گروه صنایع معدنی فولاد
 
دوگانه نرخ ارز برای فولادی‌ها
گروه صنایع معدنی >فولاد - تاثیرگذاری افزایش و نوسان نرخ دلار برای فعالان و تولیدکنندگان صنعت فولاد به یک شکل نبوده است. برای برخی تولیدکنندگان که تمام مواد اولیه خود را در داخل تامین می‌کنند و از سوی دیگر صادرکننده نیز هستند نه تنها افزایش نرخ دلار ضرری نداشته،
 
به گزارش ماین نیوز،درباره تاثیر نرخ دلار بر صنعت فولاد و همچنین نرخ مناسب آن، عزیز قنواتی، مدیرعامل شرکت امیرکبیر کاشان در گفت‌وگو با صمت اظهار کرد: افزایش نرخ دلار در واحدهایی که تامین مواد اولیه آنها داخلی است، چندان تاثیرگذار نبوده، البته در این بین ممکن است تنها شرکت‌هایی که قطعاتی برای واحدهای خود وارد کرده‌اند، تاثیر گرفته باشند، از این‌رو شرکت‌هایی که قطعات واحد خود را بومی‌سازی کرده‌اند نیز متاثر از نرخ ارز نشده‌اند؛ بنابراین کارخانه‌های تولیدی که مواد اولیه آنها از داخل تامین می‌شود و توانسته‌اند قطعه‌های خود را بومی‌سازی کنند، هیچ تاثیری از نرخ ارز نگرفته‌اند. در مقابل واحدهای فولادی که صادراتی هستند می‌توانند از این افزایش نرخ دلار بهره بگیرند. به عبارت دیگر کارخانه‌هایی که صادراتی هستند سود حاصل از تفاوت نرخ ارز نصیب‌شان می‌شود.

وی در پاسخ به این پرسش که شرکت‌های شما تا چه اندازه از نرخ ارز متاثر شده است، گفت: شرکت ما یکی از زیرمجموعه‌های شرکت فولادمبارکه است که مواد اولیه آن به‌طور۱۰۰درصد از طریق داخل تامین می‌شود و هیچ‌گونه ارزی برای تامین مواد اولیه آن هزینه نمی‌کنیم. قنواتی در ادامه خاطرنشان کرد: برای فولادسازان حدود۷۰درصد و نوردکاران حدود ۸۰ تا ۸۵درصد بهای تمام شده محصولات‌شان به نرخ مواد اولیه برمی‌گردد،

پس شرکتی که ۸۵درصد مواد اولیه مورد نیاز آن از داخل تامین می‌شود، نرخ ارز چندان فرقی به حال آنها نمی‌کند مگر اینکه نرخ مواد اولیه داخلی آنها نیز گران شود؛ یعنی شرکتی که تامین‌کننده واحد آنهاست، مواد اولیه خود را از خارج تامین کند.

مدیرعامل شرکت فولاد امیرکبیر کاشان در ادامه توضیح داد: در فولادسازی تامین مواد اولیه از طریق معادن سنگ آهن و به صورت داخلی انجام می‌شود، بنابراین این صنف چندان تحت‌تاثیر نرخ ارز قرار نمی‌گیرند، از این‌رو در صنعت فولاد عنوان می‌شود شرکت‌هایی موفق هستند و از نوسان نرخ ارز آسیب نمی‌ببیند که زنجیره کامل را در اختیار داشته باشند.

قنواتی در پاسخ به این پرسش که نوسان نرخ دلار چه تاثیری بر مشتریان شما دارد، گفت: چندان تاثیری ندارد زیرا مواد اولیه ورق یا میلگردی که به انبوه‌ساز می‌فروشیم از داخل تامین می‌شود. وی همچنین در پاسخ به این پرسش که نرخ دلار تا چه اندازه به نرخ واقعی خود نزدیک شده و پیشنهاد شما برای نرخ آن چیست، اظهار کرد: نرخ ارز را باید عرضه و تقاضا مشخص کند.

ما تورم‌های سالانه داخلی داشتیم. ادعا نمی‌کنم سوداگری در نرخ ارز وجود نداشته اما دولت باید بتواند سوداگری‌های نرخ ارز را مهار کند. همین‌گونه که شاهد بودیم در این مدت توانسته‌ایم افزایش نرخ دلار را مهار کنیم اما نسبت به تورم داخلی و همچنین بحث ارزش پول ملی و تاکید بر عوامل اقتصادی و اجتماعی و موضوع تحریم‌ها و مباحث سیاسی باید بتوان نرخ مناسبی برای آن در نظر گرفت. قنواتی تاکید کرد: به نظر من نرخ دلار روی ۴هزار تومان منطقی به نظر می‌رسد و بیش از این نرخ، سوداگری به شمار می‌رود.


قراردادهای بلندمدت متحمل بیشترین ضرر
فرهاد منفرد، فعال بخش خصوصی در صنعت فولاد نیز درباره تاثیرگذاری نوسان نرخ ارز بر حیطه کار خود در گفت‌وگو با صمت اظهار کرد: نرخ ارز بر صنعت فولاد تاثیر مستقیمی دارد. اگر فولادسازان این نرخ نوسان‌دار را بخواهند تجربه کنند، روی مواد اولیه‌ای که خریداری می‌کنند تاثیر مستقیم خواهد داشت.

از سوی دیگر نرخ فولاد تابعی از نرخ جهانی است، در حقیقت این نرخ جهانی فولاد است که توانسته بر نرخ داخلی نیز اثرگذار باشد. از این‌رو اگر نرخ ارز افزایش یابد اما نرخ مواد اولیه متاثر از نرخ ارز نباشد ممکن است تاثیر چندانی به همراه نداشته باشد اما متاثر از گران شدن نرخ جهانی فولاد در کل ممکن است محصولات داخلی نیز افزایش نرخ پیدا کنند و نرخ تمام‌شده آن نیز در داخل افزایش یابد. همان‌گونه که شاهد بودیم در روزهای گذشته که نرخ ارز افزایش یافت نرخ محصولات فولادی نیز افزایش پیدا کرد. برای مثال میلگرد۱۰ و ۱۲ بر پایه ۲هزار و ۳۰۰ تومان خرید و فروش می‌شود که به بهای آنها ۱۰درصد و حدود ۱۰ تا ۱۵درصد به نرخ شمش نیز افزوده شده است. وی ادامه داد: بحث دیگری که مطرح می‌شود این است که فولادی‌هایی که قراردادهای بلندمدت منعقد کرده‌اند بدترین تاثیر را از نوسان نرخ دلار می‌گیرند. در نظر بگیرید، یک واحد فولادی یک قرارداد ۶ تا یک ساله با نرخ دلار ۶ ماه یا یک سال پیش منعقد می‌کند و زمانی که نرخ دلار افزایش پیدا می‌کند مجبور می‌شود مواد اولیه خود را با نرخ گران‌تری بخرد که در عمل آن حاشیه سودی که برای خود محاسبه کرده، از بین می‌رود.

