گروه صنایع معدنی فولاد
 
اثر «ناآرامي ها» بر بازار فولاد
قيمت ها در روزهاي اخير با افت روبه رو شدند
گروه صنایع معدنی >فولاد - بازار فولاد در حالي يک روند رشد ۱۵۰ توماني را طي دو هفته قبل از سرگذراند که فعالان اين بازار در آن بازه زماني خبر از توقف رشد قيمت در اين بازار داده بودند، به طوري که از سوي فعالان بازار فولاد عنوان شد که در دي ماه منتظر افزايش قيمت نيستيم و قرار نيست قيمت روندي صعودي داشته باشد، بلکه ترمز افزايش قيمت در اين ماه کشيده خواهد شد.
 
به گزارش ماین نیوز، درخصوص چرايي اين روند نيز به موضوع هميشگي تقاضا اشاره شده بود. اما ناآرامي هاي اخير در سراسر کشور و همين طور تهران باعث شد دلار تحرکات افزايشي از خود بروز بدهد و طي يک هفته افزايشي حدود ۲۰۰ توماني را به ثبت برساند؛ موضوعي که به وضوح اين سوال را در ذهن ايجاد مي کند که اثرگذاري اين افزايش بر بازار فولاد به چه شکل است؟ فعالان بازار فولاد در اين باره و در پاسخ به اين سوال بر اين باورند که اثرگذاري تحرکات قيمت دلار روي بازار فولاد گرچه به سرعت رخ نمي دهد، ولي در واقع با تثبيت اوضاع و بازگشت آرامش پايدار به بازارها شرايط اثرگذاري قيمت دلار روي بازار فولاد بيشتر از حال حاضر مهيا خواهد شد که البته اين يکي از دلايل است، هرچند مهم ترين دليل آن نيست. در اين ميان سوال ديگري درخصوص رابطه قيمت هاي جهاني در بازار فولاد با قيمت داخلي اين کالا مطرح مي شود، بين قيمت هاي جهاني و داخلي يک تناقض وجود دارد، قيمت هاي جهاني افزايشي و قيمت هاي داخلي کاهشي بوده، دليل اين تناقض چيست؟ با توجه به اشباع بازار از نظر قيمتي و روند افزايش قيمتي که بازار فولاد طي هفته گذشته داشت (بازار در دو هفته گذشته افزايش قيمت ۱۵۰ توماني را از سرگذراند)، پيش بيني افزايش قيمتي در ماه ابتدايي زمستان و در دي ماه وجود نداشت بنابراين روند اتفاقات اخير، بازار را در «لاک احتياطي» فرو برد.

افزايش قيمت متاخر در بازارهاي پايه
با توجه به اتفاقات ۷ روز اخير، فضاي بازار به گونه اي ناامن شد و روندي را ايجاد کرد که حتي قيمت بيشتر روند کاهشي را در پيش گرفت. در عين حال افزايش قيمت ارز در هفته گذشته، اثر خود را در ماه بهمن و اسفند در بازار نشان خواهد داد؛ در واقع يکسري مواد اوليه در بازار وجود دارند که در زمان هاي بحراني افزايش قيمت نخواهند يافت که از آن جمله به فولاد مي توانيم اشاره کنيم، چرا که در اين بازار خريدها در ماه هاي قبل رخ داده و اينها در ماه هاي آينده سمت و سوي کاهشي يا افزايشي خودشان را صددر صد در بازار نشان خواهند داد.در روزهاي ابتدايي بهمن بازار به سمت آماده شدن براي سال جديد سوق پيدا مي کند؛ به همين دليل تجار نياز به در دسترس داشتن کالاهاي خود دارند و افزايش قيمت در همين ماه رخ خواهد داد.

با توجه به رشد شديد قيمت دلار در يک هفته گذشته اين رشد در بازار فولاد مي تواند نمودهايي داشته باشد. در اين باره بايد گفت: رشد قيمت دلار با روند ناآرامي هاي اقتصادي و اجتماعي گره خورده به طوري که همين ناآرامي ها باعث مي شود افراد نزديک ترين انتخاب يا به نوعي سرمايه اي ترين انتخاب را براي سرمايه گذاري برگزينند اما فولاد يک کالاي مصرفي است و سرمايه گذاران معمولا به سمت سرمايه گذاري روي اين کالا نمي روند. آنها کالاهايي را انتخاب مي کنند که ويژگي سرمايه گذاري شان آنها را مجاب به انتخاب اين کالا کند، مثلا دلار يا طلا اين ويژگي را دارا هستند و سرمايه گذاران عام و خاص روي آنها مي توانند حساب باز کنند، چنانچه در مواقع بحراني شاهد افزايش تقاضاي دلار بوده ايم.از سويي درخصوص رابطه قيمت ارز و فولاد سوالي که ايجاد مي شود اين است که رشد شديد هفتگي قيمت دلار چرا اثر گذاري زيادي روي بازار فولاد نداشت؟ پاسخ به اين سوال در درجه اول به موضوع آشناي اين روزهاي بازار که همان «نبود تقاضا» است بر مي گردد. از سويي اوضاع ناآرام چند روز اخير رغبت وارد شدن به سرمايه گذاري در بازار فولاد را از طريق خريد اين کالا از بين برده است. در عين حال از اثرگذاري افزايش قيمت دلار روي بازار فولاد در ماه هاي آينده نيز نبايد غافل شد.

نويد رونق در بهمن و اسفند
با توجه به افت سود بانکي، عدم تحرک بازارهاي مسکن، سهام و... احتمال بازگشت سرمايه هايي که قبلا خارج شده اند، به بازار فولاد وجود دارد. البته اين اتفاق معمولا در ماه هاي آذر و دي رخ نمي دهد، در واقع اين موضوع در بين فعالان بازار جا افتاده است که اين ماه ها معمولا دو ماهي هستند که رکود بر آن حاکم است، به طوري که تجار بازار فولاد با در نظرگرفتن ميزان بازگشت سود در بازار بيشتر اقدام به خريد مي کنند.در اين بين بازارها از جمله بازار فولاد در شب عيد با توجه به اينکه موضوع نيازشان به نقدينگي و پرداخت عيدي کارکنان وجود دارد، مجبور به ايجاد تحرک هستند، به طوري که هر ساله ماه هاي آذر و دي با رکود مواجه بوده و در ادامه ماه هاي بهمن و اسفند رونق و جهش هاي قيمتي در اين بازار رخ مي دهد.

هرچند از سوي فعالان بازار فولاد نويد داده مي شود که روند خريدهاي انباري در دو ماه پاياني سال به وقوع مي پيوندد ولي اين پيش شرط نيز از سوي آنان مطرح مي شود که اين خريدها بستگي به ثبات اقتصادي، اجتماعي و سياسي دارد، در صورتي که اين پيش شرط ها رعايت شود، تجار از نيمه بهمن اقدام به خريد اجناس مورد نياز خود مي کنند تا در شب عيد به جاي پول نقد، کالا داشته باشند و چه کالايي بهتر از کالايي که پتانسيل رشد نهفته اي دارد، در واقع اکثريت تاجران فولاد ترجيح مي دهند که دست به ريسک خريد دلار در شرايط نه چندان پايدار اقتصادي نزنند، بلکه خريد آهن ۲ هزار و ۴۰۰ توماني را به دلار ۴ هزار و ۳۰۰ توماني ترجيح دهند. در واقع خريد آهن همچنان مقرون به صرفه است، در نهايت هيچ تاجر و کاسبي وجه نقد خود را نگه نمي دارد و تبديل به کالايي مي کند که هنوز افزايش قيمت را از سر نگذرانده است.در اين بين کارشناسان بازار معتقدند فعلا شاهد روند بازارسازي در بازار فولاد نيستيم، به طوري که در رکود حاکم بر بازار فولاد هيچ کسي نه افزايش قيمت و نه کاهش قيمت را نمي تواند ايجاد کند، بلکه بازار در يک شرايط بي حسي کامل به سر مي برد، به همين دليل جوسازي در اين بازار نمي تواند اثر کند، بلکه خود بازار در ميان مدت نشان مي دهد که به چه سمتي خواهد رفت.در اين باره هرچند شرايط نسبتا رکودي در ماه هاي قبل در بازار فولاد وجود داشته است ولي آمار انبارها طي ۱۰ روز گذشته نشان مي دهد کارخانه هايي که خروجي روزانه ۶۰ تريلي داشته اند، به ۴ تريلي کاهش پيدا کرده اند و به نوعي مي توان گفت اتفاقات ۱۰ روزه اخير به رکود در بازار فولاد دامن زده است.
تاریخ انتشار : شنبه ۱۶ دی ۱۳۹۶ ساعت ۱۰:۲۲
کد مطلب: 42188
 
مرجع : روزنامه دنیای اقتصاد