سنگ خام ایرانی برای فرآوری و واردات مجدد صادر نمی شود

خبرگزاری صدا و سیما , 12 تير 1397 ساعت 9:21

رئیس انجمن سنگ ایران گفت: سنگ ایران حتی به اندازه یک متر برای فرآوری و واردات مجدد صادر نشده است و خبرهایی منتشر شده در این باره صحت ندارد.


به گزارش ماین نیوز، ابوالقاسم شفیعی افزود: در برخی خبرها گفته می شود کشتی هایی در بندرعباس وجود دارد که سنگ ایران را برش می زنند که باید گفت چنین کشتی هایی در دنیا وجود ندارد.

وی با بیان اینکه واردات سنگ هم داشتیم تصریح کرد: بعضی سنگ های خاص از برزیل، اسپانیا و ایتالیا وارد می شد که در بخشنامه اخیر دولت،​ واردات آن ­هم ممنوع شد ­اما اشتباه مصوبه اخیر، ممنوع کردن واردات سنگ خام است.

شفیعی گفت: ما فعالان و صنعتگران حوزه سنگ را تشویق کردیم که سنگ خام وارد و پس از فرآوری و ایجاد ارزش افزوده بالاتر،­ صادر کنند که راهکاری برای رونق و شکوفایی در این حوزه و ایجاد اشتغال است اما مصوبه اخیر دولت در ممنوعیت واردات سنگ خام، این فرصت را از ما سلب می کند به طور نمونه همکاران ما از اسپانیا سنگ خام و حتی گرانیت های برزیل را وارد کردند و قصد دارند پس از فرآوری، صادرات مجدد کنند که متاسفانه جلوی آن گرفته شده است.

وی ادامه داد: این در حالی است که باید واردات سنگ فرآوری شده را ممنوع­و واردات سنگ خام را آزاد می کردند تا با فرآوری و صادرات مجدد می توانستیم ارزآوری داشته باشیم.

رئیس انجمن سنگ گفت: وضع عوارض بر صادرات سنگ ایران در سال های گذشته، آسیب سنگینی بر صادرات سنگ ایران­وارد کرد و به علت این تصمیم از صادرات 960 هزارتن سنگ خام در سال 69 به صادرات 540 هزار تن در سال 90 رسیدیم.

شفیعی با بیان اینکه 8 درصد از سنگ خام ایران صادر می شود افزود: به طور نمونه در سال گذشته 13 و نیم میلیون تن سنگ خام تولید و یک میلیون و 50 هزار تن صادر کردیم که 8 درصد کل تولید سنگ خام کشور است در حالیکه کشور همسایه ما ترکیه، 47 درصد ­و ایتالیا 54 درصد از سنگ خود را به صورت خام صادر می کند.

وی ادامه داد: پس­­از خروج آمریکا از برجام،​ هزینه حمل و نقل ما به مقصد چین افزایش یافته یعنی اگر تا قبل از خروج امریکا از برجام برای حمل و نقل هر کانتینر، 150 تا 200 دلار پرداخت می کردیم این میزان اکنون به 650 دلار افزایش یافته است که اگر این وضع ادامه یابد شاید نتوانیم هیچ سنگی بفروشیم.

رئیس انجمن سنگ ایران، عراق و­­برخی کشورهای عربی و روسیه را مهمترین مقصد صادراتی سنگ های فراوری شده ایران دانست و گفت: چین مقصد حدود 95 درصد از سنگ خام صادراتی ایران است.

شفیعی افزود: متاسفانه سهم صادرات سنگ فرآوری شده ما بسیار پایین است و اگر به صورت خام بفروشیم ارزآوری بیشتری خواهیم داشت. زیرا محصولات سنگ با کیفیت بسیار بد در ایران فرآوری می شود و در حالی که می توان با فرآوری بهتر این سنگ را متری 40 دلار فروخت متری 8 دلار به عراق صادر می شود که این یک نمره منفی برای ماست و نشان می دهد که همکاران ما ضعیف هستند و درک درستی از بازار جهانی ندارند.

وی گفت: بازرگانان عراقی که فارسی را بلدند از بازار سنگ تهران و اصفهان سنگ گرانیت را متری 50 هزار تومان می خرند که حدود 10 دلار می شود در حالیکه نرخ جهانی این سنگ 30 تا 40 دلار است.

شفیعی افزود: همه تقصیرها را نباید گردن دولت انداخت بلکه ما هم مقصریم که سنگ را به قیمت ناچیز صادر می کنیم. در حالیکه قیمت صادراتی ترکیه به عراق 4 برابر قیمت ماست و این فاجعه است.

وی ادامه داد: ما به همکاران توصیه می کنیم که به هر قیمتی صادر نکنند اما چک برگشتی دارم نقدینگی ندارم و خریداران بازار هم چک یکساله می دهند در حالیکه خریداران عراقی وجه نقد پرداخت می کنند.

شفیعی گفت: اگرچه سنگ با کیفیت هم داریم که حتی به آمریکا صادر می شود اما عمده سنگ های فرآوری شده صادراتی از کیفیت پایین برخوردار است که 65 تا 70 درصد آن به عراق با قیمت بسیار ناچیز به عراق صادر می شود.

وی افزود: برای تهیه ماشین آلات و ابزارهای مورد نیاز همکاران ما درخواست ارز 4200 تومانی داشتند که 40 روز در وزارتخانه بدون پاسخ مانده است.

شفیعی با بیان اینکه بیشترین مصرف ارزی صنعت ما 80 هزار تا 90 هزار دلار است گفت: در صنعت ما انحراف مصرف ارزی به علت مصرف کم وجود ندارد اما در صنایع دیگر مواردی یافت شده که انتظار داریم دولت و قوه قضاییه برخورد کنند.

وی کاهش 80 درصدی معافیت مالیاتی صادرکنندگان سنگ و وضع عوارض بر صادرات سنگ خام را از چالش های حوزه صنعت سنگ دانست و گفت: دولتمردان باید پاسخ دهند آن زمان که جلوی صادرات سنگ خام را گرفتند آیا صادرات سنگ فرآوری شده افزایش یافت؟ این در حالی است که صادرات سنگ فرآوری شده کاهش داشته است.

شفیعی گفت: گشایش نشدن ال سی یا اعتبارات اسنادی 40 درصد هزینه تولید ما را افزایش می دهد که موجب می شود رقیب ما ترکیه سنگ فرآوری شده را با عبور از ایران و طی مسافت 2 هزار کیلومتری به ترکمنستان با قیمتی ارزان تر از ما صادر می کند علت آن رقابتی بودن صنعت در ترکیه است که از ال سی های مناسب و تسهیلات ارزان قیمت برخوردارند.


کد مطلب: 44119

آدرس مطلب: http://www.minews.ir/fa/doc/news/44119/سنگ-خام-ایرانی-فرآوری-واردات-مجدد-صادر-نمی-شود

ماین نیوز
  http://www.minews.ir