بهروز رحمتی، مدیر امور سهام، سرمایه‌گذاری و مجامع شرکت ملی صنایع مس ایران

صنعت مس، اقتصادی‌ترین صنعت فلزات پايه

14 مهر 1397 ساعت 10:51


به گزارش ماین نیوز، بهروز رحمتی مدیر امور سهام و سرمایه‌گذاری شرکت مس در پنل «فرصت‌های سرمایه‌گذاری در حوزه طرح‌های توسعه و تجارت بین‌الملل شرکت ملی صنایع مس ایران» گفت : صنعت مس، اقتصادی‌ترین صنعت فلزات پايه، صنعت استراتژيك قرن بيست و يكم و بهشت سرمايه‌گذاران معدني در دنيا و ايران است.

کشور ایران با دارا بودن بیش از 53 میلیارد تن ذخایر معدنی متفاوت بدون احتساب نفت و گاز طبیعی دوازدهمین کشور بزرگ معدنی جهان است.

عملیات اکتشافی انجام شده، وجود 60 نوع ماده معدنی مختلف را در سطح کشور به اثبات رسانده و 14 نوع ماده معدنی دیگر نیز در حال اکتشاف است که از این جهت در کمتر کشوری، چنین تنوع مواد معدنی وجود دارد. بر اساس بررسی‌های انجام شده، ایران روی یک کمربند مهم معدنی قرارگرفته که حداقل در 10 نوع ماده معدنی به‌عنوان یکی از غنی‌ترین کشورها شناخته شده است.

مس با توليد جهاني حدود 22.9 ميليون تن در سال 2017، بعد از فولاد و آلومينيم به ترتیب با توليد جهاني حدود 1691 و 63.4 ميليون تن، سومين فلز استراتژيك و پرمصرف دنيا به شمار مي‌رود.

رتبه هشتم را در دنیا ازنظر ذخایر معدنی داریم و در تولید کاتد ۹ درصد سهم جهانی را داریم.

تاکنون ظرفیت ۴۵۰ هزار تن مس کاتدی در کشور ایجاد شده است و در حوزه صنایع پایین‌دستی ۹۴۰ هزار تن ظرفیت تولید ایجاد شده است ولی عملا ۱۶۰ هزار تن تولید داریم این نشان می‌دهد که توسعه در حوزه مس متوازن نبوده است.

در حوزه کنسانتره مس تا پایان سال جاری یک‌میلیون و دویست هزار تن تولید می‌کنیم.
در تولید کاتد تا چهار سال گذشته روند افزایشی داشتیم ولی طی چهار سال گذشته به‌ویژه سال در سال ۹۶ به‌دلیل تغییر فنّاوری کاهش تولید داشتیم.

از دیدگاه من سال ۹۷ سال جدیدی است و در طول چهل سال گذشته این سال را باید یک سال ویژه در نظر بگیریم برای روند افزایش تولید و هم طرح‌های توسعه و با بهره‌برداری از طرح‌های اسیدسولفوریک تا پایان سال قطعاً افزایش تولید چشمگیری خواهیم داشت.

میانگین قیمت جهانی در ۱۲ سال گذشته ۶۸۰۴ دلار بوده است که قیمت تمام‌شده ۲۸۰۰ دلار بوده است. این موضوع نشان می‌دهد که حاشیه سود ناخالص ۱۴۳ درصد بوده است؛ بنابراین اگر بخواهیم از منظر سرمایه‌گذاری و حاشیه سود ناخالص فلزات اساسی را تقسیم‌بندی کنیم در گروه اول فلز مس و در گروه دوم فلز روی، نیکل و سرب با بازدهی ۵۰۰ تا ۷۰ درصد قرار دارد و در گروه سوم فولاد و آلومینیوم خواهد بود.

معتقدم با توجه به شرایط فعلی حاکم بر کشور و مشکلات کشور در حوزه اشتغال‌زایی در اقصی نقاط کشور، حوزه معدنی در صدر کلیه حوزه‌های سرمایه‌گذاری می‌تواند تواما هم مشکل اشتغال‌زایی کشور را حل کند و هم برکات غیرقابل‌انکار اقتصادی نصیب کشور و جامعه کند و علاوه بر آن، از آن به‌عنوان یک ابزار مهم در تعاملات سیاسی و بین‌المللی نیز استفاده شایسته کرد.

اگر امروز باوجود دارا بودن ۳ درصد از ذخایر مس جهان می‌توانستیم یک‌میلیون تن مس تولید کنیم قدرت‌های استکباری به‌راحتی نمی‌توانستند کشور ما را در معرض تحریم قرار بدهند. در بازار مس دنیا کاهش عرضه پنجاه‌تا صد هزار تنی به‌شدت قیمت مس را تحت تأثیر قرار می‌دهد بنابراین با تولید بیشتر می‌توانستیم دست بالاتری در مذاکرات بین‌المللی داشته باشیم.

درمجموع بررسی تمام آیتم‌های سرمایه‌گذاری مربوط به صنعت مس نشان می‌دهد که بدون شک سرمایه‌گذاری در صنعت مس پربازده‌ترین و سودده ترین صنعت برای سرمایه‌گذاری است. از معدن سرچشمه در حدود ۵۰ سال است که بهره‌برداری صورت می‌گیرد و این معدن با یک سرمایه‌گذاری اولیه در طول این سال‌ها برکات زیادی نصیب مردم و کشور کرده است.

بررسی گزارش‌های موسسه بین‌المللی CRU درباره بازدهی صنعت مس دنیا در سال ۲۰۱۷ نشان می‌دهد که تولیدکنندگان این صنعت از سودآوری 98 درصد با متوسط قیمت مس برخوردار شده‌ است و تنها 2 درصد از این تولیدکنندگان در حاشیه ضرر فعالیت کردند. همچنین پیش‌بینی می‌شود که در سال 2018 تنها یک درصد از واحدهای معدنی مس دنیا با حاشیه سود منفی فعالیت کنند.

این موسسه همچنین پیش‌بینی می‌کند به‌رغم رشد سالانه 4.4 درصدی متوسط هزینه‌های نقدی واحدهای معدنی جهان طی 5 سال آینده، قیمت جهانی مس با سرعت بیشتری افزایش‌یافته که درنتیجه متوسط حاشیه سود تولیدکنندگان بین صدک‌های 50 تا 90 در حوزه 1700 تا 4500 دلار بر تن قرار خواهد داشت. بنابر تخمین CRU طی 5 سال آتی، حاشیه سود تولیدکنندگان در حوزه 1100 تا 3500 دلار بر تن خواهد بود.


کد مطلب: 44905

آدرس مطلب: http://www.minews.ir/fa/doc/news/44905/صنعت-مس-اقتصادی-ترین-فلزات-پايه

ماین نیوز
  http://www.minews.ir