تولید ۲۵ هزار تن کنسانتره سولفور روی در سال جاری

"کاما" به ۱۵ ابهام تحلیلگران پاسخ داد

بورس آنلاین , 24 مرداد 1397 ساعت 20:45

کاما سهمی است که این روزها بدلیل صادرات محور بودن مورد توجه معامله گران قرار گرفته و چندی پیش بدلیل رشد قیمت و اصرار تحلیلگران ملزم به برگزاری کنفرانس خبری شد. آنچه می خوانید پرسش و پاسخ تحلیلگران از شرکت باماست.


به گزارش ماین نیوز، سهام شرکت باما در مدت اخیر با رشد 50 درصدی قیمت سهام روبرو شده، از سوی سازمان بورس به استناد ماده 17 مکرر 1 دستور العمل اجرایی نحوه انجام معاملات در بورس اوراق بهادار تهران، ملزم به برگزاری کنفرانس اطلاع رسانی شدند.

همچنین در این راستا به برخی از سوالات مطرح شده تحلیلگران پاسخ دادند که شرح این گفت وگو را در ادامه دنبال می‌کنید؛

1ــ با توجه به کاهش محسوس فروش در ماه های خرداد و تیر، پیش بینی مقدار فروش کل سال 1397 چقدر است؟ و آیا در ترکیب مواد و محصولات تولید تغییر قابل توجهی وجود دارد؟

پیش بینی مقدار فروش سال 1397 معادل 17.800 تن کنسانتره روی، 9700 تن کنسانتره سرب و 2700 تن شمش روی است و تاکنون هیچ گونه تغییر با اهمیتی در ترکیب مواد و محصولات تولید وجود نداشته است.

2ــ در مورد طرح توسعه شرکت و اثرات آن بر میزان تولید و فروش و سودآوری آن در سال 97 و 98 توضیح دهید؟

طرح توسعه شرکت شامل تجهیز معادن به ماشین آلات زیرزمینی بوده که از سال 1395 و با گشایش حاصله ناشی از برنامه جامع اقدام مشترک دولت جمهوری اسلامی ایران، اتخاذ شده است. استفاده از این دستگاه‌ها با توجه به تاریخ انعقاد قرارداد، دوره زمانی ساخت، حمل و ترخیص هر یک حداقل زمانی بین 6-8 ماه جهت بهره برداری نیاز دارد. به دلیل تغییر ماهیت استخراج از معادن رو باز به زیرزمینی، تجهیز شرکت به دستگاه های زیرزمینی، جهت حفظ میزان استخراج و در صورت امکان، افزایش میزان استخراج ماده معدنی ضروری بوده است.

برنامه تولید این شرکت، در سال 1397 معادل 25.000 تن کنسانتره سولفور روی و 9700 تن کنسانتره سولفور سرب است. برنامه تولید سال 1398 نیز حفظ تولید در سطح 35.000 تن خواهد بود. عوامل متعددی از قبیل انطباق مقدار و عیار ماده استخراجی با اطلاعات و گزارشات بخش زمین شناسی و ناخالصی‌های مضر موجود در آن، بر راندمان و عملکرد کارخانجات این شرکت موثر است.

همچنین از اقدامات انجام شده و یا در دست اقدام در برنامه سالیانه شرکت در بخش فرآوری، می توان به نصب و راه اندازی دستگاه هودی مدیا جهت تغلیظ مواد معدنی کم عیار یا غیر قابل استفاده، نوسازی بخش آسیاب به دلیل فرسوده بودن آسیاب‌های موجود، نوسازی بخش شیمیایی، بازسازی و نوسازی کامل قسمت برق و نیروگاه، تعویض و نوسازی کلیه سلول های فلوتاسیون به دلیل فرسودگی، اشاره کرد.

موارد فوق چه در بخش استخراج ماده معدنی و چه در بخش فرآوری کارخانجات به دلیل تغییر ماهیت استخراج و فرسودگی کارخانجات قدیمی، الزام آور بوده و عمدتا به حفظ تولید کمک خواهد کرد. افزایش در میزان تولید محصولات منوط به افزایش در میزان استخراج و بهبود عیار است.

3ــ میانگین قیمت خاک سولفور مصرفی شرکت برای سال 97 چقدر است و اصولاً مبنای قیمتگذاری آن چگونه است؟ و بارشد قیمت دلار چه تغییری قابل برآورد است؟

کل هزینه استخراج این شرکت طبق آخرین گزارش سه ماهه منتهی به 31 خرداد 1397 بالغ بر 135482 میلیارد ریال بوده است (بشرح گزارش سه ماهه 1397). در استخراج روباز، بهای استخراج هر تن براساس مجموع باطله و ماده معدنی استخراجی تعیین می‌شود؛ در واقع نرخ هر تن استخراج با پیمانکاران مورد توافق قرار می‌گیرد. در بخش زیرزمینی، عوامل هزینه شامل پیشروی تونل، استخراج از سقف، حمل، حفر دویل و... است.

عملیات استخراج در این شرکت توسط پیمانکاران در حال انجام است؛ اما عملیات مربوط به زمین شناسی و اکتشافات نیز بخشی از بهای تمام شده را تشکیل می دهد. هزینه‌هایی از قبیل خرید و تامین مواد ناریه، حقوق دولتی معادن، تعمیرات و استهلاک ماشین آلات و سوخت از عوامل تعیین کننده بهای تمام شده است. افزایش نرخ دلار عمدتا در مخارج سرمایه گذاری ناشی از خرید ماشین آلات، تامین قطعات و لوازم یدکی و هزینه های پیمانکاری ناشی از افزایش سطح عمومی قیمت ها به طور مستقیم موثر است.

برآورد شرکت از حداقل رشد در نرخ قراردادهای پیمانکاری به میزان 20 % و افزایش حداقل 100 % در هزینه های تعمیرات و نگهداری و خرید لوازم ناشی از آثار تغییرات نرخ دلار خواهد بود.

4ــ با توجه به میزان قابل توجه فروش صادراتی شرکت، در صورت اعمال تحریم‌ها در نیمه دوم سال، اثر آن بر کاهش میزان فروش صادراتی چقدر برآرود می شود؟

لازمه انجام صادرات شرکت، شرایط عادی اقتصادی بین المللی است. آثار ناشی از تحریم‌ها بر محدودیت انتخاب خطوط کشتیرانی و تامین کانتینر مورد نیاز، بیمه محصول، وجود خریدار خارجی، امکان وصول و انتقال ارز ناشی از فروش، به شدت موثر است.

در صورتی که در هر یک از عوامل فوق، محدودیت‌های اساسی ایجاد گردد، تحقق فروش صادراتی با محدودیت های جدی مواجه می‌شود. تحریم های بین المللی بر کاهش قیمت فروش و افزایش هزینه های جانبی آن نیز اثرگذار خواهد بود. مدیریت شرکت امیدوار است بتواند با تجره اکتسابی ناشی از حریم های دوره قبلی به این موضوع فائق آید.

5ــ توضیحات در خصوص فرآیند تکنولوژی هوی مدیا ارائه شود (تأثیر در مقدار تولید و بهای تمام شده تولید)؟ آیا شرکت توانایی استفاده از خاک­های کم عیار یا کیک های روی و سرب جهت تولید و یا خرید این کیک از سایر شرکت‌ها را دارد (پروژه و تکنولوژی به مانند فرآیند BZS اجراء شده در گروه کالسیمین، در شرکت وجود دارد)؟

جداسازی به روش هوی مدیا یا واسطه سنگین روشی است که از اختلاف چگالی بین کانی مورد نظر و باطله استفاده کرده و به پر عیار سازی کانه مورد نظر می پردازد. در فرآیند BZS فیلتر کیک‌های لیچ حاوی7.5% فلز روی پس از شستشوی مجدد و با انجام برخی فرآیندهای دیگر تلغیظ می‌شود.

این شرکت، دارای خطوط هوی مدیا است. در شرکت‌های زیر مجموعه باما که به تولید شمش روی می پردازد، شرکت ذوب روی اصفهان، با استفاده از تکنولوژی کوره‌های ولز، موفق به انجام عملیات تلغیظ خاک کربناته 5 % به اکسید روی 35 % شده است.

از ضروریات اصلی استفاده از سیستم هوی مدیا، حجم بالای آب مصرفی است. به دلیل محدودیت های آبی موجود در منطقه، در حال حاضر، استفاده از این روش درحجم وسیع مقدور نبوده و لذا تکنولوژی استفاده از کوره های تلغیظ به مراتب اثر بخشی بیشتری دارد.

مضافا اینکه به دلیل شستشوی کیک در خط تولید شرکت ذوب روی اصفهان، مقدار باقی مانده عنصر روی در کیک‌های باطله از حداقل ممکن بوده و بازیافت مجدد آن با استفاده از روش BZS به دلیل پایین بودن عیار و حجم، مقرون به صرفه نیست. لذا فرآیند استفاده و تلغیظ خاک‌های کم عیار کربناته در شرکت مذکور، با استفاده از کوره ای ولز خواسته مورد نظر را در عیارسازی و تولید اکسید روی تامین نموده است.

