مدیرعامل بورس انرژی

شورای رقابت در بحث انحصار زغال سنگ ورود کند

افزایش مقاصد صادراتی و تنوع در رینگ بین‌الملل

بورس نیوز , 16 ارديبهشت 1397 ساعت 11:14

مدیر عامل بورس انرژی در پاسخ به چرایی ناتوانی این نهاد برای ازبین بردن انحصارموجود در بازار زغال سنگ، گفت: زغال سنگ، در بورس انرژی پذیرش شده و با توجه به اینکه شرکت هایی بزرگی همچون ذوب آهن خریدار حجم عظیمی از زغال سنگ هستند، پیگیری های فراوانی برای اینکه این خرید از طریق بورس محقق شود، انجام شده است.


به گزارش ماین نیوز، سید علی حسینی گفت: بستر و زمینه های معاملاتی عرضه زغال سنگ در بورس انرژی فراهم شده اما شرکت مصرف کننده از جمله ذوب آهن چندان استقبالی از این موضوع نکرده اما طبیعتا خرید از بورس باعث قیمت شفاف تر و تحقق منافع طرفین می‌شود.

چرایی عدم استقبال ذوب آهنی ها

حسینی با تاکید به اینکه مفهوم بورس ایجاد رقابت و شفافیت است، افزود: مصرف‌کننده بزرگ و نهایی باید پاسخگوی عدم استقبال خود از مسیر شفاف و رقابت‌پذیر بورس باشند ضمن آنکه برای این اقدام خود یعنی عدم خرید زغال سنگ نیز دلایل مناسبی داشته باشند.

وی در پاسخ به این سوال که آیا بورس انرژی بازوی حمایتی برای الزام چنین شرکت‌هایی به خرید از بورس را دارد، گفت: بازوی حمایتی بورس به معنای الزام مصرف‌کننده به خرید حتمی از این بازار نبوده چراکه اعتقادی به اجبار مصرف‌کنندگان از محصولات عرضه شده در بورس انرژی وجود ندارد.
حسینی ادامه داد: از سوی دیگر، بورس انرژی مشوق‌های متنوعی را برای حضور و خرید مصرف‌کنندگان در این بازار ارائه داده تا این شرکت‌ها ترغیب به ورود و خرید از بورس انرژی شوند؛ برای مثال عرضه کنند گان از10درصد معافیت معاملاتی برخوردارشده ضمن آنکه خریداران اطمینان کامل از تحویل به‌موقع کالای خریداری شده را دارند همچنین بحث تضامینی که در قراردادها قید شده به نفع اقتصاد ملی ما و شفافیت خرید از بورس انرژی شده است.

شورای رقابت می تواند ورود کند

وی افزود: شورای رقابت و مرکز ملی رقابت در چارچوب قوانین و اختیاراتی که دارند حتما می توانند با رصد این مورد، به مسئله ورود کرده اما بورس انرژی بیشتر با فرهنگ سازی و ایجاد مشوق و منافع سعی در توسعه و ترغیب شرکت ها برای انجام معاملات خود در بورس را دارد.

تکیلف عرضه نفت خام در دستان هیات دولت

حسینی همچنین در مورد نفت خام و تکلیف عرضه آن در بورس انرژی گفت: فروش و عرضه نفت خام به طورانحصاری در اختیار شرکت ملی نفت ایران بوده اما وظیفه ما در بورس نیز فراهم کردن بستر‌های معاملاتی است و در قانون برنامه ششم توسعه در ماده 4 نیز به صراحت دولت را مکلف به عرضه نفت خام و فرآورده های در بورس کرده است؛ البته ملاحظاتی در مورد فرآورده های صادراتی با حجم انبوه در خصوص بحث نقل و انتقال ارز و خدمات بانکی وجود داشته که سعی شده در کنار شرکت سپرده گذاری مرکزی با چند بانک عامل صحبت شود تا این کارعملیاتی شود.

وی ادامه داد: پیشنهاد وزارتخانه های اقتصاد و نفت به هیات دولت نیز حاکی از آن بوده که از شرکت سپرده گذاری مرکزی برای تسویه های ارزی استفاده شود اما با آن موافقت نشد؛ البته در برنامه ششم نیز به عرضه نفت خام در بورس انرژی تاکید شده و در همین بستر نیز می توان این کار را انجام داد ولی بنابر ملاحظاتی که در دو وزارت خانه مطرح بود این قضیه به هیات وزیران ارجاع داده شد.

حسینی ادامه داد: در واقع وجود ملاحظات مختلف از سوی دو وزارتخانه و رفت‌وآمد پیشنهادها به هیات دولت به این مفهوم نیست که نمی توان معاملات نفت خام را در بورس انرژی شاهد باشیم
چراکه امروز معاملات نفت خام توسط بانک مرکزی انجام و تسویه ارزی آن نیز در همین بانک عملیاتی می‌شود.

وی افزود: این بحث در کمیسیون فرعی هیات دولت و همچنین در کمیسیون اصلی اقتصاد دولت که شخصا حضور داشتم مطرح و با آن موافقت شد ولی این طرح درنهایت در هیات دولت به تصویب نرسید.

وی در مورد عرضه میعانات گازی و LPG نیز گفت: عرضه میعانات گازی ایلام، خانگیران و پتروشیمی رازی در حال انجام بوده و بازار رقابتی را دارد و همچنین معاملات LPG نیز در هر دو بخش پتروشیمی و پالایشی در حال انجام است.

حسینی در پاسخ به اینکه چرا «حلال 402» با قیمتی بالاتر در رینگ صادراتی بورس عرضه می‌شود اما به دلیل شباهت این فرآورده با گازوئیل یارانه‌ای قاچاق می شود، گفت: در بورس انرژی عرضه‌ها کاملا رقابتی بوده و عرضه داخلی حتما باید در داخل مصرف و عرضه های صادراتی نیز باید به مقصد صادراتی حمل شود.

وی ادامه داد: طی دو سال گذشته در جلسات و مکاتبات با ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز درصدد راه‌اندازی سامانه ای به نام « ثامن» بوده‌ایم که تنها بخشی از این سامانه راه اندازی شده است.

حسینی در توضیح فعالیت و عملکرد این سامانه اظهار کرد: این سامانه درحقیقت پل ارتباطی بین بورس، گمرک، ستاد مبارزه با قاچاق و دستگاه های ذیربط بوده و با بهره‌برداری از این سامانه می‌توان فرآورده خریداری شده بر اساس مجوز صادراتی یا مصرف داخلی را مورد رصد قرار داد، بنابراین افرادی که در این حوزه تخلفی را داشته باشند مراجع متولی این مسئله، می‌تواند با پیگیری از طریق این سامانه به این موضوع ورود و با خاطیان برخورد کنند.

گمرک باید با قاچاق مقابله کند

حسینی البته با رد این مطلب که قیمت این فرآورده در خارج از بورس ارزانتر است گفت: پایین تر بودن قیمت در خارج از بورس حقیقت ندارد چرا که تمامی فراورده های جانبی و ویژه پالایشگاه ها در حال حاضر از طریق بورس عرضه شده بنابراین بازار موازی در مقابل بورس وجود نداشته که بتوان ادعا کرد که قیمت در آن بازار بالاتر یا پایین تر عرضه و به فروش برسد.

وی ادامه داد: اما از طرف دیگر تخلف خریدار مبنی بر اینکه فرآورده‌ای را با دیگر فرآورده‌ای مخلوط کرده و بتواند از طریق گمرک آن را خارج کند، در تمامی کالاهای صادراتی امکان پذیر است و قاعدتا باید مراجع ذیربط بتوانند در گمرک با چنین رویه‌ای مقابله کنند ؛ به هر حال افراد سودجو دست به اقدامات متخلفانه می زنند اما وظیفه ما همکاری تمام و کمال و همه جانبه با ستاد مبارزه با قاچاق به منظور بهربرداری از سامانه ثامن است تا بتوان از طریق ردیابی کالای خریداری شده برای صادرات یا مصرف داخلی با موارد مشهود تخلف برخورد شود.

تامین مالی شرکت‌ها از بورس

وی در مورد تامین مالی شرکت ها ازطریق بورس انرژی گفت: سال گذشته چند تامین مالی در حوزه شرکت های پتروشیمی و برقی انجام گرفته و در سال جاری نیز نخستین تامین مالی در اردیبهشت ماه به ارزش 70میلیارد تومان متعلق به یک شرکت نیروگاهی انجام شد و طبیعتا بحث تامین مالی در سال جاری با تمام تلاش پیگیری خواهد شد تا نتایج بهتری در زمینه تامین مالی نسبت به سال قبل بدست آید.

افزایش مقاصد صادراتی و ایجاد تنوع در رینگ بین الملل

حسینی در تشریح اقدامات بورس انرژی در عرصه بین الملل تصریح کرد: بورس انرژی زمینه بین‌المللی شدن را دارشته زیرا فرآورده های عرضه شده در رینگ معاملاتی آن کاملا صادراتی بوده و نتایج خوبی نیز در زمینه بین‌الملل بدست آمده است؛ باید اشاره کرد که در هفته گذشته، تاجیکستان نیز به مقاصد صادراتی بورس انرژی اضافه شد.

وی افزود: بناداریم تا تمامی کشورهایی که جزو مقصد صادراتی ایران هستند، به لیست بورس انرژی افزوده شوند؛ یکی از برنامه های سال جاری توسعه رینگ صادراتی بوده که به لحاظ کالا و مقاصد متنوع تر می‌شود؛ همچنین در قراردادهای بلند مدت مقررات لازم را به تصویب رسانده و کار آن آغاز شده چرا که متقاضی آن وجود دارد.

مدیرعامل بورس انرژی گفت: از اواخر سال 96 بازاری تحت عنوان بازار متقاضیان بزرگ برق کار خود را آغاز کرده که در نظر داریم این بازاررا امسال توسعه دهیم ضمن آنکه در حوزه تامین مالی نیز پیگیر شرکت های حاضر در بورس در حوزه برق و فراورده های نفتی خواهیم بود.

حسینی ادامه داد: یکی از شفاف ترین سازو‌کارهای صادراتی در جهان بورس است و گام برداشتن در مسیر معاملات و فعالیت‌های تجاری در بورس کمک به شفافیت بیشتر بازار و محیط کسب و کار است؛ در حقیقت با تاسیس بورس انرژی، حداقل در مورد کالاهای عرضه شده در بورس انرژی شفافیت افزایش یافته است.

وی در مورد پوشش ریسک که مد نظر ریاست سازمان بورس بوده و چندین بار به آن اشاره شده است، نیز گفت: با انجام معاملات در بورس و استفاده از خدمات شرکت سرمایه گذاری، نظارت قانونی سازمان بورس وجود دارد اصولا ریسک انجام معاملات کاهش می یابد بنابراین فروشنده مطمئن است با فروش کالا به پول خود رسیده و خریدار نیز به کالای خود دست پیدا می‌کند؛ بخش دیگراستفاده ازابزارهای پوشش ریسک مثل قراردهای سلف یا مثلا آپشن های مورد استفاده در بورس مانند اوراق سلف بوده که در اختیار خریدار و فروشنده وجود دارد.


کد مطلب: 43613

آدرس مطلب: http://www.minews.ir/fa/doc/news/43613/شورای-رقابت-بحث-انحصار-زغال-سنگ-ورود-کند

ماین نیوز
  http://www.minews.ir