سردار سازندگی در خاطره فعالان معدنی

روزنامه گسترش صمت , 20 دی 1396 ساعت 12:42

آیت‌الله هاشمی رفسنجانی جزو شخصیت‌هایی است که خاطرات خوشی را در ذهن‌ها حک کرده است.


به گزارش ماین نیوز، این موضوع را وقتی پای صحبت فعالان معدنی نشستم متوجه شدم. همه آنها به نیکی از ایشان یاد می‌کردند و معتقد هستند آیت‌الله هاشمی رفسنجانی نقش مهمی در دوران جنگ و بازسازی‌های پس از آن ایفا کرده و شاید همین موضوع باعث شد تا لقب سردار سازندگی را از آن خود کند. در ادامه مطلب گوشه‌ای از خاطرات برخی فعالان معدنی درباره آیت‌الله هاشمی رفسنجانی را خواهید خواند:

سیده فاطمه مقیمی- عضو هیات رئیسه اتاق بازرگانی تهران: من در شروع کسب و کار خودم، خاطره بسیار خوشی از آقای هاشمی رفسنجانی دارم. حضور امروزم را در جایگاه مدیریت یک شرکت حمل‌ونقل مدیون تفکری هستم که وی جرقه آن را در ذهن من زد. آن زمان برای ثبت شرکت حمل‌ونقل مراجعه می‌کردم و با مخالفت‌های تفکری در این جریان روبه‌رو می‌شدم. یک روز که آقای هاشمی رفسنجانی خطیب نماز جمعه بودند صحبتی را از جانب وی شنیدم مبنی بر اینکه نخستین صنعت حمل‌ونقل و کالای تجاری از سوی حضرت خدیجه(س) انجام می‌شد. این موضوع جرقه‌ای را در ذهن من ایجاد کرد که وقتی به وزارت راه و شهرسازی درخواست می‌دهم و آن را نمی‌پذیرند، بتوانم این دلیل را عنوان کنم که من نخستین زن نیستم که به سراغ این کار آمده است. با همین صحبت توانستم مجوز لازم را دریافت کنم. این یکی از بهترین خاطره‌های من از شخص آقای هاشمی رفسنجانی بود. همچنین در آخرین روزهای زندگی آقای هاشمی برای دیداری به دفتر ایشان رفتم. وقتی این جلسه تمام شد کتاب خاطرات‌شان را به من هدیه دادند در حالی که پیش‌تر این کتاب را مطالعه کرده بودم. به من گفتند این کتاب را از کتابخانه موجود در اتاق بردارم اما در همین لحظه مسئول دفتر آقای هاشمی گفتند زمان جلسه به پایان رسیده است.

من در پاسخ گفتم: جلسه تمام شده، این کتاب را برمی‌دارم از اتاق خارج می‌شوم. او رو به آیت‌الله هاشمی رفسنجانی گفت: حاج آقا این کتاب‌ها را ردیف در کتابخانه قرار داده‌ام و قرار نیست کسی به آنها دست بزند. من از بیرون این کتاب را به ایشان می‌دهم. اما آقای هاشمی گفتند می‌توانند از همین جا کتاب را بردارند. از آقای هاشمی درخواست کردم تا نوشته‌ای را به یادگار در ابتدای این کتاب برای من بنویسند و ایشان نیز این کار را انجام دادند که امروز این یادگاری از آقای هاشمی را به همراه دارم.
سجاد غرقی- عضو انجمن سنگ‌آهن ایران: آقای هاشمی، اشراف خوبی به بخش معدن و اقتصاد منابع معدنی داشتند. در آخرین حضور ایشان در جمع معدنکاران(آبان۹۵) راهبردهای طرح شده از طرف ایشان مبتنی بر فضای واقعی بخش معدن بود و دور از شعارزدگی رایج.

در چند جلسه‌ای هم که از طرف معدنکاران داشتیم و به شرح موانع و مسائل مربوط به حاکمیت پرداختیم، ایشان بر ۲ نکته اهمیت «تولید صادرات‌محور» و تقویت «بخش خصوصی واقعی» یا همان بنگاه‌های کوچک و متوسط خصوصی تاکید کردند. از همین رو بود که در سال ۹۳ در نامه‌ای به رئیس‌جمهور، خواهان توقف وضع عوارض بر صادرات سنگ آهن دانه‌بندی شدند. کلید و پایه توسعه پایدار را در رشد مبتنی بر تولید صادرات‌محور بنگاه‌های خصوصی «واقعی» عنوان می‌کردند.

افشین حسینی- بازرس انجمن سنگ‌آهن: نسل ما خاطره‌های بسیاری از آیت‌الله هاشمی رفسنجانی دارد.
وی فردی فوق‌العاده بودند که پس از انقلاب توفیق شناخت‌شان را داشتیم. البته سایر دوستان نیز بودند اما ما آقای هاشمی را در تمامی ابعاد انقلاب شناختیم. ایشان در تمامی اتفاقات از جمله انقلاب، جنگ و حتی در دوران سازندگی حضور داشتند. آخرین دیدار ما درباره موضوعات مربوط به سنگ آهن بود. با جمعی از دوستان خدمت آقای هاشمی رسیدیم. در این جلسه خیلی ناگهانی و به یکباره به بنده گفتند قرآن شروع جلسه را بخوانم. در این باره کمی مقاومت کردم و گفتم چطور جلوی حاج آقا(هاشمی رفسنجانی)‌ قرآن بخوانم، کار بسیار سختی است.
اما بی‌فایده بود. در نتیجه سوره والعصر را در این جلسه تلاوت کردم.
خاطره خوش آن بود که با توجه به استرسی که در زمان تلاوت این سوره مبارکه داشتم، آقای هاشمی رفسنجانی بسیار آرام بودند.
در آن جلسه نیز پیشنهادهای خوبی ارائه کردند. البته به طور معمول ایشان پیشنهادهای کارسازی را مطرح می‌کردند. این جلسه برای ما بسیار آرام‌کننده بود.

حتی آقای سرقینی در این جلسه حضور داشتند و آقای هاشمی به ایشان توصیه کرد همراهی لازم را داشته باشند. آقای هاشمی در این جلسه گفتند کمی تورم بهتر از رکود است. این آخرین خاطره ما از وی بود.
مجید پورمقدم- مشاور معاون امور معادن و صنایع معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت: سخنان تخصصی مرحوم آیت‌الله‌هاشمی رفسنجانی درباره معادن و صنایع معدنی و همچنین ارزش‌افزوده و در کنار آن سرمایه‌گذاری در بخش معدن، برای کارشناسان معدنی حیرت‌آور بود. به‌عنوان مثال ایشان می‌گفتند هر شرکت داخلی و خارجی که مایل به حضور در میدان یک میلیون و ۶۰۰ هزارکیلومتری است می‌تواند در آن فعالیت کند.

همچنین معتقد بودند اولویت دادن به تامین مواد مورد نیاز کشور و صادرات مواد فرآوری شده از اولویت‌های سیاست کلی نظام هستند. ایشان بر این موضوع نیز تاکید داشتند که انرژی ارزان شامل گاز و برق، نیروهای جوان تحصیلکرده، امنیت، وجود بندرهای زیاد در شمال و جنوب کشور، بیش از هزار شرکت دانش‌بنیان و صادرات و فروش مواد فرآوری‌شده از ظرفیت‌های اولویت‌دار بخش معدن است. در واقع ایشان بر استفاده از ظرفیت‌های موجود در بخش معدن بسیار تاکید داشتند.
قدیر قیافه - عضو هیات مدیره انجمن سنگ‌آهن ایران: آقای هاشمی رفسنجانی سنگ‌صبور ایران اسلامی بودند. در طول دوران جنگ هرجا با فشارهای مضاعف همراه می‌شدیم جزو خطیب‌های جمعه‌ای بودند که با اظهار نظرهای خود و شکیبایی زیادی که داشتند به مردم روحیه می‌دادند.

همین اتفاق باعث شد در آن دوران غربی‌ها و عرب‌ها بابت خردمندی ایشان انگشت به دهان بمانند.
در شرایط پس از جنگ نیز ما شاهد بودیم با وجود هجمه بسیار شدیدی که روی ایشان بود، آقای هاشمی هیچ‌گاه از دایره شکیبایی خارج نشدند. در واقع همیشه نقش سنگ صبوری خود را حفظ کردند.
آقای هاشمی رفسنجانی یار وفادار انقلاب و رهبر معظم انقلاب بودند و هیچ‌گاه از میزان علاقه و عشق ایشان به رهبر معظم انقلاب کاسته نشد. اما من بسیار کوچکتر از آن هستم که بخواهم درباره انسان‌های بزرگی همچون آقای هاشمی اظهارنظر کنم.

کوروش شعبانی- رئیس کارگروه اکتشاف خانه معدن ایران: سال گذشته آقای هاشمی رفسنجانی یکی از سخنران‌های اجلاس معدن و صنایع معدنی بودند.
ایشان در این آیین حدود ۳۰ دقیقه به سخنرانی درباره بخش معدن پرداختند.
در این صحبت‌ها آقای هاشمی رفسنجانی به طور تخصصی از معدن و صنایع معدنی و راهکارهای توسعه‌ای آن صحبت کردند.
تمام این صحبت‌ها مفید و حمایتی بود. اما یکی از جالب‌ترین موضوع‌ها جدیت ایشان بود. این موضوع را با بیان یک مثال بازگو می‌کنم.
برای این سخنرانی صندلی سفیدی برای ایشان در نظر گرفته بودند تا روی آن نشسته و سخنرانی کنند اما آقای هاشمی قبول نکردند و به صورت ایستاده و با احترام کامل به حاضران و در پشت تریبون سخنرانی کردند.
امروز نیز که یک سال از این اتفاق می‌گذرد هنوز دوستان معدنی حاضر در آن نشست به این موضوع اشاره دارند.
هومان خواجه نصیری- فعال و مشاور حوزه فرآوری مواد معدنی: یکسال از عروج آیت الله رفسنجانی می‌گذرد اما طنین سخنرانی ایشان در دومین اجلاس معدن و صنایع معدنی ایران در ۲۱ آذر ۹۵، همچنان در ذهن من پژواک می‌شود.

در این روز، وقتی ایشان همراه مهندس نعمت‌زاده و دکتر کرباسیان سخنرانی خود را آغاز کردند، چند نفر از مدیران شرکت‌های معتبر خارجی که در کنار من نشسته بودند و برای نخستین بار ریاست مجمع تشخیص مصلحت را از نزدیک می‌دیدند، با دقت خاصی به فرمایشات ایشان، که ترجمه همزمان می‌شد، گوش می‌دادند.
در پایان سخنرانی، متوجه شدم که توجه بیشتر دوستان خارجی ما به ۳ نکته ذیل جلب شده بود؛
قوانین را نمی‌توان با قیام و قعود در مجلس تصویب کرد، بلکه باید متخصصان درباره آن نظر بدهند.
ما به‌عنوان یکی از امضاکنندگان منشور جهانی محیط‌زیست، وظیفه داریم اصول زیست‌محیطی را در کار معدن رعایت کنیم.
یکی از سیاست‌های کلی نظام این است که در بخش معدن مقام نخست را بین ۲۷ کشور منطقه داشته باشیم، نه فقط به لحاظ منابع و ذخایر، بلکه به لحاظ بهره‌برداری که در این مهم جای بحث و کار زیادی داریم... امید است همزمان با سالروز درگذشت سردار سازندگی کشور، شاهد تسریع دولت دوازدهم و ارکان آن در انجام اقداماتی بنیادی در راستای آخرین سخنرانی معدنی آیت الله هاشمی رفسنجانی باشیم.

حسن حسینقلی - رئیس اتحادیه صادرکنندگان سرب و روی ایران: متاسفانه من هیچ‌گاه از نزدیک با ایشان ملاقات نداشتم اما به‌عنوان یک تولیدکننده در بخش معدن این را به یاد دارم که آقای هاشمی رفسنجانی همیشه از تولید حمایت داشتند. در این بین شاید جالب‌ترین موضوع آن است که ایشان همیشه از جزییات امور با خبر بودند و درباره آنها اطلاع داشتند. این درحالی است که برخی مدیران به جزییات وارد نمی‌شوند اما آقای هاشمی به این مسئله علاقه‌مند بودند. شاید یکی از بهترین دوران بخش معدن و صنایع معدنی کشور دوران آقای هاشمی رفسنجانی بود.


کد مطلب: 42277

آدرس مطلب: http://www.minews.ir/fa/doc/news/42277/سردار-سازندگی-خاطره-فعالان-معدنی

ماین نیوز
  http://www.minews.ir