گروه صنایع معدنی فولاد
 
پرواز نرخ فولاد آلیاژی
گروه صنایع معدنی >فولاد - در چند وقت اخیر، نرخ فولاد آلیاژی، روند صعودی در پیش گرفته و نزدیک ۵۰ درصد افزایش را ثبت کرده؛ افزایشی که صنایع پایین‌دست را با مشکل تامین روبه‌رو کرده است.
 
به گزارش ماین نیوز، البته برخی، این افزایش نرخ را ناشی از جو روانی پیش آمده از بدعهدی امریکا نسبت به برجام می‌دانند اما کارشناسان فولاد معتقدند این افزایش بیشتر از آنکه ناشی از جو روانی بازار باشد، به دلایل بین‌المللی و داخلی روی داده است.

افزایش نرخ ادامه ندارد
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی، درباره افزایش نرخ فولاد آلیاژی، گفت: افزایش نرخ فولاد آلیاژی ادامه ندارد و در شرایطی که به لحاظ روانی و عملکرد سامانه تخصیصی ارز از سوی بانک مرکزی به تعادل و ثبات برسیم، قیمت‌ها کاهش پیدا می‌کنند.

 رمضانعلی سبحانی‌فر درباره دلایل افزایش ۴۹درصدی فولاد آلیاژی و تاثیر آن بر تولیدات صنایع دیگر، اظهار کرد: بخشی از وضعیت بازار و افزایش قیمت‌ها ناشی از بار روانی است. با توجه به شرایط به‌وجود آمده، خروج امریکا از برجام آثار روانی را به تولیدکنندگان و جامعه القا کرده است.

عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه بخش دیگر افزایش قیمت‌ها به دلیل روان نبودن شیوه و فرمول تخصیص ارز در سامانه نیماست، گفت: مشکلات خاصی در زمینه سامانه، اطلاعاتی که در سامانه قرار می‌گیرد و نحوه کارکردی که سامانه باید داشته باشد، وجود دارد.

نماینده مردم سبزوار، جغتای، جوین و خوشاب در مجلس شورای اسلامی، ادامه داد: به نظر می‌رسد این فرآیندها برای بسیاری افراد شفاف نیست. از این‌رو تاخیری به وجود آمده و این مسیر باید روان‌تر شود.

این نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی در پایان، با تاکید بر اینکه این عوامل بر توافق تولیدکننده در تامین مواد اولیه و همچنین تامین ارز مورد نیاز برای تولیدکنندگان موثر است، خاطرنشان کرد: افزایش نرخ فولاد آلیاژی ادامه ندارد و در شرایطی که به لحاظ روانی و عملکرد سامانه تخصیصی ارز از سوی بانک مرکزی به تعادل و ثبات برسیم، قیمت‌ها کاهش پیدا می‌کند.


عوامل افزایش قیمت
در زمینه افزایش نرخ فولاد آلیاژی، کارشناسان فولادی نظر دیگری دارند. در این‌باره بابک نظری، کارشناس فولاد در گفت‌وگو با صمت اظهار کرد: افزایش نرخ فولاد آلیاژی به دو دلیل عمده روی داده است؛ نخست اینکه نرخ فروآلیاژها به‌ویژه فروآلیاژهای خاص مانند نیکل، تنگستن، مولیبدن، مس و... در سطح جهانی به دو تا دوبرابر و نیم افزایش یافته است. عامل مهم‌تر دیگر که بر افزایش نرخ آلیاژها تاثیرگذار بوده، افزایش بهای دلار است.

نظری در ادامه توضیح داد: البته هرچند دولت مدعی است تولیدکنندگان دلار می‌گیرند اما اگر بخواهید ارز بگیرید و وارد صف ارز شوید، زمان زیادی گرفته می‌شود. از این رو در یک بازه زمانی، نرخ مواد اولیه جهانی و از سوی دیگر نرخ ارز افزایش یافت. این دو عامل سبب شده که افزایش دو برابری فروآلیاژها منطقی باشد.

وی در پاسخ به این پرسش که افزایش نرخ فولاد آلیاژی تا چه اندازه می‌تواند از خروج امریکا از برجام و جنبه روانی آن متاثر باشد، عنوان کرد: افزایش نرخ فولادهای آلیاژی به هیچ عنوان جنبه روانی ندارد. البته خارج شدن امریکا از برجام روی دلار تاثیرگذار بوده است. من فکر می‌کنم خروج از برجام باعث می‌شود فعالیت صنایع کاهش یابد و وقتی فعالیت صنایع کاهش یابد، مصرف کاهش پیدا می‌کند و کاهش مصرف و تقاضا سبب کاهش نرخ می‌شود. به عبارت دیگر زمانی که عرضه، زیاد و تقاضا کم باشد، قیمت‌ها کاهش پیدا می‌کند.


احتمال ادامه افزایش قیمت‌ها
این کارشناس فولاد همچنین در پاسخ به این پرسش که آیا روند افزایشی ادامه خواهد داشت، عنوان کرد: به صورت کلی قیمت‌ها روند افزایشی پیدا کردند که ممکن است همچنان ادامه داشته باشد. البته اگر خروج از برجام خیلی سفت و سخت روی صنایع تاثیرگذار باشد، آن وقت افزایش نرخ به دلیل عرضه بیشتر از تقاضا، متوقف خواهد شد اما اگر بارقه‌های امید و امکان صادرات برای صنایع وجود داشته باشد، افزایش قیمت‌ها ادامه‌دار خواهد بود. البته شرکت‌ها ترجیح می‌دهند با چنگ و دندان در چرخه تولید باقی بمانند، زیرا به راحتی نمی‌توانند دوباره به چرخه تولید بازگردند، به این دلیل که برای راه‌اندازی دوباره شرکت به هزینه‌های چند برابر نیاز است. بسیاری شرکت‌ها با وجود بالا بودن نرخ تمام‌شده به تولید ادامه می‌دهند.

نظری در ادامه توضیح داد: مسئله مهم‌تری که در نرخ فولادهای آلیاژی باید موردنظر قرار بگیرد این است که ۷۰ تا ۸۰ درصد فولاد آلیاژی – البته بسته به نوع آن- از قراضه تهیه می‌شود. در یکی دو سال گذشته، افزایش نرخ قراضه کم نبوده و به دوبرابر رسیده است. یکی دو سال پیش، قراضه را کیلویی ۸۰۰ تا ۸۵۰ تومان خریداری می‌کردیم اما درحال‌حاضر آن را ۱۹۰۰ تا ۲۰۰۰ تومان خریداری می‌کنیم. به عبارت دیگر نرخ آن از دو برابر هم بیشتر شده است، در حالی که پایه آلیاژهای قراضه به علاوه فروآلیاژهای دیگر گران شده است.

وی در پاسخ به این پرسش که راه‌اندازی سامانه نیما تا چه اندازه می‌تواند در شفافیت قیمت‌ها تاثیرگذار باشد، گفت: سامانه، یک صندوق خالی است چراکه هیچ تولیدکننده‌ای تا کنون موفق نشده از آن حتی یک دلار بگیرد.


شرایط بی‌ثبات
همچنین درباره افزایش نرخ فولاد به‌طور کلی و فولاد آلیاژی به‌طور خاص، فرهاد منفرد، کارشناس فولاد در گفت‌وگو با صمت اظهار کرد: افزایش نرخ فولاد به عوامل داخلی و خارجی برمی‌گردد. عوامل بیرونی نیز به افزایش نرخ جهانی فولاد بازمی‌گردد. نرخ هر کیلو شمش در اردیبهشت به‌تدریج از ۳۷۵ دلار تا ۵۰۰ دلار نیز افزایش یافت. علت دیگر افزایش جهانی نرخ فولاد، این است که تولیدکنندگان بزرگ همچون چین میزان تولید خود را کاهش داده و سبب افزایش نرخ جهانی شده‌اند.

منفرد در ادامه خاطرنشان کرد: از سوی دیگر با توجه به شرایط محیط‌زیستی، خودروهای الکتریکی وارد بازار جهانی شده‌اند که از یک گرافیت خاص برای باتری‌های‌شان استفاده می‌کنند. این موضوع سبب گران شدن گرافیت و به‌دنبال آن افزایش نرخ الکترود گرافیتی شده است. به‌دنبال گران شدن الکترود گرافیتی، نسوزها نیز گران شده‌اند که به‌طور کلی، این عوامل سبب افزایش بهای فولاد شده است.


ابهامات «نیما»
وی در ادامه با اشاره به عوامل داخلی افزایش نرخ فولاد عنوان کرد: اما مهم‌ترین عامل افزایش نرخ فولاد در داخل، این است که شبکه مناسب تخصیص ارز برای تولیدکننده وجود ندارد. برای مثال سامانه نیما را راه‌اندازی کرده‌اند اما به هیچ عنوان مشخص نیست این سامانه به چه روشی دلار اختصاص می‌دهد. آیا تولیدکننده واقعی تامین ارز می‌شود؟ در حقیقت هیچ‌گونه ثباتی برای دریافت ارز وجود ندارد. امیدواریم این سامانه در حد اسم و بدون ساختار نباشد.

این کارشناس فولاد در ادامه توضیح داد: عوامل یادشده، سبب کاهش عرضه و افزایش نرخ شده و گرمی بازار دلالان را در پی داشته است. دلالی نیز سبب افزایش قیمت‌ها شده است. متقاضی، زیاد و عرضه کم شده و علت آن، نگرانی بابت افزایش نرخ دلار است. این موضوع سبب شده افراد زیادی سفارش زودتر از موعد بدهند. منفرد ادامه داد: در زمینه فولاد آلیاژی، داستان خاص‌تر است. به این علت که فناوری فولادهای آلیاژی در داخل - به اندازه‌ فولادهای کربنی و ساده- موجود نیست. از این رو برای تامین مواد اولیه آن نیاز به واردات داریم و زمانی که نیاز به واردات داشته باشیم با شرایط ارز کنونی، نرخ افزایش می‌یابد.


پیشتازی واسطه‌ها و دلالان
وی در پایان خاطرنشان کرد: در شرایط کنونی بازار، واسطه‌‌ها و دلالان پیشتاز شده‌اند و شرایط به گونه‌ای پیش می‌رود که مردم از دلار و سکه به بازار فولاد نیز گرایش پیدا کرده‌اند. همین موضوع سبب افزایش قیمت‌ها شده است. توصیه می‌شود کالاها در بورس کالا عرضه شوند یعنی ۵۰ درصد واحدهای ذوبی، محصول‌شان را در بورس کالا عرضه کنند اما این راهکارها مسکن لحظه‌ای است زیرا با توجه به شرایط کنونی، این موضوع روشن است که ثباتی در بازار وجود ندارد.
تاریخ انتشار : يکشنبه ۲۷ خرداد ۱۳۹۷ ساعت ۰۳:۱۲
کد مطلب: 44029
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت