گروه معادن
 
در گفت‌وگوی صمت با مدیر پیشین دفتر صنایع معدنی فلزی وزارت صنعت، معدن و تجارت:
شکوفایی صادرات معدنی
گروه معادن - صنایع فلزی بخش معدن به ویژه فولاد، نقش مهمی در توسعه اقتصادی کشور و دستیابی به اهداف چشم‌انداز ایفا می‌کند اما در این میان مشکلاتی وجود دارد که باید با کمک دولت و بخش خصوصی حل شود.
 
به گزارش ماین نیوز،در این زمینه صمت با میکائیل عظیمی، مدیر پیشین دفتر صنایع معدنی فلزی وزارت صنعت، معدن و تجارت گفت‌وگویی انجام داده که در ادامه می‌خوانید:

فعالیت ذوب‌آهن را چطور ارزیابی می‌کنید و چه اقداماتی باید برای حل مشکلات این واحد فولادی انجام شود؟
برای حل مشکلات ذوب‌آهن جلسه‌های مختلفی را در ستاد تسهیل و رفع موانع تولید برگزار کردیم که خوشبختانه مصوبه‌ها و تسهیلات خوبی برای این شرکت در نظر گرفته شد. با افزایش صادرات شرکت ذوب‌آهن و بازارهای جدیدی که به عنوان هدف صادراتی در نظر گرفته شده است، مشکلات این شرکت در حال حل شدن است. همچنین مدیریت ذوب آهن باید روی موضوع تعداد نیروی شاغل بیشتر کار کند تا با استانداردهایی که برای واحدهای فولادی مختلف در کشورهای دیگر صنعتی تدوین شده، خود را تطبیق بدهد. بدون شک اگر از نظر تعداد نیروی انسانی، ذوب‌آهن به شرایط استاندارد دست پیدا کند، وضعیت بهتری خواهد داشت.

بارها دولت به موضوع جلوگیری از خام‌فروشی اشاره کرده و وزارت صنعت، معدن و تجارت نیز این موضوع را در اولویت قرار داده است. در این باره سیاست‌گذاری‌ها باید چگونه باشد که نه بخش خصوصی متضرر شود و نه توازن زنجیره ارزش برهم بخورد؟

یکی از اولویت‌هایی که وزارت صنعت، معدن و تجارت آن را دنبال می‌کند، جلوگیری از صادرات مواد خام است. در این زمینه جلسه‌های مختلفی با فولاد مبارکه، ذوب آهن و انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران برگزار شد تا نسبت به مواد اولیه داخل کشور اقدام کنند و پس از تامین بازارهای داخلی به صادرات بپردازند. بر اساس برنامه ششم توسعه نمی‌توان جلوی صادرات را گرفت. تفاهمنامه‌هایی که با واحدهای تولیدکننده ماده اولیه نوشته شده، بر این اساس است که ابتدا نسبت به تامین مواد اولیه برای داخل کشور اقدام کنند و سپس به صادرات بپردازند. درحال‌حاضر شرکت فولاد مبارکه، میزان صادرات ورق‌های تولیدی خود را نزدیک به ۶۰درصد کاهش داده و اولویت خود را به تامین مواد اولیه مورد نیاز داخل اختصاص داده است.


همانطور که گفتید، بر اساس برنامه ششم توسعه نمی‌توان جلوی صادرات را گرفت. آیا در این زمینه، وضع عوارض بر میزان صادرات تاثیرگذار خواهد بود؟
وضع عوارض بر صادرات، برای مواد خام معدنی است اما محصولات تولیدی فولاد مبارکه، فراتر از مواد خام است و به نوعی محصول میانی تلقی می‌شود. در نتیجه با توجه به اینکه نیاز داخل کشور تامین می‌شود، احساس می‌شود وضع عوارض بر صادرات، تاثیر چندانی بر این موضوع ندارد. این عوارض برای موادی وضع می‌شود که نیاز آن در بازار داخلی وجود دارد اما به اندازه، تولید نمی‌شود. زمانی که ماده‌ای به اندازه کافی در بازار تولید می‌شود و واحدهای مختلف زحمت زیادی برای ورود به بازارهای هدف می‌کشند و در این باره هزینه زیادی پرداخت می‌کنند، نباید این بازارهای صادراتی را از دست داد بلکه باید به دنبال تقویت بازارهای هدف صادراتی بود.


وضعیت صادرات به کشورهای همسایه در حوزه صنایع فلزی چگونه است؟ ما در حوزه غیر فلزی مانند سیمان در این باره با مشکلاتی روبه‌رو هستیم. آیا تمام شدن بخشی از ناآرامی‌ها در منطقه توانسته بر بازار صادراتی فولاد تاثیرگذار باشد؟
در زمینه صادرات فولاد به کشورهای همسایه با انجمن تولیدکنندگان فولاد نشست‌هایی داشتیم و آنها را به تشکیل کنسرسیوم‌های صادراتی تشویق کردیم تا در این کنسرسیوم از قیمت‌شکنی بر ضد یکدیگر جلوگیری کنند. در واقع صادرات را به وسیله کنسرسیوم صادراتی انجام می‌دهند تا با استفاده از آن به برنامه کمی و کیفی مورد نظر دست پیدا کنند. تعامل با کشورهای همسایه چگونه است؟ برای نمونه در حوزه سیمان معتقدند باید رایزنی سیاسی شود. رایزن‌های بازرگانی و وزارت امور خارجه به دنبال آن هستند تا بازارها حفظ شود و این کشورها را به راحتی از دست ندهیم. درحال‌حاضر با توجه به اینکه ساخت‌وساز در این کشورها رو به رونق است باید حضور فعال‌تری در کشورهای همسایه از جمله عراق و سوریه داشته باشیم.


درحال‌حاضر در وزارت خارجه رایزن اقتصادی آشنا با حوزه معدن برای این تعاملات حضور دارد؟
بحث صادرات در حوزه کاری معاونت صادرات و سازمان توسعه تجارت مطرح است. رایزن‌های بازرگانی در کشورهای هدف فعال هستند و گروهی هم در سازمان توسعه و تجارت ایجاد شده است تا صادرات را جدی‌تر دنبال کند.


مهم‌ترین برنامه در حوزه صنایع فلزی برای سال ۹۷ چیست؟
مهم‌ترین برنامه ما آن است که کالایی با ارزش افزوده بالاتر صادر کنیم و به سمت تولید فولادهای آلیاژی برویم تا محصولاتی با گریدهای بالاتر تولید کرده و ارزش افزوده بیشتری به‌دست آوریم.


ایجاد طرح‌ها و سرمایه‌گذاری‌های جدید تا چه اندازه، ما را به تولید ۵۵ میلیون تن فولاد نزدیک کرده است؟
یکی از طرح‌هایی که در اقتصاد مقاومتی به معاونت امور معادن و صنایع معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت محول شده، تکمیل زنجیره ارزش فولاد و مس است. در افق ۱۴۰۴ برنامه تولید ۵۵ میلیون تن فولاد پیش‌بینی شده است که با توجه به پایش‌های مستمر در این باره به این رقم دست خواهیم یافت اما بحثی که بیشتر به دنبال آن هستیم، این است که واحدهای کوچک را بیشتر مدیریت کنیم تا تجمیع شده و محصولی با برند مشترک تولید کنند. با این کار بخش عمده‌ای از مشکلات که واحدهای کوچک با آن روبه‌رو هستند بر طرف خواهد شد.


برجام تا چه اندازه در حوزه صنایع فلزی موثر بود؟
در این زمینه برجام اتفاق‌های خوبی را رقم زد و برخی از شرکت‌ها امروز به کشورهای اروپایی صادرات انجام می‌دهند. خوشبختانه در زمینه صادرات شاهد شکوفایی هستیم.یکی از اولویت‌هایی که وزارت صنعت، معدن و تجارت آن را دنبال می‌کند، جلوگیری از صادرات مواد خام است. در این زمینه جلسه‌های مختلفی با فولاد مبارکه، ذوب آهن و انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران برگزار شد تا نسبت به مواد اولیه داخل کشور اقدام کنند و پس از تامین بازارهای داخلی به صادرات بپردازند
تاریخ انتشار : يکشنبه ۱۳ اسفند ۱۳۹۶ ساعت ۲۰:۴۷
کد مطلب: 43013
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت