرکت ملی صنایع مس ایران