گروه معادن سنگ آهن
 
هستی تکاب نیست می‌شود!
گروه معادن >سنگ آهن - صدور مجوز بهره‌برداری معدن سنگ آهن در نزدیکی پناهگاه حیات وحش انگوران زنجان و حریم مجموعه تخت سلیمان و مجموعه حفاظت شده کوه بلقیس تکاب، اثرات مخرب زیست محیطی وسیعی به دنبال داشته تا جایی‌که موجب تهدید شدن یکی از مهمترین زیستگاه‌های حیات وحش کشور، چهارمین اثر جهانی ثبت شده در فهرست آثار یونسکو و نیز مرتفع‌ترین آبریزگاه منطقه تکاب شده است.
به گزارش ماين نيوز، منطقه آذربایجان غربی، تولید و استخراج سنگ آهن در معدن روستای "گوله گوله" در 35 کیلومتری شهرستان تکاب، واقع در جنوب آذربایجان غربی و در نزدیکی منطقه حفاظت شده انگوران استان زنجان، این منطقه را با خطر تخریب مواجه ساخته است.

معدن سنگ آهن گوله گوله تکاب، واقع در 6 کیلومتری مجموعه میراث جهانی تخت سلیمان، به علت فعالیت‌های مخرب و استخراج بی‌رویه، پوشش گیاهی و گونه‌های نادر جانوری منطقه و نیز حریم تخت سلیمان را تهدید می‌کند.

منطقه حفاظت شده انگوران زنجان با 111 هزار هکتار از سال 1350 در ردیف مناطق حفاظت شده قرار گرفته و هم اکنون جزو مناطق مهم چهارگانه حفاظت شده کشور است که به دلیل گونه‌های جانوری از جمله قوچ و میش، کل و بز، خوک، خرس، سیاه گوش، گرگ، روباه، شغال و خرگوش، بعضی از مرغابی‌ها، لک‌لک سیاه، فلامینگو، قو، درنا و پلیکان از اهمیت فوق العاده‌ای برخوردار است.

تداخل محدوده فعالیت معدن سنگ آهن گوله گوله تکاب با حریم منطقه حفاظت شده انگوران زنجان موجب نگرانی فعالان محیط زیست شده و تخریب‌ها و آلودگی‌های گسترده‌ای به جای گذاشته است، به طوریکه چند ماه قبل سازمان حفاظت محیط زیست کشور در نامه‌ای به اداره کل حفاظت محیط زیست استان زنجان خواستار پیگیری این موضوع و اصلاح محدوده تداخلی معدن سنگ آهن با حریم منطقه حیات وحش انگوران شده و بهره بردار این معدن را مکلف به حذف این ناحیه تداخلی از محدوده معدنی خود کرده است.

اما این نامه‌ها و البته اعتراض دوستداران طبیعت و اهالی روستای گوله گوله تکاب نه تنها برمحدودیت و اصلاح فعالیت معدن سنگ آهن تاثیری نداشته بلکه بهره‌برداران این معدن بدون توجه به سلامت زیستگاه حیات وحش انگوران به کار خود ادامه می‌دهند که همین امر موجب واکنش سازمان محیط زیست مبنی بر پیگیری قضایی تخلفات معدن سنگ آهن گوله گوله گردید. سازمان حفاظت محیط زیست کشور همچنین خواستار توقف عملیات این معدن شده است اما اهالی روستای گوله گوله تکاب از ادامه فعالیت معدن سنگ آهن این روستا خبر می‌دهند.

امیرقلمی، رئیس شورای شهر روستای گوله گوله در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا با بیان اینکه اصل صدور مجوز بهره‌برداری از این معدن در نزدیکی حریم منطقه انگوران و مجموعه تخت سلیمان دارای اشکال است، توضیح داد: بهره‌بردار معدن سنگ آهن گوله گوله که مجوز بهره‌برداری در یک هکتار از این محدوده معدنی را داشته در تخلفی آشکار چندین برابر این میزان، بهره برداری کرده است.

وی افزود: فعالیت این معدن به دلیل چندین مورد تخلف گسترده توسط دادستانی تکاب متوقف شده بود اما از چند هفته پیش بدون درنظر گرفتن موارد مورد اعتراض و اصلاح محدوده معدنی دوباره فعالیت خود را از سرگرفته است. مناطق اطراف این معدن جزو مراتع درجه یک کشور است که در حال حاضر با فعالیت این معدن در معرض نابودی قرار گرفته است.

قلمی ادامه داد: علاوه بر این، گرد وغبار ناشی از فعالیت معدن سنگ آهن روستای گوله گوله تکاب موجب تلف شدن احشام منطقه، نابودی مراتع و تخریب مزارع و 2 چشمه آب که محل تامین آب آشامیدنی این روستا نیز به شمار می‌رود، شده است.

وی با ابراز تاسف از بی‌توجهی مسوولان محلی به تخریب‌های گسترده منابع طبیعی و منابع آب این روستا، یادآور شد: در صورت ادامه فعالیت بی‌رویه معدن سنگ آهن روستای گوله گوله تکاب، منابع آب آشامیدنی روستا به طور کامل آلوده شده و قابل استفاده شرب نخواهد بود ونیز تخریب مراتع، وضعیت دامداری در روستا را با مشکل مواجه خواهد ساخت.

قلمی تصریح کرد: برای حل مشکلات پیش آمده برای ساکنین روستا و جلوگیری از تخریب‌های گسترده ناشی از فعالیت معدن سنگ آهن بارها به مسوولان محلی و استانی مراجعه شده است تا از نهادهای ذیربط ممانعت از فعالیت مخرب این معدن را خواستار شوند.

یکی از ساکنین روستای گوله گوله در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا مدعی شد: تجهیزات سنگ شکن معدن سنگ آهن گوله گوله در حال حاضر در داخل حریم مجموعه تخت سلیمان به عنوان چهارمین اثر ملی ثبت شده کشور در میراث جهانی یونسکو قرار گرفته است. همچنین از چشمه‌های آب طبیعی اطراف روستا و کوه بلقیس تکاب توسط معدن برای مصارف صنعتی استفاده می‌شود.

وی ادامه داد: استقرار این تجهیزات در حریم محوطه باستانی تخت سلیمان تکاب، خطری جدی برای این محوطه باستانی محسوب می‌شود که ناشی از غفلت و کم توجهی مسوولان ذیربط است.

تلاش خبرنگار ایسنا برای دریافت توضیحاتی در این زمینه از مسوولان محلی و دستگاه‌های ذیربط استان زنجان بی نتیجه ماند.

به گزارش ایسنا، دامنه اثرات مخرب زیست محیطی فعالیت استخراج مواد معدنی در شهرستان تکاب علاوه بر محیط زیست و مناصق شهری تکاب به شهرستان‌های اطراف از جمله استان زنجان نیز رسیده است. درحال حاضر 40 معدن در تکاب فعال هستند.

گزارش از امیرخالق نژاد، خبرنگار ایسنای منطقه آذربایجان غربی

انتهای پیام
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۷ اسفند ۱۳۹۲ ساعت ۱۴:۵۲
کد مطلب: 4396
 
مرجع : خبرگزاری ايسنا