این فعال بخش خصوصی در پاسخ به این پرسش که اگر همین تولیدکننده قرار باشد صادراتی انجام بدهد افزایش نرخ مواد اولیه خود را که وارد می‌کند، پوشش نخواهد داد، بیان کرد: تمامی تولیدکنندگان فولاد صادرکننده نیستند و بیشتر آنها درگیر رقابت داخلی شده‌اند. منفرد تاکید کرد: روی‌هم رفته به نسبت افزایش نرخ دلار نرخ فولاد نیز افزایش یافته اما به علت اینکه در حوزه‌های دیگری مانند صنعت ساختمان تحرکی به‌وجود نیامده، موجب نشده این صنعت به نقطه باثباتی برسد و همچنان نگرانی‌هایی از سوی تقاضا وجود دارد زیرا هرچند عرضه وجود دارد و نرخ‌ها نیز افزایش یافته اما موضوع مهم این است که تقاضایی وجود ندارد و مشتریان گاه برای خرید در انتظار کاهش نرخ دلار می‌مانند. وی در ادامه تاکید کرد: در یک نگاه کلی به صنعت فولاد، شرکت‌هایی که پروژه‌های مدت‌دار دارند بدترین تاثیر را از افزایش نرخ ارز گرفته‌اند زیرا حاشیه سودی که در این قراردادها در نظر گرفته می‌شود، حاشیه سود منطقی نیست و از سوی دیگر نمی‌توان قراردادها را تغییر داد مگر اینکه نرخ دلار را با توجه به نوسان آن در قرارداد لحاظ کرد که این موضوع نیز می‌تواند دردسرهای حقوقی به همراه بیاورد و علاوه بر اینکه مشتریان خیلی متمایل به بستن چنین قراردادهایی نیستند و ممکن است حاشیه‌های گوناگونی ایجاد کند. منفرد در پاسخ به این پرسش که در واحد شما نوسان فولاد چه تاثیری به همراه داشته، عنوان کرد: ما یک واحد غلتک‌سازی هستیم و غلتکی که تولید می‌کنیم با قراردادی که با یک مجموعه نوردی می‌بندیم، حدود ۶ماه تا ۱/۵ سال طول می‌کشد؛ بنابراین این قراردادهای بلندمدت بدترین تاثیرها را می‌تواند بر فعالیت‌های ما داشته باشد. اما واحدهایی که تولیدکننده شمش هستند به شرط اینکه خرید مواد اولیه خارجی نداشته باشند تاثیری از این افزایش نرخ نمی‌گیرند.


تعیین نرخ ارز با عرضه و تقاضا
منفرد درباره نوسان نرخ ارز گفت: در کل نوسان نرخ ارز به سود اقتصاد نیست و افزایش آن شاید رغبتی برای برخی فولادسازان ایجاد کرده باشد اما من گمان می‌کنم نوسان نرخ ارز به سود کسانی که در تولید مشغول به کار هستند، نباشد. وی در ادامه تاکید کرد: واحدهایی که صادراتی هستند باید بازار را برای تولیدکنندگانی که بازار داخلی را تامین می‌کنند، باز نگه دارند.

بازار داخل باید با همراهی خروج ساخت‌وساز و بازار مسکن از رکود بتواند سبب رونق واحدهای فولادی شود تا عرضه‌ای بدون تقاضا باقی نماند زیرا عرضه و تقاضا باید نرخ واقعی را تعیین کند، نه نوسان نرخ دلار. وی در پاسخ به این پرسش که آیا واحد تولیدی شما ارز را به‌طور مستقیم تهیه می‌کند، گفت: در واحد ما ارز به‌طور مستقیم تهیه نمی‌شود اما روی نرخ محصولات و قراردادهای ما تاثیرگذار است.


موج افزایش دلار یک موج دلالی بود
این فعال بخش خصوصی در پاسخ به این پرسش که تا چه اندازه فکر می‌کنید ارز به نرخ خود نزدیک شده، عنوان کرد: این پرسش سختی است به علت اینکه اگر محاسبه‌های گوناگون را کنار یکدیگر قرار دهیم می‌توان حتی نرخ ۶ تا ۷هزار تومان را باید برای آن در نظر گرفت. اما به علت اینکه بسترهای دیگر آماده نیست نمی‌توان به سمت این نرخ پیش رفت.

در این صورت این موضوع مطرح است که ریال ما چندان قوی نشده؛ بنابراین باید تقابل عرضه و تقاضا نرخ دلار را مشخص کند. وی در پاسخ به این پرسش که پیشنهاد شما برای نرخ دلار در سال آینده چیست، گفت: دولت نرخ دلار را برای سال آینده روی ۴هزار و ۵۰۰ تومان بسته است و برخی معتقدند نرخ دلار بیشتر از این نیز افزایش پیدا می‌کند اما در کل موجی که در زمینه افزایش نرخ دلار شکل گرفت، یک موج دلالی بود. البته من گمان می‌کنم نرخ دلار باید روی ۴۵۰۰ تومان باشد تا سال آینده بتواند در مرز ۵هزار تومان جای خودش را پیدا می‌کند.
تاریخ انتشار : شنبه ۱۲ اسفند ۱۳۹۶ ساعت ۲۱:۰۷
کد مطلب: 42992
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت