گروه صنایع معدنی فولاد
 
ضرب الاجل یک هفته‌ای مجلس به دولت
قیمت‌ها در بورس کالا اصلاح می‌شود
گروه صنایع معدنی >فولاد - با اعلام بسته جدید ارزی درخصوص وضعیت مبادلات صادراتی و عرضه ارز آن در بازار ثانویه با قیمت توافقی بازار از سوی رئیس کل بانک مرکزی، برخی موارد نظیر عرضه‌های داخلی فولاد و پتروشیمی در بورس کالا مشخص نشده، از همین رو روز گذشته فولاد سازان برای تعیین تکلیف وضعیت قیمت‌ها و مبادلات در بورس کالا به مجلس شورای اسلامی رفتند.
 
به گزارش ماین نیوز، در این جلسه که با حضور اعضای کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی مجلس شورای اسلامی برگزار شد، درخواست انجمن فولاد برای اصلاح دستورالعمل تنظیم بازار وزارت صمت تایید و این وزارتخانه مامور اصلاح دستورالعمل تنظیم بازار فولاد ظرف یک هفته شد. در جلسه دیروز کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی مجلس شورای اسلامی که به فولاد اختصاص داشت معاون معدن و صنایع معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت نیز در کنار مدیران کارخانه‌های بزرگ فولاد، انجمن فولاد، ایمیدرو، بورس کالا و سندیکای لوله و پروفیل حضور داشت.

در همین راستا مجلس درخواست انجمن فولاد برای اصلاح دستورالعمل تنظیم بازار وزارت صمت را تایید کرده و وزارت صمت نیز مامور شد ظرف یک هفته با دریافت نظرات فولادسازان و تشکل‌های صنفی و صنایع پایین‌دست دستورالعمل تنظیم بازار فولاد را اصلاح کند.
پیشنهاد سرقینی برای اصلاح دستورالعمل تنظیم بازار فولاد

در این نشست پیشنهاد سرقینی، معاون معدن و صنایع معدنی وزارت صمت برای اصلاح دستورالعمل تنظیم بازار فولاد وزارت صمت حذف سقف رقابت به شرط عرضه مکفی فولادسازان بود. این در حالی است که در حال حاضر سقف رقابتی برای محصولات فولادی ۵ درصد است و از همین رو عرضه‌های فولاد سازان به منظور ضرر و زیان کمتر و تعیین و تکلیف با حجم‌های اندکی صورت می‌گرفت. همچنین وی در این نشست تاکید کرد: به شرکت‌های معدنی ابلاغ شده که کنسانتره و گندله سنگ آهن را با همان ضریب سال گذشته به فولادسازان عرضه کنند. وی ادامه داد: بیش از ۴۴۰ میلیون دلار ارز ۴۲۰۰ تومانی برای واردات الکترود گرافیتی به فولادسازان اختصاص داده شده است.

جنگ دنیا؛ جنگ فولاد است

مدیرعامل فولاد مبارکه اصفهان در این رابطه با تاکید بر روند اشتباه قیمت‌گذاری محصولات فولادی در بورس کالا گفت: جنگ دنیا، جنگ فولاد است و قیمت‌های داخلی در همه جای دنیا بالاتر از قیمت‌های جهانی است اما در ایران برعکس است. بهرام سبحانی تصریح کرد: فولاد مبارکه کل تولید خود را در تالار اصلی بورس کالا یا به‌صورت مچینگ عرضه می‌کند و به واسطه نمی‌فروشد و به‌رغم روند اشتباه قیمت‌گذاری در بورس کالا مبارکه در بهار ۹۷ در بورس کالا ۲۳ درصد رشد نسبت به مدت مشابه سال قبل افزایش عرضه داشت.

اجرای تمام مصوبات وزارتخانه به‌رغم میل باطنی

مدیرعامل فولاد خوزستان نیز با اشاره به روند نامطلوب قیمت‌گذاری در بورس کالا گفت: با کنترل قیمت مخالف نیستیم اما به شرط آنکه این کنترل از ابتدا تا انتهای زنجیره فولاد باشد و منفعت آن نصیب مصرف‌کنندگان شود نه تعدادی واسطه گر، چراکه قیمت‌گذاری یک‌سویه در بورس کالا فولاد سازان بزرگ از جمله فولاد خوزستان را تحت فشار قرار داده است. علیرضا کشانی تصریح کرد: عرضه شمش فولاد خوزستان در بورس کالا تا ۱۲ مرداد، نسبت به مدت سال قبل بیش از ۲ برابر شده است. وی تاکید کرد: فولاد خوزستان با صادرات ۷/ ۲ میلیون تنی برای کشور افتخار آفرید اما توجهی به آن نشد. وی همچنین اظهار کرد: فولاد خوزستان تمام مصوبات وزارتخانه را به‌رغم میل باطنی اجرا کرده است، اما آیا کنسانتره و گندله هم مطابق مصوبات فولاد سازان عرضه می‌شود؟ نظارت دولت و مجلس در این بخش کجاست؟

ضرورت عرضه و تقاضا در بورس کالا بر‌اساس نرخی واقعی

رسول خلیفه سلطان دبیر انجمن تولید‌کنندگان فولاد ایران نیز گفت: از دو روزگذشته که بسته جدید ارزی از سوی همتی رئیس کل بانک مرکزی اعلام شد در آن به‌صورت شفاف تکلیف شد که ارز دولتی به نرخ ۴۲۰۰ تومانی فقط به کالاهای اساسی و دارو اختصاص داده شود. به گفته وی، انجمن تولید‌کنندگان فولاد ونمایندگان شرکت‌های فولادی بر اساس بسته جدید ارزی خواستار عرضه محصولات فولادی در بورس کالا به نرخ رقابتی هستند. دبیر انجمن تولید‌کنندگان فولاد ایران تصریح کرد: در جلسه روز گذشته با کمیسیون ویژه حمایت از تولید داخل ما خواستار کشف قیمت فولاد و محصولات فولادی در بورس کالا بر اساس ارز مبادله‌ای بازار ثانویه بودیم تا نظم در بازارشکل بگیرد.

وی خاطرنشان کرد: در واقع قیمت فولاد باید بر اساس نرخ ارز بازار ثانویه در بورس کالا کشف شود و هر سیستم نظارتی از سوی دولت طبق روال سابق و بر اساس مقررات بورس و نظام عرضه و تقاضا انجام شود. خلیفه سلطان با بیان اینکه نرخ تعرفه فولاد حدود صفر است، افزود: بر اساس این تعرفه برای واردات منعی وجود ندارد، اما با اعمال تحریم‌های جدید صادرات با مشکل مواجه خواهد شد، از این رو باید سیاست تنظیم بازار فولاد به سمت و سویی سوق داده شود که بستر مناسب برای تسهیل صادرات فراهم شود. وی ابراز امیدواری کرد که با بسته جدید ارزی دغدغه‌های صادرکنندگان فولاد برطرف شود و گفت: این انجمن فولاد خواستار تنظیم بازار فولاد از سوی دولت بر اساس پیشنهاد تولید‌کنندگان فولاد است زیرا هم اکنون با مصوبه وزارت صمت میزان عرضه در بورس کالا کاهش یافته و شرکت‌ها به علت تفاوت فاحش قیمت بورس با بازار آزاد و ایجاد رانت، بیشتر تمایل به صادرات دارند.

دبیر انجمن تولید‌کنندگان فولاد ایران تاکید کرد: باید عرضه و تقاضا در بورس کالا بر اساس نرخی واقعی صورت گیرد که مورد قبول تمامی تولید‌کنندگان فولاد باشد. به گفته وی، در حال حاضر اختلاف قیمت بورس و بازار نه تنها موجب صف خرید در بورس کالا و منجر به رانت شده است، بلکه موجودی انبارها نیز با افزایش زیادی مواجه شده است این درحالی است که با پر شدن انبارها شاهد کمبود عرضه به‌صورت تصنعی در بازار هستیم. خلیفه سلطان تصریح کرد: با زمزمه اعلام بسته جدید ارزی از حدود چند روز اخیر، شاهد آن هستیم که قیمت شمش از ۴۸۰۰ به ۳۷۰۰ تومان رسیده و قیمت میلگرد نیز با کاهش حدود ۸۰۰ تا ۹۰۰ تومانی در هر کیلو مواجه شده است.

تعهد ذوب‌آهن به عرضه فولاد با قیمت مناسب به مصرف‌کننده
مدیرعامل ذوب‌آهن اصفهان نیز با طرح پیشنهادی درخصوص حذف سقف رقابت در بورس کالا گفت: سقف رقابت در بورس کالا را آزاد بگذارید تا عرضه و تقاضا تعادل پیدا کند. منصور یزدی‌زاده تصریح کرد: ذوب آهن به‌عنوان بزرگ‌ترین‌ تولیدکننده مقاطع ساختمانی کشور تعهد می‌دهد که قیمت فولاد به نفع مصرف‌کننده نهایی کنترل می‌شود. وی ادامه داد: اجازه بدهید بورس کالا به نقش ذاتی و وظیفه اصلی تنظیم بازار خود بازگردد.

در همین حال در هفته گذشته در گفت‌وگوی اختصاصی با مدیر عامل بورس کالا نیز موضوع حذف سقف رقابت در رینگ معاملاتی بورس کالا برای بهبود وضعیت قیمتی بین بازارو بورس از سوی وی مطرح شد. از این رو به نظر می‌رسد برای ساماندهی وضعیت مبادلات بورس کالا حذف سقف قیمتی بهترین گزینه باشد، چرا‌که این بازار تاکنون با حفاظی شیشه‌ای از بازار غیر‌رسمی جدا شده بوده و معامله‌گران در حبابی از جنس قیمت‌های دستوری از بازار جدا شده بودند از این رو در هفته جاری با عرضه‌های متناسب شرکت‌های فولادی که هیچ یک نیز موافق قیمت‌گذاری دستوری در بورس کالا نبودند، شاهد بهبود روند قیمت‌ها و بازگشت میزان الحراره بودن بورس کالا که رسالت و ذات اصلی بورس است باشیم.
تاریخ انتشار : سه شنبه ۱۶ مرداد ۱۳۹۷ ساعت ۱۷:۵۹
کد مطلب: 44448
 
مرجع : روزنامه دنیای اقتصاد