گروه صنایع معدنی فولاد
 
یک کارشناس به بورس پرس اعلام کرد:
چالش فولادسازان در ۲۰۱۸
قابل توجه 5 شرکت بورسی و فرابورسی
گروه صنایع معدنی >فولاد - یک کارشناس صنعت، افزایش قیمت و کاهش واردات الکترود گرافیتی را از چالش های فولاد سازان در سال 2018 دانست که باید 5 شرکت بورسی و فرابورسی مدیریت شود.
 
به گزارش فانا، امیر رضا کاویانی، یکی از چالش های فولادسازان در سال ۲۰۱۸ را " الکترود گرافیتی" دانست و به بورس پرس اعلام کرد: الکترود گرافیتی، قطعه‌ای کربنی است که برای انتقال جریان بالای الکتریسیته به کوره‌های قوس الکتریکی به منظور ذوب شارژ فلزی استفاده می‌شود و در کارخانه‌هایی که با روش قوس الکتریکی فعالیت می‌کنند، کاربرد دارد.

مشکلی که از میانه سال 95 برای فولادسازان تکنولوژی قوس الکترود بوجود آمد در رابطه با الکترود گرافیتی بود که با افزایش ناگهانی قیمت از 500 دلار هر تن به دو هزار و 400 دلار رسید و باعث افزایش قیمت بهای تمام شده فولاد شد.

در موضوع افزایش بهای الکترود چند نکته وجود دارد؛ اول اینکه شاهد کمبود عرضه مواد اولیه تولید الکترود بودیم. Needle Cock یا همان کک سوزنی در انحصار آمریکا، ژاپن و آلمان بوده و از دلایل کسری این ماده، غیر از افزایش تقاضا، رو آوردن شرکتهای پتروشیمی و پالایشگاهی به تولید مواد با ارزش افزوده بالاتر از کک سوزنی بود. چرا که پیش از این، تولید کک سوزنی ارزان بوده و ارزش افزوده پایینی را نصیب این شرکت ها می کرد که در نتیجه تغییر سیاست این کارخانه ها از تولید کک سوزنی به تولید مواد اولیه با ارزش افزوده بالاتر، نهایتا منجر به کسری تولید در مقابل افزایش تقاضا شد .

پس عرضه کم کک سوزنی عامل افزایش بهای الکترود شد .
عامل دیگر کسری الکترود گرافیتی در بازار، به سیاست های دولت چین باز می گردد که به جهت مسائل زیست محیطی و مشکلات آلودگی هوا حدود ۲۰ درصد از ظرفیت تولید فولاد به روش کوره بلند را کاهش داده و به سمت استفاده از کوره های قوس الکتریکی گرایش پیدا کرد. همین مسئله منجر به افزایش مصرف داخلی الکترود در این کشور شد.

بنابراین در برهه ای از زمان، تقاضا برای مصرف الکترود در چین بسیار افزایش یافت و دولت این کشور طی نامه ای به شرکت های تولیدکننده الکترود گرافیتی خواستار اولویت قرار گرفتن تامین نیاز فولادسازان داخلی شد و همین مسئله به کمبود عرضه در سایر کشورها نظیر ایران دامن زد. از آنجایی که تولید الکترود گرافیتی نیز جزو یکی از صنایع آلاینده دیگر در کشور چین است، تعطیلی و یا محدودیت تولید برخی از تولید کنندگان الکترود با دستور دولت چین از دیگر عوامل کمبود عرضه و افزایش بهای آن در چین شد.

مشکلی که علاوه بر افزایش قیمت نهاده های اولیه درحال حاظر گریبانگیر شرکت های فولادی شده کسری "نیدل کک" است که در سطح جهانی در شرایط فعلی سبب شده برخی شرکت های نامعتبر از کک سوزنی خالص برای تولید الکترود استفاده نکنند و در نتیجه میزان ضریب مصرف الکترود در کوره افزایش یافته یا به دلیل وجود عناصر مزاحم و استفاده از مواد اولیه ناخالص در تولید الکترود سربار پاتیل بالا رود یا حتی مصرف برق را بالا ببرد.

از مزایای بازار ایران قبل از رشد قیمت های الکترود این بود که به جهت استفاده از کوره قوس الکتریکی، افزایش بهای زغال سنگ در بازارهای بین المللی تنها برای واحد ذوب آهن مسئله ساز شده بود و سایر شرکتها تاثیرات ناچیزی از این افزایش شدید بها را شاهد بودند اما بعد از رشد قیمت الکترود و کمبود عرضه ، ذوب آهن به جهت نیاز اندک به الکترود از شرایط بهتری نسبت به سایر تولیدکنندگان فولاد برخوردار شده است.

در این میان ، طبق روال سالهای گذشته 50 هزار تن الکترود برای شرکتهای قوس الکتریک وارد کشور می شد که در سال 96 به کمتر از 15000 تن رسیده که ناشی از کمبود الکترود و قیمتهای بالای این محصول با ادامه این روند موجودی انبار این محصول بشدت رو به کاهش است که در آینده نه چندان دور می تواند مشکلات حادی را برای این شرکتها به وجود آورد.

مشتریان بالقوه الکترود گرافیتی در ایران شرکت های فولاد مبارکه، فولاد خوزستان، فولادخراسان، فولاد کاوه جنوب، ذوب آهن اصفهان، فولاد نطنز، ذوب آهن فولاد خزر هستند که باید با دوراندیشی حداقل تا سال 2019 این مشکل را مدیریت کنند.
تاریخ انتشار : يکشنبه ۶ اسفند ۱۳۹۶ ساعت ۲۱:۰۴
کد مطلب: 42900