6ــ برآورد میزان خاک دریافتی از معدن انگوران در سال 97 به چه میزان است؟ جهت تحلیل شرکت، فایل مرتبط با قیمت گذاری خاک خریداری شده که بر اساس نرخ شمش بازار لندن و عیار خاک است را ارائه دهید. در خصوص این قیمت گذاری صحبت‌هایی مبنی بر تغییر دستور العمل شده است، آیا این مورد به نتیجه‌ای رسیده است؟

بر اساس آمار سهیمه ارائه شده توسط شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران، میزان سهمیه شرکت باما برای سال 1397 در حدود 12 هزار تن است. این میزان در فرآیند تولید باما و با توجه به مقدار خاک مصرفی سالانه، بخش بسیار ناچیزی را در بر می‌گیرد. ارائه فایل مرتبط در خصوص قیمت گذاری خاک خریداری شده، منوط به اخذ مجوز از شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران، است.

در خصوص بخش پایانی پرسش مطروحه، اقدامات اخیر شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران علاوه بر تخصیص سهمیه هر یک از مصرف کنندگان، عرضه ماده معدنی انگوران در بورس کالا بوده است. تغییر در هریک از عوامل یاد شده، بر قیمت ماده معدنی تحویلی تاثیر گذار خواهد بود. دستوالعمل قیمت گذاری در سال جاری نسبت به سال گذشته، تغییری نداشته لیکن فروش از طریق بورس کالا آغاز شده است و با توجه به تغییرات سیاست های جدید ارزی، هیچ ابلاغیه جدیدی مبنی بر تغییر احتمالی نحوه قیمت گذاری، تا تاریخ تهیه گزارش به این شرکت اعلام نشده است.

7ــ وضعیت معادن شرکت جداگانه و با جزئیات تحلیلی شرح داده شود (توضیحاتی در مورد وضعیت کاهش یا بهبود عیار خاک این معادن، رشد هزینه استخراج شرکت به چه شکل است؟ ضریب باطله برداری به چه میزان است؟)

شرکت باما در محدوده پروانه بهره برداری، اقدام به عملیات زمین شناسی و اکتشاف می‌کند. در هر یک از مناطق جغرافیایی محدوده مذکور که عملیات زمین شناسی و اکتشاف منجر به کشف ذخیره شود، فعالیت طراحی و استخراج آغاز می‌شود. در حال حاضر در شرکت باما 5 معدن فعال شامل معدن گوشفیل، زون یک گوشفیل ، زون پنج رومرمر، تپه سرخ (دو معدن) وجود دارد و همچنین تجهیز مجدد معدن قدیمی کلاه دروازه نیز، در دستور کار قراردارد.

کلیه معادن مذکور، به صورت زیر زمینی در حال فعالیت است و از این رو ضریب باطله برداری مفهمومی نداشته و هر یک از معادن مذکور بستگی به پراکندگی و نحوه قرارگیری ذخیره با روش های مختلف استخراج زیرزمینی طراحی و اجرا می‌شوند.

میانگین عیار استخراجی معادن مذکور 4 % بوده که شامل 3 % روی و 1 % سرب است. در سنوات اخیر، عیار استخراجی با افت مواجه بوده که این شرکت در صدد است با افزایش میزان استخراج و کشف ذخایر جدید و افزایش بازیابی فرآوری، آثار کاهش عیار بر میزان محصول را پوشش دهد.

با توجه به تغییر نحوه فعالیت معدنی در سنوات اخیر از عملیات روباز به زیرزمینی، تغییر در ساختار ماشین آلات معنی نیز اجتناب ناپذیر بوده است. زیرا لازمه انجام عملیات زیرزمینی، داشتن ماشین آلات خاص این عملیات است و این امر موجب سرمایه گذاری قابل توجه در بخش زیرزمینی و واردات ماشین آلات مربوطه در سه سال اخیر شده است.

مخارج سرمایه گذاری در این بخش و هزینه های نگهداری، و به صورت کلی انجام عملیات معدنی به صورت زیرزمینی موجب افزایش هزینه های استخراج می‌شود. عامل اصلی افزایش هزینه های استخراج به تغییرات نرخ ارز و افزایش سطح عمومی قیمت ها بستگی دارد که منجر به افزایش حداقل 20 % در قراردادهای پیمانکاری و افزایش حداقل 100 % در هزینه‌های تامین قطعات و لوازم یدکی خواهد شد.

8 ــ رشد هزینه پیمانکاری به چه نحوی در قرارداد ها دیده شده است؟ بر اساس ماده استخراج شده معدنی است یا میزان تناژ خاک استحصال شده (ضریب بهره برداری برای رسیدن به خاک دارای ماده معدنی چه میزان است)؟

با توجه به انجام عملیات معدن کاری به صورت زیرزمینی، هزینه‌های مندرج در قرارداد شامل پیشروی تونل، استخراج ماده معدنی، حفر دویل و هزینه حمل است. هزینه پیشروی تونل و حفر دویل بر اساس هر متر پیشروی با توجه به سطح مقطع مربوطه و هزینه حمل بر اساس مسافت تعیین می‌شود. نرخ استخراج ماده معدنی نیز از میزان عیار و مقدار استخراج تبعیت می کند. قراردادهای پیمانکاری به صورت یک سال منعقد شده و در پایان هرسال شرایط بازبینی، تهیه و تنظیم می‌شود. آخرین برآورد این شرکت از تغییر نرخ قراردادهای مذکور، افزایش حداقل 20 % است.

9ــ دلیل کاهش فروش شرکت در 4 ماهه نخست چه میزان است؟ با توجه به تحریم های صورت گرفته، برآورد شرکت از میزان فروش در سال 97 چیست (به تفکیک داخلی و صادراتی)؟ در صورت امکان و وجود قرارداد فروش بلند مدت، توضیحات لازم داده شود. هزینه انتقال و حمل و نقل محصولات در دوره تحریم ها چگونه ارزیابی می­شود؟

بخش عمده ای از این پرسش در سوالات یک و چهار پاسخ داده شد؛ اما با این وجود در بیان توضیحات تکمیلی قابل ذکر باید به این نکته توجه داشت که محصولات اصلی تولیدی شرکت باما کاملا صادراتی بوده و فروش داخلی این شرکت که سهم ناچیزی در سودآوری دارد، مربوط به فروش به شرکت ذوب روی اصفهان (زیر مجموعه شرکت باما)، و یا فروش محصولات کربناته ناشی از سهمیه های اختصاصی شرکت تهیه و تولید مواد معدنی است که در مقایسه با کل فروش شرکت، کاملا بی اهمیت است. قراردادهای این شرکت عمدتا در بازه زمانی 3 تا 6 ماهه منعقد می‌شود.

هزینه انتقال و حمل و نقل محصولات در دوره تحریم‌ها، با افزایش 100 % نرخ دلاری حمل هر دستگاه کانتینر مواجه شده است. مضافا اینکه در محاسبه هزینه حمل شرکت کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران نیز طبق آخرین صورتحساب دریافتی، نرخ برابری هر دلار نسبت به صورت حساب های پیشین با افزایش 100 % مواجه شده‌اند.

10-ـ برنامه تولید و فروش روی در سال 97 با توجه به شرایط موجود، نسبت به آخرین پیش بینی چه تغییراتی خواهد داشت؟ دلیل کاهش تولید در محصولات اصلی روی و سرب چه بوده است؟

عمده موارد مطروحه در سال مذکور، در پاسخ به سوالات یک و دو پاسخ داده شد؛ اما با این حال تولید محصولات اصلی این شرکت در بخش کنسانتره سولفور روی و سرب در 4 ماهه ابتدایی سال، نسبت به بودجه و عملکرد سال گذشته با افزایش مواجه بوده است.

به طوری که تولید کنسانتره سولفور روی معادل 9150 تن (مقدار مشابه سال گذشته 9050 تن) و کنسانتره سرب معادل 4010 تن ( مقدار مشابه سال گذشته 3130 تن ) بوده است. اگر منظور از سوال مطرح شده، تولیدات در بخش کربنات روی است، باید گفت که این محصول، محصول اصلی شرکت باما نبوده و آثار سود و زیانی قابل توجهی نداشته و زمان تولید آن به زمان تحویل و دپوی مقدار لازم ماده معدنی انگوران بستگی دارد.

11ــ مجموع تولید کنسانتره سولفور روی و سرب در چهار ماه سال 97 نسبت به مدت مشابه سال قبل از افزایش 13 درصدی برخوردار بوده ، برآورد شرکت از مجموع تولید کنسانتره سولفور روی و سرب تا پایان سال چقدر است؟

موارد فوق در پاسخ به پرسش دو پاسخ داده شده است؛ با این حال همانطور که در سوال مطروحه، عنوان شده که تولید 4 ماهه ابتدای سال با رشد مواجه بوده است. لیکن به دلیل ضرورت قطعی بازسازی سیستم برق خطوط 1 و 2 و نوسازی سلول های فلوتاسیون برآورد تولید سال 1397 همان پیش بینی قبلی است.

بدیهی است در صورت تغییرات اساسی در میزان تولید، مراتب در گزارش های آتی به اطلاع بازار خواهد رسید.

12ــ آخرین نرخ TC کنسانتره روی و کنسانتره سرب چقدر میباشد؟

آخرین نرخ TC کنسانتره روی و کنسانتره سرب برابر با 150 دلار بوده است.

13ــ آیا کنسانتره روی و سرب صادراتی شرکت مشمول عوارض جدید صاداراتی است؟

بر اساس پیشنهاد وزارت صنعت، معدن و تجارت و مصوبه شورای اقتصاد، صادرات کنسانتره سرب و روی مشمول 5 % عوارض برای سال 1397 شده است.

14ــ شرکت در مجمع مربوط به سال مالی 95 به ازای هر سهم 200 ریال (18 درصد) و در مجمع مربوط به سال مالی 96 به ازای هر سهم 1000 ریال که با لحاظ افزایش سرمایه عملاً سودی تقسیم نشده است، شرکت با توجه منابع بالای نقدینگی و طرح های توسعه چه سیاست تقسیم سودی برای سال های آتی در نظر دارد؟

سیاست تقسیم سود شرکت منوط به امکان ارزیابی وضعیت اقتصادی و روابط بین الملل و تحقق فروش محصولات و دریافت وجو حاصل از فروش است. با توجه به کاهش حجم فروش، ابهامات ناشی از سیاست های ارزی و تحریم های بین المللی، با هدف حفظ سطح تولید و تداوم طرح های سرمایه گذاری، منابع نقدینگی در 5 ماهه ابتدای سال با کاهش مواجه شده است.

تصویب تقسیم سود نیز از اختیارات مجمع عمومی است، لیکن آخرین پیشنهاد هیئت مدیره در خصوص تقسم سود، معادل 50 % سود دوره9 است. بدیهی است با توجه به شرایط پیش گفته شده، سیاست تقسیم سود نیز ممکن است دستخوش تغییر شود.

15ــ لطفا میزان خاک دریافتی از معدن انگوران طی چهار ماه ابتدایی سال جاری را بیان نموده و آیا تغییری نسبت به مدت مشابه سال قبل داشته است. همچنین فرمول قیمت گذاری خاک دریافتی را توضیح داده و نرخ ارز محاسباتی در فرمول مورد استفاده چیست؟

بخشی از این سوال در پاسخ به پرسش 6 مطرح شده است، مضافا اینکه طی مدت سپری شده در سال جاری حدود 1400 تن از سهمیه مورد نظر تحویل شده که در حال حمل به کارخانه است. تاکنون بر اساس قراردادهای منعقد نرخ ارز اعمال شده بر صورتحساب، بر اساس نرخ مصوب بانک مرکزی بوده، لیکن مبلغ نهایی قرارداد اخیر منوط به ارائه صورت حساب توسط شرکت فروشنده خواهد بود تاکنون از سوی فروشنده هیچگونه اعلامی مبنی بر تغییر تر نرخ ارز در صورتحساب های قابل صدور اعلام نشده است.

16ــ لطفا کارمزد پرداختی شرکت جهت تبدیل هر تن کنسانره سولفور روی به شمش روی توسط شرکت ذوب روی بافق را بفرمایید؟ همچنین شرکت در سال جاری چه مقدار از کنسانتره سولفور روی تولیدی را به صورت کارمزدی تبدیل به شمش نموده و چه میزان آن را به صورت مستقیم صادر می‌کند؟

این شرکت در چهار ماهه سال جاری 3400 تن کنسانتره سولفور روی در قالب قرارداد برای پیمانکار (تبدیل کنسانتره به شمش) ارسال نموده و معادل 913 تن شمش فروش صادراتی داشته است و مضافا محاسبه کارمزد و نحوه عمل در چهارچوب قرارداد است.


کد مطلب: 44497

آدرس مطلب: http://www.minews.ir/fa/doc/news/44497/کاما-۱۵-ابهام-تحلیلگران-پاسخ

ماین نیوز
  http://www.minews.ir