گروه معادن
 
سنگ‌آهنی‌ها مکتشف شوند
پیشنهاد تهاتر بهره مالکانه
گروه معادن - توسعه اکتشافات، یکی از ملزومات رشد بخش معدن به شمار می‌رود. درواقع با توسعه فعالیت در این حوزه می‌توان به ذخایر بیشتری دسترسی پیدا کرد و در ادامه راه، شاهد تکمیل زنجیره ارزش در بخش‌های مختلف مواد معدنی بود.
 
به گزارش ماین نیوز، حال با توجه به بالا بودن هزینه‌های اکتشافی، پیشنهادی مطرح می‌شود مبنی بر تهاتر بهره مالکانه سنگ‌آهنی‌ها با هزینه‌های اکتشافی جدید. شاید با این کار، فعالان سنگ‌آهن نیز پا در عرصه اکتشافات بگذارند و دولت را در این زمینه همراهی کنند. درنتیجه این اقدام بهره مالکانه در توسعه بخش معدن هزینه می‌شود.

وقتی سنگ آهنی‌ها مکتشف می‌شوند
مرتضی علی‌اکبری، معاون مالی و اقتصادی سرمایه‌گذاری توسعه معادن و فلزات درباره بسته پیشنهادی مجموعه به مجلس شورای اسلامی گفت: همانطور که می‌دانید «ومعادن» یکی از شرکت‌های بزرگ سرمایه‌گذاری در بخش معادن و فلزات است که سهامدار عمده غول‌های معدنی گل‌گهر و چادرملو به شمار می‌رود؛ بنابراین این مجموعه ظرفیت سرمایه‌گذاری در بخش اکتشاف معدن سنگ آهن را دارد و نیازمند ایجاد راهکارهایی برای پوشش هزینه‌های این بخش است.وی گفت: با توجه به برنامه ششم توسعه کشور مواردی همچون حمل‌ونقل، محیط زیست، مسئله آب و معدن در اولویت‌های اجرایی قرار دارد. از طرفی کشور با توجه به ساختار انسانی که دارد با چالش اشتغال هم روبه‌روست بنابراین دولت با حمایت از بخش خصوصی به منظور اکتشاف پهنه‌های جدید معدنی و بهره‌برداری از این معادن می‌تواند علاوه بر تحقق برنامه افق ۱۴۰۴ بخشی از مشکل اشتغال را نیز برطرف کند.علی‌اکبری گفت: با توجه به بعد اقتصادی تولید فولاد در کشور و برنامه‌های آینده، توجه دولت به این صنعت جلب شده است. این صنعت به واسطه موارد مصرفی تولیدات آن در بخش‌های مختلف و ارزآور بودن، ظرفیت خوبی برای افزایش، درآمد و اشتغالزایی در کشور ایجاد خواهد کرد. از طرفی شرکت‌های بزرگ فعال در این حوزه در بازار سرمایه دارای سهامداران حقیقی و حقوقی هستند که این شرایط باعث می‌شود نقدینگی به سمت سرمایه‌گذاری بیشتر در سهام این شرکت‌ها روانه شود و این شرکت‌های بتوانند با جذب سرمایه‌های جدید، پروژه‌های خود را تسریع کنند.


یک پیشنهاد قابل تامل...
وی ادامه داد: درحال‌حاضر یکی از غول‌های بزرگ سنگ‌آهن کشور که توانست از چالش عظیم سنگ آهن ۲۰ دلاری با راهکارهایی چون کاهش هزینه‌های تولید موفق خارج شود، این امکان را دارد تا از فرصت پیش آمده که بازارهای جهانی روی خوش نشان داده‌اند و حذف بخشی از تحریم‌ها، شرکت با استفاده از ظرفیت‌های موجود در خارج و داخل اقدام به اکتشاف پهنه‌های جدید سنگ‌آهن داشته باشد و پرداخت بهره مالکانه با هزینه اکتشاف بین دولت و شرکت‌ها تهاتر شود و دولت به جای هزینه در این بخش مقام ناظر باشد.به گزارش بورس ۲۴، علی‌اکبری گفت: در شرایط حاضر، کشور ظرفیت تولید ۳۰ میلیون تن فولاد را دارد که حدود ۲۰ میلیون تن از این ظرفیت فعال است و در صورتی که برنامه تولید ۵۵ میلیون تن محقق شود کشور نیازمند ۱۳۰ میلیون تن سنگ آهن خواهد بود که در صورت نبود این میزان تولید، کشور، واردکننده سنگ‌آهن خواهد شد.وی ادامه: در شرایط فعلی اقتصاد، هزینه‌های دولت و درآمدها همخوانی ندارند و سهم این بخش در بودجه دولت آنچنان نخواهد بود. یکی از فرصت‌هایی که در شرایط حال حاضر می‌توان از آن بهره برد را می‌توان استفاده از ظرفیت شرکت‌های مطرح بورسی همچون گل‌گهر دانست به این معنی که دولت شرایطی را فراهم کند تا شرکت‌ها برای بقای خود تلاش کنند و دولت امکانات لازم را در اختیار آنها قرار دهد. با توجه به این شرایط که دوران‌گذار از تحریم و قیمت‌های کاهشی سنگ‌آهن است، این ظرفیت برای شرکت‌ها ایجاد شده تا بتوانند علاوه بر مطالعه و برنامه‌ریزی برای اکتشاف، بهره‌برداری از پهنه‌های جدید معدنی را در دستور کار خود قرار دهند. این پیشنهاد برای دولت می‌تواند مفید باشد. دولت به عنوان بخش نظارتی بر عملکرد شرکت‌های سنگ آهنی نظارت می‌کند و هزینه‌های اکتشاف را با بهره مالکانه تهاتر می‌کند. در عوض، این شرکت‌ها با توجه به افزایش تولیدهایی که پس از اکتشاف‌ها خواهند داشت با پرداخت مالیات در زمان تولید و هزینه‌هایی که در راستای مسئولیت‌های اجتماعی خود دارند هم درآمد دولت را افزایش می‌دهند و هم ارزی‌آوری را. در ضمن مسئله‌ای به نام بیکاری در مناطق مختلف کشور کاهش می‌یابد.

تهاتر اجراشدنی نیست
اما در سویی دیگر عضو هیات مدیره انجمن سنگ‌آهن نظری متفاوت نسبت به این موضوع دارد. هادی گلزار درباره بحث تهاتر بهره مالکانه سنگ‌آهنی‌ها با هزینه اکتشافات جدید گفت: به نظر من تهاتر در این موضوع یک نظر غیراصولی است و زمانی اتفاق می‌افتد که از جایی بدهکار و از جایی دیگر طلبکار باشید.وی ادامه داد: این موضوع حقی است بر دولت و خود می‌تواند درباره آن تصمیم بگیرد. در نتیجه نمی‌توان در این باره تهاتر انجام داد و به نوعی اجراشدنی نیست. البته حقی که بر عهده شرکت‌هایی که پروانه مالکیت آنها برای ایمیدرو است سال‌ها بلاتکلیف بوده پیگیری نشده است.این عضو انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگ‌آهن ایران در ادامه تصریح کرد: نظر من این است که تمام درآمدی که دولت از سوی بخش معدن جذب می‌کند را باید به متولی این کار یعنی سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی ایران بدهند. ما درحال‌حاضر نقشه‌های پایه و اطلاعات پایه زمین‌شناسی اقتصادی را کامل در اختیار نداریم. متاسفانه سازمان زمین‌شناسی در سال آینده با کاهش بودجه همراه است و این موضوع برای ما نگران‌کننده است. وی ادامه داد: به اعتقاد من پول نفت را که امروز آن را می‌فروشیم، باید به ارزش افزوده بالاتر تبدیل کنیم. شاید بلاتکلیف بودن سازمان زمین‌شناسی و کاهش بودجه آن اشتباه است. به گفته وی، این پول نباید به فعالان سنگ‌آهنی بلکه باید به متولی این حوزه یعنی سازمان زمین‌شناسی داده شود.
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۱۳ دی ۱۳۹۶ ساعت ۱۰:۵۵
کد مطلب: 42168
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت