صادرات و رقابت‌پذیری، دغدغه صنایع فولاد

اخبار فلزات , 14 مهر 1397 ساعت 11:57

چهارمین همایش استیل پرایس با موضوع چشم‌انداز فولاد و مواد اولیه، انتقال تکنولوژی و تحولات بازار با حضور جمعی از مدیران صنعت فولاد در هتل استقلال برگزار شد. در این همایش مدیران بخش صنعت فولاد در رابطه با موضوعات یاد شده به بیان دیدگاه‌ها و چشم‌انداز خود در مورد صنعت فولاد کشور پرداختند.


به گزارش ماین نیوز، در ابتدای این همایش اردشیر سعدمحمدی، عضو هیات عامل ایمیدرو با بیان اینکه در ایران 307 معدن فعال سنگ آهن وجود دارد گفت: در سال گذشته معادن 76 میلیون تن سنگ آهن تولید کردند. علاوه بر این، در سال گذشته 3 میلیون تن زغال سنگ خام تولید شد.

وی با اشاره به سند چشم‌انداز فولاد اظهار داشت: قرار است در سال 1404، به تولید 55 میلیون تن فولاد دست یابیم که با طرح‌های کنونی این عدد قابل دسترس است. در سنگ آهن نیازمند تولید 162 میلیون تن هستیم که 2/2 برابر میزان کنونی است. بنابراین باید برنامه‌ریزی‌های لازم صورت گیرد. قرار است تولید در معدن سنگان تولید سنگ آهن از 7 میلیون تن به 41 میلیون تن برسد که نیازمند 120 میلیون تن باطله‌برداری است.

سعدمحمدی افزود: رسیدن به این اهداف نیازمند تغییر نگرش به نیروی انسانی، تغییر نگرش فنی به معدن مانند تغییر تراک‌ها از 130 تن به 240 تنی و شاول‌ها، تغییر سیستم‌های نرم‌افزاری و سخت‌افزاری در معادن هستیم.

عضو هیات عامل ایمیدرو بیان کرد: باید در بخش فولاد 8 میلیارد یورو سرمایه‌گذاری کرد. همچنین در بخش زیرساخت نیازمند 13 میلیارد یورو سرمایه‌گذاری هستیم که 5 میلیارد یورو آن در ریل و راه آهن است. خوشبختانه اخیرا ذوب آهن تولید ریل را به‌صورت انبوه آغاز کرده که امیدواریم کیفیت آن را افزایش و قیمت تمام شده آن را کاهش دهد.

در ادامه منصور یزدی‌زاده، مدیرعامل شرکت ذوب آهن نیز به بیان دیدگاه‌های خود در رابطه با وضعیت صنعت فولاد دنیا و تحریم‌ها و ارایه راهکارها پرداخت. وی در این زمینه گفت: در حال حاضر بزرگ‌ترین چالش صنعت فولاد دنیا عدم توازن در تولید و مصرف است. به‌طوری که چین برخلاف محدودیت‌های زیست‌محیطی تولید خود را حفظ کرد.

یزدی زاده تهدیدات عمده صنعت فولاد را مواردی همچون، کاهش تقاضا در بازارهای جهانی، افزایش تولید در چین، جنگ تجاری، کاهش رشد اقتصادی چین همچنین کاهش قیمت فولاد از جولای دانست.

مدیرعامل شرکت ذوب‌ آهن در خصوص تحریم‌ها اظهار داشت: تحریم‌ها بر صنعت فولاد ایران اثرگذار خواهد بود که بخش‌های فروش، معامله عمده با ریال، خرید پذیره‌نویسی، خودروسازی، متصدیان بنادر و بخش کشتیرانی، معاملات نفتی، موسسات مالی و بانک مرکزی زیر را هدف خواهد گرفت:

وی آثار تحریم‌ها را افت صادرات، افزایش هزینه واردات، کاهش مراجعه کشتی، از دست رفتن بازارهای صادراتی، کاهش ارزآوری، گسیل فولاد به بازارهای داخلی، بسته شدن کانال‌های مالی اعلام کرد.

یزدی زاده در پایان راهکارهایی مانند راه‌اندازیNGOهای صادراتی، بستن قراردادهای بارتر، متنوع‌سازی کانال‌های انتقال پول، حمایت از صادرکنندگان، توسعه و تقویت کشتیرانی را برای کاهش تحریم‌ها اعلام کرد.

تحقق اهداف افق 1404 نیازمند برنامه‌ریزی دقیق است

در چهارمین همایش استیل پرایس، اسدالله فرشاد، مدیرعامل شرکت آهن و فولاد غدیر ایرانیان نیز به بیان دیدگاه‌های خود در خصوص افق چشم‌انداز فولاد تا سال 1404 پرداخت و راهکارهایی را در این رابطه ارائه کرد. وی گفت: با نگاهی به وضعیت تولید کنونی، روند توسعه و اهداف در افق 1404 مشخص می‌شود که در بخش‌های مختلف زنجیره از سنگ آهن تا فولاد کسری وجود دارد.

فرشاد با بیان این که برای توسعه استخراج سنگ آهن باید راهکارهای متنوعی به‌کار گرفته شوند، افزود: تامین منابع مالی برای اکتشافات، تجهیزات، استخراج و فراوری، توسعه سرمایه‌گذاری، ممانعت از خام‌فروشی و تشویق فراوری، هوشمندسازی بخش معدن برای شفافیت فرصت‌های سرمایه‌گذاری، توسعه زیرساخت، تجهیز معادن با ماشین‌آلات جدید بهترین راهکارها برای توسعه استخراج سنگ آهن هستند.

مدیرعامل شرکت آهن و فولاد غدیر ایرانیان در رابطه با کنسانتره گفت: در بخش کنسانتره باید سرمایه‌گذاری در جهت ایجاد کارخانه‌های جدید در استان‌های مرکزی و جنوب همراه با گندله انجام شود.

وی برای توسعه تولید گندله راهکارهای تامین منابع مالی، حمایت از ممانعت صادرات برای توازن، بومی‌سازی تکنولوژی تولید گندله، استفاده از تکنولوژی لورگی برای خوراک‌های هماتیتی، استفاده از تکنولوژی آلیس چالمرز با مصرف برق کمتر را پیشنهاد داد. فرشاد همچنین در زمینه آهن اسفنجی به مواردی همچون ایجاد ظرفیت‌های جدید، بومی‌سازی و ارتقای سطح سازندگان، بومی‌سازی نسوزهای احیا و کاتالیست‌ها انجام شود.

در نهایت فرشاد برای دستیابی به 55 میلیون تن فولاد مواردی مانند بهره‌برداری از حداکثر ظرفیت تولید، توسعه صادرات، بازبینی طرح‌های توجیهی پیش از احداث، بازبینی کارخانه‌های جدید و حرکت به سمت جنوب، تولید فولادهای خاص و حرکت از فولادهای ساختمانی به فولاد صنعتی، بهبود تکنولوژی در کوره‌ها و ضرایب مصرف مواد اولیه، ارتقای سطح تکنولوژی برای کاهش مصرف آب را توصیه کرد.

بازار فولاد داخل کمبود ندارد، صادرات تقویت شود

در ادامه همایش رسول خلیفه سلطان، دبیر انجمن تولیدکنندگان فولاد به سیاست‌گذاران در بازار فولاد انتقاد کرد و گفت: در سال جاری به دلیل ترس مسئولان از وضعیت بازار و خراب شدن عرضه، دستورالعمل‌های ناقص و متناقض صادر شد. در حالی که هیچ کمبودی در بازار وجود نداشت. علاوه بر این بازار دیگری خارج از بورس شکل گرفت که در آن قیمت شمش فولاد خوزستان با قراضه برابر و 2500 تومان شد، در حالی که قیمت شمش القایی در بازار به 4000 تومان رسید. حتی پس از آخرین دستورالعمل بازار شکل واقعی خود را پیدا نکرده است. درحال حاضر با مشکل صادرات مواجه هستیم، اما عرضه 2 برابری نسبت به تقاضا وجود دارد، بنابراین از مدل اقتصادی واقعی دور شدیم.

حسینی، دبیر اتاق ایران و عراق در همایش استیل پرایس به بیان فرصت‌های صادراتی ایران به عراق پرداخت و در این رابطه بیان داشت: نخستین مزیت ایران نفت و گاز است. اما ایران به جز نفت در همه بازارهای عراق فرصت و مزیت دارد، نخستین بازار عراق مسکن است که 45 میلیارد دلار ارزش دارد.

وی افزود: ایران سومین صادرکننده به عراق پس از چین و ترکیه است و 20 درصد از واردات عراق را در اختیار دارد. سال گذشته 14 درصد و سال جاری 18 درصد از کل صادرات ایران به عراق بود. مهم‌ترین اقلام صادراتی ایران به عراق تجهیزات برق، پنیر، بستنی، کاشی و ماست هستند. ارزش صادرات فولاد ایران به عراق در سال گذشته 447 میلیون دلار شامل اسکلت فلزی، پروفیل و میلگرد بود.

صادرات و رقابت‌پذیری، دغدغه تولیدکنندگان فولاد

بهمن تجلی‌زاده، معاون فروش و بازاریابی فولاد خوزستان به سخنان مدیران در چهارمین همایش استیل پرایس اشاره کرد و گفت: همه فعالان صنعت فولاد امروز دغدغه صادرات دارند. بنابراین بسیار مهم است که صادرکننده چه وعده‌ای به مشتری می‌دهد.

وی افزود: فولاد خوزستان به مشتری تنها شمش نمی‌فروشد، بلکه یک پکیج ارایه می‌کند. این شرکت و دیگر فولادسازان ایرانی باعث شدند صادرکنندگان فولاد ترکیه از بازار عقب‌نشینی کنند و این باعث افتخار است. فولاد خوزستان پیشنهاد خود را به مشتری براساس استراتژی سرآمدی عملیات ارایه می‌دهد و شاخص‌هایی مانند تحویل به موقع، تنوع محصول، قیمت رقابتی و کیفیت محصول را برای خدمات به مشتری مد نظر قرار داده است.

تجلی زاده به مشکلات صادرکنندگان که سیاست‌گذاران به‌وجود آورده‌اند، اشاره کرد و بیان داشت: پیمان‌سپاری ارزی بزرگ‌ترین ریسکی است که برای صادرکنندگان به‌وجود آمده و سنگ بزرگ داخلی برای صادرات محسوب می‌شود. متاسفانه هیچ یک از سازمان‌های متولی مانند گمرک، توسعه تجارت و وزارت صمت پاسخگو نیستند.

در ادامه چهارمین همایش استیل پرایس، علیرضا ابراهیمی، معاون برنامه‌ریزی، توسعه و تکنولوژی میدکو اقتصاد ایران را مبتنی بر منابع دانست و بیان کرد: کره و ژاپن اینگونه نیستند و به همین دلیل در نبرد رقابتی عقب ماندیم.

وی به آینده صنعت فولاد در دنیا اشاره کرد و گفت: در آینده روندهایی مانند شهرنشینی، زندگی ماشینی، جهانی شدن و صنعتی شدن صنعت فولاد را تحت تاثیر قرار خواهند داد. نیاز به فولاد صعودی ولی کند است و سالانه به یک درصد می‌رسد. بنابراین در بازار فولاد رقابت شدت خواهد گرفت. ضمن اینکه تمایل متقاضیان برای فولاد در حال تغییر است. به‌طور مثال تقاضا برای فولادهای مستحکم در خودروسازی افزایش یافته است. بنابراین محصولات فولادی و فرآیندهای تولید فولاد باید تغییر کنند و به تبع آن شاهد کاهش تولید کربن کمتر برای فولاد خواهیم بود که سازگار با محیط زیست است.

ابراهیمی در خصوص تکنولوژی‌های سازگارتر با محیط زیست اظهار داشت: امروزه فرآیندهای جدیدی مانند فاینکس به‌وجود آمده که از زغال‌سنگ خام و کنسانتره سنگ آهن برای تولید فولاد استفاده می‌کند، بنابراین هم هزینه راه‌اندازی، هم فرآیندهای تولید فولاد را کاهش داده است که با محیط زیست سازگاری بهتری دارند.

در پایان چهارمین همایش استیل پرایس، سخنرانانی از شرکت‌های گل‌گهر، توسعه آهن و فولاد گل‌گهر و فولاد مبارکه در خصوص بازار فولاد و مواد اولیه و چشم‌انداز این بازار نظرات خود را بیان کردند.


کد مطلب: 44916

آدرس مطلب: http://www.minews.ir/fa/doc/news/44916/صادرات-رقابت-پذیری-دغدغه-صنایع-فولاد

ماین نیوز
  http://www.minews.ir