گروه صنایع معدنی فولاد
 
گذر از فولاد «عمومی» به سوی فولاد «های‌‌تک»
گروه صنایع معدنی >فولاد - صنعت فولادسازی کشور در چند سال گذشته رشد قابل ملاحظه‌ای کرده است و رسیدن به چشم‌انداز این صنعت با هدف ۵۵ میلیون تن فولاد، دور از ذهن نیست اما تولید این فلز در کشور به صورت «عمومی» رشد کرده و جای فولاد «های‌تک» در آن خالی است تا با خلق چنین فولادی بتوان به ارزش‌افزوده بالاتری دست یافت و در فولادسازی یک گام به جلو پیش رفت.
 
به گزارش ماین نیوز، مدیر عملیات مجتمع فولاد سبا درباره فولاد های‌تک اظهار کرد: تولید فولاد در کشور، های‌تک به‌شمار نمی‌رود. فولادی که در کشور ما تولید می‌شود، عمومی است و برای زیرساخت‌هایی مانند مخازن، سدها، ساختمان‌سازی و... استفاده می‌شود.

۸۰ درصد فولادسازی در کشور عمومی است
محمود محمدی فشارکی در ادامه یادآور شد: به عبارت دیگر ۸۰ درصد فولاد کشور به‌صورت عمومی تولید می‌شود و ۲۰ درصد دیگر در فولادهای خاص مانند لوله‌های انتقال گاز، آب و نفت مورد استفاده قرار می‌گیرد که این دسته محدود نیز جزو فولاد های‌تک به شمار نمی‌رود. وی با اشاره به موارد استفاده فولاد های‌تک در کشور عنوان کرد: فولاد های‌تک در صنایع نظامی، صنایع غذایی، صنایع بیمارستانی و... مورد استفاده قرار می‌گیرد. این صنایع نیاز به ورق‌های خاص دارند که در کشور ما خریداری شده، تبدیل به محصول نهایی می‌شوند و مورد استفاده قرار می‌گیرند. در حقیقت به نوعی فولاد ضد زنگ قلمداد می‌شوند.

مدیر عملیات مجتمع فولاد سبا در ادامه خاطرنشان کرد: خطی در فولاد مبارکه وجود دارد که قوطی‌های کنسرو تولید می‌کند که البته جزو فولاد های‌تک به‌شمار نمی‌رود. این قوطی‌ها با همان ورق معمولی تولید می‌شوند اما یک پوشش قلع روی آنها اضافه می‌شود تا مواد غذایی در تماس مستقیم با آن قرار نگیرد. محمدی فشارکی در پاسخ به این پرسش که شمش فولاد های‌تک متفاوت از فولاد عمومی است، گفت: شمش این نوع فولاد با فولادهای عمومی متفاوت است و بیشتر در کشورهایی همچون آلمان، ژاپن، کره جنوبی و چین تولید می‌شود.

در کشور ما مصرف چنین فولادهایی زیاد نیست، از این رو احساس نیاز چندانی برای تولید آنها نشده و کارخانه‌ای هم برای تولید چنین فولادهایی ساخته نشده اما به‌تدریج ممکن است مصرف آن در کشور افزایش یابد. در هر صورت ما جزو کشورهای جهان سوم به‌شمار می‌رویم و مصرف آن چندان در کشور ما رواج نیافته است.

وی همچنین در پاسخ به این پرسش که آیا تولید شمش‌هایی که در فولاد های‌تک مورد نیاز است، نیازمند فناوری خاصی است؟ گفت: برای تولید فولاد های‌تک باید بخش فنی و ماشین‌آلات به روز شود تا از آخرین فناوری‌ روز بهره ببریم. این موضوع نیازمند سرمایه و هزینه است بنابراین واحدهای فولادسازی تمایل چندانی به این کار ندارند.


سرمایه‌گذاری یک میلیارد دلاری
زکریا نایبی، مدیر تحقیق و توسعه فولاد ناب تبریز نیز درباره فولاد‌ های‌تک اظهار کرد: ورق‌های فولادی های‌تک که به نوعی فولاد ضدزنگ به‌شمار می‌روند، کاربردهای مختلفی دارند. این قبیل ورق‌ها در صنایع لوله‌سازی کاربرد دارند و بخشی از آن نیز وارد صنایع خودروسازی می‌شود. البته در ظروف آشپزخانه مانند قاشق، چنگال و... نیز این نوع فولاد به کار گرفته می‌شود. در صنایع نفت و شیمیایی نیز کاربردهای بسیاری دارد.

نایبی در ادامه با اشاره به اینکه تولید این نوع فولادها ارزش‌افزوده زیادی دارد، گفت: کاربرد ورق‌های ضدزنگ بسیار متنوع است و تولید آن می‌تواند ارزش‌افزوده زیادی داشته باشد. وی در ادامه خاطرنشان کرد: در کشور ما کاربرد فولاد های‌تک در صنایع نفت، پتروشیمی و مواد شیمیایی است. نیاز سایر صنایع به چنین فولادی نیز به‌وسیله ترکیه، امارات، چین و... تامین می‌شود.

مدیر تحقیق و توسعه فولاد ناب تبریز با اشاره به اینکه در سطح جهان بهترین تولیدکننده فولاد های‌تک، کشور ژاپن است، عنوان کرد: فولاد های‌تک یا ضدزنگ، ارزش‌افزوده زیادی دارد اما مواد اولیه این نوع فولاد، نیکل و مولیبدن است، درحالی‌که در ایران تنها کروم موجود است و نیکل که ماده بسیار گرانی است را باید وارد کرد.

نایبی در ادامه با اشاره به سرمایه‌گذاری برای تولید فولاد های‌تک مورد نیاز، عنوان کرد: اگر بخواهید برای تولید این نوع فولاد خاص سرمایه‌گذاری کنید، بیش از یک میلیارد دلار سرمایه مورد نیاز است. درحال‌حاضر نیز بهترین فناوری تولید این نوع فولاد مربوط به آلمان است.
تاریخ انتشار : شنبه ۳ شهريور ۱۳۹۷ ساعت ۲۲:۳۲
کد مطلب: 44566
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت