گروه صنایع معدنی فولاد
 
واکاوی سهم بخش‌های مختلف از مصرف آب
کاهش 70 درصدی مصرف آب در فولاد مبارکه
گروه صنایع معدنی >فولاد - مدیریت مصارف یک الزام غیرقابل گریز بوده و همان‌گونه که صنایعی چون فولاد مبارکه علاوه بر ایفای تعهدات اجتماعی خود، به اصلاح الگوی مصرف خود پرداخته‌اند، سایر بخش‌ها همچون کشاورزی و شرب نیز باید در این راه قدمی جدی بردارند.
 
به گزارش ماین نیوز، موضوع آب و بحرانی شدن وضعیت آن در استان اصفهان موضوع تازه‌ای نیست اما با کاهش بارش‌ها در سال گذشته و در کنار آن عدم مدیریت صحیح بخش تقاضا باعث شد تا بحران آب در این استان ابعاد تازه‌ای به خود بگیرد و موجودیت آب شرب را نیز مورد تهدید قرار دهد.

آمارها نشان می‌دهد این بار چند عامل متعدد، اما همسو باعث شده‌اند تا ظرفیت سد زاینده‌رود به پایین‌ترین حد تاریخی خود برسد و با رشد مصرف و کاهش حدود 70 درصدی بارش‌ها، افت سطح آب چاه‌ها و خشک شدن چاه‌های کمکی آب شرب، خطرات بیش از پیش نگران‌کننده به نظر برسند.

سهم بالای کشاورزی از مصرف آب

مصرف‌کنندگان آب در حوضه زاینده‌رود به سه دسته کشاورزی، صنعت و شرب قابل تقسیم هستند و به گفته حمیدرضا فولادگر، «اصلاح الگوی مصرف در 3 بخش شرب، صنعت و کشاورزی و احیای رژیم حقوقی زاینده‌رود می‌تواند به اندازه یک تونل آب به اصفهان بیاورد».

در حالی نوک پیکان انتقادات در مسأله کم‌آبی به سمت صنایع و بخش شرب معطوف شده که طبق آمارهای منتشر شده توسط وزارت نیرو، سهم صنعت از مصرف آب معادل 2 درصد، شرب 6 درصد و کشاورزی 92 درصد است، در آمارهای متوسط جهانی البته این ترکیب متفاوت است و سهم صنعت 18، شرب 12 و کشاورزی 70 درصد اعلام‌ شده است.

مقایسه‌ها به ما نشان می‌دهد که بهره‌وری پایین در بخش کشاورزی و سایر ویژگی‌های خاص آن در ایران باعث شده تا سهم کشاورزی به حد غیرقابل قبولی نسبت به سایر بخش‌ها رشد کند و لزوم ساماندهی آن به نسبت صنعت و شرب، نمود بیشتری پیدا کند.

فقر تحلیل در طبقه‌بندی مصارف

عمده انتقادات نسبت به مصرف آب صنعتی در حوضه زاینده‌رود متوجه صنایع فولاد، صنایع دفاع و صنایع شیمیایی مادر است و البته این انتقادات تنها متوجه صنایع استان اصفهان شده و در مورد صنایع مشابه آن در سایر استان‌ها، مطالبی مطرح نمی‌شود و مهم‌تر این که رسانه‌ها نیز تاکنون نتوانسته‌اند با دیدی کارشناسی به تجزیه و تحلیل آمارها و اولویت‌بندی بخش‌های مصرف بپردازند.

با این حال بر اساس آمارهای رسمی، فولاد مبارکه سالانه کمتر از 30 میلیون متر مکعب آب زاینده‌رود را مصرف کرده و طبق آمارهای منتشرشده از سوی شرکت فولاد مبارکه در نشست مشترک با مدیران ایمیدرو، سهم برداشت فولاد مبارکه از منابع آبی زاینده‌رود معادل 1.5 درصد از کل منابع آبی این حوزه و برابر با 0.03 درصد از آب قابل استحصال کل کشور است.

کاهش 70 درصدی مصرف آب در فولاد مبارکه

بهرام سبحانی در گفت‌وگو با خبرنگار فارس و در رابطه با میزان آب مصرفی فولاد مبارکه و روند رو به کاهش آن اظهار کرد: میزان مصرف آب در فولاد مبارکه در ابتدای راه‌اندازی، 16.6 مترمکعب به ازای هر تن بوده که با ارتقای فناوری موفق به کاهش آن به 5.3 مترمکعب به ازای هر تن شده‌ایم و این نسبت برای «تاتا استیل» هندوستان به‌ عنوان یکی از بزرگ‌ترین فولادسازان جهان، برابر با 6 است.

مدیرعامل فولاد مبارکه در ادامه افزود: فولاد مبارکه 16 درصد از کل مصرف آب فولادسازان کشور را به خود اختصاص داده و این در حالی است که تولید این کارخانه برابر با 50 درصد از کل تولید فولاد کشور است.

وی کاهش مصرف آب را یکی از اولویت‌های فولاد مبارکه عنوان و ابراز داشت: تمامی آب مصرفی در فرآیند تولید، دوباره مورد استفاده قرار می‌گیرد.

محمود اکبری  با اشاره به طرح‌های بازچرخانی آب در فولاد مبارکه و کاهش مصرف آب شیرین اظهار داشت: کاهش مصرف آب در طی سال‌های اخیر در اولویت برنامه‌های فولاد مبارکه قرار داشته و راهکارها و پروژه‌هایی همچون استفاده از پساب‌ها، منجر به کاهش 70 درصدی میزان آب مصرفی فولاد مبارکه شده است و البته برنامه متفاوت دیگری نیز برای این منظور در دستور کار قرار گرفته است.

از سال‌ها قبل پیش‌بینی این شرایط شده بود

معاون فروش و بازاریابی فولاد مبارکه در خصوص اثرگذاری بحران فعلی آب بر میزان تولید در فولاد مبارکه گفت: سناریوهای مختلف در رابطه با نحوه آب تخصیصی به فولاد مبارکه و برنامه‌ریزی برای تولید محصولات در فولاد مبارکه بررسی شده و مجموعاً به این نتیجه رسیده‌ایم که مشکل خاصی در زنجیره اصلی تولید ایجاد نمی‌شود.

وی در ادامه افزود: به هر روی شرایط سخت است و امیدواریم تأثیر چندانی ایجاد نشود.

اکبری خاطرنشان کرد: مجموعه فولاد مبارکه از سال‌ها قبل به فکر چنین شرایطی بوده و بسیاری از اقداماتی که باید در این رابطه صورت می‌گرفت تا کنون عملیاتی شده و امروز از ثمره آن بهره‌برداری می‌کنیم.

معاون فروش و بازاریابی فولاد مبارکه متذکر شد: روش‌های تولید فولاد در فولاد مبارکه هر ساله پیشرفت کرده و اگر روش‌های قبلی ثابت می‌ماند و به فکر سرمایه‌گذاری در کاهش مصرف نبودیم، در روزهای فعلی با مشکل جدی مواجه می‌شدیم.

پیشرفت 80 درصدی طرح جمع‌آوری فاضلاب

امیرحسین نادری نیز در گفت‌وگو با خبرنگار فارس در رابطه با شفاف‌سازی اخیر فولاد مبارکه در خصوص اثرگذاری بحران آب اصفهان بر سودآوری این شرکت اذعان کرد: نظر به شایعات اخیر در خصوص مشکلات احتمالی ناشی از کمبود آب و تأثیر آن در توقف خطوط تولید شرکت در تابستان لازم به ذکر است با توجه به بازچرخانی پساب موجود شرکت، بخش قابل توجهی از آب مورد نیاز از این طریق تأمین می‌شود.

معاون مالی و اقتصادی فولاد مبارکه همچنین افزود: همچنین پروژه جمع‌آوری پساب فاضلاب شهرهای اطراف تاکنون بیش از 80 درصد پیشرفت فیزیکی داشته و بخشی از آن در سال جاری استحصال می‌شود، اضافه بر آن استفاده هم‌زمان از منابع جایگزین در دست بررسی قرار گرفته و از این رو تولید شرکت با تهدید جدی به دلیل کمبود آب مواجه نشده و تغییر محسوسی در پیش‌بینی سود سال جاری صورت نمی‌گیرد.

پیش‌بینی‌های هواشناسی و تغییرات اقلیمی نشان می‌دهد مدیریت مصارف و تغییر الگوی آن یک الزام غیرقابل گریز بوده و همان‌گونه که صنایعی همچون فولاد مبارکه علاوه بر ایفای تعهدات اجتماعی خود در بخش‌های مختلف، به اصلاح الگوی مصرف خود پرداخته‌اند؛ سایر بخش‌ها همچون کشاورزی و شرب نیز باید در این راه قدمی جدی بردارند.
تاریخ انتشار : پنجشنبه ۱۳ ارديبهشت ۱۳۹۷ ساعت ۰۰:۵۹
کد مطلب: 43643
 
مرجع : خبرگزاری فارس