ادغام، راه ورود فولاد ایران به رقابت جهانی

خبرگزاری فارس , 17 دی 1396 ساعت 10:42

بررسی تحولات چند ساله اخیر در صنعت فولاد نشان‌ می‌دهد شرکت‌های بزرگی برای تبدیل شدن به غول‌های بزرگ‌تر با یکدیگر ادغام شده‌اند؛ یکی از نمونه‌های موفق رشد عمودی و افقی زنجیره تولید در صنعت فولاد، شرکت فولاد مبارکه است.


به گزارش ماین نیوز، صنعت فولاد کشور طی سال‌های اخیر و در حالی که قیمت نفت کاهش چشم‌گیری به خود دیده، یکی از محورهای اصلی ارزآوری برای کشور محسوب شده و صادرات بیش از 6 میلیون تنی محصولات زنجیره فولاد توانسته صادرات غیرنفتی کشور تحت تأثیر خود قرار دهد.

ورود به بازارهای اروپایی و رقابت با نام و نشان‌های مطرح در سطح جهان از جمله دستاوردهایی است که در صنعت فولاد در چند ساله اخیر و با وجود همه مشکلات رکود در صنعت کشور حاصل شده است.

با این حال، در دید کلان، صنعت فولاد کشور همچنان نواقص و مشکلات زیادی در خود دارد و عدم رفع آن‌ها می‌تواند زمینه‌ساز توقف رشد این صنعت و حرکت به سمت رکود شود. با این حال، به گفته مدیرعامل فولاد مبارکه، این چالش‌ها را می‌توان در 11 سرفصل دسته‌بندی کرد.

*چالش‌های 11گانه صنعت فولاد در ایران

عدم توازن در زنجیره تولید، حمل‌ونقل، آب و برق و گاز، مسائل زیست‌محیطی، فناوری، منابع انسانی، عدم توجه به مقیاس تولید و سرمایه‌گذاری‌های ناکارآمد و کوچک، تضاد منافع فولادسازان و معدن داران، رکود بازار مصرف، تأمین مالی و عدم ثبات شاخص‌های اقتصاد کلان و قوانین کشور دربرگیرنده این 11 مورد هستند که باید برای رفع آن‌ها چاره اندیشید.

در این بین، عدم توازن در زنجیره تولید و پیوسته نبودن بالا دست و پایین دست در صنعت فولاد موجب شده تا هزینه تولید فولاد و رسیدن به محصول نهایی در کشور افزایش یابد و از دیگر سو، بسیاری از واحدهای کوچک به دلیل عدم وجود صرفه به مقیاس، با مشکل سوددهی و فعالیت در ظرفیت کامل مواجه شوند.

*حرکت به سمت رقابت جهانی با ادغام فولادسازان

کشورهای توسعه یافته فولادی از جمله چین، این مشکل را با ادغام گسترده در صنایع فولادی و حذف واحدهای کوچک حل کرده‌اند، بررسی تحولات چند ساله اخیر در صنعت فولاد نشان‌ می‌دهد شرکت‌های بزرگی برای تبدیل شدن به غول‌های بزرگ‌تر تولید و صادرات فولاد با یکدیگر ادغام یا متحد شده‌اند. نمونه اخیر این اتفاق، ادغام دو شرکت «تیسن گروپ» و «تاتا استیل» است.

مدل ادغام یا اتحاد نه تنها از سوی شرکت‌ها بلکه توسط کشورها نیز برای تبدیل‌شدن به تولیدکنندگان قدرتمند دنبال می‌شود؛ نمونه این کشورها، برزیل است که با استفاده از روش ادغام عمودی در حال خیز برداشتن برای تبدیل شدن به یکی از غول‌های بزرگ تولید فولاد در جهان است.

این کشور از سال 2012 بر مبنای مدل ادغام عمودی در تلاش است ابتدا با ایجاد ناوگان قدرتمند ترانزیت دریایی سنگ‌آهن (واله مکس) کم‌کم به سمت تکمیل سایر حلقه‌های زنجیره فولاد است.

*شرایط سخت ایران در سال‌های آتی

در چنین شرایطی قطعاً کار برای ایران به عنوان کشوری که صادرات حدود 20 میلیون تن فولاد را در افق 1404 یا همان سال 2025 هدف‌گذاری کرده است بسیار دشوار خواهد بود.

در ایران حدود 250 واحد فولادسازی وجود دارد که ظرفیت تولید آن‌ها بین 30 هزار الی 6 میلیون تن است و از دید کارشناسان، با توجه به رشد هزینه‌های تولید و رقابتی شدن تولید در داخل، صرفه اقتصادی در فعالیت واحدهای زیر یک میلیون تنی وجود ندارد و این واحدها باید هرچه سریع‌تر با بنگاه‌های بزرگ‌تر ادغام شوند.

طرح ادغام از دو جهت برای حاضران در این طرح سود به همراه دارد؛ نخست اینکه هرکدام از این شرکت‌ها به عنوان یک حلقه از زنجیره فولاد می‌توانند از مزیت‌های یکدیگر استفاده کنند و فرآیندهای تولیدی یکدیگر را پوشش دهند و تکمیل کنند.

از دیگر سو، صنعت فولاد دنیا در حال حرکت به سمت تولید یکپارچه و گروهی است زیرا این سبک از تولید بسیاری از هزینه‌ها را سرشکن می‌کند؛ برای مثال کاهش هزینه‌های حمل‌ونقل، عرضه قدرتمندتر محصولات در بازارهای خارجی (با توجه به دسترسی به آب‌های آزاد) و مواردی از این دست از جمله مزیت‌هایی هستند که نمی‌توان آن‌ها را نادیده گرفت.

*کارنامه موفق فولاد مبارکه در ادغام افقی و عمودی

یکی از نمونه‌های موفق رشد عمودی و افقی زنجیره تولید در صنعت فولاد، شرکت فولاد مبارکه است که در طی سال‌های اخیر با خرید شرکت‌های کوچک‌تر فولادی، موفق به بهبود وضعیت این شرکت‌ها و همچنین تأمین اهداف خود در ورود به بازار پایین دست شده است.

به گفته معاون فروش و بازاریابی فولاد مبارکه، این شرکت برای عرضه محصول بیشتر به بازارهای داخلی و خارجی در سال‌های اخیر بیش از 6 هزار میلیارد تومان سرمایه‌گذاری کرده است؛ این سرمایه‌گذاری در سخت‌ترین موقعیت اقتصادی صورت گرفت و خوشبختانه اکنون بخش عمده‌ای از این سرمایه‌گذاری‌ها در جای‌جای میهن اسلامی به بهره‌برداری رسیده و رشد 30 درصدی در عرضه محصول را به بار آورده است.

خرید سهام فولاد هرمزگان از سوی فولاد مبارکه یکی از نمونه‌های موفق ادغام در فولادسازی کشور بوده که منجر به جهش تولید و صادرات در این شرکت شده و فروش سالانه فولاد هرمزگان از 163 میلیارد تومان سال 90 به هزار و 900 میلیارد تومان در سال 96 رسیده است.

در فولاد سفیددشت چهارمحال بختیاری نیز که دیگر بنگاه خریداری شده از سوی فولاد مبارکه است؛ علاوه بر تکمیل طرح‌های توسعه شرکت و راه‌اندازی فاز اول، در سال جاری بیش از 300 هزار تن آهن اسفنجی تولید شده که نسبت به مدت مشابه سال قبل، رشد 270 درصدی را نشان می‌دهد.

*رشد 111 درصدی درآمدهای سرمایه‌گذاری مبارکه

اصلاحات ساختاری فولاد مبارکه در طی سال‌های اخیر تنها به خرید فولاد هرمزگان و فولاد سفیددشت محدود نشده بلکه در این مدت، سرمایه‌گذاری‌های قابل توجهی در بالا دست نیز صورت گرفته که از جمله آن‌ها می‌توان به توسعه معادن سنگ‌آهن سنگان، افزایش درصد سهام در معادن گل گهر و خرید بلوک مدیریتی سرمایه‌گذاری معادن و فلزات اشاره کرد که موجب شده درآمدهای سرمایه‌گذاری فولاد مبارکه در سال جاری نسبت به مدت مشابه سال قبل، بیش از 111 درصد رشد کند.

از این رو به نظر می‌رسد تجارب موفق فولاد مبارکه در خرید سهام شرکت‌های کوچک‌تر و تزریق هدفمند سرمایه در گردش و ایجاد تناسب در ورود و خروجی این بنگاه‌ها می‌تواند الگویی برای سایر فولادسازان و حتی کلیت صنعت فولاد کشور باشد تا با اتکا به آن، از به هم‌ریختگی فعلی در زنجیره تولید جلوگیری شده و بسیاری از هزینه‌های مازاد تولید فولاد از بین بروند.


کد مطلب: 42203

آدرس مطلب: http://www.minews.ir/fa/doc/news/42203/ادغام-راه-ورود-فولاد-ایران-رقابت-جهانی

ماین نیوز
  http://www.minews.ir