گروه صنایع معدنی فولاد
 
دماسنج بازار فولاد در ۲۰۱۸
گروه صنایع معدنی >فولاد - نگاهي به گزارش انجمن جهاني فولاد نشان مي دهد ميزان توليد اين محصول در سال ۲۰۱۷ ميلادي در جهان رقمي معادل يک ميليارد و ۶۲۲ ميليون تن بوده که برآورد مي شود اين رقم در سال گذشته به يک ميليارد و ۶۴۸ ميليون تن رسيده باشد. به عبارتي با رشد ۲۶ ميليون تني روبه رو شده است.
 
به گزارش ماین نیوز، اين در حالي است که نيمي از اين ميزان توليد در اختيار چين به عنوان ابرقدرت فولاد جهان بوده است. بر اساس گزارشي که متال بولتن از وضعيت جهاني فولاد در ژانويه منتشر کرده است ميزان توليد فولاد اژدهاي زرد ۳ درصد در سال ۲۰۱۸ رشد خواهد کرد و به ۴/ ۸۸۲ ميليون تن خواهد رسيد.
در اين رابطه رئيس کميته اقتصاد جهاني مي گويد پيشرفت در بازار جهاني فولاد دلگرم کننده بوده و در سال گذشته با آنکه ميزان رشد توليد رقم چندان خيره کننده اي نبوده با توجه به سياست هاي محدودکننده اي که برخي کشورها به دنبال آن هستند باز هم اين ميزان رشد مناسب است.

به گفته وي عملکردها جز براي منطقه منا و ترکيه در ساير موارد بهتر از انتظار ظاهر شده اند با اين حال خطراتي همچنان وجود دارند که مي توانند بازارهاي فولادي دنيا را تهديد کنند که افزايش خطرات پوپوليسم و سياست هاي حمايتي، تغييرات سياستي در ايالات متحده، بروز شرايط عدم اطمينان در اتحاديه اروپا، تضعيف چين و... از مهم ترين اين موارد هستند؛ هرچند به گفته وي اين خطرات در حال حاضر بسيار کنترل شده و تعديل يافته هستند.
نارندران در اين زمينه مي گويد در بخش ديگري از ريسک ها بايد به مسائل ژئوپليتيک اشاره کنيم که شايد از سال ۲۰۰۸ تاکنون برخلاف ريسک هاي اقتصادي که به شدت کاهش يافته اند در مقابل اين نوع ريسک ها روندي رو به رشد را داشته اند که در اين رابطه بايد به ريسک هاي خاورميانه و ريسک هاي شبه جزيره کره اشاره کرد. در اين بين رئيس کميته اقتصاد جهاني در ادامه با تاکيد بر اينکه در سال جاري انتظار مي رود رشد جهاني اقتصاد و به تبع آن رشد کالاها از جمله فولاد به طور متوسط ناشي از رشد روز افزون در چين باشد مي گويد: اين در حالي است که در ساير نقاط جهان تقاضا براي فولاد به روند خود ادامه مي دهد و روندي که در سال گذشته بر اين بازار حاکم بوده به قوت خود باقي خواهد ماند.

به گفته نارندران با توجه به اينکه تقاضاي جهاني فولاد در حال بهبود است اين روند در آينده نيز ادامه خواهد يافت؛ چراکه موتور محرک قوي که بتواند جايگزين چين باشد فعلا وجود ندارد و به دليل عوامل تکنولوژيکي و محيطي در آينده افزايش تقاضاي فولاد همچنان قابل پيش بيني است. در اين بين آلستير رمزي، مدير تحقيقات متال بولتن در اين گزارش که ابتداي ماه فوريه منتشر شده گفته است که در سال جاري اما ميزان توليد در چين احتمالا افزايشي باشد، اما نه به ميزاني که انجمن جهاني فولاد پيش بيني کرده بلکه در خوش بينانه ترين حالت ميزان توليد به ۸۴۰ ميليون تن در سال جاري خواهد رسيد که تنها از رقم سال گذشته ۳ ميليون تن بيشتر است با اين حال چين همچنان قطب اصلي اثرگذار بر اين بازار خواهد بود.
به گفته رمزي صادرات فولاد اين کشور براي توليدکنندگان فولاد در خارج از چين بسيار مهم است.

در اين رابطه «دنياي اقتصاد» در گزارشي اخيرا با بررسي اين موضوع که چين در سال هاي پيش رو ترکيب بازارهاي جهاني فولاد و توليد اين کالا را با تغيير مواجه خواهد کرد، پيش بيني کرده بود اين کشور که در آينده به دنبال جلوگيري از صادرات محصولات توليدي خود خواهد بود باعث مي شود توليدکنندگان بازارهاي جديدي را در اقصي نقاط جهان کسب کنند و در عين حال کشورهايي که پيش از اين به چين صادرات انجام مي دادند اين بازار را از دست بدهند؛ چراکه اژدهاي زرد در تلاش است تا از ظرفيت هاي داخلي خود تقاضاي داخلي را سيراب کند و به نوعي با اتکا به ظرفيت هاي داخلي نياز خود را تامين کند.
در آن گزارش به اين نکته اشاره کرديم که دولت چين در تلاش است تا به صورت جدي توليد فولاد با کيفيت پايين را کاهش دهد که گفته مي شود به حدود ۸۰ ميليون تن در سال مي رسد که اين موضوع نيز نتايج خاص خود را به همراه داشته و آثار ساير سياست هاي محدودکننده چين را تقويت مي کند که نتيجه تمام اين موارد قطعيت در کاهش بيشتر صادرات فولاد از چين است. در اين باره کيوشي امامورا مديرعامل يک شرکت فولادسازي معتقد است تقاضاي فولاد در چين بسيار قدرتمندتر از گذشته ظاهر شده تا جايي که شنيده ها حکايت از واردات اين محصولات از سوي برخي شرکت هاي داخلي دارد و از طرفي حتي پيش بيني نمي شود اين عدم تعادل در سال جاري نيز برطرف شود و اين موضوع دولت را در اجراي تصميمات خود مصمم تر کرده است. در اين بين ارتقاي سرمايه گذاري ها در صنايع تکميلي مي تواند در آينده افزايش توليد را تقويت کند.

با اين حال رمزي معتقد است که چين در سال ۲۰۱۸ صادرات خود را حدود ۸ ميليون تن افزايش مي دهد و در نتيجه بخشي از تلاشي که در آينده براي کاهش يا توقف صادرات در پيش خواهد گرفت صورت نمي گيرد. به عقيده وي در سال ۲۰۱۸ ميزان صادرات فولاد از سوي چين ۹/ ۸۰ ميليون تن پيش بيني مي شود درحالي که اين ميزان سال قبل ۹/ ۷۲ ميليون تن بوده است يعني ۱۱ درصد رشد صادرات را شاهد خواهيم بود که اگر اين پيش بيني درست باشد بايد گفت سال جاري نيز چين به اهداف خود دست نخواهد يافت. بر اين اساس بايد گفت در سال جاري نيز همچنان چشم انداز قيمت ها در بازار فولاد به وضعيت صادرات چين و تقاضاي اين کشور بستگي دارد. به گفته رمزي ساخت و ساز در چين در سال جاري افزايش خواهد يافت و اين موضوع محرک تقاضا در بازار اين کشور است.

به گفته متال بولتن، در نظرسنجي که فايننشال تايمز در ابتداي ژانويه از ۱۵ تحليلگر به عمل آورد توليد فولاد جهاني در سال جاري ۱/ ۲ درصد رشد خواهد کرد که ميزان رشد سالانه در چين تا ۲ درصد پيش بيني مي شود. اين نظرسنجي ميزان رشد توليد در اتحاديه اروپا را ۴/ ۲ درصد و براي ايالات متحده ۴/ ۳ درصد پيش بيني مي کند و به طور کلي برآورد مي شود در سال جاري ميزان توليد فولاد به يک ميليارد و ۷۱۰ ميليون تن برسد. کارشناسان مي گويند در حال حاضر رقمي حدود ۴۰۰ ميليون تن مازاد ظرفيت توليد فولاد در چين وجود دارد که عامل بي ثباتي قيمت و عرضه و افت شديد قيمت فولاد در ۲ سال اخير بوده است که نه فقط چين، بلکه کل شرکت هاي فولادي دنيا را متضرر کرده است.

آن طور که نظرسنجي فايننشال تايمز نشان مي دهد ايالات متحده در سال جاري بتواند ۵/ ۸۴ ميليون تن فولاد توليد کند که در حدود ۳ ميليون تن از رقم سال گذشته بالاتر است. به گفته کارشناسان، عدم اطمينان از بازار نفت در سال جاري و در آينده ذهن بسياري از توليدکنندگان فولاد آمريکا را به خود مشغول کرده است. از طرفي ميزان واردات آمريکايي ها از فولاد چين موضوع ديگري است که بر تصميمات فولادي اين کشور اثرگذار بوده است. بررسي ها نشان مي دهند آمريکا در سال ۲۰۱۶ رقمي معادل ۷ ميليون تن از چين فولاد وارد کرده اما اين رقم پارسال به ۳/ ۶ ميليون تن رسيده است يعني ۱۰ درصد افت واردات در يک سال که اين موضوع باعث تشويق توليدکنندگان آمريکايي براي توليد بيشتر شده است.

در اين بين اما پيش بيني هاي متال بولتن حکايت از آن دارد که اروپا نيز در سال جاري با رشد پايدار و مناسبي روبه رو باشد. بر اساس اين گزارش در سال ۲۰۱۸ چشم انداز بخش فولاد براي اروپا به دليل رشد تقاضا در بخش هايي مثل ساختمان، صنايع خودرويي و بخش هاي زيرساختي مساعد خواهد بود و با توجه به بهبود پايدار شاخص هايي مثل قدرت خريد مديران در اين منطقه يا افزايش سودآوري شرکت هاي فولادي شاهد بهبود در وضعيت فولاد در اين منطقه خواهيم بود. موسسه موديز در اين رابطه معتقد است فولاد در سال آينده به دلايل پيش گفته با رشد روبه رو خواهد شد و به دليل رشد ۵/ ۱ درصدي مصرف در سال جاري رشد توليد بسيار محتمل خواهد بود. اين گزارش مي افزايد پيش بيني ها از رشد ۹/ ۱ درصدي منطقه اروپا حکايت دارد و با توجه به سياست هاي تجاري که اين منطقه در مقابل واردات فولاد در پيش گرفته بايد گفت افزايش قيمت و توليد دور از ذهن نيست.
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۲۵ بهمن ۱۳۹۶ ساعت ۱۲:۰۸
کد مطلب: 42793
 
مرجع : روزنامه دنیای اقتصاد