گروه معادن
 
تشریح عوارض پلکانی صادرات مواد خام معدنی
گروه معادن - با تصمیم شورای‌عالی اقتصاد، وضع عوارض بر صادرات تمام مواد معدنی خام تصویب شد که از سال ۹۷ عملیاتی می‌شود. وضع عوارض بر مواد خام معدنی از گذشته وجود داشت و دولت مجوز داشت که بر صادرات تمام مواد خام معدنی عوارض وضع کند.
 
به گزارش ماین نیوز، اقدامات اولیه و تکمیلی آن را نیز انجام داد و در این زمینه موافقت مجلس شورای اسلامی اخذ شد و به شورای‌عالی اقتصاد رفت که به تعویق افتاد.

با این حال هفته گذشته در شورای‌عالی اقتصاد، این موضوع دوباره مطرح شد و به تصویب رسید تا برای مواد معدنی خام در سال نخست ۵ درصد، در سال دوم ۸ درصد و در سال سوم ۱۰ درصد عوارض وضع شود که به صورت پلکانی اعمال می‌شود. این امر نتیجه پیگیری‌های کمیته معدنی مجلس، فراکسیون معدنی مجلس و کمیسیون صنایع و معادن مجلس بود که سرانجام، شورای‌عالی اقتصاد وضع عوارض بر صادرات تمام مواد معدنی خام را تصویب کرد.

تعریف مواد خام نیز بر اساس قانون معادن خواهد بود و وظیفه شورای‌عالی معادن است که تعیین کند مصادیق مواد خام معدنی چه خواهد بود. شورای‌عالی معادن نیز علاوه بر وزیر صنعت، معدن و تجارت به عنوان رئیس، یک نفر از قضات عالی‌رتبه به انتخاب رئیس قوه قضاییه، رئیس سازمان حفاظت محیط زیست، معاون امور معدنی وزیر صنعت، معدن و تجارت، رئیس سازمان جنگل‌ها، منابع طبیعی و آبخیزداری کشور، یک نفر حقوقدان آشنا به قوانین حوزه صنعت و معدن با معرفی وزیر صنعت، معدن و تجارت، رئیس سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی کشور، یک نفر از مدیران معدنی ستاد وزارت صنایع و معادن به معرفی وزیر، یک نفر از متخصصان صاحب نظر در امور معدنی به انتخاب شورای مرکزی سازمان نظام مهندسی معدنی کشور، یک نفر از بهره‌برداران باتجربه و متخصص در امور معدنی به انتخاب خانه معدن و یک نفر از بهره‌برداران باتجربه و متخصص در امور معدنی به انتخاب اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران، ۱۱ عضو تشکیل دهنده شورای‌عالی معادن هستند که البته ۸ عضو این ترکیب دارای حق رای هستند.

اعضای بخش خصوصی این شورا، یک تیم شامل ۳ نماینده به نام‌های علا میرمحمد صادقی از اتاق بازرگانی، محمدرضا بهرامن از خانه معدن ایران و نادعلی اسماعیلی از انجمن نظام مهندسی معدن است و ناظر مجلس شورای اسلامی نیز حضور دارد که می‌توانند با جمع نظرهای همه این بخش‌ها مشخص کنند ماده معدنی خام به چه مواردی گفته می‌شود اما این شورا هنوز مصادیق ماده خام را تعریف نکرده است.

این در حالی است که برخی معدنداران معتقدند ماده خام تعریف مشخصی ندارد و دانه‌بندی ماده معدنی نیز مرحله‌ای از فرآوری است که نباید ماده خام تلقی شود. با این حال باید گفت اگر چنین چیزی گفته باشند ماده خام به ماده‌ای که هنوز استخراج نشده گفته نمی‌شود بلکه این ماده باید از دل زمین استخراج شده و کمترین خردایش و دانه‌بندی در آن انجام شود تا عنوان ماده خام بگیرد. در اینجا باید به این دسته از دوستان معدنی گفت آیا می‌توانید آنچه را در داخل زمین است صادر کنید؟ به نظر می‌رسد این گفته‌ها به نوعی سفسطه برای کسانی است که مایل هستند صفر تا صد آنچه را استخراج می‌کنند صادر کنند و دلار آن را نیز برنگردانند و در خارج سرمایه‌گذاری کنند.

کلوخه تا مرحله دانه‌بندی، ماده خام معدنی به شمار می‌رود اما صادرات از مرحله کنسانتره به بعد، شامل کنسانتره، گندله، آهن اسفنجی و شمش نه تنها ممنوع نیست و شامل عوارض نمی‌شود بلکه به آن جایزه و مشوق صادراتی هم تعلق می‌گیرد، هرچند این مواد نیز برای پایین‌دست خود ماده خام به شمار می‌روند.

به تازگی چینی‌ها به دنبال افزایش نرخ برابری دلار در ایران مایل به خرید و واردات سنگ‌های تزئینی ایران مانند گرانیت، تراورتن، مرمریت و سایر سنگ‌های تزئینی هستند که اتفاق ناگواری نیست و مشکلی وجود ندارد بلکه مثبت نیز تلقی می‌شود. البته بازهم معتقدم تعریف ماده معدنی و اینکه مصادیق خام‌فروشی به کدام دسته از گروه‌های مواد معدنی تعلق دارد، در دایره اختیارات شورای‌عالی معادن است.
تاریخ انتشار : سه شنبه ۲۲ خرداد ۱۳۹۷ ساعت ۰۱:۳۶
کد مطلب: 44022
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت