گروه معادن
 
شوک روانی دلار، فروش محصولات معدنی را متوقف کرد
گروه معادن - ایستادن دلار بر سکوی ۶ هزار تومان در روز دوشنبه باعث شد هرگونه معامله‌ای در بخش معدن و صنایع معدنی به حال تعلیق درآید و تولیدکنندگان دست از فروش و معامله بردارند.
 
به گزارش ماین نیوز، با وجود ورود دولت به مسئله در آخرین ساعات این روز و بروز نشانه‌های کاهش قیمت، در نخستین ساعات روز سه‌شنبه بازار همچنان پرولع و تشنه نشان می‌داد. افزایش لجام‌گسیخته ارز و حرص، از همه دلال ساخت و ماجرا را به بخش‌هایی که فقط بر تولید داخل متکی است و به ارز وابسته نیست (مانند بخش معدن) هم کشاند. معادن و صنایع معدنی که وابسته به منابع خدادادی داخلی مانند مواد معدنی و انرژی هستند هم دست نگه داشته‌اند تا ببینند این شتر بر کدام خانه قیمتی جلوس می‌کند.


تاثیر نرخ ارز بر عوامل تولید
مشاور مدیرعامل میدکو درباره تاثیر افزایش نرخ ارز بر بخش معدن و صنایع معدنی گفت: آثار ارزی بر بخش‌های بزرگ و مادری مانند معدن و صنایع معدنی به سرعت هویدا نمی‌شود.

رضا اشرف سمنانی در ادامه افزود: با این حال، تاثیر افزایش لجام‌گسیخته ارز بر این بخش دو شکل دارد. برای شرکت‌هایی که طرح‌های توسعه‌ای خود را انجام داده‌اند و آن دسته از شرکت‌های صادرات اثر کمتری دارد و در حقیقت می‌توان گفت این شرکت‌ها از این ورطه جان به سلامت برده‌اند.

شکل دوم آن نیز برای شرکت‌هایی است که درگیر اجرای طرح‌های خود یا وابسته به واردات مواد اولیه و تجهیزات و ماشین‌آلات هستند. این کارشناس فولاد در ادامه تصریح کرد: البته تاثیر افزایش نرخ ارز به مرور بر عوامل تولید اثر می‌گذارد چراکه عوامل تولید پیرو نرخ تورم هستند.

وی درباره اینکه آیا افزایش دلار را تا ۶ هزار تومان پیش‌بینی می‌کردید گفت: پیش‌بینی می‌شد دلار گران‌تر شود اما رسیدن به نرخ ۶ هزار تومان قابل پیش‌بینی نبود. ضمن اینکه مجموع شواهد موجود نشان می‌دهند دلار باید در نهایت تا ۴۵۰۰ تومان متوقف شود.

وی پیش‌بینی کرد وضعیت فعلی روند افزایشی دلار ادامه پیدا نکند، این روند پایدار نباشد و دولت با اتخاذ تدابیری این وضعیت را کنترل کند، چنانکه آقای جهانگیری اعلام نرخ ۴۲۰۰ تومن را به طور قطعی اعلام کرد و دولت در حقیقت دلار را تک نرخی کرد.

اشرف سمنانی در ادامه، روند فعلی نرخ ارز به ویژه دلار را تبی دانست که به زودی فروکش می‌کند و گفت: این ماجرا از اواخر سال گذشته شروع شد که فرا رسیدن عید و رونق گرفتن سفرهای نوروزی و فشارهایی که پیش از آن بر دلار بود نیز مزید بر علت شد. البته برخی ساخته خود مردم بودند.

وی درباره تاثیر افزایش نرخ ارز بر چند ماده معدنی سنگ آهن، مس، سرب و روی گفت: خوشبختانه ایران دارای ۶۸ نوع ماده معدنی است که همگی ممزوج با انرژی گاز کشور است و نیاز به واردات آن نداریم، از این رو قدرت مقاومتی بخش معدن در مقابل نوسانات ارزی، بیشتر و بهتر از سایر بخش‌های تولیدی است و فقط بر معادنی که در ابتدای تجهیز با ماشین‌آلات معدنی قرار دارند تاثیرگذار است.


شوک روانی اثر رکودی دارد
معادن، اثر سوء افزایش نرخ دلار را در کوتاه‌مدت نمی‌بینند اما شوک روانی وارد شده به جامعه، این بخش را نیز درگیر خواهد کرد.

رئیس پیشین امور بین‌الملل انجمن سنگ آهن ایران و تحلیلگر بازار فولاد و معدن با بیان این مطلب  گفت: همه می‌گویند افزایش نرخ ارز به سود صادرات است اما شوک روانی افزایش غیر قابل کنترل ارز در بازار باعث شده است حتی در این بخش نیز خرید و فروشی انجام نشود.

کیوان جعفری طهرانی در ادامه افزود: بخشی از این اتفاق به دلیل ترس از آینده بازار است و بخشی، ناشی از حرص‌طلبی است که در ذات انسان وجود دارد. درحال‌حاضر معدنکاران نیز به شوق اینکه نرخ مواد معدنی بالا برود نمی‌فروشند و پیش‌بینی می‌کنم تا پایان ماه هم فروشی نداشته باشیم. وی ادامه داد: درحال‌حاضر بنادر صادراتی ما از جمله بندرعباس، خالی از بارهای معدنی است. خرید و فروش داخلی نیز در کمترین میزان ممکن و با تردید انجام می‌شود چراکه می‌ترسند محصول‌شان را با بالاترین نرخ روز بفروشند و چند روز بعد همان محصول را با نرخ بیشتری خریداری کنند. از این رو همه دست نگه داشته‌اند تا ببینند سرانجام بازار چه می‌شود.

وی در ادامه اضافه کرد: دلار ۴۲۰۰ تومانی نیز تا کنون تاثیری بر بازار نگذاشته و بازار بیشتر نیازمند آرامش و خوابیدن هیجان روزهای گذشته است.

جعفری طهرانی به نکته جالبی اشاره کرد و گفت: آنچه درحال‌حاضر اهمیت دارد این است که اگر خرید و فروش و صادراتی هم انجام شود این ارز را چگونه به داخل کشور بیاوریم؟ در گذشته، صرافی‌ها برای هر دلار ۱۰ تا۳۰ تومان حق تبدیل ارز یا چنج به صورت کارمزد می‌گرفتند که با بالا رفتن نرخ ارز، آن را چند برابر می‌کنند. تولیدکننده و صادرکننده هم چاره‌ای جز قبول آن ندارد.

وی در زمینه نرخ ارز پیش‌بینی کرد در صورتی که برجام لغو شود دلار به بالاتر از ۸ هزار تومان هم می‌رسد و این مسئله دور از ذهن نیست اما جنگ روانی که درحال‌حاضر برای نرخ ارز به وجود آمده، بحرانی جدی است و این شوک روانی موجب رکود می‌شود.

تاثیر بر ماشین‌آلات معدنی
دبیر کارگروه ویژه اقتصاد مقاومتی بخش خصوصی با اشاره به تاثیر نوسانات بازار ارز بر صنایع معدنی گفت: در صورت ادامه روند تنش‌های ارزی، شاهد رشد ۶۰ تا ۷۰ درصدی نرخ مواد معدنی و مصالح ساختمانی در امسال خواهیم بود.

 بیژن پناهی‌زاده، دبیر کارگروه ویژه اقتصاد مقاومتی بخش خصوصی با اشاره به وضعیت آشفته بازار ماشین‌آلات معدنی گفت: از چند ماه پیش که نوسانات ارزی آغاز شد وضعیت ماشین‌آلات معدنی دچار مشکل شده به طوری که بسیاری از عرضه‌کنندگان، فروش را متوقف کرده‌اند. دولت، بازار ارز را رها کرده و این موضوع باعث افزایش نرخ تمام شده محصولات معدنی خواهد شد که مقصر اصلی آن دولت است. از سال ۹۰ تاکنون که نرخ ارز روند رو به رشد خود را آغاز کرد، نرخ ماشین‌آلات حدود ۷ برابر شده است.

پناهی‌زاده با بیان اینکه از سال گذشته تا کنون نرخ ماشین‌آلات معدنی نیز ۲ برابر شده است، افزود: زمانی که ارز افزایش پیدا می‌کند تمام ارکان اقتصادی کشور تحت تاثیر قرار می‌گیرد. درحال‌حاضر طرح‌های معدنی از توجیه اقتصادی خارج شده‌اند. اگر دولت با تسهیلات کم‌بهره به کمک صنایع معدنی نیاید، به طور قطع این صنایع در امسال دچار مشکل می‌شوند.

وی با تاکید بر اینکه میزان برآورد نیاز اعتباری تسهیلات ۱۰ هزار میلیارد تومان است افزود: در طرح تسهیلات رونق تولید، صنایع معدنی مظلوم واقع شدند و هیچ گونه پرداختی به صنایع معدنی وجود نداشته است.

دبیر کارگروه ویژه اقتصاد مقاومتی بخش خصوصی با اشاره به مشکلات تامین ماشین‌آلات معدنی اظهار کرد: تعرفه‌های واردات، افزایش نرخ ارز و فشارهای بین‌المللی، تامین ماشین‌آلات را دچار مشکل کرده است.

درحال‌حاضر کشورهای اروپایی، امریکا و ژاپن به ایران ماشین‌آلات عرضه نمی‌کنند. ماشین‌آلات تهیه شده از کشورهای دیگر نیز کیفیت مناسبی ندارند.

تشدید مشکل تولیدکنندگان در بازپرداخت تسهیلات ارزی
یک کارشناس صنعت سیمان نیز گفت: تولید یک تن سیمان، یک دلار ارزبری دارد و اگر این میزان سیمان صادر شود دست کم ۳۰ دلار ارزآوری برای کشور دارد. به همین دلیل توجه به صادرات از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. به گزارش فارس، علی‌محمد بُد با بیان اینکه سرمایه‌گذاران صنعت سیمان و افرادی که در ۳ یا ۴ سال گذشته، نسبت به ایجاد کارخانه سیمان اقدام کرده‌اند و حالا در پی افزایش نرخ دلار با مشکل بدهی ارزی روبه‌رو شده‌اند، اظهار کرد: بالا رفتن نرخ ارز، تولیدکنندگان را در بازپرداخت تسهیلات ارزی با مشکل روبه‌رو کرده است.

وی همچنین با تاکید بر لزوم حمل‌ونقل سیمان به وسیله ناوگان ریلی گفت: هزینه حمل سیمان به وسیله قطار ۴۰ درصد بالاتر از حمل‌ونقل جاده‌ای است و اگر دولت بابت حمل سیمان با قطار یارانه پرداخت کند، شاهد تقویت صادرات سیمان خواهیم بود.
تاریخ انتشار : پنجشنبه ۲۳ فروردين ۱۳۹۷ ساعت ۰۸:۰۵
کد مطلب: 43393
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت