گروه اكتشاف و زمين شناسي
 
آمارهای جهانی نشان داد
افزایش ۳برابری هزینه اکتشافات معدنی
گروه اكتشاف و زمين شناسي - اجرای طرح توسعه اکتشافات از سوی سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران(ایمیدرو) نتایج مثبتی به همراه داشت که توانست مورد استقبال بخش خصوصی قرار گیرد.
 
به گزارش ماین نیوز، از سویی دیگر اجرای این طرح باعث شد ذخایر جدیدی به بخش معدن کشور اضافه شود. در واقع در ۴ سال گذشته ۴۰۰ پهنه جدید شناسایی شد.


آغاز اکتشافات جدید

اکتشاف، نخستین حلقه از زنجیره معدنکاری است که از اهمیت بسیاری برخوردار است. در واقع اگر در فعالیت‌های اکتشافی به نتایج خوبی دست پیدا کنیم می‌توانیم به آینده خوشبین باشیم. البته باید به این نکته اشاره کرد که ریسک(خطرپذیری) فعالیت در اکتشافات بسیار بالاست به همین دلیل دولت در این حوزه ورود می‌کند تا این ریسک(خطرپذیری) کاهش یافته و پس از دستیابی به برخی نتایج مثبت محدوده را به بخش خصوصی واگذار کند.در همین راستا فعالیت در ۲۵۰ هزار کیلومتر مربع، در ۴ سال گذشته در دستور کار سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران(ایمیدرو) قرار گرفت تا ذخایر بیشتری از مواد معدنی را شناسایی کند. این سازمان به عنوان بازوی اجرایی وزارت صنعت، معدن و تجارت توانست در کنار سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی کشور به ذخایر بسیار خوبی به ویژه در حوزه سنگ‌آهن دست پیدا کند.این اتفاق درست از زمانی در دستور کار قرار گرفت که توافق میان ایران و کشورهای ۱+۵ انجام و بخشی از تحریم‌ها از میان برداشته شد. در واقع در این زمان سرمایه‌گذاران در حوزه معدن راهی ایران شدند تا بتوانند با بررسی اطلاعات موجود درباره سرمایه‌گذاری در این بخش سرمایه‌گذاری کنند اما بیش از هر چیزی نیازمند وقت برای بررسی دقیق وضعیت ذخایر معدنی بودند. به همین دلیل بخش معدن تصمیم گرفت اکتشافات خود را توسعه بدهد. البته اگر نگاهی دقیق به این موضوع بیندازیم باید گفت این کار کمی دیر در دستور کار قرار گرفت اما باز هم نباید فرصت را از دست داد. ایمیدرو با توجه به سال‌هایی که از دست رفته بود، تصمیم گرفت این اکتشافات را در ۲۵۰ هزار کیلومتر مربع از سطح کشور در دستور کار قرار دهد تا بتواند ذخایر جدیدی را به کشور اضافه کرده و دستیابی به اهداف افق ۱۴۰۴ را بیش از گذشته آسان کند. خوشبختانه نتایج خوبی از این تصمیم به‌دست آمد. سنگان با ذخیره ۱/۲ میلیارد تنی توانست عنوان عسلویه معدنی را از آن خود کند. در واقع اجرای این کار نتایج بسیار خوبی به همراه داشت و توانست سرمایه‌گذاران را راهی این منطقه کند تا واحدهای کنسانتره‌سازی و گندله‌سازی در سنگان ساخته شود و هر کدام به تربیت ۳۰ و ۲۵ درصد در زنجیره ارزش فولاد نقش‌آفرینی کنند. به طور کلی سنگان ۲۲ درصد در تامین خوراک طرح جامع فولاد نقش‌آفرینی می‌کند.با توجه به اهمیت توسعه بخش معدن، ایمیدرو همچنان به دنبال کشف ذخایر جدید است تا بتواند وابستگی اقتصاد به نفت را کاهش دهد.


شناسایی بیش از ۴۰۰ پهنه جدید
مدیر اکتشاف سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران(ایمیدرو) گفت: اجرای ۸۲ پروژه در فازهای اکتشاف عمومی، تفصیلی و تکمیلی و شناسایی بیش از ۴۰۰ پهنه جدید در کشور، دستاورد این سازمان در بخش اکتشاف در ۴ سال گذشته بوده است

 به نقل از روابط عمومی ایمیدرو، علی اصغرزاده افزود: سرمایه‌گذاری در بخش اکتشاف زودبازده نیست اما رئیس هیات عامل با حمایت‌های خود از این بخش؛ سیاستی بلندمدت را مورد توجه قرار داد که امروز نتایج مثبت آن را در سطح ملی شاهد هستیم و بسیاری از طرح‌ها با استقبال بخش خصوصی روبه رو شده است.وی در تشریح عملکرد ایمیدرو در بخش اکتشاف ضمن اعلام اینکه پهنه‌های شناسایی شده از سوی این سازمان در مرحله واگذاری است، گفت: اجرای عملیات فازهای شناسایی، پی‌جویی و اکتشاف عمومی در ۲۱ استان شامل ۳۶ پهنه در بیش از ۲۵۰ هزار کیلومتر مربع درگستره کشور و شناسایی بیش از ۴۰۰ پهنه جدید انجام شده است.مدیر اکتشاف ایمیدرو افزود: اجرای ۸۲ پروژه در فازهای اکتشاف عمومی، تفصیلی و تکمیلی در کشور روی مواد معدنی مختلف مانند آهن، زغال‌سنگ، پلی متال، طلا، مس، آنتیموان، سرب و روی، کرومیت، تیتان، نیکل، مولیبدن، باریت، فسفات بوکسیت، عناصر نادر خاکی و شورابه‌ها (پتاس، منیزیم، لیتیوم و...) در سال‌های گذشته اجرایی شد.


کاهش جهانی سرمایه‌گذاری در اکتشاف
وی درباره وضعیت اکتشاف در دنیا اعلام کرد: در هر ۳ دهه، مصرف مواد معدنی فلزی دنیا ۲ برابر شده است. عمده اکتشافات در دنیا به ترتیب در بخش امریکای لاتین ( ۲۸ درصد)، کانادا (۱۴ درصد)، استرالیا (۱۳ درصد) افریقا (۱۳ درصد)، امریکا (۷ درصد)، کشورهای حوزه پاسفیک (۶ درصد) و سایر کشورها (۱۹ درصد) بوده است.مدیر اکتشاف ایمیدرو با بیان اینکه اکتشاف در معادن بزرگ دنیا کار سختی است، ادامه داد: در سال ۲۰۱۲ میلادی، هزینه‌های اکتشافی به بالاترین سطح خود به مبلغ ۳۳ میلیارد دلار رسید. این در حالی است که در سال‌های گذشته میلادی؛ هزینه‌ها کاهش یافت و در سال ۲۰۱۶ میلادی به حدود ۷ میلیارد دلار رسید.اصغرزاده افزود: طلا همچنان مهم‌ترین کانسار مورد اکتشاف در دنیاست و سالانه ۷۰ تا ۸۰ کانسار متوسط در دنیا یافت می‌شود.وی با اعلام اینکه سال ۲۰۰۷ میلادی با اکتشاف ۱۴۹ کانسار بالاترین رکورد اکتشافی را دارد گفت: هزینه‌های اکتشاف دنیا در دهه اخیر افزایش چشمگیر داشته و به طور تقریبی ۳ برابر شده است. همچنین اکتشاف معدن طلا به طور متوسط ۲۰۰ میلیون و برای فلزات پایه ۳۰۰ میلیون دلار هزینه دارد.اصغرزاده با بیان اینکه باید به سمت ذخایر عمقی برویم افزود: از سال ۲۰۰۰ تا کنون فقط ۱۲ کانسار طلا از ۵۷۰ کانسار کشف شده در عمق بیش از ۵۰۰ متر بوده که ۲ مورد آنها در زمین‌های بکر بوده است.مدیر اکتشاف ایمیدرو در تعریف طرح‌های در دست اقدام ایمیدرو اعلام کرد: در پهنه ایران مرکزی، محدوده‌ای به وسعت تقریبی ۱۴۸۰۰ کیلومتر مربع در استان یزد قرار دارد. در این پهنه داده‌های ژئوفیزیک هوابرد برداشت شده و مطالعات در مرحله شناسایی به پایان رسیده است.

وی افزود: در پهنه زاهدان - سفیدابه در استان سیستان و بلوچستان؛ داده‌های ژئوفیزیک هوابرد برداشت شده و مطالعات شناسایی در حال انجام است. با پردازش، تفسیر و تلفیق داده‌های ژئوفیزیک هوایی حاصل با سایر داده‌های اکتشافی موجود از قبیل نقشه‌های زمین‌شناسی، داده‌های ژئوشیمی، داده‌های ماهواره‌ای و اطلاعات مربوط به کانی‌زایی‌ها و معادن منطقه، نواحی دارای ظرفیت کانی‌سازی اقتصادی فلزی مشخص و معرفی خواهد شد. اصغرزاده ادامه داد: واگذاری این بخش‌ها به بخش خصوصی در حال انجام است.
تاریخ انتشار : يکشنبه ۲۴ دی ۱۳۹۶ ساعت ۱۳:۰۹
کد مطلب: 42326
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت