گروه معادن
 
پس‌انداز ۵۰۰ میلیارد تومانی صندوق بیمه معدن
گروه معادن - نبود نقشه راه مدون در بخش معدن، باعث شده که نتوانیم معدنکاری در کشور را توسعه دهیم اما نباید فراموش کرد که مزیت معادن برای توسعه اقتصادی و اشتغال در مناطق محروم اثبات شده است.
 
به گزارش ماین نیوز، هر جامعه‌ای که با بحران روبه‌رو می‌شود تلاش می‌کند با استمداد از مزیت‌ها مشکلات پیش‌ رو را رفع کند، این در حالی است که ما تلاش نکردیم از قابلیت معادن برای بهتر شدن شرایط اقتصادی کشور کمک بگیریم.

تصمیم‌های گرفته شده در بخش معدن نتوانست در توسعه معادن به ما یاری برساند. درست است که در این سال‌ها با کمبود تولید روبه‌رو نبودیم و حتی در صادرات برخی مواد معدنی از جمله سنگ‌آهن موفق عمل کردیم اما بهتر است که نگاه ما به موفقیت‌ها مقطعی نباشد و با توجه به توانمندی‌هایی که داریم رو به جلوبرویم. گفتنی است که ذخایر معادن ایران جزو ۱۰ کشور نخست جهان است اما نتوانستیم در بازارهای جهانی برای خود سهم ایجاد کنیم.

به نظر من نبود موفقیت در این بخش، ارتباط چندانی با عملکرد دولت دوازدهم ندارد و بیشتر به برنامه‌های راهبردی کشور در دهه ۶۰ باز می‌گردد. استراتژی‌های ما در این مقطع، توسعه‌ای نبود و رویکرد ضعیف سال‌های گذشته، آثار خود را در این روزها به‌خوبی نشان داده است. درست است که دولت دوازدهم می‌تواند به ‌عنوان سکاندار برنامه راهبردی، گره‌های کور را با هماهنگی تشکل‌های معدنی باز کند اما با این حال نمی‌توان تمام ضعف‌ها را بر دوش این دولت گذاشت. کشور ما در زمینه تولید سنگ‌های ساختمانی، بسیار موفق است و اگر در این زمینه با برنامه جلو برویم می‌توانیم از این فرآورده معدنی برای خود یک سهم ۲ میلیارد دلاری ایجاد کنیم. وضع عوارض بر سنگ‌های ساختمانی، بزرگترین اشتباه دولت بود و همین مسئله باعث ایجاد ناامیدی در سرمایه‌گذاری این بخش شد.

یکی دیگر از ضعف‌های ما در بخش معدن، توان پایین در جذب سرمایه‌گذاری خارجی بود. این سخن به این معنا نیست که متولی بخش معدن در این زمینه ضعیف عمل کرد بلکه محیط کسب‌وکار در کشور، شرایط لازم را برای جذب سرمایه‌گذاران بزرگ خارجی ندارد. معادن کوچک و متوسط در کشور این توان را دارند که سرمایه‌گذاران خارجی را جذب کنند اما باید بگویم با وجود قانون معادن، باز هم تصمیم‌های اشتباه گرفته می‌شود و همین مسئله باعث رویگردانی سرمایه‌گذاری خارجی خواهد شد. درحال‌حاضر ضرورت تدوین نقشه راه برای پیشبرد فعالیت معدنی از سوی متولیان بخش معدن احساس شده است و تلاش می‌کنیم در زمینه فولاد، سنگ‌آهن، طلا، آلومینیوم و سنگ‌های ساختمانی، برنامه‌های راهبردی تدوین کنیم. لازم است در این راستا از ظرفیت‌ تشکل‌های بخش خصوصی بیشتر بهره گرفته شود.

کشورهای دارای ذخایر معدنی برای استخراج و فرآوری مواد معدنی، با برنامه جلو می‌روند، این در حالی است که ما در این زمینه چندان با برنامه جلو نمی‌رویم و سعی نمی‌کنیم از ظرفیت معادن کوچک و متوسط برای رفع کمبودها بهره بگیریم.

فارغ از این سخنان باید بگویم که دولت دوازدهم در بخش اکتشافات معدنی بسیار قوی عمل کرده و حرکت‌های رو به جلویی داشته است. ما امیدواریم این نگاه باز در بخش‌های دیگر نیز دنبال شود.

یکی دیگر از موفقیت‌های دولت دوازدهم، افزایش سرمایه صندوق بیمه سرمایه‌گذاری فعالیت‌های معدنی است. افزایش سرمایه در این صندوق رو به جلو است، هر چند ما انتظار داریم که سرمایه این صندوق دست‌کم به ۷۰۰ میلیارد تومان برسد تا بتواند پاسخگوی بخش معدن کشور باشد اما هنوز کافی نیست.

متولیان معدن امیدوار هستند بتوانند تا پایان فصل نخست، سرمایه این صندوق را به ۵۰۰ میلیارد تومان برسانند و از ظرفیت صندوق برای حمایت از فعالان بخش معدن به‌ویژه معادن کوچک و متوسط بهره بگیرند.
محمدرضا بهرامن / رئیس خانه معدن ایران
تاریخ انتشار : پنجشنبه ۸ شهريور ۱۳۹۷ ساعت ۱۴:۳۰
کد مطلب: 44636
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت