جایگاه صادراتی ایران در بازار سنگ‌آهن چین

روزنامه گسترش صمت , 12 دی 1396 ساعت 11:38

رقابت بر سر سنگ آهن در سطح جهانی، روز به روز میان رقیبان و به‌طور ویژه برای چین در حال شدت گرفتن است. این ماده اولیه برای کشورهای دارای معادن غنی، فرصت صادرات را رقم می‌زند؛ فرصتی که کشورها تمایلی به از دست دادن آن ندارند.


به گزارش ماین نیوز، چین به‌عنوان بزرگترین تولیدکننده و مصرف‌کننده سنگ‌آهن، فرصت رقابت میان کشورها را به وجود آورده است. ایران درحال‌حاضر هفتمین کشور تامین‌کننده سنگ‌آهن چین است اما زمانی در این رده‌بندی مقام چهارم را داشت.همین امر در رقابت با رقیبان باعث پیروی ایران از شرایطی می‌شود که بازار به آن تحمیل می‌کند. در این شرایط است که موضوع دوم یعنی شیوه قیمت‌گذاری برای سنگ‌آهن مطرح می‌شود. ایران در بازار وارداتی چین سهم ناچیزی دارد. این نکته در حالی است که تا سال ۲۰۱۳ میلادی حجم صادرات سنگ‌آهن ایران زیاد بود و قیمت‌های جهانی از صادرات سنگ‌آهن ایران حمایت می‌کرد. در این بازه زمانی، سهم ایران از کل واردات سنگ‌آهن به چین بین ۳/ ۲ تا ۵/ ۲ درصد از حجم کل واردات این کشور بود. در این باره شاهدیم در سال‌های ۲۰۱۴ و ۲۰۱۵میلادی به دلیل بسته شدن تعداد قابل توجهی از معادن بخش خصوصی و از سوی دیگر افت صادرات، سهم ایران از صادرات سنگ‌آهن به چین کاهش پیدا کرده است. این آمار بیانگر این است که ایران تنها یک درصد از سنگ‌آهن وارداتی چین را تامین می‌کند و ۹۹ درصد دیگر را کشورهای دیگری مانند استرالیا، برزیل، افریقای جنوبی، هند و حتی کانادا و اوکراین تامین می‌کنند.


عمده تمرکز ما در بازارهای صادراتی سنگ‌آهن
۹۱ درصد از کل حجم صادرات ایران به چین است، حتی در سال ۲۰۱۳میلادی که ایران بیشترین حجم صادرات سنگ‌آهن را داشت، سهم ایران همین ۹۱ درصد بود. درحال‌حاضر که در اواخر سال گذشته میلادی هستیم، پیش‌بینی کارشناسان این است که با احتساب کنسانتره، صادرات ایران به ۱۷ میلیون تن برسد. در آماری که سالانه مشاهده می‌کنیم، کاهش صادرات به ویژه سنگ‌آهن دانه‌بندی شده مشهود است و می‌توان گفت ترکیب صادرات بخش سنگ آهن ایران شامل کنسانتره سنگ آهن و بخش کوچکی از سنگ آهن دانه‌بندی شده می‌شود و این نشان می‌دهد که تولیدکنندگان کوچک و متوسط سنگ آهن به سمت عرضه محصول به بازار داخلی می‌روند. وقتی به طور طبیعی بازار به سمت عرضه محصول به داخل کشور حرکت می‌کند، هیچ دلیلی وجود ندارد که وضع عوارض صادراتی اتفاق بیفتد و پالس منفی به سمت سرمایه‌گذاران روانه شود.


توقف صادرات سنگ آهن دانه‌بندی از ابتدای ۹۸‌
اکبریان، رئیس انجمن سنگ آهن ایران نیز خبر جدیدی را درباره سنگ آهن عنوان کرده که در موضوع صادرات آینده آن بی‌تاثیر نیست. وی عنوان کرده بود که در ۷ ماه امسال ۱۰.۵ میلیون تن سنگ آهن دانه‌بندی و کنسانتره صادرات داشتیم و این رقم تا پایان سال به ۲۱ میلیون تن می‌رسد که بخش عمده آن کنسانتره است. در سال ۹۸ دیگر صادرات سنگ آهن دانه‌بندی نخواهیم داشت درحالی که سنگ آهنی‌ها به دنبال ذخایر جدید هستند و اولویت آنها اکتشاف است.‌ در این شرایط نیز سازمان زمین‌شناسی، نیازمند بودجه چند برابری است درحالی‌که با کاهش ۷ درصدی در بودجه هم روبه‌رو است. با این شرایط اگر در ۱۴۰۴ به ۵۵ میلیون تن دست پیدا کنیم تنها برای ۱۰ سال سنگ‌آهن خواهیم داشت.‌ در نهایت رئیس انجمن سنگ آهن نیز معتقد بود سال ۹۶ سال برای سنگ‌آهن سال خوبی نسبت به ۲ سال گذشته بوده و در ۶ ماه نخست امسال میلادی بازار به شکل امروز خواهد بود.‌


صادرات ۲۲ میلیون تنی سنگ آهن در سال گذشته میلادی
صادرات سنگ آهن ایران در پایان سال گذشته میلادی، حدود ۲۲ میلیون تن برآورد می‌شود. این درحالی است که ایران در ۱۱ ماه ابتدای سال گذشته میلادی (ژانویه تا نوامبر) ۱۸/۴۴میلیون تن صادرات سنگ آهن (کنسانتره و دانه‌بندی) فقط به چین داشت. با احتساب صادرات ماه دسامبر و توجه به این نکته که صادرات سنگ آهن ایران به چین ۹۱ درصد از کل صادرات سنگ آهن ایران را شامل می‌شود، مجموع صادرات سنگ آهن ایران تا پایان سال گذشته میلادی۲۲ میلیون تن با تلرانس ۲ درصد بود. کیوان جعفری طهرانی، کارشناس ارشد بازارهای بین‌المللی معدن و فولاد معتقد است بین ماه‌های ژانویه تا نوامبر، استرالیا ۶۱۷ میلیون و ۶۱۰ هزار تن سنگ آهن به چین صادر کرده که رشد ۶ درصدی داشت. برزیل ۲۰۹ میلیون و ۷۷۰ هزار تن، افریقای جنوبی ۴۲ میلیون و ۲۴۰ هزار تن، هند ۱۶ میلیون و ۹۰ هزار تن و ایران ۱۸ میلیون و ۴۴۰ هزار تن سنگ آهن در مجموع ۱۱ ماه سال گذشته میلادی به چین صادر کردند.


کد مطلب: 42136

آدرس مطلب: http://www.minews.ir/fa/doc/news/42136/جایگاه-صادراتی-ایران-بازار-سنگ-آهن-چین

ماین نیوز
  http://www.minews.ir